האם קיימת תקווה גדולה בסקטור מניות אנרגיה ירוקה?

הנתונים מראים שבחירתו של נשיא דמוקרטי חדש לא הייתה הסיבה עיקרית לתנועה המהירה בסקטור הזה. אז מה כן השפיע על מניות האנרגיה הירוקה?

איש מחזיק את כדור הארץ בידיים

לכאורה ניתן היה להניח כי סקטור האנרגיות הירוקות יכול להיות מושפע בין היתר מתוצאות הבחירות בארה"ב ואולם, כמו שנראה להלן, לכאורה הכרעת הבחירות לא משנה הרבה עבור הסקטור הזה. למרות זאת, נזכור כמה אינדיקציות שיכולות היו לקשור בין הבחירות לאותה תעשייה ירוקה:

  • במסגרת העימותים שהיו בין הנשיא טראמפ והמועמד דאז ביידן, האחרון הצהיר על כוונתו לסיים את הפקת הנפט מפצלי שמן באמצעות תהליך ה-Fracking. זאת, על אדמות מדינה בלבד, למרות שהחלק המיליטנטי של המפלגה הדמוקרטית מעוניין להכיל את העניין הזה בכל סוגי האדמות כולן, ובכל ה-States של הברית.
  • זו עובדה שרוב המדינות בברית (States), הנהנות מן התעשייה הישנה והטובה של הפקת אנרגיה מנפט וגז שייכות למחנה הרפובליקאי. כך שלנשיא החדש אין ממש מחויבות כלפי אותו ציבור בוחרים, ובמיוחד כלפי ברוני התעשיות האלו שם. זהו כאב ראש אחד פחות ליישום מדיניות חדשה בהחלט, למרות שאנו חייבים לציין מחובתו של הנשיא תהיה למצוא אלטרנטיבות תעסוקתיות למובטלים שיגיעו מביטול התעשיות האנרגטיות הישנות.
  • בתקופת ממשל אובמה, בו היה ביידן סגן נשיא, ראינו כמות סובסידיות עצומה לכיוון אותן אנרגיות מתחדשות - רוח ושמש. כמות כסף גדולה זו אף הולידה כמה שערוריות והעלתה גם את כל הנושא של העדפת קניית ציוד סיני (בעיקר לאנרגיות שמש) על פני ציוד אמריקאי.

ואחרי שאמרנו כל זאת, מה שקורה בסקטור, פיננסית, מאיר באור מעניין וחדש את הנחות היסוד שלנו.

האם המשקיעים השתגעו לפני הזמן?

הנה גרף ארוך טווח (מאז תחילת 2017) של כמה תעודות סל וביניהן מניות אנרגיה ירוקות הקשורות לנושא שלנו (הגרף נעשה בעזרת המנוע הגראפי של אתר Investing.com):

גרפים של תעודת סל עבור מדדים ומניות

להלן פירוט העקומות בגרף:
• אדום -  תעודת הסל המייצגת את הנפט הגולמי
• כתום - את זו המראה את מה שעשה שוק המניות הכללי, והעיקרי (מדד S&P500)
• כחול - יש לנו את תעודת הסל של המדד שבו יש הכי הרבה טכנולוגיות (מדד נסדק)
• ירוק - זו המראה מה עשה הסקטור של האנרגיות הירוקות

מה שאנו רואים מיד הוא שעד תחילת 2019 היה לנו מצב של ערבוביה בין ביצועי הסקטורים. מן הרביעייה, נציין שהנסדק הוביל אז כל הזמן, אבל היו שם תקופות שבהן הנפט הציג נתונים טובים מול שוק המניות הכללי. בתקופות אלו, מניות האנרגיות הירוקות לא התבלטו במיוחד, והיו אחרונות דווקא. בסה"כ, מגמתית, ניתן לומר שעד תחילת 2019, הייתה זו תצורה של קורלציה טובה בין כל תעודות הסל כולן, יחד עם סטיות תקן מובנות מאירועים אקראיים ונקודתיים.

במשך 2019 (חידוש המסלול המרחיב של הפד, והקצבות גדולות מצד ממשל טראמפ לתעשיות מקומיות כדי להתחרות בציוד ממקורות חיצוניים), ראינו את הסקטור הירוק נצמד היטב לשוק הכללי, מתחת לטכנולוגיה, והרבה מעל האנרגיות הישנות. ומשבר הקורונה פשוט הקצין בצורה דרמטית את הבריחה של האנרגיות החדשות מן הישנות. כמו כן, ניתן לראות בבירור שאותה תקומה מן הירידות של חודשי פברואר-מרץ 2020 הביאה את הסקטור הירוק להיות עקומה חדה במיוחד, כזו שאף הצליחה עכשיו לעלות מעל המדד הטכנולוגי הכללי.

מה קורה כאן? לכאורה, יש כאן חוסר הגיון בהתנהגות המניות הירוקות. הגורמים אשר השפיעו לרעה על המשק האנרגטי היו צריכים להשפיע באותה מידה גם על החברות המפיקות אנרגיה מתחדשת - אנרגיה בצורה אחרת מן הסטנדרטית. ניתן להעריך שמדדי הצריכה של חשמל רלוונטיים באותה מידה גם כאשר מייצרים אותו מגז ונפט וגם מטורבינות רוח או מחוות של קולטני קרני השמש. יתר על כן, ירידה כה דרמטית במחירם של הנפט והגז היו צריכים להביא לקריסת השוק הירוק, וזאת בגלל מחירי ההפקה הגבוהים שלו, ההופכים עוד יותר לבלתי כלכליים בעליל. נכון שמדובר כאן באפיק שהינו טכנולוגי יותר מאשר התעשייה הישנה, וכתעשייה, היא נחשבת לתעשייה "צמיחה" ולא "ערך" אבל, כדאיות ההפקה לכאורה הייתה צריכה להוות גורם מכריע, עדיין, של חולשה. נראה כי חזינו בהיפך הגמור.

הסבר הגיוני להתנהגות הכסף הגדול

ממה שאנו יכולים להבין, 2019 הייתה שנת הפיבוט בנושא הזה, כאשר משבר הקורונה רק הראה לנו בבהירות יתר את מה שכבר הבנו קודם. הצד הפיננסי של האנרגיות הירוקות אינו תלוי ביכולת הסקטור עכשיו להיות רווחי, למרות שאנו מדברים על משהו כבר די וותיק בשנים. הוא נמדד, על בסיס שני גורמים אחרים לגמרי: איך מתנהלות החברות כחברות בורסאיות, ואיך מתייחס הממשל אליהן כיעדי מחקר ופיתוח להשגת מטרה עתידית.

כאשר הבנק המרכזי חזר להיות מרחיב, ולא מצמצם (זכרו את סיום 2018 והשינוי של 180 מעלות שקרה בפד אז), החברות ניצלו את הכסף הזה לרכישות מניות ולגלגול אשראי בריביות נמוכות יותר. הם עשו זאת, כמו הרבה מאוד מן החברות האחרות בשוק הכללי, ולכן אנו רואים את הצמידות הביצועית עם אותו שוק כללי. כדאיות כלכלית של הפקה, פריסה אגרסיבית של חוות פאנלים או תחנות רוח, כל אלו לא היו מדדי ההצלחה של החברות אז או עכשיו. נראה שמה שקבע היה יכולתן לנצל את הסביבה המוניטארית הכי טוב שאפשר.

ומה קרה בקורונה? אחרי הירידות הגדולות, כמו כולם, המשקיעים חזרו ושאלו עצמם: מה הם הסקטורים שיוכלו ליהנות הכי הרבה מן הזירה הפוליטית החדשה, ומבחירת נשיא דמוקרטי עתידי (זוכרים את הסקרים...)? נראה כי שילוב האלמנט הטכנולוגי, מצב מאזנים ממומן היטב, ותקווה גדולה להטיה פוליטית חזקה לטובתם, כל אלו הפכו לקרקע פורייה לספקולציה אגרסיבית לטובתן. בנקודת הזמן הזו, הכול הפך לעניין של ציפיות ביחס לכסף שיגיע אליהן לצורך מחקר ופיתוח ולא שיקול של כדאיות פונדמנטלית רגילה. עתיד ולא הווה. במשך כל התקופה הזו, הנסדק אכן נתן פייט רציני, עד שנכנע להובלה של המניות האנרגיה הירוקה.

סיכום ומבט קצר לעתיד

לפני שנמשיך, חייבים להדגיש נקודה חשובה: אין כאן הבעת דעה טובה או רעה כלפי הסקטור הזה. לפניכם תיאור של מה שקרה, וכולנו יודעים למי ניתנה הנבואה (במיוחד עבור העתיד...) מאז חורבן בית המקדש. האם עקומת הסקטור אנרגיה מתחדשת תמשיך להתקדם קדימה, בקצב מסחרר, או שהיא תתחיל להראות סימני עייפות ולהוות דוגמה של מימוש רווחים יורד אכזרי? האמת היא שאף אחד לא יודע. 

יש עדיין המון נקודות בערפל: האם הסנאט יהיה בידיים רפובליקאיות? האם האגף הקיצוני של המפלגה הדמוקרטית ילחץ על ביידן לקיום ה-Green New Deal הדוגל בביטול האנרגיות הישנות תוך שנים מעטות? והאם מלחמת הסחר מול סין תמשיך כשהייתה עם טראמפ בשלטון? יש השערות אבל אין עדיין תשובות לשאלות אלו. 

ניתן, בזהירות רבה, להעריך כמה דברים עקרוניים בנושא: ככל שיהיו לרפובליקאים פחות מוקדי כוח, וככל שביידן ייכנע ללחץ האגף המיליטנטי שלו, כך ירווח יותר לסקטור. יש לזכור כי כדאיות ההפקה של אנרגיה ירוקה קיימת כאשר יש מחיר ממוצע גבוה של הפקה רגילה. וזה ממש נראה רחוק כרגע. לכן, בהדגשה נאמר: בהעדר שיקולים מיקרו-כלכליים, נחפש סיבות להתנהגות הסקטור בזירות הלא כלכליות דווקא.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השפעת ההגרעון התקציבי ויחס החוב-תוצר לעתיד שלנו?

מצב גירעון תקציבי נדרש, כמנוע לעתיד טוב יותר

הפניקס ניהול תיקים מנתחים מהו גרעון תקציבי, ומהו מצב הגירעוני הנדרש כמנוע לצמיחה ולעתיד טוב יותר. כל המידע בכתבה הבאה.

קרא עוד
מניות הבנקים: האם הבנק שלך ישרוד את המשבר?

תודה לאל! הבנקים ישרדו את המשבר אבל מה בקשר לרווחיות שלהם?

מדד הבנקים ומניות הבנקים יורדים בעקבות משבר הקורונה. הבנקים ישרדו את המשבר? מה לגבי הרווחיות שלהם בתקופה זו ולאן מועדות פניהם של הבנקים בשנת 2020 בכתבה הבאה.

קרא עוד
סקירת מאקרו ינואר 2021 - קורונה וחיסונים

סקירת מאקרו ינואר 2021 – הפניקס ניהול תיקים

הכלכלן הראשי של הפניקס בית השקעות סיקר עבורכם את ינואר 2021- בחירות, התחסנות האוכלוסייה, ציפיות האינפלציה הגלומות, השתוללות השקל והעלאת הערכת הצמיחה של בנק ישראל.

קרא עוד
סיכום שנת הקורונה - 2020

סיכום שנת הקורונה - 2020

2020 הייתה שנה של פתיחת הברזים המונטארים והפיסקאליים. ברגע שזה התוודע לשווקים הפיננסיים, הדרך הייתה מעלה בנכסי ה-Risk On ומטה בנכסי ה-Risk Off. 

קרא עוד
דולרים על רקע דגל ארצות הברית

מדדי המניות בארה"ב וראסל 2000 – חלון לציפיות מהכלכלה האמיתית

מדד ראסל (Russell 2000): הסבר על המדד האמריקאי החשוב להבנה בין גודל החברות (market cap) לבין השפעתן על הכלכלה האמריקאית.

קרא עוד
ניתוח מצב שוק ההון בשנת 2021 – הפניקס ניהול תיקים

השפעת נתוני המאקרו האחרונים על שוקי המניות

ניתוח נתוני מאקרו - מה הגורם המשפיע ביותר על השוק ההון? האם חדשות טובות בהכרח מובילות למגמה חיובית? הפניקס ניהול תיקים על השפעת נתוני המאקרו בשוק ההון.

קרא עוד
סין וארצות הברית לא מורידות את כפפות האגרוף. המאבק בין המעצמות נמשך

כלכלה ופוליטיקה בסין – התנגשות קשה ביניהן

התערבות ממשלתית בכלכלת סין: בדרך כלל, אנו רגילים לכך שהתערבות ממשלתית נעשית לטובת השווקים אבל במקרה הסיני, הדברים ממש אחרים.

קרא עוד
דולר אמריקאי ודגל ארצות הברית

מה עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי

איך יודעים מראש מתי שוקי מניות יתהפכו לרעה? האם ניתן לחזות מראש? ומה לדוגמא עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי? ההסבר באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
עונת הדוחות בוול סטריט

עונת הדוחות של הרבעון השלישי בארה"ב

עונת הדוחות בוול סטריט כבר כאן. לכן סקרנו עבורכם קצת מהרבעון ה-3 בארצות הברית.

קרא עוד
איש עסקים מחזיק ביד שטרות דולרים מזומנים, על רקע דגל ישראל

איך מרגיש השקל אל מול הדולר? כסופר גיבור!

צוות הפניקס ניהול תיקים מנסה להסביר את התופעה של איך זה ששער הדולר עולה בעולם, אך ערכו יורד בישראל, מה הגורמים לכך? בכתבה הבאה של ניהול תיקים

קרא עוד
השפעת כלכלת רוסיה

איך שינוי בכלכלת רוסיה יכול להשפיע על השווקים הגלובאליים?

מה השפעתה הכלכלית של רוסיה על העולם? מה חלקה המשמעותי של רוסיה ביחס לשוק הגלובלי? ואילו סקטורים מושפעים? הפניקס ניהול תיקים מסבירים הכל.

קרא עוד
איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון

איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בבורסה?

מהי מפולת בבורסה? איך מפולות בבורסה מתפתחות? איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון? למענה על כל השאלות במאמר הבא.

קרא עוד
עקום תשואות

עקום תשואות אגרות החוב – סקירה מקיפה

סקירה מקיפה - עקום תשואות אגרות החוב, עוצמתו נמצאת בעובדה שלכל מיתון גדול קדם שינוי העקומה למצב שונה מהרגיל, בהפניקס ניהול תיקים מסבירים, היכנסו לכתבה לקבלת כל המידע

קרא עוד
מסחר בבורסה

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון: כלי אדיר ללמוד ממנו

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון הינה כלי אדיר מימדים ללמוד ממנו. בכתבה זו סקרנו כלים חינמיים ושווים להערכת מצב שוק ההון של היום כולל תובנות לעתיד.

קרא עוד
מדד הנזילות יכול להשפיע האם השוק יהיה שוק דובי או שורי

הנזילות כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות

נזילות השווקים לבחינת היציבות הפיננסית: במאמר זה באתר הפניקס ניהול תיקים אנו נבחן את מידת ההשפעה של הנזילות, כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות.

קרא עוד
שער הדולר-ין על רקע דגל יפן

יפן – קיצוניות בפרמטרים שונים של המקרו

ליפן יש צרות כלכליות משלה ולמרות השקט התקשורתי היחסי, כנראה שכדאי לנו לשים לב למתרחש בזירה הזו יותר. האם לפנינו פצצה מתקתקת או שנראה הצלחה חוזרת לדחות את הקץ?

קרא עוד
משבר בורסת הקריפטו - FTX

קריסת FTX – האם מדובר באירוע קריפטו בלבד או משהו גדול יותר?

קריסת בורסת FTX, הבורסה השנייה בגודלה בתחומה, היא אירוע מכונן בדפי ההיסטוריה של הקריפטו. מה הסיבות להתרחשותה ומה המשמעות עבור העולם הפיננסי?

קרא עוד
מדד הבורסה

סרגל תיקוני Fibonacci – כלי שכדאי להכירו

מה זה מתנד פיבונאצ'י. ואיך ניתן להשתמש בכלי פיבונאצ'י לניתוח טכני במסחר. כולל דוגמאות מעניינות. כל המידע במאמר המלא באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
מטבעות זהב, על רקע גרפים עולים ויורדים

עקומת התשואות ההפוכה – סמן ברור לעתיד

ללמוד מההיסטוריה על מה צופן לנו העתיד? זה בהחלט אפשרי. באמצעות ניתוח עקומת התשואות ההפוכה לדוגמא נוכל להעריך. ניתוח המצב הנוכחי (אפר' 23) באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
גרף המציג שוק תנודתי בתקופה של חוסר ודאות

השקעות בזמני כאוס

להשקיע בתקופת משבר: איפה לשים את הכסף בזמן שהשווקים רועדים וחוסר הוודאות כשברקע יש מלחמות, אינפלציה, עליית ריבית ואירועים פוליטיים שונים?

קרא עוד
מטבעות ודגל ישראל

מה ההיסטוריה אומרת על שוקי הון בזמני מלחמה?

שוקי ההון שהגיבו עד כה ל"מבצעים" מוגבלים, מתחילים להבין שהפעם המצב שונה, והשוק עלול להגיב בצורה אחרת. לחצו להמשך קריאה.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.