מלחמת סחר

מבט רחב על מלחמת הסחר: איך היא משפיעה על המסחר בשווקים?

לא מדובר בעוד קרב בין שתי ענקיות, אלא בהתנגשות בין העולם המערבי שהתרגל לצרוך הרבה ובזול – לבין האימפריה הסינית שנהפכה לבית החרושת הגלובלי. בינתיים, כולם מחכים לציוץ הבא של טראמפ – ולבחירות של 2020

מלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין והשפעתה בשוק ההון

במלחמת הסחר יש שתי שחקניות מרכזיות, ואנחנו – המשקיעים - באמצע. ארה"ב היא הכלכלה החזקה בעולם, ואחד המאפיינים הייחודיים שלה היא העובדה שמרבית התמ"ג שלה מגיע מצריכה פרטית - צרכן הקצה של הסחורות, המוצרים והשירותים שהיא צורכת הם הקטר של הכלכלה האמריקאית. סין, לעומת זאת, מוגדרת כ"בית החרושת של העולם המערבי"; כך שבראש ובראשונה, זו התנגשות המעידה על ניגוד האינטרסים בין יצרן לצרכן.
ארה"ב, והעולם המערבי כולו, נהנו במשך שנים לא מעטות ביתרונות שבייצור בסין – ובראשם העלות הנמוכה. הכלכלה המערבית לא נפגעה, מאחר שמרכזי הפיתוח של החברות הגדולות המשיכו לפעול במדינות המפותחות, ורק הייצור בפועל התבצע בסין.

כוח עבודה זול

מעבר לכוח עבודה זול, יתרון מרכזי נוסף של הייצור בסין הוא רגולציה חלשה יחסית למערב – בלי הקפדה על שמירה על איכות הסביבה והגנה על תנאי העובדים. כך, לתאגידי הענק היה נוח להעלים עין מהפגיעה בזכויות העובדים. גם הצרכן האמריקאי נהנה – הוא שילם הרבה פחות על הסמארטפון והלפטופ שלו בזכות הייצור בסין; לו הם היו מיוצרים בארה"ב, המחירים היו גבוהים בהרבה.

"לכאורה, כולם הרוויחו מהמצב", אומר דרור יריב, מנהל תחום לקוחות פרטיים באקסלנס בורסה, "אז מדוע הוא השתנה? התשובה טמונה בסינים – שזיהו הזדמנות לקרוא תיגר על הדומיננטיות האמריקאית בשוק העולמי, ובנו תוכנית שמטרתה להחזיר את האימפריה הסינית לגדולתה. התוכנית, המכונה "יוזמת החגורה", מיושמת כבר עשר שנים, כשהסינים משקיעים סכומי עתק ומשאבים ממשלתיים אדירים בייצור פתרונות אסטרטגיים בטכנולוגיה.

"פרויקטי הדגל הסיניים כוללים פיתוח של מכשירי סלולר מהדור החמישי, כניסה מסיבית לתחום התשתיות ברחבי העולם, למשל באמצעות זכייה במכרזים לבניית נמלים בישראל, והסכמים עם מדינות כמו טורקיה, רוסיה ומדינות אירופה. כל זאת כדי לקדם את מטרת העל ולהחזיר את סין לגדולתה".

מהצד השני ניצבת ארצות הברית ההבדל בין ממשלו של דונלד טראמפ לממשל של ברק אובמה הוא בעיקר במעשים. כבר בתקופה אובמה, מאזן הסחר מול סין הדאיג בכירים בממשל, אך הנשיא בחר שלא לפעול - בעוד ממשל טראמפ יצא לפעולה.

מעתיקים את מה שאי אפשר לקנות

לדברי יריב, אף שאת מרבית הכותרות תופסים הצעדים האמריקאים להטלת מכסים, כדאי גם לבדוק מה בעצם דורשים האמריקאים – כדי לעמוד על ההבדלים המהותיים בין הכלכלות החופשיות, כמו ארה"ב, אירופה ואפילו רוסיה, לבין סין.

"כדי להדגים את העניין, נתבונן באחת הדרישות המשמעותיות ביותר של ארה"ב - פתיחת השוק הסיני למשקיעים. כיום, חברה סינית יכולה לרכוש חברות או לבצע השקעות בכל כלכלה בעולם – ובעשור האחרון, ראינו חברות סיניות רוכשות ומשתלטות על חברות אמריקאיות ואירופיות. בחלק מהמקרים, מטרת הרכישה היא השגת יתרונות טכנולוגיים.

עם זאת, חשוב להדגיש שהחברות הסיניות מוחזקות בצורה כזו או אחרת על ידי הממשל הסיני; כך, כאשר חברה סינית רוכשת חברת טכנולוגיה אמריקאית, הרי שבפועל, אותה טכנולוגיה עוברת לידי הממשל הסיני".

להצטרפות למסחר


השוק הסיני סגור

לעומת זאת, כאשר חברות אמריקאיות מעוניינות לבצע רכישות בשוק הסיני, הן מנועות מלעשות זאת - מאחר שהשוק הסיני סגור בפני משקיעים זרים. מסיבה זו, השוק הסיני נהנה מעמדת יתרון – הוא יכול לרכוש טכנולוגיות שאינו יכול לפתח; אך אי אפשר לרכוש ולהשתלט על טכנולוגיות סיניות.

דרישה נוספת וקריטית לא פחות נוגעת לקניין רוחני. "חברות אמריקאיות רבות מתלוננות על כך שאם הסינים לא מצליחים לקנות טכנולוגיה כלשהי, הם פשוט מעתיקים אותה. אחת הדוגמאות הבולטות היא האייפון של אפל. חברה סינית בשם ליגו השיקה מכשיר סלולרי שנראה בדיוק כמו אייפון X, מספר חודשים לאחר שהושק. המכשיר הסיני נמכר ב-300 דולר – פחות משליש מהמכשיר של אפל, שתומחר ב-1,000 דולר. הפרש משמעותי, אף שהמכשיר משווק בסין בלבד", מסביר יריב.

אפל ניסתה לחסום את השקת החיקוי – אך הרשויות הסיניות לא נענו לה. אם חברה גרמנית, למשל, היתה פועלת באופן דומה – אפל היתה יכולה להוציא מיד צו מניעה נגדה בבית משפט גרמני, ולקבל פיצוי מהחברה החקיינית, על הפגיעה בקניין הרוחני שלה.

זוהי רק דוגמה אחת מתוך רבות, ופשוטה יחסית – מאחר שכאן הדמיון הוויזואלי בין המוצרים היה גדול מאוד, אך ברוב המקרים, ההעתקה היא של טכנולוגיות שאינן נראות לעין, שכן הן מוטמעות בתוך המכשירים.

נציין כי מאחר שלארה"ב אין סמכות שיפוטית בסין, ממשל טראמפ נדרש להשתמש באמצעים אחרים. כלי הנשק הראשון העומד לרשותו, והמוכר ביותר, הוא העלאת מכסים. הרעיון פשוט – כשהממשל האמריקאי מעלה מכסים על מוצרים מסין, מחירם עולה - והם נהפכים לאטרקטיביים פחות עבור הצרכן האמריקאי.

פגיעה ישירה בחקלאים האמריקאים

העלאת המכסים לא השיגה את מלוא האפקט הרצוי, ולנוכח התזמון – ב-2020 יעמוד טראמפ לבחירות בפעם השנייה, והוא זקוק להישגים – עבר הממשל לכלי נשק קטלני יותר: פגיעה ישירה בחברות הסיניות, כדי להפעיל לחץ עקיף על הממשל הסיני. "דוגמה טובה לכך היא הפעילות נגד חברת Huawei הסינית. הממשל האמריקאי אסר על חברות אמריקאיות לספק רכיבים, מוצרים או שירותים לחברה – איסור שבהמשך רוכך מעט", מציין יריב.

"הפגיעה העיקרית נרשמה מצד גוגל, שמספקת לוואווי את מערכת ההפעלה לטלפונים סלולריים מבוססי אנדרואיד. וואווי, יצרנית הטלפונים הסלולריים הגדולה בעולם, מצאה את עצמה ברגע אחד עם מכשירים שללא מערכת הפעלה – יכולים לשמש בעיקר כמשקולת נייר". גם אם וואווי תצליח בזמן קצר מאוד להשיק מערכת הפעלה חלופית למכשירים הסלולריים, הסבירות שקהל הלקוחות האירופאי והאמריקאי ירכוש את המכשיר ללא מערכת ההפעלה הפופולרית אנדרואיד נמוך מאוד. מייסד החברה הגדיר את המצב כך: "אנחנו במצב קרב של להיות או לחדול".

התגובה הסינית לפעולות האמריקאיות היתה התגוננות – בעיקר על ידי החזרת מכסים מהעבר, והעלאת מכסים קיימים כפעילות גומלין, לצד קיצוץ משמעותי בייבוא מארה"ב, בעיקר של סחורות חקלאיות. לא לחינם בחרו הסינים לפגוע בחקלאות האמריקאית; החקלאים מרוכזים במרכז ארה"ב – במדינות שבמידה רבה, יכריעו בבחירות 2020 אם טראמפ ישוב לבית הלבן, או יילך הביתה. עם זאת, נכון לעכשיו, נראה שהסינים בעיקר מכילים את הפעולות האמריקאיות וממתינים לשינוי - בציפייה ותקווה שהנשיא טראמפ לא ייבחר לקדנציה נוספת.

העולם עוקב

מאחר ומדובר בשתי מעצמות על, העולם כולו עוקב אחרי מהלכי המתקפה והמגננה של כל אחת מהן - וכל פרסום בנוגע להתקדמות או התקררות במשא ומתן גורם לתנודות חדות בשווקים.

לא מעט סוחרים, במיוחד באזורי זמן הפוכים מזה האמריקאי, חוששים ללכת לישון כדי לא להחמיץ התפתחויות קריטיות. עבורם, כדאי לדעת כי קיימים פתרונות שיאפשרו להם לישון בשקט גם בתקופה מתוחה. כך למשל, באמצעות מערכות המסחר של אקסלנס ניתן לשדר הוראות חצי אוטומטיות ומתמשכות ולהתנתק מהמחשב והטלפון - בלי לחשוש מהציוץ הבא של טראמפ.

לחצו כאן לפרטים נוספים

תאריך הכתבה: 
אוקטובר 2019

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

איך משפיעה עליית התשואות בארה"ב על מסחר במניות?

מסחר במניות בארה"ב

איך משפיעה עליית הריבית על תיק ההשקעות שלכם.

קרא עוד
מסחר בבורסה האמריקאית

מסחר בארה"ב

ארה"ב ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלת, כך גם בשוק ההון. כתבה הסוקרת את הבורסות השונות בארה"ב והמסחר בהן.

קרא עוד
מדריך לסוחרים: איך להיזהר מהפסדים במסחר בוול סטריט

מסחר בוול סטריט - מדריך לסוחרים

אחרי שנה של תנודות, לא מעט משקיעים חוששים מהאתגרים של 2019 בבורסה. האם עשויה להיות דרך להתמודד עם הבעיות? מדריך על מסחר בוול סטריט

קרא עוד
הקאמבק של האג"ח האמריקאי: הסקטור הוותיק והסולידי שוב הופך לאטרקטיבי?

הקאמבק של איגרות החוב האמריקאיות

בעקבות העלאת הריבית בארה"ב, הפכו איגרות החוב לאטרקטיביות מאוד בעיני המשקיעים, בעיקר בגלל עלייה בתשואות

קרא עוד
דולר אמריקאי ודגל ארצות הברית

מדריך: כל מה שצריך לדעת על מסחר מוקדם ומאוחר בוול סטריט

אף שבישראל לא קיים מסחר מוקדם או מאוחר בבורסה, המשקיעים יכולים להצטרף למסחר מוקדם בוול סטריט וגם למסחר המאוחר בוול סטריט. רוצה לדעת איך? היכנסו למדריך

קרא עוד
הבחירות בארה"ב מתקרבות? להלן 5 טיפים מנצחים, עבור הסוחר העצמאי

הבחירות בארה"ב - כך הסוחרים בבורסה יכולים להערך

הבחירות בארה"ב מתקרבות? מרכז הידע של אקסלנס טרייד מפרט עבורכם 5 טיפים מנצחים שיעזרו לסוחרים העצמאיים בבורסה להיערך לכל תוצאה אפשרית. למרכז הידע למסחר בבורסה >>

קרא עוד

הסקירה אינה מהווה תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
האמור בכתבה זו נכון למועד פרסומה בלבד. כל התקשרות בין החברה ו/או כל חברה אחרת מקבוצת אקסלנס לבין הלקוח תעשה באמצעות הסכם פתיחת חשבון ובהתאם לדין, ותנאי הסכם ההתקשרות כאמור, הם אלו שיחייבו את החברה והם בלבד.
אקסלנס נשואה שירותי בורסה בע"מ ("החברה") הינה חבר בורסה לניירות ערך בתל אביב ומציעה ללקוחותיה בין היתר שירותי מסחר בניירות ערך.
סכום מינימאלי לפתיחת חשבון השקעות הינו 20 אלף ₪. כל התקשרות בין החברה ו/או כל חברה אחרת מקבוצת אקסלנס לבין הלקוח תעשה באמצעות הסכם פתיחת חשבון ובהתאם לדין, ותנאי הסכם ההתקשרות כאמור, הם אלו שיחייבו את החברה והם בלבד.
לחברה זיקה למוצרים פיננסיים בשל היותה חלק מקבוצת אקסלנס אשר הינה חלק מקבוצת דלק, אשר עוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות, ניהול קרנות נאמנות והנפקת תעודות סל.
למידע ולגילוי נאות אודות זיקתן של חברות מקבוצת אקסלנס לנכסים פיננסיים ו/או לגופים מוסדיים, ראה לשונית "גילוי נאות" באתר אקסלנס https://www.xnes.co.il/media/2501/גילוי-נאות.pdf.
אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. הניתוח במסמך זה נעשה בהתבסס על מידע אשר פורסם ו/או היה נגיש לכלל הציבור ומידע אחר ומידע הנובע ממקורות אחרים, הנחזה כמידע מהימן, וזאת, מבלי שהחברה ביצעה בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנותו. האמור לעיל אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. לפיכך, האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לא מומלץ לקבל החלטות השקעה בהסתמך על סקירה זו בלבד ויש להתייעץ עם בעל רישיון מתאים בטרם ביצוע כל השקעה שהיא. החברה ו/או כל חברה אחרת מקבוצת אקסלנס, חברות בשליטתה וכך בעלי מניותיהן, מנהליהן ועובדיהן, לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרם מהסתמכות על האמור לעיל, אם ייגרמו.
כל הזכויות בסקירה זו שייכות לחברה והעברת חלקים מתוכנה לאחרים, שימוש בהם או פרסומם בכל דרך שהיא, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהחברה וללא ציון הערה זו בגוף הטקסט, במקום הבולט לעין, הנה אסורה, אם לא צוין אחרת.