סערה בשווקים – שינוי משמעותי או אירוע קשה חולף

מבט על עוצמת הירידות ואיך המשקיעים הגדולים "לוקחים" את זה

מחשב נייד למסחר בשוק ההון מוצג על רקע גרף עליות וירידות סוערות של מדדים

קשה לכתוב משהו רלוונטי בנושא מצב השווקים בימים אלו. עד שהדברים מגיעים אליכם הקוראים, הם בהחלט יכולים להשתנות מאוד. אבל, ברגעי כתיבת שורות אלו (אחרי סגירת מסחר של ה-24-01-2022) אנו יכולים בהחלט לקחת פסק זמן קצר ולתהות על קנקנו של שוק המניות האמריקאי העיקרי כדי ללמוד ממנו כמה דברים מעניינים.

ראשית, נאמר מיד שלא נחדש הרבה כאשר נאמר שהירידות האחרונות היו כתובות על הקיר. הבעיה היא, שהן היו כתובות כבר הרבה מאוד זמן, ובכל פעם שחשבנו שהן יתחילו להתגשם ברצינות, באו הקונים וראו באותה התחלה מהוססת הזדמנות קנייה. עד כדי הבאת בעלי הדעה השלילית לכדי ייאוש ממש. לא שאלו האחרונים רצו סבל וכאב עבור המשקיעים אלא שאיכשהו הם חשבו, בצדק, שגם פונדמנטלית וגם טכנית שוק המניות עשה הרבה מאוד דרך מאז תחתית הקורונה (מרץ-2021) ובמיוחד מאז התחתיות של משבר הסאב-פריים (מרץ 2009).

למעשה, בשני מקרי תחתיות אלו נקודת המפנה האמיתית הייתה רק בגלל גורם משמעותי אחד: קובעי המדיניות המוניטאריים והפיסקאליים כאשר הצד המוניטארי (בנק מרכזי) היה הדומיננטי משניהם. בשני המקרים, ננקטה מדיניות של "כמה שיעלה" והשוק הבין שקיים כאן זרימה חופשית של נזילות שתצליח לרומם את הכלכלה האמיתית ואם לא מיד, אז לפחות תצליח להביא דלק למגמה החיובית המתחדשת של הנכסים הפיננסים למיניהם.

וכל פעם שאותו גורם הראה סימנים של שינוי מדיניות משמעותי (מהקלה להקשחה) הקרבן המידי לכך היה שוק המניות, יחד עם שוק האג"ח הקונצרני המדורג נמוך יחסית. וכך, זה נמשך. בדרך ראינו כל מיני הישגים יפים של חברות, העדפה של סקטורים על אחרים (, ועוד כהנה. וככל שהתארך השוק השורי, כך הוזכרה המילה בועה יותר ויותר על יותר ויותר נכסים אבל, ככלל, החיוב המתמיד המשיך את דרכו השמחה והעליזה.

ואז הגיעה תופעת הלוואי המעיקה והבלתי צפויה בעליל של מגפת הקורונה: הרמת ראשה של האינפלציה. לא נכנס לסיבות לכך כאן אבל אחרי תקופה של זלזול והעמדת פנים של מצב "זמני" שלה, הבנק המרכזי היה חייב להודות שהיא כבר אתנו בצורה יציבה הרבה יותר ממה שציפו תחילה. ולזה חייבם למצוא פתרון בגלל הלחץ הפוליטי המגיע מהממשל החלש גם כך בסקרים. השאלה של תחילת החולשה הייתה רק עניין של זמן.

טריגר מכיוון אירוע בטחוני-מדיני או מימוש בסקטור כלשהו, זה כבר לא היה משנה. אותו תיקון יורד כבר עמד בדלת ונכנס בחדווה לתוך חיינו. להמשך העניין, הנה גרף שבועי של מדד המניות העיקרי בארה"ב (על ידי מערכת Investing.com):

גרף שבועי של מדד המניות האמריקאי אסאנדפי 500

עכשיו שאותו מימוש רציני יותר החל את דרכו, נותר לנו לבחון דבר אחד: מהי מפת הדרכים ההגיונית עבור השוק. האם מדובר באירוע חולף, אמנם קצת עמוק מהרגיל, אבל עדיין "משהו" חולף, שקובעי המדיניות יוכלו לנקוט כנגדו באמצעים חדשים-נושנים, או במשהו קצת יותר רציני. מכל מה שראינו עד כה, הנטייה לחשוב היא שמדובר במקרה הראשון. הבנק המרכזי נמצא עדיין במלוא כוחו המוניטארי ובידיו כלים אינסוף לטיפול במצב. למשל, קניית קרנות סל מנייתיות, ואפילו מניות ממש. כמו שעשה חברו ביפן, בנקודות הקריטיות של השוק שם. איך נדע מה עומד לפנינו? זה פשוט מאוד:

אם השוק יחליט לקחת רוורס, ולעלות חזרה במהירות את מה שהוא איבד, דהיינו לעלות חזרה מעל 4800, האירועים האחרונים יוכנסו למגירה הרגילה של "ניקוי האורוות שנדחה פעם נוספת לתאריך מאוחר יותר...".

בסה"כ, מה היה לנו עד עכשיו? בגדול, ירידה (מקצה לקצה) של 600 נקודת (4800-4200) דהיינו כ-14%. מעבר ל-10% הרגילים של תיקון ביניים במגמה עולה, וקצת מתחת ל-20% הנחשב לשוק דובי רשמי. זהו גם אזור הפעילות המשמעותי אחרי השבירה של 4600. רחוקים האירועים הקשים יותר שהיינו עדים להם לא ממש מזמן: ירידות הקורונה עצמן היו ירידה של כ-54%, וירידות סוף 2018 היו בגודל של כ-26%. לכן, ברור שלמרות שהירידות האחרונות נראות אלימות ואסרטיביות, הן עדיין בגדר של אירוע חלש ביחס להיסטוריה הלא רחוקה כל כך...

ועכשיו לשאלה השנייה: סנטימנט המשקיעים הגדולים. בגרף המצורף הכנסנו את תת-גרף של מדד הפחד (VIX) עבור אותה תקופה ממש. נזכיר שמדד זה מייצג את הפחד של כותבי אופציות מדד S&P500. והוא מכמת עבורנו את פרמיות הסיכון המשולבות בתמחור הנגזרים הנסחרים לפקיעה הקרובה. מי שכותב אופציות כאלו הוא שחקן "רציני" יותר מהרגיל ולכן דעתו ותחושותיו, המתבטאות בעלות הפרמיה, חשובה לנו כפרמטר להערכה. אז איפה נמצא המדד הזה? כרגע, הוא נוגע וחוזר מטה מאזור ה-40. רחוק מאזור ה-85 של שיא הקורונה והמאות שראינו ב-2006-9. מכאן ברור שהם רחוקים מלהיות ב-Panic Mode ושהם עדיין רואים במה שקרה כ"מימוש רווחים אלים אבל נורמאלי". עלייה משמעותית מעל ה-40, לכיוון ה-60 ויעד ה-80-90, תאמר לנו שאותו סנטימנט השתנה לרעה.

לסיכום נאמר:

מאז סוף אוקטובר 2021 הייתה תקווה לטוב, ותחושה שהעונתיות של סיום שנה-תחילת שנה תתגבר על כל הרקע המעכב ותצליח לגרום לשיאים חדשים. אחרי הכול, עוד לא נעשה דבר על ידי קובעי המדיניות חוץ מלהצהיר על שינוי עתידי... בסופו של דבר 4800 היה הגבול העליון שממנו החלו כל הגורמים השליליים להצטבר לתחושה שהגיע הרגע לעשות מעשה ולצאת מחלק העמדות והמורווחות מאוד. התקופה הזו היא תקופה אופיינית של חוסר וודאות המשלבת הרבה אינפורמציה פונדמנטלית וטכנית מכל הכיוונים. כאשר מסתכלים על הגרף, רואים בצורה ברורה שמה שקרה עדיין נמצא בגבולות מינימאליים של מימוש רווחים סביר. ולכן, נקרא לו "תיקון בינוני", עם תחושה של "יהיה בסדר..". עיכול שינוי מדינות הפד, על ידי דשדוש רב מימדי בין 4200 ו-4800 יצביע בוודאות על יצירת קרקע בטוחה ויציבה לעתיד הרבה יותר טוב ובריא.

זכרו: בסה"כ, נזכור תמיד שהכלכלה האמיתית, כמנוע של צמיחה המשתקפת במניות הנסחרות, מתקדמת בצורה חיובית בטווח הארוך, ואף הבינוני, של דברים. תמיד יהיו ירידות נקודתיות, אשר יכניסו קצת חשש ללב המשקיעים של הטווח הקצר, ולכן, חשובה תמיד הפרספקטיבה הארוכה יותר של הדברים.

המון הצלחה לכולם!

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

מהו מדד מעלה בבורסה תל אביב

מדד מעלה ת"א - שילוב מעשים טובים והשקעה נבונה

מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים

קרא עוד
מדד מניות תל אביב 100

מדוע שוק המניות הישראלי מקרטע כל כך ביחס לחבריו בחו"ל?

מדוע שוק המניות הישראלי (מדד ת"א) מקרטע ביחס לשווקים והמדדים השונים בעולם? הניתוח המלא בכתבה הבאה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד

מניות הבנקים בצל המשברים – המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי

משבר מניות הבנקים - במה שונה המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי של 2020? ובכן כנראה שהבנקים הפנימו את משבר הסאב-פריים ואלו הצעדים שלהם במשבר הנוכחי

קרא עוד
שוק המניות האמריקאי גרף על דגל ארצות הברית

ניסיון להעריך את שווי שוק המניות האמריקאי

האם שווי המניות מושפע מהיגיון כלכלי השווה השקעה או ששבוי באופוריה או דיכאון זמני? מאמר זה מבית הפניקס ניהול תיקים מסביר שאי אפשר לנתק בין השניים.

קרא עוד
אגח ארצות הברית – עלייה בתשואות

אג"ח ממשלתי אמריקאי: שינוי מגמה מאז תחתית בתשואות באוגוסט

אגרות החוב יורדות אך גורמות לתשואה עליהן לעלות. האם הסיבה לעלייה בתשואות היא ההיצע של האג"ח, או רצון השחקנים הגדולים בתשואות גבוהות יותר?

קרא עוד
בצורת, כדור הארץ מתחמם – שינויי האקלים בשנת 2022

משבר האקלים בשנת 2022 – השלכות כלליות, ועל שוק ההון בפרט

בכתבה הבאה נסקור את ההשלכות הכלכליות של משבר האקלים על הכלכלה ושוק ההון בפרט נכון לשנת 2022. מוזמנים לקרוא בהרחבה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
שיווי המשקל של היורו מול הדולר, עניין של היצע מול ביקוש או גורם מכוון?

יורו-דולר 1:1 – עניין של היצע וביקוש או משהו מכוון?

יורו והדולר נסחרים כעת ברמה של 1:1, כלומר שווים, האם מדובר בעניין של היצע וביקוש גרידא, או שזה משהו עמוק יותר ומכוון? ומה זה אומר על מצב השוק?

קרא עוד
דולרים אמריקאים דגל ארצות הברית וגרפים

משימה קשה אבל אפשרית – לאבחן שיאים ותחתיות

רוצים לדעת איך לזהות מגמות בשוק ההון? אבחון שיאים ותחתיות כסוחרים זו יכולה להיות משימה לא פשוטה והדעות חלוקות בנושא אבל כדאי לשמוע אותן. הדעות כאן

קרא עוד
תנועת המחירים למעלה ולמטה – רמות תמיכה והתנגדות שונות במסחר

רמות תמיכה והתנגדות – יסודות תנועת המחיר

רמות תמיכה והתנגדות בניתוח טכני: להבין בקלות מה זה ומהן יסודות תנועת המחיר, את הפסיכולוגיה של אזורי תמיכה והתנגדות וכיצד להשתמש בהן לטובתך במסחר.

קרא עוד
תמונה להמחשה של נתוני עליות

אירוע במחיר, ואישורו – מנגנון למגמה בריאה

שוק ההון מתנהל על בסיס פונדמנטלי. בנוסף לבסיס של המקרו-מיקרו, ישנם אלמנטים טכניים ופסיכולוגיים המוסיפים המון למהלך מגמתי בנכס פיננסי. להמשך קריאה היכנסו

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.