מכירה רעיונית של ניירות ערך: למכור, אבל לא באמת

מה זה מכירה רעיונית, מתי כדאי להשתמש בה והאם זה בכלל כדאי?

מכירה רעיונית של ניירות ערך

בינואר 2012 נכנסה לתוקפה רפורמת טרכטנברג בתחום המיסוי במסגרתה עלה שיעור המס על ריבית, דיבידנד ורווח הון ריאלי ליחידים, מ- 20% ל- 25%.

בעקבות חששות של משרד האוצר כי בעלי תיקי השקעות רווחיים ימהרו לממש את התיקים במסגרת המסחר בבורסה כדי לשלם את המס לפני העלייה (כלומר בסוף 2011) תוך הצפת השווקים בסחורה, אפשר המשרד לבעלי התיקים לבצע מכירה רעיונית של ניירות הערך.

למעשה, האפשרות לביצוע מכירה רעיונית הייתה קיימת גם שנים קודם לכן אך בעקבות רפורמת טרכטנברג היא הפכה להטבה המוכרת לכלל הציבור והיקפי המשקיעים שעשו בה שימוש עלו בצורה חדה.

מה זה אומר? המשמעות היא שבעלי התיקים יכולים לבצע פעולת מכירה ב"כאילו" לניירות הערך שלהם כאשר במקביל הם קונים אותם בחזרה. מחיר ניירות הערך עומד במסגרת המכירה הרעיונית על פי שער הסגירה של יום המכירה ובעקבות ביצוע "המכירה" לא ממוסים כלל רווחי בעלי התיק. בכך המשקיעים נהנים מתשלום מס נמוך ללא צורך למכור את ניירות הערך בפועל.

מכירה רעיונית - יתרונות השיטה

השימוש העיקרי בשיטת המכירה הרעיונית הוא קיזוז הפסדים. כיצד זה עובד?
נניח ואתם מחזיקים בשני ניירות ערך – מניית שיכון ובינוי ומניית בנק הפועלים. בהנחה שמניית שיכון ובינוי יצרה רווח של 3,000 ₪ ומניית הפועלים יצרה הפסד של 2000 ₪, תוכלו לקזז את ההפסד מהרווח ובכך להקטין את גובה המס אותו תשלמו.

בשלב הראשון יהיה עליכם למכור את מניית שיכון ובינוי לגמרי ולגבי מניית בנק הפועלים ההפסדית תבצעו פעולה של מכירה רעיונית בלבד (שכן מדובר על מכירה וקנייה עתידית בו זמנית) והמשמעות היא שתוכלו ליצור ממכירת מניית בנק הפועלים הפסד אותו ניתן לקזז מהרווח אותו צברתם ממניית שיכון ובינוי.

ובמספרים: 3,000 פחות 2,000 שווים 1,000 ₪ לצרכי רווח מס כך שבפועל תצטרכו לשלם מס בגובה של 250 ₪ בלבד – 25% מ-1,000. אם לא הייתם מבצעים את המכירה הרעיונית גובה המס שהיה עליכם לשלם היה עומד על 750 ₪ (25% מ-3,000) כך שבביצוע הפעולה הפשוטה הזו חסכתם לעצמכם מס בגובה של 500 ₪.

יש גם חסרונות

לכאורה מכירה רעיונית נשמעת כפעולה אטרקטיבית ביותר, אך כמו בכל דבר יש לה גם חסרונות, ביניהם: עמלות בנקאיות - הבנק המבצע את המכירה יגבה עמלה כוללת בשיעור של 0.2% משווי העסקה.

כמו כן לא ניתן לבצע מכירה רעיונית לחלק מהמניות אלא מכירה כוללת של כל נייר הערך שברשותכם.

נקודות נוספות: את המס על רווחי הון יש לשלם בעת מכירת הניירות והמשמעות היא שהמכירה פוגמת בתשואה הפוטנציאלית שניתן להרוויח במידה והמשקיע היה ממתין מספר שנים נוספות עד למכירת נייר הערך.

כמו כן, מדובר אמנם על פעולה וירטואלית אך עדיין קיים בה סיכון מסוים שהרי יתכן כי מחיר המניה ירד, וזאת ללא אפשרות של החזר על המס שכבר שולם בעת המכירה הרעיונית.

מי יכול לבצע מכירה רעיונית

אם אתם שואלים עכשיו, האם המכירה הווירטואלית הזו חוקית בכלל – אז כן, בוודאי שכן, וכפי שאמרנו הרציונל העומד מאחורי השיטה הוא הבנתו של משרד האוצר שללא הטבה זו, המוני משקיעים ימכרו את רווחיהם בצורה גורפת לפני תום השנה על מנת להימנע מתשלום מס רווחי הון.

עם זאת, יש להבהיר כי לא בכל ניירות הערך ניתן לבצע מכירה רעיונית וגם לא כל אחד יכול לבצעה. על הניירות בהם כן ניתן לבצע מכירה רעיונית ניתן למנות מניות, אופציות, קרנות נאמנות, אגרות חוב ופיקדונות בבנקים או פוליסות חיסכון.

מי יכול לבצע? יחידים (לרבות בעל שליטה ומייסד) הסוחרים עצמאית בבורסה או חברות בע"מ אך לא סוחרים או נותני שירותים שמחזיקים בניירות ערך של גורמים אחרים כחלק מעיסוק של מסחר בתשלום.

איך מבצעים את המכירה הרעיונית בפועל?

על מנת לבצע את המכירה הרעיונית יש להודיע על כך בכתב לגופים שסוחרים בבורסה, לרבות בנקים, בתי השקעות, חברות ביטוח, ועוד.
על הפנייה לכלול את ניירות הערך הנידונים למכירה הרעיונית ועליה להיעשות כך שהמכירה והרכישה יתבצעו במועדים שמאפשרים את תשלום המס הנמוך. במקרה של פוליסת חיסכון יש להודיע בכתב לחברת הביטוח באמצעות טופס ייעודי על ביצוע מכירה רעיונית ועל הדיווח המקביל אותו ביצעתם לרשות המסים.

לסיכום, מכירה רעיונית של ניירות ערך מאפשרת להקטין את גובה תשלום המס על רווחי הון. ישנם מצבים בהם מכירה זו מהווה פתרון מיטבי למשקיעים אולם קיימים מקרים בהם החסרונות גבוהים ביחס ליתרונות כמו למשל במקרים בהם הרווחים העתידיים בגין החזקת ניירות הערך יהיו גבוהים מהסכום אותו תחסכו בהטבת המס הייחודית הזו.

 

תאריך הכתבה: 18.10.2023

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השוק סוער? הגיע הזמן לבחון מעבר להשקעות ערך

השקעות ערך

רבים מהמשקיעים סבורים כי כאשר השווקים מצויים בשפל, זו דווקא ההזדמנות להיכנס אליהם. לכן, כדאי להכיר את גישת השקעות הערך שדורשת מעט סבלנות.

קרא עוד
מניות דואליות: איך מתבצע המסחר?

מניות דואליות

מניות דואליות - מניות הנסחרות בשני בורסות שונות בו זמנית מציעות מגוון יתרונות ייחודיים. מרכז הידע של אקסלנס ברוקראז' מסביר איך סוחרים במניות דואליות

קרא עוד
 מדריך לסוחרים: האם כדאי להשקיע באג"ח זבל?

השקעה באג"ח זבל

אג"ח זבל: אומרים שהזבל של מישהו אחד הוא האוצר של מישהו אחר, האם אמרה זו נכונה גם בנוגע למסחר באיגרות חוב מדרגת זבל או לא כדאי להשקיע באג"ח זבל? 

קרא עוד
להשקיע כמו הגדולים: איך להשתתף בהנפקת מניות ואיגרות חוב?

הנפקת מניות ואג"ח


הנפקה בבורסה היא ההזדמנות של משקיעים לרכוש ני"ע עוד לפני ההגעה למסחר היומי. לא רבים יודעים אך גם משקיעים פרטיים יכולים ליהנות מיתרונותיה הרבים

קרא עוד
אסטרטגיות השקעה לשווקים תנודתיים

אסטרטגיות השקעה לשווקים תנודתיים

הבורסה תנודתית ואתה חושש לגורלו של תיק ההשקעות? בדיוק לשם כך ריכזנו עבורך במרכז הידע מספר עצות חשובות לאסטרטגיית מסחר והשקעה בשווקיים תנודתיים

קרא עוד
שטרות של הרבה סוגי מדינות

משקיעים במט"ח? אל תשכחו לגדר סיכונים

סוחר בחו"ל במט"ח? באמצעות מערכות המסחר של אקסלנס בורסה ניתן להפחית חשיפה למט"ח ולגדר סיכונים במטבע חוץ ביעילות. הכר את כל טכניקות גידור הסיכונים האפשריות שלנו

קרא עוד
כעת גם הישראלים מעדיפים לסחור בני"ע זרים

למה "הסוחרים החדשים" מעדיפים את השוק האמריקאי על השוק המקומי

בשנים האחרונות, בולטת בשוק ההון המקומי תופעה חדשה, יותר משקיעים ישראלים מגלים עניין במסחר בחו"ל ואף סוחרים בני"ע זרים. אלו הן סיבות הסוחרים שעוברים למסחר בחו"ל 

קרא עוד
ניהול סיכונים

ניהול סיכונים בבורסה: לשלוט ביחסי הסיכון-סיכוי

אחד מהכללים החשובים והידועים בהשקעות בבורסה הוא הצורך של ניהול סיכונים ופיזור סיכונים של ההשקעות. במאמר הבא באתר אקסלנס טרייד נציג כלי אפקטיבי לניהול סיכונים בבורסה

קרא עוד
שנת 2021 בשוק ההון

2021 מתחילה בשיא – לאיזה סיכונים חשוב להתייחס בהשקעות?

2021 מתחילה בשיא, הבורסה גועשת, ולא ברור אם הבנקים המרכזיים יוסיפו לתמוך בכלכלה ולתדלק את העליות. אקסלנס טרייד במאמר על איזה סיכונים -סיכויים חשוב להתייחס השנה?

קרא עוד
השקעה במניות לטווח קצר

השקעה במניות לטווח קצר ואיך היא יכולה להועיל גם לכם

השקעה למניות לטווח קצר: במאמר הבא נפרט את היתרונות והחסרונות של רעיון המסחר שלא מעט דוגלים בו, מסחר יומי או השקעה בבורסה לטווח קצר ונבין למי זה מתאים.

קרא עוד
מה ההבדל בין חיטה לשעורה שבאחד מהם ניתן להשקיע?

לגזור ולשמור: השקעה בשוק הסחורות העולמי

השקעה בסחורות? מהן האופציות שלנו למסחר בסחורות בשוק העולמי, איך נחשפים להזדמנויות הקיימות, מה חשוב לקחת בחשבון והאם כדאי? לקריאה באתר אקסלנס טרייד.

קרא עוד
עליות בגרף שוק פערי הארביטראז

מניות ארביטראז'

מניות ארביטראז': השקעה בפערי ארביטראז' הינה ניצול פערי המחירים שבין ניירות ערך דואליים או פערי מחיר במדדים. איך המודל הזה מתרחש ואיך ניתן להרוויח ממנו?

קרא עוד

האמור לעיל הנו למטרת אינפורמציה בלבד ומובא כחומר רקע בלבד. אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל התקשרות בין אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ לבין הלקוח תעשה באמצעות הסכם ניהול תיקים בהתאם לדין ותנאי ההסכם הם אלו שיחייבו את החברה והם בלבד. לחברת אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ זיקה למוצרים פיננסיים בשל היותה חלק מקבוצת אקסלנס עוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות. לגילוי נאות אודות היותה של אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ משווק השקעות ולא יועץ השקעות ולזיקתה למוצרים פיננסיים, ראה לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.