מדוע הדולר עולה? דעות מקובלות ופחות מקובלות בנושא

עליית ערכו של המטבע האמריקאי כסמן של מדיניות אסטרטגית

מסחר במטבע האמריקאי

המטבע האמריקאי - הדולר, קצת היסטוריה:

חשיבותו של המטבע האמריקאי, הדולר, אינה מוטלת בספק. ומי שמזלזל בו, לאורך השנים, לומד את הלקח הזה בדרך הקשה. קצת היסטוריה תחילה: לאחר מלחמת העולם השנייה היה צורך בהקמה של מערכת כלכלית ומוניטארית גלובלית אשר תייצב את העולם, לאחר הקונפליקט הנורא שקרה. מי היה אז העוגן ההגיוני ביותר ליציבות כזו? אירופה הייתה הרוסה, בריה"מ הסובייטית לא יכלה לספק את הסחורה, ובוודאי שסין והודו היו אז בגדר של תקווה לעתיד ולא משהו שבכלל ניתן לחשוב עליו.

רק ארה"ב, ועוצמתה הצבאית-מדינית-כלכלית יכלה למלא את אותו תפקיד חשוב: להיות המגבה לכל מה שחשוב בעולם: שמירת ערך (דולר כמטבע רזרבות), סחר (דולר כמטבע שבו מתמחרים את התשומות הבסיסיות ביותר בעולם), והמערכת הפיננסית (הדולר כעוגן מוניטארי). בנו את התשתית הזו, מ-1944 ועד היום. תחילה, הזהב היה לעוגן המוניטארי שאליו הוצמד הדולר, ומולו כל המטבעות האחרות, אבל, ב-1973, הנשיא ניקסון ניתק את הקשר הזה, ובפועל, הדולר לבדו היה לעוגן מאז ועד היום.

בגלל ההגמוניה של הדולר בעולם, ובגלל העומק העצום של האג"ח המדינתי האמריקאי שאותו ניתן לראות כמקום מפלט אולטימטיבי ובטוח לחלוטין לחסכון, נוצר חוסר איזון מובהק בין ארה"ב לכל מדינה אחרת: היא יכלה להדפיס ולייצר את אמצעי התשלום שכולם מתייחסים אליו כנקודת יחוס. הגדלת הגרעון, לכאורה, אינה בעיה בשבילה כי ה"זרים ישלמו". כמו שאמר שר האוצר של ניקסון, קונלי, ב-1971, "The dollar is our currency, but it’s your problem". וכך, ערכו הריאלי של הדולר נמס עם הזמן, כנגד "דברים אמיתיים", אבל התמודד בצורה יפה עם המטבעות האחרים.

איך מתנהג הדולר בשנים האחרונות?

עד כאן ההיסטוריה, הגענו לשנים האחרונות. מבחינות רבות, כל עוד מדיניות הבנקים המרכזיים הייתה של ריבית 0, מאז משבר הסאב-פריים, הדולר נע ונד על פי ביקושים רגעיים והיצעים תקופתיים. חלק גדול מאותה תנודתיות נבעה גם, כמו שהזכרנו לעיל, מהיותו מטבע מפלט קלסי. כאשר שוקי המניות ירדו (2011-10, 2018, 2020) הוא פשוט נהנה מהפסימיות של המשקיעים, וקיבל זריקת עידוד מול המטבעות האחרות. מה גם, שהוא גם מהווה מטבע של לא מעט פוזיציות ספקולטיביות, שבזמני ירידות סוגרים, ולאחר מכן קונים מטבע כדי לסגור Margin.

והנה, מאז ינואר 2021, משהו אחר התחיל לקרות. לפני שנמשיך, הנה גרף שנוצר בעזרת הכלים של אתר Barchart המראה את התפתחות הדולר-אינדקס המאגד את כוחו של הדולר מול כל המטבעות החשובות האחרות:

גרף שנוצר בעזרת הכלים של אתר Barchart המראה את התפתחות הדולר-אינדקס


כמו שציינתי לעיל, הקורונה של אביב 2020 הצליחה להכניס פחד גדול בלב המשקיעים בשוקי ההון הגלובליים, ולגרום לעליית הדולר כנכס מפלט אולטימטיבי. הגעתו, אז, לסביבה של 102 הייתה מובנת ולא חריגה כלל. כולם ידעו שכאשר הצמיחה תחזור אחרי הקורונה, יחד עם צעדי התמרוץ הרגילים של הבנקים המרכזיים, וריביות הרצפה, נראה את המטבע האמריקאי חוזר לרמות הרבה יותר נמוכות. ואת זה הוא אכן עשה עד רמה 88, סביב ינואר 2021.

מה גרם לתחתית הכפולה ברמה זו, ולעלייה האיטית של הדולר מאז יוני 2021?

כאשר האינפלציה ודיבורי הריבית היו עדיין רפים מאוד, זוכרים? אז דברו על אינפלציה זמנית בהחלט, ולא הייתה לנו את מלחמת אוקראינה... הסברה היא שאז ראו המשקיעים את ההזדמנות לקחת עמדה לקראת צמצום המאזן של הפד. מעשה אשר היה כבר בקלפים אז, יחד עם נרמול קטן ואיטי של הריביות. למרבה הצער של כולם, אותה אינפלציה הפכה למשהו קבוע ובעייתי מאוד, והגיע גם הקונפליקט במזרח אירופה. כדי לקבל תחושה לגבי לוח הזמנים של המטבע מול מה שקרה בשוקי המניות, ובאירועים סביבם, הנה גרף שבועי של מדד המניות בארה"ב העיקרי (נוצר מכלים של אתר Investing.com):

גרף שבועי של מדד המניות העיקרי האמריקאי (נוצר מכלים של אתר Investing.com) 

כולם סוברים שהעלייה האדירה מ-88 ועד ה-102 של התקופה הנוכחית, נובעת מהשינויים האלו. והאמת היא, שיש בזה הרבה הגיון: אותו צמצום מאזן פד עדיין נמצא על הפרק עדיין, ולא בוטל, אלא רק חוזק פסיכולוגית על ידי קובעי המדיניות. והתווספה סדרה עשויה, וצפויה, של עליות ריבית, ודיבורים קשוחים על מלחמה בחיה האינפלציונית שהתעוררה אחרי כל כך הרבה שנים.

אבל, לאחרונה, אנו שומעים על עוד סיבה טובה לעלייה בדולר, וזאת, הפעם, מצד ממשל האמריקאי, אשר ממונה על המטבע באופן ישיר (כידוע, הבנק המרכזי ממונה רק על עלות הכסף אבל לא על המטבע עצמו). ובכן, אחת מתופעות הלוואי החדשות, ומעניינות ביותר, מהמלחמה באוקראינה, ומהסנקציות שהוטלו על רוסיה, היא חזרתה לפני השטח של התיאוריה הדוגלת באלטרנטיבה לדולר. יחד עם כל המנגנון שנבנה בברטון-וודס, הכולל מוסדות בינלאומיים, ואשר הוליד מערכות כמו ה-Swift.

דווקא סין והודו, ולא רוסיה, הן כוכבות ההצגה הזו, האומרת שהעולם חייב להתנתק לאט אבל בטוח מההגמוניה הדולרית. הסנקציות על רוסיה, אשר כללו הקפאה של נכסי בנק מרכזי של מדינה (מעשה הנחשב לשערורייה בפני עצמה בעיני רבים מהכלכלנים בעולם), מצביעות יותר מתמיד על הצורך הזה. הקמת מערכות העברת כסף מקבילות ל-Swift, ויכולת תשלום על משאבים (כמו אנרגיה וחקלאות) במטבעות אחרים מהדולר, הן רק דוגמאות לעניין זה.

לסיכום,

אם יש מדיניות עקרונית של העלאת ערכו של הדולר, על מנת להגן עליו מפני שינוי עקרונות המערכת הפיננסית העולמית, נדע זאת בעתיד הרחוק. ובמיוחד נדע זאת כאשר האינפלציה תדעך ורוב מעשי הפד יהיו מאחורינו. אם, אז, המטבע ימשיך את דרכו צפונה, נבין שלפנינו מלחמת חורמה לשמור על אמצעי התשלום האמריקאי בפני עצמו ועל ההגמוניה האמריקאית בכלכלה העולמית. בינתיים, זה נמצא ברקע בהחלט, כאשר הסיבות המובנות והברורות לעלייתו, מספיקות כדי להבין את המגמה החיובית בו. לפחות מאז תחילת 2022. בהצלחה לכולם!

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השפעת הקורונה על הפערים החברתיים ואי השיוון הכלכלי

בדבר אחד הווירוס אינו מפתיע: הוא מגדיל פערים חברתיים (economic inequality)

עכשיו זה כבר ידוע וברור, עקב משבר הקורונה ישנו גידול בפערים החברתיים במקום צמצום הפערים. כל המידע בכתבה המלאה מאת מרכז הידע של הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
העתיד של העולם בידינו – אנרגיה ירוקה ומתחדשת

האם קיימת תקווה גדולה בסקטור מניות אנרגיה ירוקה?

סקטור אנרגיה ירוקה: האם המשקיעים שתולים תקוות בסקטור האנרגיה המתחדשת צודקים או טועים? הפניקס ניהול תיקים בכתבה על התקווה הגדולה במניות האנרגיה הירוקה.

קרא עוד
מדוע בנק ישראל רוכש דולרים?

למה בנק ישראל קונה דולרים? ומדוע התחייב ל-30 מיליארד דולר

בנק ישראל רוכש דולרים: מדוע? ומה הוא מנסה להשיג באמצעות קניית מט"ח? הפניקס ניהול תיקים במבט על הדולר-שקל, אחרי שבנק ישראל התחייב ל-30 מיליארד דולר כדי לייצבו.

קרא עוד
מניות הבנקים כמייצגים את מנוע המימון והאשראי של כלכלה אמיתית

סקטור הבנקים: חזרה של תקווה גדולה

ניתוח סקטור הבנקים בשוק ההון (פבר' 2021) של מרכז הידע באתר הפניקס ניהול תיקים. האם סקטור מניות הבנקים מלמד אותנו כי זוהי חזרתה של תקוות המשקיעים?

קרא עוד
שיפור תשתיות טעינת רכב חשמלי הביא לנתח שוק גדול יותר

ניתוח שוק: מבט על תעשיית המכוניות החשמליות

מחירי דלק גבוהים יחסית מול מחיר החשמל, יחד עם שיפור משמעותי בתשתיות ובסוללות, מביאים לשינוי בהעדפת המשקיעים ביחס למכוניות חשמליות. ניתוח שוק רכבים חשמליים.

קרא עוד
השקעה במטילי זהב – לא סתם הגרף כאן במגמת עלייה

השקעה בסחורות 2021 - תנועה שונה מהרגיל בקומפלקס הסחורות

מאז סוף 2020 ישנו מהלך של עליות במגוון סחורות מגוונות (אנרגיה, חקלאות, מתכות ועוד). הפניקס ניהול תיקים עם ניתוח הסיבות לעליות במחירים וההשפעה הצפויה על הכלכלה בהמשך

קרא עוד
קבלת מפתח לרכישת דירה חדשה בישראל

השקעות נדל"ן בישראל: שוק הנדל"ן למגורים מציג לנו תמונה נוכחית של עקביות

השקעות נדל"ן בישראל: הצטרפו למרכז הידע של הפניקס ניהול תיקים, המציג במאמר זה תמונת מצב עדכנית על שוק הנדל"ן והדיור, והשקעה בקרן השקעות נדל"ן בישראל.

קרא עוד
יש בועת נדלן בעולם?

בועה בשוק הנדל"ן? הדעות חלוקות

האם יש בועת נדל"ן בארה"ב? מתי ואם תתפוצץ הבועה בכלל? אומנם הדעות חלוקות על שוק הדיור לכאן או לכאן, אבל לדעתנו כדאי לשמוע את כל הדעות כאן.

קרא עוד
השפעת אירועים ביטחוניים על שוק ההון

השפעת אירועים ביטחוניים על שוק ההון

חשבתם פעם מה מידת השפעת מבצע צבאי על שוק ההון? רציתם לבדוק איך מתנהגת הבורסה בזמן מלחמה או לאחריה? כיצד השפיעו מבצעי עבר צבאיים על הבורסה בת"א? בכתבה הבאה

קרא עוד
למחפשי השקעה בנדלן, וסקטור הנדלן יכולים למצוא לא מעט רווחים ונכסי זהב

מבט על שוק הנדל"ן למגורים בהשוואה לשוקי ההון – טווח קצר וארוך

שוק הנדל"ן, בגלל השפעות נלוות של הקורונה, ושינוי האקלים, ולמרות היותו שוק מאוד לא נזיל, הפך להיות יותר אטרקטיבי עכשיו לעומת העבר, מול שוקי ההון הכלליים. ההסבר המלא בכתבה.

קרא עוד
סערה בשווקים

סערה בשווקים – שינוי משמעותי או אירוע קשה חולף

התמודדות עם סערה בשווקים. העליות והירידות הסוערות בשוק ההון יכולות ללמד אותנו לא מעט דברים, אם מצליחים להסתכל על הנושאים הנכונים. לנק' מבט ופרספקטיבה שונה, היכנסו לכתבה.

קרא עוד
האם המשבר בטיוואן הוא רק ככלי משחק בין המעצמות ארצות הברית וסין?

גיאו-פוליטיקה – טיוואן, סין, וארה"ב. מי נמצא כרגע עם ידו על העליונה?

על יחסי סין טיוואן והקונפליקט הכלכלי של שתי המדינות. צוות הפניקס ניהול תיקים עם סקירה על המצב הגיאופוליטי-כלכלי ואיך הקונפליקט יכול להשפיע על כל העולם.

קרא עוד
עקומת RS (כוח יחסי) – כלי הערכה של כוחות השוק

עקומת RS (כוח יחסי) – כלי הערכה של כוחות השוק

עקומת relative strength) RS) המכונה גם כוח יחסי היא כלי הערכה איכותי המבשר לנו על עוצמות החוזק של כוחות השוק. להבנת הנושא לעומק קראו באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
דגם מוקטן של בית מעץ, לצד שק של כסף המציג את הקשר בין הדירות לעלויות

מגמות בנדל"ן הישראלי

המגמה בשוק הנדל"ן הישראלי נמצאת בעלייה כבר למעלה מעשור, אך ייתכן והמגמה השתנתה. קראו אודות מדדי מחירי הערים בהם נרשמו העליות הגבוהות ביותר.

קרא עוד
קונפליקט שמשפיע על המסחר

מבט על המצב הגיאו-פוליטי מאז תחילתה של מלחמת עזה

המצב הגיאו פוליטי מתחילת מלחמת עזה מצטרף לקונפליקט השני הגדול בין רוסיה לאוקראינה, וישנה נגיעה לאפשרות של מחסור באנרגיה. אז מדוע מחיר הנפט יורד בהדרגה?

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.