נתוני התעסוקה בארה"ב – אחד מהפרמטרים האהובים על הבנק המרכזי

מבט על התוצאות האחרונות והתהיות לגבי יכולתן לשקף את האמת בשטח

נתונים ממדד האבטלה של ארצות הברית לשנת 2023

למרות שראינו בחודש ינואר 2023 נתוני אינפלציה יציבים, ואף עם עלייה קטנה בחישוב חודש מול חודש, וזאת בגלל העליות במחירי ההשכרה והמזון, לא ניתן להתווכח עם העובדה שמסלול האינפלציה הכללי, מאז השיא סביב 9%, הינו בירידה גדולה, ועומד כרגע על 6.4% בלבד. הדעה הכללית שהמומנטום באינפלציה בארה"ב הינו כלפי מטה, ולו בגלל שמעשי הבנקים המרכזיים כבר יתחילו להיכנס להשפעה ממשית ב-2023, ויקטינו את הביקושים בפועל בכלכלה האמיתית.

דוח התעסוקה בארה"ב: שיעור האבטלה ירד

והנה, מול המגמה היורדת הזו, אנו מתפלאים כל פעם מחדש על נתוני התעסוקה, הבאים ומדגימים עוצמה. למשל: בדו"ח האחרון קיבלנו גידול של 517 אלף משרות חדשות, כאשר הצפי היה 193 אלף משרות בלבד. איך זה ייתכן, ומדוע שוק המניות לא ממש התרגש מאותם נתונים? למרות שהם היו משפיעים מאוד, עד לא מזמן, עקב היותם גורם מצוטט לרוב, כמזיז ריביות כלפי מעלה, בפיהם של מושלי הפד, וג"רום פאוול במיוחד, ראש הפדרל רזרב?

למעשה, ניתן להסתכל על כך משני כיוונים שונים: האם המספרים "מבושלים" למטרה כלשהי? או שהם פשוט נובעים ממדידה המביאה לתוצאות קצת "מוזרות"? לפני שנענה על שתי השאלות האלו נאמר: המספרים החיוביים מאוד האלו לא מסתדרים עם נתוני הייצור, הצריכה, של מנהלי הרכש, ובמיוחד, עם פרסומי הפיטורים בחברות רבות מהמשק האמריקאי. וכמו שאמרנו: הבעיה הראשונה הייתה ההבדל הדרמטי בין הצפי למה שקיבלנו: הצפי של 193 אלף היה הממוצע הכללי, אבל היו הערכות נמוכות בהרבה מזה (130 אלף), כאשר בסקר של בלומברג נתנו דעתם 78 כלכלנים, והממוצע שם היה סביב 189 אלף.

כאשר מסתכלים על הרכב המשרות שהתווספו, על פי חלוקה נושאית, נמצא שמתוך 517 האלף היו כ-397 אלף מהן במגזר השירותים, כאשר 314 אלף היו משרות בשכר נמוך. רוב המשרות האלו מגיעות מעולם החינוך והבריאות (מורים ומדריכים מתחילים, אחים ואחיות – 105 אלף), ועולם הפנאי והאירוח (מסעדות, מלונות, וכו.. – 128 אלף). בקיצור, משרות זמניות, עונתיות, חלקיות, ובשכר נמוך. לפניכם שלושה גרפים מחברת ההשקעות פיננצ"יל סנס, המביאה נתונים מ-בלומברג:

גרף מתוך אתר בלומברג המציג את כמות העובדים בארצות הברית עם השכלה גבוהה מ2016-2023 


בגרף הראשון
, מוצגת לנו העקומה של כמות המשרות של בעלי ההשכלה הגבוהה. וכפי שניתן לראות, העקומה הזו נמצאת בירידה מאז תחילת 2022.

שני גרפים מאתר בלומברג המציגים את נתוני האבטלה בארצות הברית


בגרף השני
אנו מקבלים את התנועה של המשרות (על פי אפיונן המקצועי), לכיוון הממוצע הרב שנתי שלהן: משמאל, אותם העובדים באירוח, בריאות, חינוך, פנאי, שהזכרנו לעיל, כאשר הכמות שלהם מתגברת מעלה לכיוון אותו ממוצע שממנו התרחקו מאוד בזמן הקורונה. לעומת זאת, בצד ימין, העקומה של העובדים בתחום המידע (מחשבים, רשת, AI, וכו...) יורדת לכיוון הממוצע של אותו סקטור.

גרף מדד התעסוקה בארצות הברית משנת 2006-2023


ובגרף השלישי
, אנו רואים שתי עקומות: האדומה, מייצגת את כמות המשרות החלקיות, העולה בצורה דרמטית לאחרונה, במיוחד מאז הרבעון האחרון של 2022 ועד עכשיו. לעומתה, העקומה השחורה של המשרות המלאות עומדת במקומה באותה תקופה.

לסיכום:

כאן המקום לחזור ולנסות לענות על שתי השאלות ששאלנו בפתח הדברים: האם המספרים "מבושלים" למטרה כלשהי? או שהם פשוט נובעים ממדידה המביאה לתוצאות קצת "מוזרות"?
והתשובה לשתיהן היא זו: יש כאן שילוב של שני הדברים. מתקיים מאבק סמויה בין קובעי המדיניות המוניטאריים (הבנק המרכזי), שנלחם בכל הכוח באינפלציה, על ידי ריביות וצמצום נזילות. ובצד השני, ישנו הממשל, שמעוניין פוליטית להראות מצב כלכלי סביר וטוב. זהו הצד הפיסקאלי, הממונה גם על הפקת הנתונים שאנו מקבלים.

אין כאן "בישול" שקרי, אלא הצגה של נתונים בערבוביה, כך שנקבל את הרושם המבוקש. משק התעסוקה האמריקאי של המשרות הקבועות, של בעלי השכלה גבוהה, ושל ההכנסות הגבוהות, סובל, ונמצא ביציבות שלילית. משק התעסוקה של המשרות הזמניות, בסקטורים החלשים, המשלמים שכר נמוך, ובו מעסיקים בעלי השכלה נמוכה יחסית, פורח. יתר על כן: תוסיפו לכך שעל פי המדידה הרגילה שלפנינו, ולא זו הנקראת Household Survey, אדם אחד ייספר מספר פעמים כמשרה חדשה, במידה והוא עובד חלקית בכמה משרות.
וכך, עקב הצורך להגדיל הכנסות בעת אינפלציה מעיקה, אנו מקבלים גידול במשרות שנוצרו, כאשר מספר המועסקים בפועל עולה הרבה פחות.

ולסיום נאמר: 

הבנק המרכזי מבין היטב את העניין המתואר כאן, והשוק, אשר תחילה נחרד מהמספרים הגבוהים, גם הוא התרגל והבין שמסלול הנרמול של הריביות כבר אינו נקבע על פי העיוותים האלו. זו הסיבה ששוק המניות המשיך את דרכו צפונה, אחרי טלטלה זמנית קטנה בלבד.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

לקוח חכם לומד איך להשקיע בסביבת ריבית נמוכה

השקעה בסביבת ריבית נמוכה

ריבית נמוכה? אין בעיה. במדריך הבא של הפניקס ניהול תיקים סקרנו עבורכם אלטרנטיבה נוספת להשקעה יעילה בסביבת ריבית שלילית או נמוכה. 

קרא עוד
משבר הקורונה השפיע על שוק ההון בצורה מתונה יחסית

העולם של אחרי משבר הקורונה הוא בטוח יותר לשוק ההון

איך אירוע כלכלי כל כך חמור כמו משבר הקורונה השפיע על שוקי ההון בצורה מתונה יחסית? ההסבר המלא על השפעתו העתידית על שוק ההון במאמר הבא.

קרא עוד
אגרות חוב, מכשיר פיננסי ליצירת תשואות

חשיבותה היתרה של אגרת החוב ל-10 שנים

אג"ח 10 שנים: במאמר זה נסביר מדוע תשואה של אגרת החובה הממשלתית ל-10 שנים, מייצגת את הציפיות מהכלכלה האמיתית.

קרא עוד
בכתבה מבט על מחשבותיהם של מי שקובע את הריבית בארצות הברית

מטריצה שמשנה הרגלי השקעה – ה-Dot-Plot

גלו כיצד החלטות הריבית של הפדרל ריזרב, שהתקבלו על ידי ה-FOMC, משפיעות על השווקים הפיננסיים בארה"ב ועל הכלכלה. למדו על האנשים האחראים על קביעת התעריפים.

קרא עוד
המגמות העכשוויות של שוק הנדלן בארצות הברית

שוק הנדל"ן בארה"ב – סנונית של מיתון או תגובה זמנית?

גלו את המגמות העכשוויות של שוק הנדל"ן בארה"ב ואת תפקידו כאינדיקטור מוביל לכלכלת ארה"ב. מהי ההשפעה והחשיבות הרב-שכבתית שלה במגזרי הפיננסים והבנייה.

קרא עוד
סוחר מסדר קוביות עם הכיתוב אגח עם תשואה גבוהה

תשואה נומינלית וריאלית – ההבדלים ביניהם

היחס בין התשואה הנומינלית והריאלית הופך להיות משמעותי כשהאינפלציה עולה. למה זה קורה, מה ההבדל בין התשואה הנומינלית והריאלית ואילו פרמטרים משפיעים עליהן?

קרא עוד
גרף של אגח ממשלתי אמריקאי על רקע הדגל האמריקאי

הורדת הדירוג של Fitch – נקודת מפנה או מהומה בכוס מים?

ארה"ב נמצאת בחוב גדול וגדל, אשר עלותו עולה דרמטית בגלל הריביות החדשות. האם יש כאן אסון בלתי נמנע, המעורר פחד ואימה? לא ממש.

קרא עוד
חישוב מטבע חוץ על רקע דגל ישראל

מדיניות ריבית מותאמת מצב

האם בנק ישראל יכול להוריד את הריבית במצב שהמדינה נמצאת בו? יש מספר פרמטרים המשפיעים על העלאה או הורדת ריבית, אך המצב כיום מורכב מאוד. כיצד יפעל הנגיד?

קרא עוד
עליות בגרף האגח הממשלתי האמריקאי

גורם מאיים חדש-ישן: תשואות האג"ח הממשלתי ארוך הטווח האמריקאי

תשואות האג"ח הממשלתי האמריקאי ארוך הטווח: האיום החדש - ישן שמגיע אלינו. איזה מצב נדיר מתרחש, שרוב העוסקים בשוק אינם מכירים ומדוע הוא מייצר חשש?

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.