מדד ניקיי היפני – להשקיע בבורסה השלישית בגודלה בעולם

השקעה במדד ניקיי היפני; בורסה עם שווי שוק של קרוב ל-6 טריליון דולר בשנה

מדד ניקיי היפני

אחד הכללים הבסיסיים ביותר בשוק ההון הינו פיזור סיכונים, מה שידוע גם בתור "לא לשים את כל הביצים בסל אחד". מסיבה זו ישראלים רבים המשקיעים בבורסה מקפידים לעשות זאת באמצעות מגוון רחב של מוצרים כמניות, אופציות ואג"חים. אחד המוצרים הפופולאריים ביותר להשקעה הינו המדד בו משקיעים למעשה במקבץ המניות החזקות ביותר בכל בורסה.

על המדדים הקיימים בבורסה הישראלית ניתן למנות לדוגמא את מדד תל אביב 35 העוקב אחר ביצועיהן הכוללים של 35 המניות המובילות בבורסה, אך קיימים גם מדדים סקטוריאליים יותר כמו למשל מדד הבנקים, מדד חברות הבנייה וכיו"ב.

השקעה במדד ניקיי היפני

פיזור הסיכונים משמעותו כי ניתן להשקיע לא רק בבורסה המקומית החשופה לתנודות כלכליות/פוליטיות/ביטחוניות נקודתיות אלא גם בבורסות זרות ובמדדיהן, כאשר אחד המדדים החזקים בעולם הינו מדד הניקיי (Nikkei) היפני של הבורסה לניירות ערך בטוקיו. בורסה זו נחשבת לשלישית בגודלה בעולם והיא נוסדה פורמאלית לפני כמעט 150 שנה, בשנת 1878.

אבן הדרך המשמעותית ביותר של בורסה זו צוינה בשנת 1943, השנה בה אוחדו עימה 10 בורסות נוספות מרחבי יפן, מה שהפך אותה לבורסה היחידה במדינה.

נכון להיום שווי השוק של הבורסה החשובה הזו עומד על קרוב ל-6 טריליון דולר בשנה, ונסחרות בה חברות יפניות מקומיות ובינלאומיות ששמן מוכר בכל העולם, כמו למשל איסוזו, הונדה, היטאצ’י, מיצובישי, סיטיזן, פוג’י, פנסוניק, קסיו,סוני, ימאהה, סובארו, ועוד.

מי שחושבים על השקעה במדדים, כמו מדד ניקיי יגלו שמדד זה כמו מדדים זרים אחרים בבורסות הגדולות בעולם מאפשרים סביבת השקעות נוחה עם תשואות סולידיות, מה שמתבטא בשקט נפשי לאורך זמן.

באמצעות השקעה במדד הניקיי היפני תוכלו להיחשף גם אל אחת הכלכלות המובילות בעולם ולכן קיימת לבורסה שלה חשיבות רבה.

שני מדדים עיקריים תחת קורת גג אחת: מדד ניקיי 225 ומדד ניקיי 400

מדד ניקיי מחולק למעשה לשני מדדים עיקריים. המדד המרכזי המכונה ניקיי 225 והמדד האלטרנטיבי הידוע בשם ניקיי 400.

אם נתחיל בניקיי 225 הרי שמדובר על מדד העוקב אחר ממוצעי ניירות הערך של 225 המניות הנסחרות ביותר בבורסה היפנית (וזאת בניגוד למדדים אחרים בעולם העוקבים אחר מניות החברות הגדולות במשק). שמות החברות המופיעות במדד מתעדכנות אחת לשנה.

בדומה למדד הדאו ג'ונס האמריקני מהווה מדד ניקיי 225 מדד ייחוס לשוק המניות היפני אך כפי שכבר הצבענו על כך, במדד קיימת בעיה מובנית שכן הוא לא בוחן את שווי החברות והיקפי פעילותן אלא את בסיס שער המניות שלהן כך שהוא לא באמת מייצג את החברות היפניות הגדולות אלא את החברות הנסחרות בשערים הגבוהים ביותר, למרות שלעיתים הן בעלות שווי שוק נמוך יותר ביחס לחברות אחרות.

יתירה מכך משקל המניות במדד מחולק על פי מחיר המניה ולא באופן שווה בין כלל המניות וכך נוצר מצב בו מספר מניות מועט משפיע על המדד בצורה חדה ובלתי פרופורציונלית.

כמו כן, משקלו של המדד מוטה לסקטור הטכנולוגיה כך שאם סקטור זה יורד, גם ביצועי המדד ירדו עימו, למרות ששאר ביצועי הסקטורים האחרים יהיו חיוביים.

בשל בעיות אלו ואחרות, ישנם משקיעים המעדיפים להשקיע במדד האלטרנטיבי - מדד ניקיי 400. מדד זה שראה אור לראשונה בשנת 2013 מבוסס על ביצועיהן של 400 החברות החזקות ביותר בשוק היפני.

כניסת החברות למדד ניקיי 400 היא פרי ניתוח של רווחיות החברה ביחס להונה העצמי, היקף החשיפה אודותיה במסגרת הדוחות אותם היא מפרסמת לציבור, ועוד.

איך ניתן להשקיע במדד ניקיי?

ניתן להשקיע במדד ניקיי באמצעות תעודות סל אשר עוקבות אחר המדד או באמצעות חוזה עתידי על המדד. ניתן גם לקנות קרנות סל אשר עוקבות אחר מדד ניקיי באמצעות בתי השקעות וניתן גם לבצע את הרכישה במסחר עצמאי בקלות יחסית דרך חשבון המסחר בבנק שלכם.

לסיכום, השקעה במדד ניקיי היפני נחשבת לאפיק השקעה מוביל ופופולרי, ורבים משקיעים במדד זה אלו בזכות האמונה בצמיחתן ושגשוגן לאורך זמן של החברות היפניות, ששמן יצא בכל העולם.

בנוסף, השקעה במדד הניקיי נחשבת להשקעה עם תשואות סולידיות המאפשרות שקט נפשי למשקיע השמרן וניתן באמצעותה לפזר סיכונים הנוגעים לבורסה המקומית.

 

תאריך הכתבה: 16.10.2023

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

כל מה שצריך לדעת על המדד ש(אולי) צופה את התנהגות השווקים: מדד הפחד

מדד הפחד

מהו מדד הפחד (Volatility Index)? זהו מדד התנודתיות של בורסת האופציות בשיקגו (CBOE). כשהתנודתיות גוברת– מדד הפחד עוקב אחריה

קרא עוד
פערי ארביטראז' בין הבורסות: למה לא סיפרו לכם שהסיכוי להרוויח הוא קלוש?

פערי ארביטראז'

לא מעט סוחרים עצמאיים חולמים למצוא הזדמנות לרווח מפערי מחירים של מניות בין הבורסות בתל אביב ובארה"ב, בשל שעות המסחר השונות, אבל ברוב המכריע של המקרים, מכונות המסחר האוטומטיות סוגרות את הפער תוך שניות ומחסלת את הסיכוי של הסוחרים להרוויח סכומי כסף משמעותיים

קרא עוד
מהם חוזים עתידיים וכיצד נסחר בהם?

חוזים עתידיים

מהם חוזים עתידיים? כיצד מרוויחים דווקא מירידות בשוק ההון? היכנסו להכיר מכשיר פיננסי מתוחכם.

קרא עוד
מסחר במט"ח: המדריך המלא לסוחרים

שוק המט"ח

מהם היתרונות באחזקת מטבע זר? ממה מושפע ערכו של המטבע? כתבה בנושא השוק הגדול ביותר בעולם.

קרא עוד
מסחר במניות – המדריך לסוחר

מסחר במניות

מהן מניות? כיצד נקבע שוויון? האם שווי השוק של חברה משתקף במחיר המניות שלה? בואו להכיר את אפיק ההשקעה הפופולארי.

קרא עוד
גבר יושב מול מסכים וצופה במניות

עקום התשואות

מדוע גרף שמציג את התשואה ביחס לאורך חייהן של איגרות חוב ממשלתיות מדאיג גם את מי שסוחר במניות, ומה עושים כשהוא משתטח?

קרא עוד
שעות וימי המסחר בבורסה בישראל

שעות וימי המסחר בבורסה בישראל

קרא עוד
תנודה במניות

מדריך ניתוח טכני: האם באמת אפשר לחזות את העתיד?

כל סוחר במניות שמע על ניתוח טכני של שוק ההון. למרות הדעות החלוקות בנוגע ליעילותה של השיטה, קשה להתווכח עם הפופולאריות שלה. אז על מה כל המהומה? והאם השיטה יעילה?

קרא עוד
אדם מדבר בטלפון ומסתכל על מניות

הלקח של WeWork: איך להיזהר מהערכת שווי מנופחת במסחר בבורסה

אחרי חלומות ההנפקה בשווי של עשרות מיליארדי דולרים, הבלון של we-work התפוצץ, והערכת השווי של החברה צנחה פלאים. זו ההזדמנות להבין כיצד מבצעים הערכות שווי לפני הנפקה

קרא עוד
שעון חול וכסף

חושבים על חיסכון לטווח ארוך? אל תפספסו את ההזדמנויות של מסחר בבורסה

השקעה בשוק ההון, לפי ההיסטוריה הינה אופציה מעולה עבור משקיעים המחפשים חיסכון לטווח ארוך. בכתבה זאת נבין מדוע מסחר בבורסה הוא אפיק חיסכון אידיאלי לטווח זה

קרא עוד
מדד ה- S&P500

מסחר במדדים בתקופת משבר הקורונה: כך תעשו זאת בעצמכם מהבית

השקעה במדדים היא השקעה פסיבית הפופולרית אצל סוחרים רבים וביניהם וורן באפט. רוצה לדעת איך להשקיע במדד תא 35, תל-טק, הבנקים או במדד ה- S&P500? בכתבה הבאה

קרא עוד
תיק השקעות מאוזן

כך תשמרו על תיק השקעות מאוזן

אוהבים סיכונים? שונאים להפסיד? במסחר בני"ע ובשוק ההון, חשוב לדעת להתאים את תיק ההשקעות בהתאם לצרכים ולאופי של הסוחרים. במאמר זה 3 טיפים מנצחים לניהול תיק מאוזן

קרא עוד
מדד הבנקים

מניות הבנקים בישראל ירדו יותר במשבר, האם זה זמן להשקיע בהן?

מדד הבנקים המקומי נפל במידה ניכרת בעקבות משבר הקורונה ובאקסלנס אנו מעריכים כי בטווח הארוך, תירשם התאוששות נאה בסקטור מניות הבנקים בישראל. האם זה זמן להשקיע בהן?

קרא עוד
מהו המושג GAAP?

המושגים שחשוב להכיר בעונת הדוחות של החברות הציבוריות

עונת הדוחות של החברות הציבוריות כבר כאן, לשם כך מרכז הידע של אקסלנס טרייד ריכז עבורכם את המושגים שכדאי להכיר. מהו מכפיל רווח? מהו מכפיל מכירות, תזרים מזומנים ועוד

קרא עוד
להשקיע בעצמך – הרשמי לקורס מסחר בשוק ההון

קורס מסחר בשוק ההון (בורסה) אונליין | אקסלנס טרייד

קורס מסחר בשוק ההון (אונליין) בחינם ולכל הרמות: מתחילים ומתקדמים ורק ללקוחות אקסלנס טרייד אשר מעוניינים להשקיע בעצמם ובבורסה. לפרטים על הקורס מסחר למניות כאן >>

קרא עוד
השקעה בחברות צמיחה – ע"י חישוב מכפיל רווח

המתמטיקה שלא מלמדים אותנו בבית הספר: מהו מכפיל רווח ואיך הוא יכול לעזור לנו?

מהו מכפיל רווח? בכל השקעה שהיא, אחד הנושאים הבוערים ביותר הוא מתי תוכלו להחזיר את ההשקעה וכאן בדיוק נכנס המונח מכפיל רווח Price–earnings ratio.

קרא עוד
spac - מה זה הנפקת ספאק?

גם בדרך להנפקה מוצלחת יש קיצורי דרך – הכירו את הנפקות ה-SPAC

אין משקיע בשוק ההון שלא מצא את עצמו שומע לאחרונה את המונח הנפקת ספאק (spac). מה זה ספאק? למה זה טוב? ומה צריך לדעת על הטרנד הלוהט בבורסה?

קרא עוד
סוגי מתנדים לניתוח טכני

על מדד בולינג'ר ותורת המתנדים לניתוח טכני

מדד בולינג'ר (Bollinger Bands), במאמר זה נבין קצת יותר את עולמות המתנדים לניתוח טכני, ובראשם את מתנד רצועת בולינג'ר.

קרא עוד
שימוש בממוצע נעים לניתוח טכני

מתנד ממוצע נע – מהו ומתי משתמשים

בכתבה הבאה נסביר על מהו ממוצע נע (Moving Avarage), מתי משתמשים במתנד מסוג זה ואיך מייעלים באמצעות שימוש בממוצעים נעים את הניתוח הטכני והמסחר העצמאי בשוק ההון.

קרא עוד
אקסלנס טרייד – בית השקעות המלווה אותך באופן אישי

אקסלנס טרייד: בית ההשקעות שמספק את כל הכלים להשקעה נבונה

הכירו את בית ההשקעות, אקסלנס טרייד – בית ההשקעות היחידי המספק את ארגז הכלים המלא למשקיעים, להשקעה נבונה במסחר.

קרא עוד
פקודת OVER THE COUNTER (OTC)

מהי פקודת OTC וכיצד היא יכולה לעזור לך במסחר בבורסה?

פקודת OTC ("מעבר לדלפק"): מהי פקודת OTC למסחר בבורסה, איך סוחרים בשיטת OTC? איזה מניות נסחרות כך ומה צריך לדעת על המסחר שמעבר לדלפק (OTC)?

קרא עוד
סוחר בבורסה המכיר את החוק לניירות ערך הוא סוחר בטוח יותר

החוק לניירות ערך

משקיע/ה בבורסה? על החוק לניירות ערך שמעת? בעמוד זה נסביר מהו החוק לניירות ערך, מהן העבירות הפליליות הכלולות בו, וממה עליכם להישמר כסוחרים.

קרא עוד
אפליקציה למסחר במניות באייפון מציגה את מדד הדאו גונס

מדד הדאו ג'ונס

מדד הדאו ג'ונס: מיהו מדד הדאו ג'ונס? מהם דרכי ההשקעה בו ומה עוד צריך להכיר על המדד האמריקאי החשוב. 

קרא עוד
סוחר מסתכל בגרף של אגרות חוב להמרה

אג"ח להמרה – המדריך למשקיע

אג”ח להמרה, בדומה לאג"ח רגילה, הינה איגרת חוב הנושאת ריבית והצמדה ומשלמת קופון תקופתי. אך יש גם רובד נוסף אשר גורם לטוויסט בעלילה. להמשך קריאה, היכנסו

קרא עוד
מדד של אגרות חוב ממשלתיות

אג"ח ממשלתיות – המדריך למשקיע

אג"ח ממשלתי: מה זה בכלל אג"ח, מהם סוגי ההשקעה באפיק זה, איך לסחור, לחשב תשואות וכיצד אפשר להרוויח על השקעה באג"ח ממשלתיות? על כך בכתבה הבאה.

קרא עוד
שלטים המדמים בחירה בין הנפקה פרטית לציבורית

הנפקה פרטית או הנפקה ציבורית

הנפקה פרטית והנפקה ציבורית: מה ההבדלים בין שתי סוגי ההנפקות, מתי כדאי לבצע הנפקה פרטית ומתי ציבורית וכמה זמן אורך התהליך? קבלו את המדריך המקיף להנפקות.

קרא עוד
לוגו של מדד הנאסדק

מדד הנאסד"ק – כל מה שצריך לדעת על השקעה בבורסת ההייטק

אז מהי בעצם בורסת הנאסד"ק, אילו חברות נסחרות בה, מהם הביצועים ההיסטוריים שלה וכיצד גם אתם יכולים להפוך אותה לאפיק השקעה מניב? הכל על הנאסד"ק בכתבה הבאה.

קרא עוד
דוח של מניות עם דיבידנד

דיבידנד – כל מה שצריך לדעת

דיבידנד הינו חלק מרווחי החברה אשר מחולקים לבעלי המניות, כאשר חברה מרוויחה. אך הוא אינו מחולק באופן אוטומטי. באילו מקרים מחלקים אותו ומי באמת מרוויח?

קרא עוד
תמונה להמחשת עלייה של שווי עקב בדילול מניות

דילול מניות

דילול מניות זו פעולה במסגרתה מנפיקה חברה מניות נוספות ובכך מורידה את מחיר המניה הבודדת. מדוע שחברות יעשו פעולה כזו וכיצד זה יכול להשפיע עליכם?

קרא עוד
תשקיף חברה עם אמצעי ניתוח ובדיקה

תשקיף חברה

תשקיף מציג את מצבה הפיננסי של החברה, לקוחותיה, השווקים בהם היא פועלת, תוכניותיה ועוד. אילו סוגי תשקיפים יש, מהו מעמדו המשפטי ומה צריך להופיע בו?

קרא עוד
ראשי תיבות באנגלית של מדד המחירים לצרכן

מדד המחירים לצרכן

מדד המחירים לצרכן הוא אחד המדדים המשמעותיים והחשובים ביותר בכל הקשור לפן הכלכלי של חיינו. מדוע הוא כה חשוב, כיצד משפיע עלינו ועל הבורסה?

קרא עוד
סוחר עצמאי מתלבט לגבי פקודות מסחר דרך הסמארטפון

פקודות מסחר למתקדמים

רוצים לשפר את אסטרטגיית המסחר שלכם? המדריך המקיף שלנו על פקודות מתקדמות בשוק ההון יעזור לכם לנווט בצורה טובה יותר במהלך המסחר. כנסו >>

קרא עוד

האמור לעיל הנו למטרת אינפורמציה בלבד ומובא כחומר רקע בלבד. אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל התקשרות בין אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ לבין הלקוח תעשה באמצעות הסכם ניהול תיקים בהתאם לדין ותנאי ההסכם הם אלו שיחייבו את החברה והם בלבד. לחברת אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ זיקה למוצרים פיננסיים בשל היותה חלק מקבוצת אקסלנס עוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות. לגילוי נאות אודות היותה של אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ משווק השקעות ולא יועץ השקעות ולזיקתה למוצרים פיננסיים, ראה לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.