התנודתיות בשווקים מבליטה את ההבדלים בין משקיעים מתוחכמים למשקיעים פרטיים אשר נוטים לפעול לפי אפקט העדר. איך משקיעים בבורסה בזמן ירידות?
איך יודעים אם השקעה אכן כדאית? התשובה לכך מכילה כל כך הרבה אסכולות, סיפורים, פרמטרים וניואנסים שונים עליהם כדאי לנו להסתכל לפני ביצוע ההחלטה, מהמניה עצמה עד לחברה, למצב השוק, ההנהלה הבכירה ועוד. אלו ואלו דברים נכונים, אך האם ידעתם שישנה נוסחא פשוטה שיכולה לתת לכם אינדיקציה התחלתית? אם לא – הכירו את מכפיל הרווח. אם כן – הכירו את הדרכים בהן הוא יוכל לעזור לכם לבצע את ההחלטות הבאות שלכם.
הצטרפו לאקסלנס טרייד - לא פחות ממצויין
כאמור בכל השקעה בין אם זה בעסק כלשהו, השקעה בנכסי נדל"ן או אפילו בשוק ההון - אחד הנושאים החשובים ביותר למשקיעים הוא מתי הם יצליחו לכסות את ההשקעה הראשונית בנכס. כלומר, מתי הם יגיעו לרווח ששווה את הסכום אותו השקיעו בנכס האמור. לשם כך אנו נשתמש במקדם הרווח (מוכר גם כמכפיל רווח), המתבסס על החישוב הבא:
שווי השוק (Market Cap) חלקי הרווח הנקי ב-12 החודשים האחרונים (Net Income) = מכפיל רווח
לדוגמא, חברה המחזיקה בשווי שוק של 15 מיליון ₪ עם רווח נקי מהמניה של 3 מיליון ₪ ב-12 החודשים האחרונים, תחזיק במכפיל רווח של 5, כלומר – צפי של 5 שנים להחזרת ההשקעה.
מונח דומה נקרא מכפיל ההון, והוא מתייחס לחלק החברה אשר מוחזק בפועל אצל בעלי המניות, אותו מחשבים לפי הנוסחא הבאה:
שווק השוק (Market Cap) חלקי השווי של ההון עצמי שלה בספרים (Equity) = מכפיל הון
בנתון זה אנו בודקים את הפוטנציאל הפיננסי של החברה עצמה, ובמקרה בו מכפיל ההון שווה או שלילי, כמעט תמיד מומלץ לפרק את החברה, לקנות אותה במחיר השוק, למכור את הנכסים הקיימים בה ולהחזיר את ההלוואות השונות, ובכך להישאר עם הון עצמי גבוה יותר.
במילה אחת – לא. בשתי מילים – ממש לא. בסופו של יום, מכפיל הרווח מייצג מצב שאמנם מתבסס על מציאות, אבל כמו שאנחנו מכירים את שוק ההון ולמעשה, את העולם כולו בשנים האחרונות, הרי שישנם פרמטרים נוספים אותם חייבים לקחת בחשבון – אינפלציה, צמיחה או נסיגה פתאומית/מהירה, רגולציות, פעולות של מתחרים, שינויים בשוק ועוד. כלומר, מכפיל הרווח נכון לרגע זה ומתבסס על מה שהיה עד כה, לכן, מספיק שישתנה גורם אחד, והתוצאה בפועל תשתנה לחלוטין.
לכן לדוגמא, חברות חדשות שטרם השיגו נתח שוק יקבלו מכפיל רווח גבוה, אך ייתכן מאוד שהן יחזירו את ההשקעה במהירות.
בנוסף, חשוב לזכור שחלק ניכר מהחישוב מתבסס גם על הגורם האנושי, עם דגש על הדעה של המשקיעים בשוק – נתונים כמו שווי השוק ורווח המניה נגזרים גם מהתחושות והתחזיות של משקיעים, גופים פיננסיים וכו', ולכן כדאי לזכור שגם מהבחינה הזו, גם אם הקלפים ישחקו לטובתכם – מספיקה התנהגות אחת בעייתית מצד גורם בכיר בחברה בה אתם משקיעים אשר יכולה לטרוף את הקלפים.
עוד עיקרון שחשוב לזכור הוא שחייבים להכניס לחישוב את עיקרון ההשוואה: בשוק ההון ישנן אינספור חברות שונות המשתייכות לתעשיות, סגמנטים ונישות מגוונות לכן, אתם צריכים לבחור חברות דומות ככל הניתן ברמת המוצר, השוק, מטרות, גודל וכו' כדי לקבל אינדיקציה מהימנה ככל הניתן.
בסופו של יום, אם תשוו חברת ביטוח וותיקה לסטארטאפ מהפכני בתחום החלל, כנראה שתקבלו פערים גדולים שלא בהכרח ישקפו את מה שיקרה באמת.
זו גם הסיבה למה אין כמעט פרסומים של מכפילי רווח ממוצעים, מפני שיש אינספור תרחישים עם אינספור תוצאות והשוואות שונות.
ולקינוח, מכפיל הרווח לא לוקח בחשבון את מבנה ההון של החברה, ולכן לא ניתן להסתפק בניתוח שטחי מבלי לבחון לעומק את נתוני החברה.
במהלך השנים התווספו הגדרות נוספות לתחום, אשר יכולות לעזור לכם לקבל החלטה לגבי כדאיות ההשקעה:
מכפיל רווח חיובי: מכפיל רווח עם תוצאה חיובית. רוב החברות הנסחרות בבורסה מחזיקות בערך כזה.
מכפיל רווח שלילי: מכפיל רווח זה עלול להצביע על הפסדים ואף על פשיטת רגל, אך ישנם מקרים בהן מדובר דווקא בחברות בדרך לצמיחה – במצב זה, בדרך כלל מדובר על שינויים במערכות חשבונאות / בנהלים פיננסיים או מקרים של בלאי ופיחות שקרו במהלך התקופה הנמדדת. במקרה כזה, מומלץ לבחון את התמונה הכוללת ולבדוק האם היחס נשאר לאורך זמן. במידה וכן – סביר להניח שכדאי לכם להשקיע במקום אחר.
מכפיל רווח עתידי: חברות רבות מפרסמות תחזיות רווחים, עליהם ניתן להתבסס ולחשב בהתאם. לדוגמא – קחו את שני הרבעונים האחרונים בחברה, הוסיפו אליהם את שני הרבעונים העתידיים ובצעו את החישוב לפי הנתונים הנ"ל. כך, תוכלו לקבל תמונת מצב מדויקת יותר.
כפי שציינו קודם, השלב הראשון בבחינת מכפיל הרווח הוא עריכת השוואה אל מול חברות אחרות בשוק. לדוגמא, טוויטר ופייסבוק הן שתי רשתות חברתיות שהוקמו בארה"ב ופונות לקהלים דומים, אך ההפרשים ביניהן גבוהים במיוחד (בערך פי 5).
השלב הבא יהיה לבחון את הביצועים לאורך שנים – האם נתוני הרווח גבוהים יותר בהשוואה לשנים עברו, או שמא נמוכים? האם יש מגמה יציבה או עליות ומורדות שעלולות להדליק נורה אדומה? לאחר מכן – הכניסו לוגיקה לסיפור: במידה וראיתם שינויים משמעותיים, בחנו מה יכולה להיות הסיבה לכך.
לדוגמא, רגולציה ממשלתית יכולה לחזק או להחליש חברות בצורה משמעותית, ולעתים בלתי הפיכה. בדיקה טובה במבט לאחור תהיה גם להשוות את מכפילי הרווח בשנים עברו.
בנוסף, מומלץ להכפיל את הרווח המייצג במכפיל המייצג ולהשוות אותו למחיר המניה הנוכחי – במידה והמחיר הנוכחי נמוך יותר, ייתכן מאוד שהמניה כדאית עבורכם.
אין ספק כי מכפיל הרווח יכול להוות סנן ראשוני, אך אתם עדיין צריכים לבצע מחקר מעמיק על כל השקעה שאתם מעוניינים לבצע. לכן, מומלץ בחום ללמוד לעומק על שוק ההון, להיחשף לכלים שונים, שיטות מובילות ועוד כדי לבצע החלטה מושכלת ואמיתית.
אתם מוזמנים להיכנס למרכז הידע של אקסלנס טרייד, הכולל בתוכו מאמרים, מדריכים, חדשות ועדכונים המתאימים גם לאלו המבצעים את צעדיהם הראשונים בשוק ההון וגם לשחקנים הוותיקים אשר מעוניינים לשפר את יכולותיהם.
גם במידה ואתם מרגישים שיש לכם כבר את הידע הדרוש ואתם רק מחפשים פלטפורמה בה תוכלו להתחיל לסחור או לקבל תנאים טובים יותר, הצטרפו לאקסלנס טרייד ותיהנו מגישה למערכות מסחר מתקדמות, עמלות משתלמות, עמידה בתנאים ובסטנדרטים המחמירים ביותר של הרשות לניירות ערך ביחד עם מנגנוני אבטחה נוספים, המרות מט"ח, סקירות ומחקרים בלעדיים ועוד – לחצו כאן כדי להתחיל.
תאריך הכתבה: 18.04.2021
התנודתיות בשווקים מבליטה את ההבדלים בין משקיעים מתוחכמים למשקיעים פרטיים אשר נוטים לפעול לפי אפקט העדר. איך משקיעים בבורסה בזמן ירידות?
איך מתחילים לסחור בבורסה, מהו מסחר עצמאי, כמה כסף צריך כדי להתחיל להשקיע, באיזו פלטפורמת מסחר עובדים וכמה מס משלמים? מסחר עצמאי בבורסה – כל השאלות וכל התשובות
ישנן חברות שהגיעו לאחרונה לשווי שוק גבוה ביותר, כדוגמת אפל, שקבעה שווי שוק אגדי של טריליון דולר. בעקבותן, משקיעים מצויים במרדף תמידי אחר החברה הבאה שתעניק להם תשואה חלומית. הנה מה שלא כדאי לשכוח בדרך לשם.
החלטתם להשקיע בבורסה. מהם שלבי המסחר? אילו פקודות מסחר קיימות? בואו לקרוא על מושגים בסיסיים וידע כללי החשובים לסוחרים מתחילים.
כבר לא צריך ללכת לבנק כדי להתחיל לסחור בבורסה – אפשר לעשות את זה מהבית, ובעלויות נמוכות הרבה יותר. כך תעשו זאת באקסלנס ברוקראז'
מינוף למסחר יומי בבורסה היה נחשב למומחים בלבד ואף מסוכן, אבל אם מכירים ולומדים את הסיכונים הכרוכים, מינוף למסחר בבורסה הוא בדיוק מה שמאפשר להגדיל תשואה
למסחר בבורסה ישנם מספר שיטות מסחר שונות. בחן את עצמך איזה סוג של סוחר אתה ואיזו שיטת מסחר היא המתאימה לך ביותר? הפרטים המלאים במרכז הידע של אקסלנס ברוקראז'
לקיחת סיכונים במסחר בבורסה הינו חלק בלתי נפרד מהתנהלות של כל סוחר במניות, אז איך אפשר לדעת מהי רמת הסיכון שאתה מוכן לקחת? בחן את עצמך בכתבה הבאה
סוחר בבורסה? אפשר להשקיע ימים בניתוח טכני של השוק אבל ישנם גורמים חיצוניים בעלי השפעה רבה על הנכסים הפיננסיים. אלו הדברים שכדאי לשים לב אליהם לקראת סוף השנה
בכדי להצליח בבורסה רצוי ללמוד מהגדולים ביותר בתחום כמו: וורן באפט וג'ון טמפלטון. ריכזנו עבורכם 3 ציטוטים מעולים שעדיין רלוונטיים להשקעה מוצלחת בבורסה
משקיעה בבורסה, הידעת כי מחקרים מראים על אחוז סיכויי הצלחה גבוהים יותר במסחר בבורסה מאשר אצל הגברים? רואה את עצמך משקיעה שחושבת על הטווח הרחוק? זו הכתבה בשבילך
מכירה בחסר: בשוק ההון אפשר להרוויח לא רק מעליות שערי מניות, אלא גם מירידות של מניות. הכירו את שיטת המכירה בחסר וכל מה שחשוב לדעת על פקודת שורט במסחר בשוק ההון
סוחרים עצמאיים בבורסה: הם עוקבים אחר מניות, מסתמכים על ניתוח טכני, ומבצעים פעולות בעצמם במקום להשאיר את הכסף בידיים של בנק או אחרים. הכירו את הסוחרים העצמאים
עמלות מסחר בבורסה: דמי ניהול, דמי משמרת, עמלת קנייה ומכירה, עמלת מט"ח – איך יודעים כמה זה עולה? ואיך עורכים השוואת עמלות מסחר כך שנשלם פחות על עמלות בחשבון מסחר
גם סוחרים מנוסים בשוק ההון וכמובן גם סוחרים מתחילים בבורסה עושים טעויות שעלולת לעלות לא מעט כסף. מהן הטעויות במסחר הנפוצות ביותר? ואיך להימנע מהן? בכתבה הבאה
אחד מכללי האצבע הידועים בעולם ההשקעות הוא הצורך לגוון את תיק ההשקעות ולפזר סיכונים. לכן המאמר הבא של אקסלנס טרייד "5 דברים שחשוב לדעת על מסחר בחו"ל" הוא חובה לקריאה
מדד הביג מק: מהו והיכן ישראל ממוקמת בו כעת? מהן היתרונות והחסרונות של מדד הביג מק ביחס למדדים אחרים והאם עדיף מדד גבוה או נמוך? ההסבר באתר אקסלנס טרייד
לימודי שוק ההון: בין אם אתם משקיעים מתחילים או כבר סוחרים עצמאיים, חשוב להתפתח ולהפחית סיכונים באמצעות למידה עצמאית. היכן לומדים עצמאית? הפרטים באתר אקסלנס טרייד
היכן כדאי לפתוח חשבון מסחר עצמאי? בנק או בית השקעות? באקסלנס טרייד מסבירים על האפשרויות השונות להשקעה בשוק ההון.
מחפש מדריך מניות למתחילים העושים את הצעדים הראשונים בהשקעה במניות? לפניך כללי אצבע להשקעה ראשונית בבורסה, ומה צריך סוחר מתחיל לדעת לפני שהוא מתחיל לסחור.
קיימים לא מעט מיתוסים בנוגע למה משפיע על הבורסה. האם כולם נכונים? רגע לפני שנוקטים בעמדה ונסחפים אחרי מיתוסים שהם לא מחויבים את המציאות, למדו מה אמיתי ומה מיתוס.
מדד ה-S&P 500 משקף את שוויין של 500 החברות הגדולות ביותר שנסחרות בשוק ההון האמריקאי ועל כן הוא נחשב בעיני כלכלנים רבים למדד המשקף את נתוני כלכלת ארה"ב.
מדד ניקיי היפני: השקעה בבורסה השלישית בגודלה בעולם הינה כלי ביישום אחד הכללים הבסיסיים ביותר במסחר, פיזור סיכונים. מה חשוב לדעת על המדד והאם כדאי להשקיע?
מכירה רעיונית של ניירות ערך היא פעולת מכירה "בכאילו" שבעלי התיקים יכולים לבצע לני"ע שלהם ובמקביל לקנות אותם בחזרה. נשמע מבלבל? היכנסו לכתבה להמשך קריאה
כמו בכל מלחמה או מבצע צבאי, ההיבטים הביטחוניים נמצאים בראש סדרי העדיפויות. איך בכל זאת מתנהלים כמו הסוחרים הוותיקים ופועלים נכון?
לקבלת הצעה השאר פרטים כאן
הסקירה אינה מהווה תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
האמור בכתבה זו נכון למועד פרסומה בלבד. כל התקשרות בין החברה ו/או כל חברה אחרת מקבוצת אקסלנס לבין הלקוח תעשה באמצעות הסכם פתיחת חשבון ובהתאם לדין, ותנאי הסכם ההתקשרות כאמור, הם אלו שיחייבו את החברה והם בלבד.
אקסלנס נשואה שירותי בורסה בע"מ ("החברה") הינה חבר בורסה לניירות ערך בתל אביב ומציעה ללקוחותיה בין היתר שירותי מסחר בניירות ערך.
סכום מינימאלי לפתיחת חשבון השקעות הינו 20 אלף ₪. כל התקשרות בין החברה ו/או כל חברה אחרת מקבוצת אקסלנס לבין הלקוח תעשה באמצעות הסכם פתיחת חשבון ובהתאם לדין, ותנאי הסכם ההתקשרות כאמור, הם אלו שיחייבו את החברה והם בלבד.
לחברה זיקה למוצרים פיננסיים בשל היותה חלק מקבוצת אקסלנס, אשר עוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות, ניהול קרנות נאמנות והנפקת תעודות סל.
למידע ולגילוי נאות אודות זיקתן של חברות מקבוצת אקסלנס לנכסים פיננסיים ו/או לגופים מוסדיים, ראה לשונית "גילוי נאות" באתר אקסלנס
אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. הניתוח במסמך זה נעשה בהתבסס על מידע אשר פורסם ו/או היה נגיש לכלל הציבור ומידע אחר ומידע הנובע ממקורות אחרים, הנחזה כמידע מהימן, וזאת, מבלי שהחברה ביצעה בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנותו. האמור לעיל אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. לפיכך, האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לא מומלץ לקבל החלטות השקעה בהסתמך על סקירה זו בלבד ויש להתייעץ עם בעל רישיון מתאים בטרם ביצוע כל השקעה שהיא. החברה ו/או כל חברה אחרת מקבוצת אקסלנס, חברות בשליטתה וכך בעלי מניותיהן, מנהליהן ועובדיהן, לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרם מהסתמכות על האמור לעיל, אם ייגרמו.
כל הזכויות בסקירה זו שייכות לחברה והעברת חלקים מתוכנה לאחרים, שימוש בהם או פרסומם בכל דרך שהיא, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהחברה וללא ציון הערה זו בגוף הטקסט, במקום הבולט לעין, הנה אסורה, אם לא צוין אחרת.