אג"ח ממשלתיות – המדריך למשקיע

מה זה אג"ח, מהם סוגי ההשקעה באפיק זה וכיצד מרוויחים?

סוחר מנתח נתונים של מדדי אגח ממשלתי

כאשר מדברים על שוק ההון, מרבית הציבור מכיר את אפיקי ההשקעה במניות והאופציות, בעוד שאפיק חשוב אחר, נזנח מעט מעין הציבור - אפיק ההשקעות באג"ח (אגרות חוב).

אז מה זה בכלל אג"ח, מהם סוגי ההשקעה באפיק זה וכיצד במיוחד אפשר להרוויח על השקעה באג"ח ממשלתיות? על כך בשורות הבאות.

על מנת לפשט את הדברים נוכל לומר בכלליות כי אגרת חוב היא בעצם הלוואה בריבית שאנו מעניקים לחברה ציבורית (קונצרן) או למדינה (ממשלה) למטרה כזו או אחרת שהציבה לעצמה. אג"ח עבור חברות ישמש לצרכים העסקיים השונים של העסק כמו למשל הגדלת היקפי הייצור או גיוס עובדים חדשים ואג"ח עבור ממשלות ישמש את המדינות השונות בפרויקטים לאומיים כמו למשל השקעה בתשתיות, חינוך, בריאות, צרכים ביטחוניים וכיו"ב.

האג"ח מגיעה כאמור עם שיעור ריבית מסויים (המכונה גם קופון) ומתוחמת לזמן קצוב, בסיומו יחזירו החברה המסחרית או הממשלה למשקיע את סכום ההלוואה אותו נטלו, בתוספת אותה ריבית. במאמר זה נתמקד כאמור בהשקעה באג"ח ממשלתיות הנסחרות בבורסה דרך גופים כמו אקסלנס טרייד מבית הפניקס בית השקעות.

אגב, בדיוק כמו מניות, כך עם הנפקתן של האג"ח הן נסחרות במסחר היומי הרציף בבורסה, מה שאומר שתוכלו למכור את היחידות שאתם מחזיקים גם לפני מועד הפדיון של האיגרת. כך שאם קניתם את אגרת החוב במחיר נמוך ומכרתם אותה במחיר גבוה יותר, תרוויחו גם רווח הון בנוסף לרווח שלכם מקבלת תשלום הריבית עד למועד המכירה.

סוגי אגרות החוב

קיימות שלוש סוגי אג"ח עיקריות: אג"ח ממשלתיות המונפקות על ידי מדינות, אג"ח קונצרניות המונפקות על ידי חברות ואג"ח להמרה.
אם נתחיל באג"ח ממשלתיות הרי שבישראל קיימות שלוש סוגי אגרות חוב ממשלתיות:

אג"ח שקלית

אג"ח שקלית המונפקת לתקופה של מעל שנה ומשלמת ריבית קבועה שאינה צמודה למדד המחירים לצרכן; אג"ח מלווה קצר מועד" (מק"מ) – סוג של אג"ח שקלי לזמן קצר (לרוב כשנה), כשבסוף התקופה מקבל המשקיע 1 שקל לכל ערך נקוב, ולכן במהלך התקופה המק"מ ייסחר כמובן בפחות מ-1 שקל, וההפרש במחיר יבטא את התשואה הצפויה; אג"ח צמודה הנקראת "ממשלתית צמודה" המשלמת ריבית קבועה שצמודה למדד המחירים לצרכן ואג"ח בריבית משתנה המשלמת ריבית שמשתנה בהתאם לממוצע שינוי ריבית המק"מ.

אג"ח חברות

הסוג השני הן כאמור אג"ח של חברות, הנקראות "אג"ח קונצרניות", המונפקות על ידי חברות ציבוריות. כמו באג"ח ממשלתיות, גם כאן, יש אג"ח המשלמות ריבית קבועה או משתנה, אשר צמודה או לא צמודה למדד המחירים לצרכן. ההבדל העיקרי בין אג"ח ממשלתית לאג"ח קונצרנית הוא ברמת הסיכון של מנפיק האג"ח. באופן טבעי, מדינות יהיו בעלות כושר תשלום יציב יותר בהשוואה לחברות מסחריות שיכולות להיקלע לקשיים פיננסיים ולהתקשות לעמוד בתשלומי הריבית והקרן של האג"ח.

אג"ח להמרה

הסוג השלישי הוא אג"ח להמרה - איגרות חוב קונצרניות, שניתן להמירן לנכס אחר, לרוב למניות רגילות של החברה שהנפיקה את האיגרות - על פי יחס המרה שנקבע מראש.

כיצד נקבע מחיר האג"ח?

כל אג"ח נסחרת בבורסה ועל כן המחיר שלה, כמו גם התשואה שלה, משתנה בכל רגע. מחירה של איגרת החוב דינמי ומושפע מכמה גורמים בהם שיעור הריבית במשק, משך החיים של האיגרת, רמת הסיכון להסדר חוב (ככל שהדירוג גבוה יותר – לדוגמה AA או A גדול הסיכוי להחזר החוב במלואו), ועוד.

חישוב תשואת האג"ח

כדי לחשב את התשואה שתתקבל במקרה של החזקת האג"ח עד לפדיון, צריך לשקלל את מחיר האג"ח יחד עם תשלומי הריבית הצפויים להתקבל בדרך ואת המועד בו תוחזר הקרן למשקיע. כך למשל אם לאג"ח ל-5 שנים יש ערך נקוב של 1000 שקל וריבית של 100 שקל בשנה, הרי ששיעור הקופון שלה הוא 10%. בכל שנה יקבל המלווה 10% על האג"ח ובשנה החמישית הוא יקבל את סכום הקרן פלוס הריבית. התשואות משמשות לניתוחים מתוחכמים על ידי סוחרים שעשויים לקנות ולמכור אג"ח עם מועדי מכירה שונים.

כיצד סוחרים באג"ח ממשלתית?

המסחר באג"ח בישראל מתבצע על פי כללי המסחר בניירות ערך בבורסה. באופן טבעי קיימת חשיבות למיומנות של רוכש האג"ח אך את ההשקעה באג"ח ניתן לבצע גם דרך מסחר עצמאי בבורסה או דרך קרנות המתמחות בתחום.

יתרונות השקעה באג"ח ממשלתית

היתרון המרכזי באגרת החוב הממשלתית הוא כאמור הביטחון שהיא מספקת למשקיע, מאחר שהסיכון לאי החזר נמוך מאוד. יתרה מכך ההשקעה באג"ח נחשבת לסולידית למדי (התשואה בהתאם נמוכה יחסית) כך שהיא מהווה מעין חוף מבטחים לעומת המסחר במניות ואופציות המתאפיינים ברמות סיכון גבוהות יותר.


תאריך הכתבה: 17.07.2023

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השוק סוער? הגיע הזמן לבחון מעבר להשקעות ערך

השקעות ערך

רבים מהמשקיעים סבורים כי כאשר השווקים מצויים בשפל, זו דווקא ההזדמנות להיכנס אליהם. לכן, כדאי להכיר את גישת השקעות הערך שדורשת מעט סבלנות.

קרא עוד
מניות דואליות: איך מתבצע המסחר?

מניות דואליות

מניות דואליות - מניות הנסחרות בשני בורסות שונות בו זמנית מציעות מגוון יתרונות ייחודיים. מרכז הידע של אקסלנס ברוקראז' מסביר איך סוחרים במניות דואליות

קרא עוד
 מדריך לסוחרים: האם כדאי להשקיע באג"ח זבל?

השקעה באג"ח זבל

אג"ח זבל: אומרים שהזבל של מישהו אחד הוא האוצר של מישהו אחר, האם אמרה זו נכונה גם בנוגע למסחר באיגרות חוב מדרגת זבל או לא כדאי להשקיע באג"ח זבל? 

קרא עוד
להשקיע כמו הגדולים: איך להשתתף בהנפקת מניות ואיגרות חוב?

הנפקת מניות ואג"ח


הנפקה בבורסה היא ההזדמנות של משקיעים לרכוש ני"ע עוד לפני ההגעה למסחר היומי. לא רבים יודעים אך גם משקיעים פרטיים יכולים ליהנות מיתרונותיה הרבים

קרא עוד
אסטרטגיות השקעה לשווקים תנודתיים

אסטרטגיות השקעה לשווקים תנודתיים

הבורסה תנודתית ואתה חושש לגורלו של תיק ההשקעות? בדיוק לשם כך ריכזנו עבורך במרכז הידע מספר עצות חשובות לאסטרטגיית מסחר והשקעה בשווקיים תנודתיים

קרא עוד
שטרות של הרבה סוגי מדינות

משקיעים במט"ח? אל תשכחו לגדר סיכונים

סוחר בחו"ל במט"ח? באמצעות מערכות המסחר של אקסלנס בורסה ניתן להפחית חשיפה למט"ח ולגדר סיכונים במטבע חוץ ביעילות. הכר את כל טכניקות גידור הסיכונים האפשריות שלנו

קרא עוד
כעת גם הישראלים מעדיפים לסחור בני"ע זרים

למה "הסוחרים החדשים" מעדיפים את השוק האמריקאי על השוק המקומי

בשנים האחרונות, בולטת בשוק ההון המקומי תופעה חדשה, יותר משקיעים ישראלים מגלים עניין במסחר בחו"ל ואף סוחרים בני"ע זרים. אלו הן סיבות הסוחרים שעוברים למסחר בחו"ל 

קרא עוד
ניהול סיכונים

ניהול סיכונים בבורסה: לשלוט ביחסי הסיכון-סיכוי

אחד מהכללים החשובים והידועים בהשקעות בבורסה הוא הצורך של ניהול סיכונים ופיזור סיכונים של ההשקעות. במאמר הבא באתר אקסלנס טרייד נציג כלי אפקטיבי לניהול סיכונים בבורסה

קרא עוד
שנת 2021 בשוק ההון

2021 מתחילה בשיא – לאיזה סיכונים חשוב להתייחס בהשקעות?

2021 מתחילה בשיא, הבורסה גועשת, ולא ברור אם הבנקים המרכזיים יוסיפו לתמוך בכלכלה ולתדלק את העליות. אקסלנס טרייד במאמר על איזה סיכונים -סיכויים חשוב להתייחס השנה?

קרא עוד
השקעה במניות לטווח קצר

השקעה במניות לטווח קצר ואיך היא יכולה להועיל גם לכם

השקעה למניות לטווח קצר: במאמר הבא נפרט את היתרונות והחסרונות של רעיון המסחר שלא מעט דוגלים בו, מסחר יומי או השקעה בבורסה לטווח קצר ונבין למי זה מתאים.

קרא עוד
מה ההבדל בין חיטה לשעורה שבאחד מהם ניתן להשקיע?

לגזור ולשמור: השקעה בשוק הסחורות העולמי

השקעה בסחורות? מהן האופציות שלנו למסחר בסחורות בשוק העולמי, איך נחשפים להזדמנויות הקיימות, מה חשוב לקחת בחשבון והאם כדאי? לקריאה באתר אקסלנס טרייד.

קרא עוד
עליות בגרף שוק פערי הארביטראז

מניות ארביטראז'

מניות ארביטראז': השקעה בפערי ארביטראז' הינה ניצול פערי המחירים שבין ניירות ערך דואליים או פערי מחיר במדדים. איך המודל הזה מתרחש ואיך ניתן להרוויח ממנו?

קרא עוד

האמור לעיל הנו למטרת אינפורמציה בלבד ומובא כחומר רקע בלבד. אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל התקשרות בין אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ לבין הלקוח תעשה באמצעות הסכם ניהול תיקים בהתאם לדין ותנאי ההסכם הם אלו שיחייבו את החברה והם בלבד. לחברת אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ זיקה למוצרים פיננסיים בשל היותה חלק מקבוצת אקסלנס עוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות. לגילוי נאות אודות היותה של אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ משווק השקעות ולא יועץ השקעות ולזיקתה למוצרים פיננסיים, ראה לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il