עקום תשואות אגרות החוב – סקירה מקיפה

עקום תשואות אגרות החוב, עוצמתו נמצאת בעובדה שלכל מיתון גדול קדם שינוי העקומה למצב שונה מהרגיל

האם המיתון מתקרב? האם מחירי המזון יעלו?

נושא הסקירה הנוכחית היא עקומת התשואות. כמו שאתם בוודאי כבר יודעים, משקיעים וסוחרים בשוקי ההון מחפשים תמיד רמזים לעתיד. וזאת, בדמות אינפורמציה פונדמנטלית, כלים טכניים מבוססי מגמת המחיר, מדדי סנטימנט או רוחב שוק, וגם, כמו במקרה שלפנינו, מידע עדכני על אלמנט משוק אחד, המצביע על עתיד שוק אחר, דרך הפילטר הכללי של הכלכלה.

שלושת מצבי עקום תשואות אגרות החוב

או, במילים פשוטות יותר: כלי הנובע מתשואות אגרות החוב הממשלתיות האמריקאיות, אשר ינסה לחזות עבורנו מיתון, או שפל כלכלי עתידי, ובכך להשפיע ישירות על עולם המסחר במניות, ובכלל, על כל קומפלקס ה-RiskOn. על מה מדובר? למעשה הדברים מאוד פשוטים להבנה. הנה לפניכם תצוגה מסכמת של רוב מה שניתן לראות בעקומת התשואות (כל הגרפים הגיעו מ-Investopedia):

גרפים שלושה סוגים של מצבי עקום התשואות מ-Investopedia 

בשלושת הגרפים המוצגים יש לנו את שלושת מצבי עקומת התשואות, כאשר בכל הגרפים ציר ה-X מייצג את המח"מ (משך חיים ממוצע, דהיינו זמן הגעת האג"ח לפדיון), וציר ה-Y, מייצג את התשואה השנתית שנקבל על האג"ח, באחוזים:

• עקומה רגילה, שבה התשואה על האג"ח תגדל עם אורך חייה של האיגרת,
• עקומה הפוכה, שבה התשואה קטנה עם טווח הפדיון,
• ועוקמה ישרה, שבה אין הבדלים בתשואות של האגרות.

וכבר ניחשתם שקראנו לעקומה הרגילה (1) "רגילה" בגלל שהיא העקומה שאנו מצפים שתהיה על בסיס התנהלות רגילה של כלכלה מתפתחת. מדוע? גם זה פשוט: ככל שהכלכלה תצמח באופן הדרגתי וטוב, כך יהיה כדאי להשקיע בה הון. ועל מנת להתחרות בתהליך הנורמטיבי הזה, התשואות של האגרות הדורשות השקעה ארוכת טווח יותר, צריכות להיות אטרקטיביות יותר, ומטבע הדברים יש להן פחות ביקוש.

יתר על כן, ככל שהטווח ארוך, כך גדל הסיכון היחסי בהשקעה (למשל בגלל אינפלציה או אירוע גיאו-פוליטי בלתי צפוי), וזה דורש תשואות גבוהות יותר. למעשה, ניתן לצייר לעצמנו את העניין כך: עקומת התשואות הרגילה פשוט משקפת את הצמיחה של המשק, וזאת על ידי תשואות גבוהות, מהטווח הקצר ואף המידי (אגרות של חודש, 3 חודשים, וכו...), ועד האגרות הארוכות מ-10 שנים ועד 30 שנה קדימה.

איך השוק יגיע למצב של עקומה הפוכה (2)? זה קורה כאשר המשקיעים אינם צופים לצמיחה, אלא למיתון או שפל. כבר לא צריך לפתות את המשקיעים לטווח הארוך, כי הם חושבים שהמצב יהיה טוב יותר כלכלית מהטווח הקצר והבינוני. ולכן, הם קונים את האגרות הארוכות יותר, ועל ידי כך מורידים את התשואות עליהן. עבור האגרות הקצרות, יש בעיקר היצע, המביא לעלייה די דרמטית בתשואות שלהן כאשר האגרות עצמן יורדות במחיר. נזכור תמיד שעלייה במחיר האיגרת גורם לירידה בתשואה, וההיפך, בגלל שערכה הסופי של האיגרת ידוע מראש כאשר היא הונפקה.

ואיך העקומה תתקבע כישרה (3)? כבר הבנתם שזה קורה כאשר יש איזון, או חוסר וודאות, בצפיות לעתיד: חלק מהמשקיעים חושבים שהצמיחה עדיין לפנינו, וחלק חושב שהמיתון יתחיל בקרוב. במקרה הזה, ישנו היצע וביקוש יחסי דומה לכל הטווחים, וזה מייצר את האנומליה הקטנה של העקומה ישרה. זהו מצב ביניים הכרחי בין העקומה הרגילה וזו ההפוכה, ומעין אתראה לגבי ההמשך לכיוון השלילי של המשק.


עקום התשואות: אפקטיביות החיזוי

ועכשיו נשאלת השאלה הגדולה: האם הכלי הזה, המראה לנו את המצב הנוכחי של תשואות האג"ח הממשלתי, הוכיח עצמו כחוזה עתידות? התשובה לכך מחולקת לשניים: כן ולא, או ליתר דיוק, לא תמיד. וליתר דיוק עוד יותר נאמר כך: לכל מיתון או שפל כלכלי קדם שינוי לרעה בעקומת התשואות: ממצב רגיל למצב של היפוך, ולרוב למצב אופקי. אבל, לא כל היפוך עקומה ניבא מיתון.

ולכן, המסקנה ברורה: הכלי הזה מצוין להבנת הפסיכולוגיה של המשקיעים החכמים ביותר שיש: אלו של האג"ח. אבל, הם אינם תמיד צודקים לגבי תחזיותיהם, כמו שאף אחד אינו נביא, בימינו אלו. הנה שלוש דוגמאות של עקומת תשואה, לשלוש נקודות בזמן של שוק המניות והכלכלה (כל הגרפים מגיעים מ-StockCharts):

גרף 1 StockCharts של שוק המניות והכלכלה

 

 

גרף 2 StockCharts של שוק המניות והכלכלה 

 

גרף 3 StockCharts של שוק המניות והכלכלה 

 
כל הדוגמאות בנויות משני חלקים צמודים: בצד שמאל יש לנו את עקומת התשואות (עם הצירים כפי שתיארתי אותם לעיל) עם תחום מח"מ מ-0 ועד 30 שנים, ותחום אחוזים מ-0 עד כ-7%. ובצד ימין יש לנו את מדד המניות העיקרי האמריקאי S&P500, מאז 2000 ועד עכשיו.

בדוגמה הראשונה (1) אנו רואים את מה שהיה ביולי 2007, דהיינו עקומה ישרה סביב ה-4.7%. לא צריך להרחיב על מה שקרה אחרי כן, ב-2008 ו-2009... הדוגמה השנייה (2) מציגה את מחשבתם של המשקיעים, כאשר המניות כבר לא היו בשפל אבל הכלכלה עדיין לא צמחה כלל: עקומה רגילה מאוד חדה, כאשר התשואות החלו מכמעט 0 ועד כ-3% עבור האג"ח ל-30 שנה.

וכך הגענו למצב של היום (3): ב-22-04-2022 המניות בשיאן עדיין, הכלכלה עדיין צומחת לאיטה, אבל המשקיעים חושבים שהעתיד לא כזה וורוד, ואחרי עלייה חדה של התשואה, עד מח"מ של שנתיים, יש לנו עקומה ישרה עד האגרות של ה-30 שנה בין 2.5 ל-3%. למעשה, כרגע, ה-10 שנים נמצא ממש על הקצה של ה-3% עם 2.905%.

ולסיכומה של הסקירה

האם זה אומר שיהיה לנו מיתון בקרוב? או אפילו שפל כלכלי? ברור שאין בזה בטחון כלל אבל העובדה שהעקומה ישרה הוא סימן מובהק של מה ששוק האג"ח חושב. וכאמור, הם נחשבים לחכמים במיוחד. האיום האינפלציוני, שידחוף מדיניות של ריבית עולה, אשר תגרום למיתון כלכלי, הוא התסריט העומד מאחורי ההנחה של אותם שחקנים גדולים. הבה נקווה שגורם מאיים זה, במקורו, דהיינו האינפלציה, ידעך, ולא יכריח את קובעי המדיניות לעשות מעשים מרסנים מדיי. המון הצלחה לכולם!

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

מהו מדד מעלה בבורסה תל אביב

מדד מעלה ת"א - שילוב מעשים טובים והשקעה נבונה

מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים

קרא עוד
מדד מניות תל אביב 100

מדוע שוק המניות הישראלי מקרטע כל כך ביחס לחבריו בחו"ל?

מדוע שוק המניות הישראלי (מדד ת"א) מקרטע ביחס לשווקים והמדדים השונים בעולם? הניתוח המלא בכתבה הבאה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד

מניות הבנקים בצל המשברים – המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי

משבר מניות הבנקים - במה שונה המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי של 2020? ובכן כנראה שהבנקים הפנימו את משבר הסאב-פריים ואלו הצעדים שלהם במשבר הנוכחי

קרא עוד
שוק המניות האמריקאי גרף על דגל ארצות הברית

ניסיון להעריך את שווי שוק המניות האמריקאי

האם שווי המניות מושפע מהיגיון כלכלי השווה השקעה או ששבוי באופוריה או דיכאון זמני? מאמר זה מבית הפניקס ניהול תיקים מסביר שאי אפשר לנתק בין השניים.

קרא עוד
אגח ארצות הברית – עלייה בתשואות

אג"ח ממשלתי אמריקאי: שינוי מגמה מאז תחתית בתשואות באוגוסט

אגרות החוב יורדות אך גורמות לתשואה עליהן לעלות. האם הסיבה לעלייה בתשואות היא ההיצע של האג"ח, או רצון השחקנים הגדולים בתשואות גבוהות יותר?

קרא עוד
בצורת, כדור הארץ מתחמם – שינויי האקלים בשנת 2022

משבר האקלים בשנת 2022 – השלכות כלליות, ועל שוק ההון בפרט

בכתבה הבאה נסקור את ההשלכות הכלכליות של משבר האקלים על הכלכלה ושוק ההון בפרט נכון לשנת 2022. מוזמנים לקרוא בהרחבה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
שיווי המשקל של היורו מול הדולר, עניין של היצע מול ביקוש או גורם מכוון?

יורו-דולר 1:1 – עניין של היצע וביקוש או משהו מכוון?

יורו והדולר נסחרים כעת ברמה של 1:1, כלומר שווים, האם מדובר בעניין של היצע וביקוש גרידא, או שזה משהו עמוק יותר ומכוון? ומה זה אומר על מצב השוק?

קרא עוד
דולרים אמריקאים דגל ארצות הברית וגרפים

משימה קשה אבל אפשרית – לאבחן שיאים ותחתיות

רוצים לדעת איך לזהות מגמות בשוק ההון? אבחון שיאים ותחתיות כסוחרים זו יכולה להיות משימה לא פשוטה והדעות חלוקות בנושא אבל כדאי לשמוע אותן. הדעות כאן

קרא עוד
תנועת המחירים למעלה ולמטה – רמות תמיכה והתנגדות שונות במסחר

רמות תמיכה והתנגדות – יסודות תנועת המחיר

רמות תמיכה והתנגדות בניתוח טכני: להבין בקלות מה זה ומהן יסודות תנועת המחיר, את הפסיכולוגיה של אזורי תמיכה והתנגדות וכיצד להשתמש בהן לטובתך במסחר.

קרא עוד
תמונה להמחשה של נתוני עליות

אירוע במחיר, ואישורו – מנגנון למגמה בריאה

שוק ההון מתנהל על בסיס פונדמנטלי. בנוסף לבסיס של המקרו-מיקרו, ישנם אלמנטים טכניים ופסיכולוגיים המוסיפים המון למהלך מגמתי בנכס פיננסי. להמשך קריאה היכנסו

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.