SPAC: כלי פיננסי להמונים שהיה שמור למקורבים בלבד

ספאק הינו מנגנון השקעה המאפשר לקהל לקחת חלק בהשקעות צמיחה, וגם במיזוגים ורכישות

מה זה הנפקות ספאק שזוכה לפופולאריות גדולה אצל הסוחרים החדשים בבורסה?

מהו SPAC - הגדרה וסיבות לפופולאריות התחום

מונח ה- Special Purpose Acquisition Company) SPAC) אינו נפוץ עדיין בציבור הרחב כמו שהוא נפוץ בברנז'ה של שוק ההון. לכן, נתחיל בהגדרה הפשוטה ביותר של מה שעומד מאחורי הקיצור הזה: מדובר בחברות שאינן מייצרות דבר, או נותנות שירותים כלשהם. מטרתן היא לגייס כספים, כדי להשקיע אותם בחברות אחרות, אשר, לתפיסתן, הינן בעלות פוטנציאל גדול (סטארט-אפים) בנישות מסוימות של עניין בתחומי טכנולוגיה רגילה, תקשורת ובינה מלאכותית, והקשורות למדעי החיים, וגם בגזרה של הקנאביס.

אלו הנישות הפופולאריות עד כה, למרות שהמבנה ההוני הזה אינו מוגבל במהותו לשום ענף השקעה הנכנס תחת הגדרה של "צמיחה". במהות, חברת ה-SPAC מהווה מקור מימון לפני שיודעים לאן הכסף יכוון, כאשר אי השקעה של הכסף במשך שנתיים (זו התקופה המקובלת כיום) מבטלת את המסגרת כולה. במקרה כזה, מוחזרים הכספים למשקיעים המקוריים. ומיד תשאלו: איך קובעים לאן יכוון הכסף? איך המשקיע ב-SPAC יודע שכספו ינוצל למיזמים טובים, בעלי סיכויי הצלחה גבוהים?

התשובה פשוטה ודומה מאוד לזו הניתנת לכל השקעה: סומכים על מנהלי החברה ומי שמחליט על כך בחברה לגבי ההשקעות שהיא עושה. אבל, יש לציין כי מי שעומד לרוב בחזית ההחלטות של חברות כאלו הינם גופים מוסדיים, או משקיעים גדולים, אשר הוכיחו את יכולתם גם מחוץ למסגרת החדשה. אז מה החידוש הגדול? לכאורה, אנו מכירים את מושג ה-Venture Capital) VC) ואפילו את חברות ה-Private Equity. גם הן חברות המנהלות הון, מחפשים מציאות, ולוקחים סיכונים עבור משקיעיהן?

ההון זורם חזק לכיוון הזה

כל זה נכון אבל ה-SPAC פותח את העניין לציבור הרחב, ולא רק ל"יודעי החן" שיכלו לגשת ולהכניס מהונם במסגרות הקודמות. למעשה, יש כאן שתי סיבות להצלחה הגדולה של חברות ה-SPAC: הזמינות של הכלי לציבור בלתי מוגבל, דרך הנפקת המסגרת בבורסה או בזירת מסחר אחרת, והכסף העצום שמסתובב עכשיו חופשי להשקעה. כאשר בימים אלו ישנן ריביות נמוכות בחלק הסולידי של שוקי ההון, יתכן כי לקיחת סיכון בצורה עקיפה בסטארט-אפים אינו מרתיע יותר מאשר להכניס את המזומנים, שוב, למניות הרגילות בבורסה. למעשה, זהו סוג של השקעה אלטרנטיבית נוספת, אשר נפתחת לקהל, ויוצאת מן ההגמוניה של המקצוענים והמקורבים בלבד. וזה המקור העיקרי של הפופולאריות העצומה של הדבר הזה בשנים האחרונות.

הנה גרף ההון שהושקע בחברות האלו מאז 2012 (מאתר CBInsights.com המרכז נתונים כאלו):

לפניכם גרף המראה את ההון שהושקע במניות SPAC משנת 2012 ועד 2020

המספרים מציינים מיליארדי דולרים, כאשר ב-2012 היו רק כ-7 כאלו, ובסוף 2020 (שנת הקורונה...) ראינו סיום שנה עם כ-141 מיליארדי דולרים. שימו לב שהגידול הזה גדל בצורה מהירה מאוד מאז 2017, אבל "התפוצץ" לאחרונה, כאשר כמויות ההון שהגיעו מקובעי המדיניות גדלו גם הן בצורה משמעותית. נקודת מבט נוספת מעניינת, ומתמקדת בתקופה האחרונה ממש (ממאי-2020 ועד סיום השנה), היא השוואת ביצועי אינדקס מניות ה-SPAC מול המדד הבורסאי העיקרי, מדד S&P500:

לפניכם מדד השוואת ביצועי אינדקס מניות ה-spac לעומת מדד הS&p500

השטח החום כהה הוא המדד העיקרי, והשטח הבהיר יותר הוא מדד חברות ה-SPAC. הגרף מדבר בעד עצמו ומראה בצורה ויזואלית את מה שציבור המשקיעים החליטו לעשות בתקופה המוצגת. האם זה יהיה המצב בהמשך? מי יודע. מה שבטוח הוא שלפנינו תחום אשר עורר עניין למרות גודלו הצר יחסית לשוק הכללי.

ומה לגבי החברות שנקנות?

אבל מיד נשאלת השאלה הבאה: למה כדאי לחברות הצמיחה להיות קנויות ולהיות מונפקות דרך חברות ה-SPAC? ובכן, מעבר לפופולאריות של תחום ה-SPAC,זה חוסך המון זמן של עבודה מול המוסדות המגישות להנפקה בבורסה, מול רשויות ההון והרגולציה, עמידה בתנאים של הנפקה מינימאליים, וכו... כל ה"צרות הפוטנציאליות" האלו אינן קיימות כאשר חברת SPAC מגיעה וקונה חלק, או כל המניות, של אותה חברת צמיחה מנפיקה, ועושה עבורה את כל העבודה הקשה. מה גם שעוקפים כאן לחלוטין את חוסר הוודאות שבהגשת הנפקה לשוק ההון עצמו. יש להזכיר שזהו מוצא נהדר לחברות שיתקשו למצוא קונה בכלל, וכאן קיים סוג של תמרור אזהרה לגבי השקעה ב-SPAC עצמו. אם עושים זאת בכל זאת, חייבים להיות בטוחים באיכות המנהלים של ה-SPAC, ולקוות שלא יתפתו לעסקאות מפוקפקות או חשודות.

נקודה אחרונה בהחלט

מעבר ליכולת השתתפות הקהל בצמיחה של החברות שבהן מושקע הכסף, הציבור משתתף כאן גם בתחום שהיה באמת סגור עבורו: תחום הרכישות והמיזוגים. תחום אחרון זה היה ונשאר שטח אופייני של מוסדות גדולים והחלון של ה-SPAC היא אחת מן האפשרויות שבה הקהל יכול לקחת חלק באותן עסקאות.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השפעת ההגרעון התקציבי ויחס החוב-תוצר לעתיד שלנו?

מצב גירעון תקציבי נדרש, כמנוע לעתיד טוב יותר

הפניקס ניהול תיקים מנתחים מהו גרעון תקציבי, ומהו מצב הגירעוני הנדרש כמנוע לצמיחה ולעתיד טוב יותר. כל המידע בכתבה הבאה.

קרא עוד
מניות הבנקים: האם הבנק שלך ישרוד את המשבר?

תודה לאל! הבנקים ישרדו את המשבר אבל מה בקשר לרווחיות שלהם?

מדד הבנקים ומניות הבנקים יורדים בעקבות משבר הקורונה. הבנקים ישרדו את המשבר? מה לגבי הרווחיות שלהם בתקופה זו ולאן מועדות פניהם של הבנקים בשנת 2020 בכתבה הבאה.

קרא עוד
סקירת מאקרו ינואר 2021 - קורונה וחיסונים

סקירת מאקרו ינואר 2021 – הפניקס ניהול תיקים

הכלכלן הראשי של הפניקס בית השקעות סיקר עבורכם את ינואר 2021- בחירות, התחסנות האוכלוסייה, ציפיות האינפלציה הגלומות, השתוללות השקל והעלאת הערכת הצמיחה של בנק ישראל.

קרא עוד
סיכום שנת הקורונה - 2020

סיכום שנת הקורונה - 2020

2020 הייתה שנה של פתיחת הברזים המונטארים והפיסקאליים. ברגע שזה התוודע לשווקים הפיננסיים, הדרך הייתה מעלה בנכסי ה-Risk On ומטה בנכסי ה-Risk Off. 

קרא עוד
דולרים על רקע דגל ארצות הברית

מדדי המניות בארה"ב וראסל 2000 – חלון לציפיות מהכלכלה האמיתית

מדד ראסל (Russell 2000): הסבר על המדד האמריקאי החשוב להבנה בין גודל החברות (market cap) לבין השפעתן על הכלכלה האמריקאית.

קרא עוד
ניתוח מצב שוק ההון בשנת 2021 – הפניקס ניהול תיקים

השפעת נתוני המאקרו האחרונים על שוקי המניות

ניתוח נתוני מאקרו - מה הגורם המשפיע ביותר על השוק ההון? האם חדשות טובות בהכרח מובילות למגמה חיובית? הפניקס ניהול תיקים על השפעת נתוני המאקרו בשוק ההון.

קרא עוד
סין וארצות הברית לא מורידות את כפפות האגרוף. המאבק בין המעצמות נמשך

כלכלה ופוליטיקה בסין – התנגשות קשה ביניהן

התערבות ממשלתית בכלכלת סין: בדרך כלל, אנו רגילים לכך שהתערבות ממשלתית נעשית לטובת השווקים אבל במקרה הסיני, הדברים ממש אחרים.

קרא עוד
דולר אמריקאי ודגל ארצות הברית

מה עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי

איך יודעים מראש מתי שוקי מניות יתהפכו לרעה? האם ניתן לחזות מראש? ומה לדוגמא עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי? ההסבר באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
עונת הדוחות בוול סטריט

עונת הדוחות של הרבעון השלישי בארה"ב

עונת הדוחות בוול סטריט כבר כאן. לכן סקרנו עבורכם קצת מהרבעון ה-3 בארצות הברית.

קרא עוד
איש עסקים מחזיק ביד שטרות דולרים מזומנים, על רקע דגל ישראל

איך מרגיש השקל אל מול הדולר? כסופר גיבור!

צוות הפניקס ניהול תיקים מנסה להסביר את התופעה של איך זה ששער הדולר עולה בעולם, אך ערכו יורד בישראל, מה הגורמים לכך? בכתבה הבאה של ניהול תיקים

קרא עוד
השפעת כלכלת רוסיה

איך שינוי בכלכלת רוסיה יכול להשפיע על השווקים הגלובאליים?

מה השפעתה הכלכלית של רוסיה על העולם? מה חלקה המשמעותי של רוסיה ביחס לשוק הגלובלי? ואילו סקטורים מושפעים? הפניקס ניהול תיקים מסבירים הכל.

קרא עוד
איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון

איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בבורסה?

מהי מפולת בבורסה? איך מפולות בבורסה מתפתחות? איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון? למענה על כל השאלות במאמר הבא.

קרא עוד
עקום תשואות

עקום תשואות אגרות החוב – סקירה מקיפה

סקירה מקיפה - עקום תשואות אגרות החוב, עוצמתו נמצאת בעובדה שלכל מיתון גדול קדם שינוי העקומה למצב שונה מהרגיל, בהפניקס ניהול תיקים מסבירים, היכנסו לכתבה לקבלת כל המידע

קרא עוד
מסחר בבורסה

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון: כלי אדיר ללמוד ממנו

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון הינה כלי אדיר מימדים ללמוד ממנו. בכתבה זו סקרנו כלים חינמיים ושווים להערכת מצב שוק ההון של היום כולל תובנות לעתיד.

קרא עוד
מדד הנזילות יכול להשפיע האם השוק יהיה שוק דובי או שורי

הנזילות כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות

נזילות השווקים לבחינת היציבות הפיננסית: במאמר זה באתר הפניקס ניהול תיקים אנו נבחן את מידת ההשפעה של הנזילות, כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות.

קרא עוד
שער הדולר-ין על רקע דגל יפן

יפן – קיצוניות בפרמטרים שונים של המקרו

ליפן יש צרות כלכליות משלה ולמרות השקט התקשורתי היחסי, כנראה שכדאי לנו לשים לב למתרחש בזירה הזו יותר. האם לפנינו פצצה מתקתקת או שנראה הצלחה חוזרת לדחות את הקץ?

קרא עוד
משבר בורסת הקריפטו - FTX

קריסת FTX – האם מדובר באירוע קריפטו בלבד או משהו גדול יותר?

קריסת בורסת FTX, הבורסה השנייה בגודלה בתחומה, היא אירוע מכונן בדפי ההיסטוריה של הקריפטו. מה הסיבות להתרחשותה ומה המשמעות עבור העולם הפיננסי?

קרא עוד
מדד הבורסה

סרגל תיקוני Fibonacci – כלי שכדאי להכירו

מה זה מתנד פיבונאצ'י. ואיך ניתן להשתמש בכלי פיבונאצ'י לניתוח טכני במסחר. כולל דוגמאות מעניינות. כל המידע במאמר המלא באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
מטבעות זהב, על רקע גרפים עולים ויורדים

עקומת התשואות ההפוכה – סמן ברור לעתיד

ללמוד מההיסטוריה על מה צופן לנו העתיד? זה בהחלט אפשרי. באמצעות ניתוח עקומת התשואות ההפוכה לדוגמא נוכל להעריך. ניתוח המצב הנוכחי (אפר' 23) באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
גרף המציג שוק תנודתי בתקופה של חוסר ודאות

השקעות בזמני כאוס

להשקיע בתקופת משבר: איפה לשים את הכסף בזמן שהשווקים רועדים וחוסר הוודאות כשברקע יש מלחמות, אינפלציה, עליית ריבית ואירועים פוליטיים שונים?

קרא עוד
מטבעות ודגל ישראל

מה ההיסטוריה אומרת על שוקי הון בזמני מלחמה?

שוקי ההון שהגיבו עד כה ל"מבצעים" מוגבלים, מתחילים להבין שהפעם המצב שונה, והשוק עלול להגיב בצורה אחרת. לחצו להמשך קריאה.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.