מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים
מאז המצאתם של המדדים, אנו יכולים לבצע משימה קשה בקלות יתרה: להתמקד במה שמעניין אותנו בלבד. בנוסף לתפקידם הרבים, זו, לדעתי, התועלת העיקרית שלהם. וחלון ההסתכלות שהם מאפשרים יכול להיות מגוון ורחב ככל שנרצה: על פי הסקטור של המניות, אזורים גיאוגרפיים, אופי החברה (צמיחה או ערך), גודלן של החברות המיוצגות באותו מדד ועוד המון אפשרויות.
ישנו מדד המשלב שני כיווני מבט, הקשורים ביניהם כלכלית: גודל החברות, יחד עם חשיפתן להשפעות הכלכלה הגלובלית. מדובר במדד ראסל 2000 (Russell 2000) האמריקאי. כפי ששמו מרמז, יש בו 2000 חברות. כולן שייכות למה שנקרא Small Cap, דהיינו החברות הקטנות בשוק, כאשר הערך הבורסאי הממוצע של חברה במדד הזה היה 3.8 מיליארדי דולרים, עם שווי חציון (Median) העומד סביב 922 מיליוני דולרים בלבד (נתונים עדכניים ל-31/01/2021). זה נשמע הרבה במונחי ישראל אבל זה ממש קטן במונחי השוק האמריקאי, לעומת המדדים שאנו שומעים עליהם הרבה יותר (S&P 500, Dow Jones, או Nasdaq).
כאן, חשוב להבהיר נקודה חשובה: בימים אלו של גלובליזציה (גם בזמנה של מגפת הקורונה) אף חברה בורסאית לא פטורה מחשיפה למה שקורה בכלכלה העולמית. מספיק לתת כדוגמה את עניין חומרי הגלם: אגירה של נחושת בסין תשפיע על מחיר המתכת התעשייתית, כך שעסק קטן באוהיו, לא יוכל לספק בצורה תחרותית מוצרים שחלקם נחושת. נוכל כך להביא אינסוף קשרים גלויים וסמויים בין החברות הקטנות ומה שנעשה סביבן. אבל, וזו הנקודה החשובה, החלק השיווקי-מכירתי, בסוג זה של חברות, יכוון בעיקר לשוק המקומי ולא לייצוא. כמו כן, שרשרת המזון של מלאי-ייצור-כוח אדם-גימור-תחבורה יהיה עבורן תלוי במה שנעשה ברמה המקומית (Federal, State). כל זה כדי לומר דבר אחד: סביר להניח שבמדינות רבות, לרבות ארה"ב, אם נרצה לברר, על ידי מדד, את המגמה הפיננסית של הכלכלה המקומית, נפנה למדדים מן הסוג של הראסל ופחות למדדים הידועים יותר, המכילים לרוב, מניות של חברות בינלאומיות.
אחרי שאמרנו זאת, הבה נסתכל על גרף יומי (ממערכת הגרפים של Yahoo) המראה לנו את הביצועים של ארבעת המדדים האמריקאים העיקריים. הגרף הינו גרף של שנה אחורה מהיום, כך שאינו מכיל את הירידות של הקורונה. רק את מה שנעשה אחריהן, דהיינו [תיאור תקופת הגרף]:
כאמור, בגרף, ארבעה מדדים: ה- Russell (כתום), ה- Nasdaq 100 (ירוק), ה- S&P 500 (כחול), וה- Industrial Dow Jones (סגול). הרחבנו קצת על הראשון, ועל השאר נאמר כך:
ומה אנו רואים בגרף? אנו מוצאים את כי מדד ה- Russell, לדוגמה, מוביל, אחריו ה- Nasdaq 100, רחוק אחריהם נמצא את ה- S&P 500 וה- Dow Jones, בצמוד. סדר ההובלה כמעט ולא השתנה מאז תחילת התקופה הנמדדת ועד עכשיו.
כל שוק המניות האמריקאי נהנה מאוד מן התגובה המהירה של קובעי המדיניות לסכנות שהגיעו מכיוון ווירוס הקורונה. גם פיסקאלית וגם מוניטארית, ראינו את כל הברזים נפתחים, ובמיוחד אצל הבנק המרכזי, ראינו גידול דרמטי במה שהיה כבר קודם: יצירת נזילות בדמות QE ותוכניות הצלה. ממשל טראמפ, ובמיוחד ממשל ביידן, מוספים לכך טריליונים נוספים (חלקם ממונים על ידי הפעילות של אותו בנק מרכזי) בדמות כסף מהליקופטרים (צ'קים), עזרה רוחבית לנפגעי הכלכלה, ותוכניות למילוי הגירעונות של הממשלים המקומיים השונים. ובקרוב, תתווסף גם תוכנית לשיקום התשתיות בגובה של בין 2-3 טריליונים נוספים.
מדוע מדד לדוגמת ה- Russell הוביל ביחס לאחרים? קודם נאמר: זו תופעה גלובלית. גם אצלנו, מדד ת"א 90 הוביל בהשוואה למדד ת"א 35. ומדוע זה כך? פשוט מאוד: במשבר הקורונה העזרה של המדינות ניתנה ברמה המקומית, וישירות לצרכנים של אותה עזרה. לאזרחים ולעסקים כאחד. בנוסף, יש עדיין קשיים גדולים באספקטים הקשורים בחברות הגדולות יותר: ייצור ושינוע בפיזור עולמי, יחד עם שיווק ומכירות ברמה הגלובלית. שלא נדבר על הסקטורים הענקיים הנמצאים עדיין בשיתוק (תיירות, תעופה וכו').
הצמיחה והצריכה המצופות להיות בעתיד הקצר, אמורות להיטיב תחילה עם היצרנים ומספקי השירותים המקומיים. הקושי בהשגת ידיים עובדות, ועליית המחירים של חומרי הגלם לא שינו עדיין את היתרון היחסי הזה. זו ההשערה הרווחת, והיא זו המתבטאת בשוקי המניות. יש לשים לב שמאז פברואר 2021 ה- Russell וה- Nasdaq 100 נכנסו קצת למגמה אופקית, יותר מאשר שני המדדים הגדולים האחרים. האם זה סימן למשהו? נדע זאת רק כאשר ניכנס לשלב הבא של משבר הקורונה: שלב הסיום האמיתי, והסופי, של החלק הרפואי, וההפנמה המלאה של ההשפעות הכלכליות של אותו אירוע כל כך מיוחד.
מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים
מדוע שוק המניות הישראלי (מדד ת"א) מקרטע ביחס לשווקים והמדדים השונים בעולם? הניתוח המלא בכתבה הבאה באתר הפניקס ניהול תיקים.
משבר מניות הבנקים - במה שונה המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי של 2020? ובכן כנראה שהבנקים הפנימו את משבר הסאב-פריים ואלו הצעדים שלהם במשבר הנוכחי
האם שווי המניות מושפע מהיגיון כלכלי השווה השקעה או ששבוי באופוריה או דיכאון זמני? מאמר זה מבית הפניקס ניהול תיקים מסביר שאי אפשר לנתק בין השניים.
אגרות החוב יורדות אך גורמות לתשואה עליהן לעלות. האם הסיבה לעלייה בתשואות היא ההיצע של האג"ח, או רצון השחקנים הגדולים בתשואות גבוהות יותר?
בכתבה הבאה נסקור את ההשלכות הכלכליות של משבר האקלים על הכלכלה ושוק ההון בפרט נכון לשנת 2022. מוזמנים לקרוא בהרחבה באתר הפניקס ניהול תיקים.
יורו והדולר נסחרים כעת ברמה של 1:1, כלומר שווים, האם מדובר בעניין של היצע וביקוש גרידא, או שזה משהו עמוק יותר ומכוון? ומה זה אומר על מצב השוק?
רוצים לדעת איך לזהות מגמות בשוק ההון? אבחון שיאים ותחתיות כסוחרים זו יכולה להיות משימה לא פשוטה והדעות חלוקות בנושא אבל כדאי לשמוע אותן. הדעות כאן
רמות תמיכה והתנגדות בניתוח טכני: להבין בקלות מה זה ומהן יסודות תנועת המחיר, את הפסיכולוגיה של אזורי תמיכה והתנגדות וכיצד להשתמש בהן לטובתך במסחר.
שוק ההון מתנהל על בסיס פונדמנטלי. בנוסף לבסיס של המקרו-מיקרו, ישנם אלמנטים טכניים ופסיכולוגיים המוסיפים המון למהלך מגמתי בנכס פיננסי. להמשך קריאה היכנסו
הזן פרטים ונחזור אליך בהקדם.
טלפון:
03-7536875
שעות פעילות: א'-ה' 09:30-17:30
האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.