מצב שוק העבודה – האם הוא אינדיקאטור טוב להערכת המצב הכלכלי?

למה הבנק המרכזי האמריקאי מתבסס על מדד שוק העבודה כמדד של צמיחה?

דגל ארצות הברית ברקע גרף נרות יפניים עולה לצד מטבעות זהב

בתקופתנו המעניינת הזו, הבנקים המרכזיים מנסים, או אמורים לנסות, להעריך את מצב המשק לאשורו. הסיבה פשוטה: הם אמורים להבין עד כמה מעשיהם (עליות הריבית) מצליחים להוריד את האינפלציה, מבלי לגרום לנזק גדול בכלכלה האמיתית, ובשווקים הפיננסיים.

ג"רום פאוול, ראש הפדרל רזרב האמריקאי, אמנם ציין שעיקר מטרתו היא הורדת אותה אינפלציה, העומדת סביב 8-9%, לרמה של 2-3% אבל, הוא גם ציין שהוא ינסה לעשות זאת עם הכי פחות סבל לעם האמריקאי. וכאן אנו נכנסים לעניין הערכת המצב לאשורו.

נאמר מיד: על פי הערכת כל המומחים בתחום, השפעת השינוי בריבית ניכרת רק לאחר כ-6-9 חודשים מיום ביצוע המעשה על ידי הבנק המרכזי. לכן, על פי היגיון זה, עוד לא ראינו עד ימינו אלו (טור זה נכתב באמצע ספטמבר 2022) את ההשפעה של חלק נכבד ממה שנעשה כבר.

וכאן באה טענה מצד ראש הפד: "ראו את חוזקו של שוק העבודה! הוא מראה כמה הכלכלה המקומית עדיין צומחת, ומבקשת כוח אדם. אין עדיין סיבה לדאגה למיתון או שפל כלכלי מהותי". לגיבוי אמרתו זו של ראש הפד, הנה מצג נתונים של כמות המשרות החדשות בכל חודש (מאתר ForexFactory):

גרף המציג את כמות המשרות החדשות בשוק העבודה בשנת 2021-2022


לפי המצג הזה, שנת 2021 הייתה תנודתית למדי אבל, מאז תחילת 2022, אנו רואים יציבות מעל 300 אלף, והרבה חודשים מעל 400 אלף משרות חדשות לחודש. הקווים הכתומים מציינים את הצפי, והעמודות הכחולות את מה שיצא בפועל, וניתן לראות שחוץ ממרץ 2022, כל החודשים מציגים תוצאות טובות מהצפוי.

אז מה הבעיה כאן? הבעיה נמצאת בעובדה שנתוני התעסוקה הינם האינדיקאטור ה"מפגר" ביותר אם רוצים למדוד מצב של משק. יש, למשל, את מדדי הייצור (Industrial Production, , סקרי מנהלי הרכש וכו...), נתוני הקמעונאים, הצריכה, תעבורת סחורות, שימוש באנרגיה, וכמובן, את הסה"כ של כולם, דהיינו נתוני התמ"ג. הנה תצוגת של אלו האחרונים (מאתר Trading Economics):

נתוני התמג האמריקאי משנת 2019 - 2022


קשה שלא לראות את ההתדרדרות של התמ"ג האמריקאי, עד כדי שני רבעונים שליליים ראשונים של 2022, המגדירים מיתון רשמי כבר עכשיו. לא רק זאת: הנה גרף מאתר Advisor Perspectives המראה את אחוז האבטלה, מתואם כוח העבודה הפעיל, ביחס למיתונים, מאז מלחמת העולם השנייה:

מדד אחוז האבטלה בעולם משנת 1945 ועד ל2020


נתוני האבטלה בנקודות ההתחלה של מיתונים (נקודות אדומות ומספרים עם רקע צהוב) תמיד נמצאים קרובים לתחתית של הנתונים הקיימים בשלב הצמיחה הקודמת. רק בסוף המיתונים אנו מקבלים מספרי אבטלה גבוהים מאוד. אם כל זה ברור מאוד, השאלה המתבקשת היא: הרי לא ייתכן שהבנק המרכזי (שיש בו את מספר ה-PHD לכלכלה הגדול בעולם) לא יודעים זאת. אם כך, מדוע הם מסתכלים ב"מראה אחורית" כדי לנווט מדיניות מוניטארית?

לכך יש, כנראה, שתי תשובות: הראשונה נמצאת במודל של הפד: על פי מה שאנו יודעים, רק אינפלציה בעלות עבודה נחשבת לאינפלציה "דביקה" ומתמשכת בעיני קובעי המדיניות. כל שאר מרכיבי מדד המחירים הצרכני, או הקמעונאי, הם "זמניים". לכן, שוק העבודה הוא זה שחשוב לבחינה. וזאת, אם קורה שם עליות בשכר בצורה חריגה.

ושנית, ובלי להיות ציניים מדי, כאשר כל המדדים הכלכליים נוחתים, והשווקים הפיננסיים סובלים, שוק העבודה הוא עדיין העוגן היחידי שבו ניתן להיתלות כדי לומר: "אנו ממשיכים במדיניות עליית הריבית וספיגת הדולרים". אם הכול היה גרוע מאוד, קשה יותר להצדיק מדיניות צמצום קשיחה. ובמיוחד כאשר בנובמבר יש לממשל ביידן בחירות משנה כה חשובות. המון הצלחה לכולם.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

לקוח חכם לומד איך להשקיע בסביבת ריבית נמוכה

השקעה בסביבת ריבית נמוכה

ריבית נמוכה? אין בעיה. במדריך הבא של הפניקס ניהול תיקים סקרנו עבורכם אלטרנטיבה נוספת להשקעה יעילה בסביבת ריבית שלילית או נמוכה. 

קרא עוד
משבר הקורונה השפיע על שוק ההון בצורה מתונה יחסית

העולם של אחרי משבר הקורונה הוא בטוח יותר לשוק ההון

איך אירוע כלכלי כל כך חמור כמו משבר הקורונה השפיע על שוקי ההון בצורה מתונה יחסית? ההסבר המלא על השפעתו העתידית על שוק ההון במאמר הבא.

קרא עוד
אגרות חוב, מכשיר פיננסי ליצירת תשואות

חשיבותה היתרה של אגרת החוב ל-10 שנים

אג"ח 10 שנים: במאמר זה נסביר מדוע תשואה של אגרת החובה הממשלתית ל-10 שנים, מייצגת את הציפיות מהכלכלה האמיתית.

קרא עוד
בכתבה מבט על מחשבותיהם של מי שקובע את הריבית בארצות הברית

מטריצה שמשנה הרגלי השקעה – ה-Dot-Plot

גלו כיצד החלטות הריבית של הפדרל ריזרב, שהתקבלו על ידי ה-FOMC, משפיעות על השווקים הפיננסיים בארה"ב ועל הכלכלה. למדו על האנשים האחראים על קביעת התעריפים.

קרא עוד
המגמות העכשוויות של שוק הנדלן בארצות הברית

שוק הנדל"ן בארה"ב – סנונית של מיתון או תגובה זמנית?

גלו את המגמות העכשוויות של שוק הנדל"ן בארה"ב ואת תפקידו כאינדיקטור מוביל לכלכלת ארה"ב. מהי ההשפעה והחשיבות הרב-שכבתית שלה במגזרי הפיננסים והבנייה.

קרא עוד
סוחר מסדר קוביות עם הכיתוב אגח עם תשואה גבוהה

תשואה נומינלית וריאלית – ההבדלים ביניהם

היחס בין התשואה הנומינלית והריאלית הופך להיות משמעותי כשהאינפלציה עולה. למה זה קורה, מה ההבדל בין התשואה הנומינלית והריאלית ואילו פרמטרים משפיעים עליהן?

קרא עוד
גרף של אגח ממשלתי אמריקאי על רקע הדגל האמריקאי

הורדת הדירוג של Fitch – נקודת מפנה או מהומה בכוס מים?

ארה"ב נמצאת בחוב גדול וגדל, אשר עלותו עולה דרמטית בגלל הריביות החדשות. האם יש כאן אסון בלתי נמנע, המעורר פחד ואימה? לא ממש.

קרא עוד
חישוב מטבע חוץ על רקע דגל ישראל

מדיניות ריבית מותאמת מצב

האם בנק ישראל יכול להוריד את הריבית במצב שהמדינה נמצאת בו? יש מספר פרמטרים המשפיעים על העלאה או הורדת ריבית, אך המצב כיום מורכב מאוד. כיצד יפעל הנגיד?

קרא עוד
עליות בגרף האגח הממשלתי האמריקאי

גורם מאיים חדש-ישן: תשואות האג"ח הממשלתי ארוך הטווח האמריקאי

תשואות האג"ח הממשלתי האמריקאי ארוך הטווח: האיום החדש - ישן שמגיע אלינו. איזה מצב נדיר מתרחש, שרוב העוסקים בשוק אינם מכירים ומדוע הוא מייצר חשש?

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.