הפניקס ניהול תיקים מנתחים מהו גרעון תקציבי, ומהו מצב הגירעוני הנדרש כמנוע לצמיחה ולעתיד טוב יותר. כל המידע בכתבה הבאה.
עולם שוק ההון מלא כרימון בתופעות מעניינות ומאתגרות, ואין כמו תופעת ה- Short Squeeze על מנת לעורר את מיצי הקיבה של אלו המעורבים בה. לדוברי האנגלית מביננו, המונח מסביר את עצמו די טוב, אולם כתבה קצרה זו תנסה להאיר בהרחבה את התופעה. לפני הכול, מהו אותו שורט שמוזכר כאן?
למי שאינו בקיא, נאמר זאת כך: רוב שחקני שוק ההון, הפרטיים והמוסדיים, נהנים עם עליית ערכו של הנכס שהם קנו. זהו המצב ה"טבעי" של הדברים עקב ההיסטוריה הארוכה של הבורסות, ומה שהן מייצגות. אחרי הכול, הזירה הזו מיועדת להציג צמיחה וגידול, וכתוצאה מהם, רווחים מחולקים למשקיעים, הן בצורה של תשואה, דיבידנדים, והן על ידי עלייה במחיר הנכס המוחזק. לעמדה כזו, של אחזקת נכס על מנת לקבל ממנו תמורה תשואתית או הונית נקרא Long.
מנגד, ובמידה הרבה יותר קטנה של פופולאריות, נמצא עמדות Short, שבהן המשקיע מרוויח מירידה בערכו של הנכס. איך זה קורה? התהליך מתחלק לשלושה חלקים לוגיים: השאלת הנכס ממקור המוכן להשאילו תמורת ריבית, מכירתו של הנכס בשוק במחיר התחלת העסקה וקנייתו מחדש במחיר סיום העסקה. אם וכאשר מחיר הקנייה חזרה יהיה נמוך ממחיר ה"מכירה בחסר" (הביטוי העברי לפעולה), אזי יוזם הפעולה אכן ירוויח את ההפרש. אחרת, יצא שכרו בהפסדו.
כידוע מזה זמן רב, קיימות בשוק שלוש מגמות עיקריות: עולה, יורדת ומדשדשת.
המקרה הברור הראשון יהיה כאשר אנו נרצה להרוויח מן המגמה היורדת של המניה, האג"ח, או כל דבר שניתן לעשות עליו מכירה בחסר.
המקרה השני, אשר יותר "מתוחכם", אולם יותר מסוכן, הוא המקרה שבו המשקיע חושב שערכו של הנכס הגיע למצב של הערכת יתר, וזאת באופן קיצוני, ושמכאן השוק יתחיל לתמחר אותו מטה. כאן, המשקיע פועל כנגד המגמה, ויכול "לספוג" תקופה ארוכה של הפסדים בגלל המשך תמחור היתר במשך תקופה ארוכה. זוכרים את הסרט The Big Short? אבל, כאשר הנכס אכן ייכנס לתיקון או מגמה יורדת, אותו משקיע ירוויח בדרך כלל הרבה יותר מאשר אלו שחיכו לבטח לאישורה של אותה מגמה שלילית.
מקרה שלישי מבוצע על ידי קרנות גידור לרוב והוא המסחר בזוגות של נכסים דומים. זוג הנכסים בפעולה יהיו מאותו סקטור, קטגוריה קרובה או קשר כלשהו, והמבצע יקנה את החזק משניהם ויעשה Short על החלש מן השניים. דוגמה: הזהב והכסף. שתיהן מתכות יקרות, עם קורלציה קרובה מאוד. במידה והזהב יהיה במגמה עולה חזקה מן הכסף אזי תעשה קניה של הזהב ויימכר הכסף ב-Short, בקנה מידה זהה, על מנת להרוויח מן החוזק היחסי של המתכת הצהובה ועדיין להיות מגודר על הסיכון של המגמה הכוללת של המתכות היקרות. אגב, ישנן דוגמאות נוספות לעשיית Short, אולם המתוארות לעיל מספיקות על מנת לתת מושג על הנעשה.
בתרגום מאנגלית באמצעות Google Translate אנו מקבלים את המושגים: "לסחוט" ו-"למחוץ", וזהו אכן תיאור מהימן על תחושות המבצעים זאת בשוק. רגשותיו של המשקיע נסחטות עד דק, כאשר הונו נמחץ עוד ועוד בכל התהליך.
זהו המקום להזכיר שוב את ההבדל המהותי בין פעולת ה-לונג לבין פעולת השורט: הראשונה, מציינת מעשה השקעה בתקווה לעתיד של רווחים. השנייה, היא פעולה טכנית של רווח מטעות הערכה של השוק או השתתפות במגמה היורדת, אבל אין כאן משהו שיכול להפוך להיות אסטרטגי.
כך, חשוב להבין כי בניגוד להמון מקרים שבהם משקיעים קנו וטעו, נמצאים בעמדה מפסידה ונשארים בה, מתוך מחשבה שהעתיד יוכל להחזיר להם את אותה השקעה, במקרה של שורט אין מצב כזה. כמו כן, השאלה של נכס למכירה משמע תשלום ריבית על הערך שהושאל, ואף קשורה לעיתים לתאריך פקיעת אותה השאלה. לכן, אין כמעט אופציה "לחכות" בעמדה כזו לעתיד טוב יותר. כתוצאה מכך, כאשר השוק הולך נגד יוזם הפעולה, וזאת בצורה מהירה וברורה, אותו מוכר בחסר יעשה הכול כדי להיפטר מן העמדה המפסידה שבידו. זהו חלק גדול מן האופי האלים של ה-Short Squeeze.
נדגים תהליך שלם, בעזרת דוגמה המגיעה מאתר MarketWatch:
לפנינו מניה בשם EP Energy, אשר שיאה נע סביב 8$ בסוף ספטמבר 2015. בנקודה מסוימת החלה המניה לרדת, ובנתה מגמה יורדת די חזקה של שיאים ושפלים יורדים, כאשר כמות פעולות השורט שנעשו כנגדה החלו לגדול באופן משמעותי (עקומה כחולה תחתונה). השילוב של תנועת המחיר השלילית, והגידול ב- Short Interests הצליח לעורר עוד ועוד פעילים לעשות מכירות בחסר נוספות כאשר המחיר ממשיך לרדת והכמות של עמדות ה- Short גדלה.
במרץ 2016 חל מהפך. אחרי רווחים די גדולים משיא של 8$ ועד תחתית של 1.5$ (82% רווח), המניה עלתה חזרה בצורה מהירה מאוד לאזור אותו שיא התחלתי. מה היה השינוי הפונדמנטלי-חדשותי שגרם לכך? לא ברור, אולם כאשר החל המחיר לעלות, היו כ-16 מיליוני מניות בשורט לעומת ממוצע של כ-7 מיליון בלבד בזמנים שלפני השלילה. 11 מיליוני מניות שהיה צריך לרכוש מן השוק, ומהר, בנוסף לכל הסחורה שהקונים הרגילים באו לאסוף במחירי המציאה. כך, המומנטום הפך לאדיר, המהירות של העלייה חזקה ומדהימה, ובמיוחד כואבת, למי שהיה עדיין בעמדה שלילית על הנייר.
בשוק ההון ניתן לבצע מגוון פעולות, וביניהן גם יצירת רווח מירידה של נכסים פיננסים. ניתן לעשות זאת על ידי קניה של נגזרים המוגדרים כך (אופציות Put וכו'), או לעשות Short על הנכס, על ידי השאלתו ומכירתו במחיר גבוה, בתקווה לקנותו במחיר נמוך יותר. הערכות השווי, אסטרטגיות השקעה, פעילות על פי המגמה וגורמים רבים נוספים יכולים להיות הטריגר לפעולה כזו.
אבל זהירות: כאשר ה-Squeeze מגיע, הוא מהיר ואלים.
הוא מכיל את כל אלו שחשבו, ועשו, בכיוון השלילי ורוצים עכשיו לסגור ברווח את הפוזיציה, אבל גם את כל אלו שרוצים ליהנות מן המחיר הנמוך.
כך, נגרמת "סערת נזילות וסחירות נמוכים" המאיצה דרמטית את התהליך של החזרה מעלה. ראינו זאת במניות ספציפיות, וראינו זאת גם במדדים, סחורות, וכו'. למעשה, ניתן לומר שכל תחתית V מהווה סוג של Short Squeeze, כמו זו שראינו ב-18 למרץ, בהגיענו לתחתית של משבר הקורונה. ולכן, כאשר נוקטים בפעילות כזו, חייבים להבין היטב את הסכנות הכרוכות בכך ולא לנסות להתעקש כאשר ה-Squeeze כבר נמצא בתחילתו.
הפניקס ניהול תיקים מנתחים מהו גרעון תקציבי, ומהו מצב הגירעוני הנדרש כמנוע לצמיחה ולעתיד טוב יותר. כל המידע בכתבה הבאה.
מדד הבנקים ומניות הבנקים יורדים בעקבות משבר הקורונה. הבנקים ישרדו את המשבר? מה לגבי הרווחיות שלהם בתקופה זו ולאן מועדות פניהם של הבנקים בשנת 2020 בכתבה הבאה.
הכלכלן הראשי של הפניקס בית השקעות סיקר עבורכם את ינואר 2021- בחירות, התחסנות האוכלוסייה, ציפיות האינפלציה הגלומות, השתוללות השקל והעלאת הערכת הצמיחה של בנק ישראל.
2020 הייתה שנה של פתיחת הברזים המונטארים והפיסקאליים. ברגע שזה התוודע לשווקים הפיננסיים, הדרך הייתה מעלה בנכסי ה-Risk On ומטה בנכסי ה-Risk Off.
מדד ראסל (Russell 2000): הסבר על המדד האמריקאי החשוב להבנה בין גודל החברות (market cap) לבין השפעתן על הכלכלה האמריקאית.
ניתוח נתוני מאקרו - מה הגורם המשפיע ביותר על השוק ההון? האם חדשות טובות בהכרח מובילות למגמה חיובית? הפניקס ניהול תיקים על השפעת נתוני המאקרו בשוק ההון.
התערבות ממשלתית בכלכלת סין: בדרך כלל, אנו רגילים לכך שהתערבות ממשלתית נעשית לטובת השווקים אבל במקרה הסיני, הדברים ממש אחרים.
איך יודעים מראש מתי שוקי מניות יתהפכו לרעה? האם ניתן לחזות מראש? ומה לדוגמא עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי? ההסבר באתר הפניקס ניהול תיקים.
עונת הדוחות בוול סטריט כבר כאן. לכן סקרנו עבורכם קצת מהרבעון ה-3 בארצות הברית.
צוות הפניקס ניהול תיקים מנסה להסביר את התופעה של איך זה ששער הדולר עולה בעולם, אך ערכו יורד בישראל, מה הגורמים לכך? בכתבה הבאה של ניהול תיקים
מה השפעתה הכלכלית של רוסיה על העולם? מה חלקה המשמעותי של רוסיה ביחס לשוק הגלובלי? ואילו סקטורים מושפעים? הפניקס ניהול תיקים מסבירים הכל.
מהי מפולת בבורסה? איך מפולות בבורסה מתפתחות? איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון? למענה על כל השאלות במאמר הבא.
סקירה מקיפה - עקום תשואות אגרות החוב, עוצמתו נמצאת בעובדה שלכל מיתון גדול קדם שינוי העקומה למצב שונה מהרגיל, בהפניקס ניהול תיקים מסבירים, היכנסו לכתבה לקבלת כל המידע
ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון הינה כלי אדיר מימדים ללמוד ממנו. בכתבה זו סקרנו כלים חינמיים ושווים להערכת מצב שוק ההון של היום כולל תובנות לעתיד.
נזילות השווקים לבחינת היציבות הפיננסית: במאמר זה באתר הפניקס ניהול תיקים אנו נבחן את מידת ההשפעה של הנזילות, כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות.
ליפן יש צרות כלכליות משלה ולמרות השקט התקשורתי היחסי, כנראה שכדאי לנו לשים לב למתרחש בזירה הזו יותר. האם לפנינו פצצה מתקתקת או שנראה הצלחה חוזרת לדחות את הקץ?
קריסת בורסת FTX, הבורסה השנייה בגודלה בתחומה, היא אירוע מכונן בדפי ההיסטוריה של הקריפטו. מה הסיבות להתרחשותה ומה המשמעות עבור העולם הפיננסי?
מה זה מתנד פיבונאצ'י. ואיך ניתן להשתמש בכלי פיבונאצ'י לניתוח טכני במסחר. כולל דוגמאות מעניינות. כל המידע במאמר המלא באתר הפניקס ניהול תיקים.
ללמוד מההיסטוריה על מה צופן לנו העתיד? זה בהחלט אפשרי. באמצעות ניתוח עקומת התשואות ההפוכה לדוגמא נוכל להעריך. ניתוח המצב הנוכחי (אפר' 23) באתר הפניקס ניהול תיקים.
להשקיע בתקופת משבר: איפה לשים את הכסף בזמן שהשווקים רועדים וחוסר הוודאות כשברקע יש מלחמות, אינפלציה, עליית ריבית ואירועים פוליטיים שונים?
שוקי ההון שהגיבו עד כה ל"מבצעים" מוגבלים, מתחילים להבין שהפעם המצב שונה, והשוק עלול להגיב בצורה אחרת. לחצו להמשך קריאה.
הזן פרטים ונחזור אליך בהקדם.
טלפון:
03-7536875
שעות פעילות: א'-ה' 09:30-17:30
האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.