איך שינוי בכלכלת רוסיה יכול להשפיע על השווקים הגלובאליים?

אומנם אנחנו בעיצומה של המערכה, אך אנו כבר יכולים להעריך איך שינוי כלשהו בכלכלת רוסיה עלול להשפיע על השווקים

איגרות חוב של ארצות הברית

מאז עלייתו של הנשיא פוטין לשלטון, אנו עדים, כל כמה זמן, בהתפרצות גדולה במתיחות בין רוסיה והעולם. הכול קשור לדבר אחד: שיקום רוסיה כמעצמה גלובלית, וזאת אחרי קריסת ברית המועצות לגורמיה. השלב הראשון של השיקום היה פנימי וכלל: עצירת הקריסה הכלכלית של המדינה ושל שירותיה הבסיסיים (שלטון ילצין הקטסטרופאלי), הכנסת האוליגרכיים למסגרת כלכלית סגורה ומינימאלית ככל האפשר, מבלי שהם יוכלו להשפיע פוליטית על קביעת המדיניות, שיקום הצבא, ובשנים האחרונות, ניסיונות שונים של "קיבוץ" אזורים שנחשבו ל"רוסיים", תחת כנפיה של "אמא רוסיה". זאת, או בצורה מלאה, כמו ב-קרים, או בצורה עקיפה על ידי השפעה על השלטון של אותו אזור. נמנה כאן מתיחויות שהיו ב-גרוזיה, ב-קווקזים, ובמזרח אוקראינה (דונבאס).

וזה המקום לזכור את נתוניה הגיאוגרפיים של רוסיה ביחס לאוכלוסייתה:

טבלאות המפרטות את נתוניה הגיאוגרפיים של רוסיה ביחס לאוכלוסייתה

משתי הטבלאות האלו, אתם רואים שהיא המדינה הגדולה בתבל, עם המקום ה-9 בלבד מבחינת גודל האוכלוסייה. וזה אומר שיש כאן המון פוטנציאל של עושר בחומרי גלם ושטח, מול ניצול מועט יחסית על ידי מי שנמצא על פני אותו שטח. זהו ההקשר הכללי. אבל, כאנשי מסחר שוק ההון אנו שואלים עצמנו כמה שאלות. מה השפעתה הכלכלית של רוסיה על העולם? אילו סקטורים מושפעים ממדיניות מנהיגיה? ומה חלקה המשמעותי של רוסיה ביחס לשוק הגלובלי?

איזה סקטורים מושפעים משינויים בכלכלת רוסיה?

למעשה, השפעתה הכלכלית העיקרית של רוסיה היא בהחלט סקטוריאלית כי נתוני הצמיחה שלה אינם רלוונטיים ברמה הגלובלית. ומבחינה סקטוריאלית, ניתן לציין את חומרי הגלם האנרגטיים (גז, פחם, ונפט) ואת תנובת החקלאות (חיטה) כעיקר. בשנת 2020 כל אלו היוו כ-46.6% מהייצוא של המדינה, כאשר 49% מכלל הייצוא נקנה באירופה, 42.2% באסיה, והשאר בחלקים אחרים של העולם. וכך, השפעתה המידית של רוסיה נמצאת בשווקים שצוינו: אנרגיה ודגנים. רוצים דוגמה של השפעה אחרונה? הנה גרף שבועי של חוזה הנפט מסוג ברנט (גרף שבועי מ-Investing.com):

גרף שבועי נפט מסוג ברנט גרף שבועי מ-Investing.com


ובגרף נראית היטב העלייה הדרמטית האחרונה של הסחורה הזו כאשר הגורם המרכזי של אותה עליה מיוחס למתיחות בין רוסיה והמערב בדבר הפלישה לאוקראינה. במקרה והאיום הזה יתרחש בפועל, יהיו על רוסיה סנקציות קשות שימנעו חלק מהייצוא של הנפט הרוסי להגיע לשווקים. וכהקדמת המאוחר, השווקים מאיצים את המחירים של הסחורה כלפי מעלה.

הדבר השני שבה רוסיה משפיעה על השווקים היא עניין השותפות עם סין. כל כמה זמן אנו שומעים על הידוק הקשרים בין שתי המדינות כנגד הענק האמריקאי. וכאשר זה קורה, ישנה תנועה של עלייה במתכות היקרות, וחשש מסוים המתבטא במכירות של אג"ח של ארה"ב. יש לזכור ששתי המדינות האלו היו ללקוחות חשובים של אותו אג"ח והן יכולות לעשות שמות בשוק ההוא, ובכך לגרום למהומה לא קטנה בחוב האמריקאי. אם הם יחליטו יחד על אסטרטגיה של עימות פיננסי מתוזמן.

אבל איך מתייחסים המשקיעים המקומיים והזרים לחלק הפיננסי של רוסיה עצמה? כאשר מתיחויות כמו האחרונה מתרחשות מסביב? לצורך זה נביא שני מבטים שונים: המטבע והמניות.

המצב הפיננסי ברוסיה: המטבע

גרף שבועי מ-Investing.com עד ה-20-02-2022

 
מן הגרף השבועי הזה (מ-Investing.com עד ה-20-02-2022) אנו רואים משהו די מדהים: המטבע הרוסי לא כל כך שינה מצב אסטרטגי מול הדולר, דהיינו לא נחלש בצורה חריפה מול מה שאנו רגילים לראות. הגרף שלפניכם מציג את הזוג: USDRUB. אם הרובל נחלש, העקומה של המחיר עולה (הדולר מתחזק) ואם הרובל מתחזק דווקא, העקומה יורדת (הדולר נחלש).

ומה אנו רואים? המטבע הרוסי נמצא סביב 75-77 דהיינו בחלק העליון יותר של תחום הדשדוש הרחב מאוד שקיים מאז אביב 2020, בין אזור ה-68 ואזור ה-80-82. המתיחות האחרונה העלתה את הדולר לאזור הגבוה של התחום אבל אין כאן משהו שיכול להעיד על דרמה גדולה במיוחד. ממש לא ברמה של מלחמה. וזה אומר שיש כאן אמונה מסוימת, אצל שחקני המטבע הגדולים, שרעשי המלחמה מאיימים ומפחידים אבל לא יביאו לעימות בפועל.

המצב הפיננסי ברוסיה: המניות

גרף שבועי מ-Investing.com עד ה-21-02-2022

מהגרף השבועי שלעיל של מדד המניות העיקרי MOEX של רוסיה ((גרף שבועי מ-Investing.com עד ה-21-02-2022) אנו רואים שלעומת המסר המגיע משוק המטבע, שוק המניות הרוסי, שאינו מהווה משקל גדול עבור שוקי המניות בעולם, מקבל את המתרחש בצורה הרבה יותר קשה. מאז סתיו 2021 השוק בירידה כאשר בתקופה האחרונה, של מתיחות גיאו-פוליטית, אנו רואים האצה של השלילה הגדולה. מאזור השיא סביב 4300, השפל נמצא סביב 2900 דהיינו ירידה די דרמטית של 33% (!). לכן, נסיק שכאן, השחקנים הקובעים בהחלט רואים במה שקורה עניין דרמטי.

לסיכום נאמר:

בריה"מ הייתה מעצמה עולמית קובעת מאוד, אשר ניהלה מלחמה קרה עם ארה"ב במשך שנים. קריסתה הייתה קשה וכואבת עבור אלו שראו באבדן היוקרה שלה כמעצמה. והנשיא פוטין נמנה על אלו. מאז עלייתו לשלטון הוא עושה ניסיון לשקם את יוקרתה המדינית והכלכלית. השטח העצום שלה מקנה לה יתרון בהפקה של מוצרי אנרגיה וחקלאות, ואלו מהווים את עיקר הייצוא שלה. כאשר יש מתיחות עם רוסיה, שני הסקטורים האלו מפחדים לאבד מקורות הפקה ותנובה.

אם ניקח לדוגמה את הייצוא הרוסי של נפט, אשר הסתכם ב-2020 בקצת יותר מאשר 72 מיליארד דולר, אזי נבין שמניעת חצי מזה, במקרה של סנקציות חריפות, יכול לגרום לזעזוע די גדול בשוק האנרגיה במדינות התומכות בארה"ב. אגב, זה המקום לזכור שגם כאשר היה משבר קרים (20-02-2014 עד ה-26-03-2014) ראינו תנועות קשות בשוק המניות הרוסי (מינוס 23%) אבל, מכיוון שהתגובה המערבית הייתה מרוסנת מאוד, כל מה אבד, הוחזר בתוך שבועות.

ייתכן מאוד שפוטין רוצה לשפר עמדות כלכליות מול ארה"ב, ומדינות נוספות, וכל "משחקי המלחמה" הם בלוף גדול.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

אינפלציה – משפיעה על כל המטבעות והשווקים בעולם

מהי אינפלציה וכיצד היא משפיעה על הכלכלה?

אינפלציה, מהמושגים החשובים והמשפיעים ביותר על הכלכלה ובניהול תיקי השקעות. מעוניין ללמוד על מהי אינפלציה, השפעות התחזיות ויעדי אינפלציה על ניהול תיקים? בכתבה הבאה

קרא עוד
הבנק המרכזי של ארצות הברית

הבנק המרכזי האמריקאי החליט: הולכים על אינפלציה כנגד סכנת שפל כלכלי מן הקורונה

אינפלציה, דפלציה או סטגפלציה? הפדרל רזרב כבר החליט. לאחר משבר הקורונה זוהי החלטתו של הבנק המרכזי של ארצות הברית בנוגע לעמדות בנושא האינפלציה. הפניקס ניהול תיקים

 

קרא עוד
סחורות כמדד לפי אינפלציה

מסחר בסחורות עולות כבסיס לחשש מאינפלציה

האם עדיין קיים החשש מאינפלציה ב-2021? לפי השימוש בסחורות והמסחר בהן בשוק ההון הדעות חלוקות. הפניקס ניהול תיקים עם ההסבר על מה ניתן להסיק מזה.

קרא עוד
לוחות שחמט. גם בשוק ההון, בעל האסטרטגיה הטובה ביותר ובזמן הנכון, הוא המנצח

אסטרטגיית בונקר של משקיעים בשוק ההון

לא משנה איזה סוג משקיע אתה, ואם אתה למוד ניסיון, מחונן או בעל יותר מזל משכל, כדאי לך להכיר את אסטרטגיית הבונקר של משקיעים בשוק ההון. איך עושים זאת? בכתבה הבאה

קרא עוד
מדד המחירים לצרכן עולה, מסימני האינפלציה

אינפלציה – האם זה באמת מפחיד כמו שזה נשמע

לאינפלציה ישנן השפעות מגוונות ומשתנות על פי השלבים והגובה שאליה היא מצליחה להגיע, אז מדוע אנחנו אוטומטית חוששים? ההסבר בכתבה הבאה.

קרא עוד
שמן

מיתון ואינפלציה - שני מושגים שחשבנו שהתרחקנו מהם

אינפלציה וחשש למיתון כלכלי, מה הסיבות לכך? איך השווקים מתנהגים בזמן מיתון, ביקוש והיצע...כל התשובות בכתבה הבאה.

קרא עוד
בית ודגל ארצות הברית

שוק הנדל"ן האמריקאי

שוק הנדל"ן האמריקאי כמו בכל מדינה הוא חיוני לקיום משק בריא. כיצד הריביות משפיעות על מחירי הדיור והביקושים לדירות, והאם זה מבשר על המשך המיתון?

קרא עוד
מדד התעסוקה בארצות הברית

נתוני התעסוקה בארה"ב – אחד מהפרמטרים האהובים על הבנק המרכזי

נתוני התעסוקה בארה"ב הוא אחד מהפרמטרים האהובים על הבנק המרכזי. צוות הפניקס ניהול תיקים עם תמונת מבט על התוצאות האחרונות והתהיות לגבי יכולתן לשקף את האמת בשטח.

קרא עוד
גם השחקנים הגדולים בשוק ההון מתייחסים לאלמנט הנזילות בכובד ראש

מזיז השווקים – אלמנט הנזילות

אלמנט הנזילות הוא כידוע כלי חשוב ביותר לניתוח שוק ההון. הפניקס ניהול תיקים עם תמונת מבט על הכסף הנזיל המגיע לידי שחקני שוק ההון, וכיצד הוא משפיע על השקעות בשנת 2023.

קרא עוד
תמונה של דגל ארצות הברית מתנוסס על רקע הבית הלבן

נשיאות ארה"ב ב-2024 – האם זה כבר משפיע?

השפעת המרוץ לנשיאות ארה"ב על נתוני המאקרו: כיצד אירועים פוליטיים משפיעים על אינדיקטורים כלליים ואיך מתכוננים המועמדים למרוץ. להמשך קריאה היכנסו לכתבה.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.