עקומת RS (כוח יחסי) – כלי הערכה של כוחות השוק

לכל עת יש סקטורים ושווקים טובים מאחרים – עקומת RS מספרת לנו גם מתי זה קורה

מנהל תיקי השקעות בוחן תצוגת גרפים של מסחר ובהם מדד הכוח היחסי

שוק ההון הוא עולם מגוון מאוד. ישנן הקטגוריות הגדולות: המניות, האג"ח, הסחורות, המטבעות, וכו... ובתוכן, יש לנו סקטורים, תתי-סקטורים, וכו... עד שנגיע לנכס הבודד והספציפי. כמשקיעים, אנו יכולים לקחת חלק בשוק בכל חתך אפשרי: עליון ביותר, על פי מדדים רוחביים גדולים, או, ללכת, ולחפש, מניות או נכסים בודדים.

בכל רמת בחירה, אנו יכולים לשאול: מה עדיף עכשיו על מה, בתוך אותו חתך? למשל: אם נתמקד ברמה העליונה ביותר: האם מדד המניות הכללי האמריקאי (S&P500) עדיף על מדד הטכנולוגיה והיזמות (Nasdaq)? במידה ואחד יורד מגמתית, והשני עולה מגמתית, אין לנו בעיה לענות על השאלה הזו. אבל מה קורה אם שניהם נעים באותו כיוון מגמתי? דבר שקורה רוב הזמן עקב הקורלציה החיובית החזקה בין כל מדדי הבורסה בניו-יורק?

כאן בא לעזרתנו כלי ה- Relative Strength) RS). הוא מכמת לנו במספר את היחס בין התנועה של האחד מול התנועה של השני. על מנת להמשיך, הנה גרף יומי של שתי תעודות סל מייצגות מדדים: SPY (כחול) ו-QQQ (כתום). הראשון מייצג את השוק הכללי, והשני את הנסדק 100 (נעשה בעזרת פלטפורמת TradingView):

תצוגה של עקומת RS (כוח יחסי) של מדד ה-SPY



מעבר לייצוג המדדים עצמם, על ידי שטחים צבעוניים, ישנם גם מסגרות סגולות המייצגות תקופות של ירידה, או עלייה משותפת, ובחלק התחתון של הגרף, ניתן לראות את אינדיקאטור הכוח היחסי ביניהם. ומה אנו רואים שם? אגב, העקומה הכחולה הינה מיצוע 5 תקופות של הכוח היחסי, כך שניתן לראות את השינויים בצורה הדרגתית ולא מקפצת.

בגדול, כאשר העקומה עולה, SPY חזק (עולה יותר מהר...) מאשר ה-QQQ. וכאשר העקומה יורדת, ה-QQQ עדיף על ה-SPY. במיוחד חזק האפקט כאשר העקומה נמצאת מעל ה-0 או תחתיו. דהיינו, כאשר יש כוח יחסי חיובי, או שלילי, מתמשך, אשר מגיע לרמות של "קניות יתר" או "מכירות יתר" ביחס להיסטוריה של האינדיקאטור. לא תמיד ניתן להבחין בעניין הזה בגרפים של הנכסים עצמם. ה-RS פשוט מתאר לנו זאת ויזואלית, וזאת בצורה הרבה יותר מדויקת מניחוש שלנו. אגב, התקופות שבהן המומנטום בנכסים זהה מצוין על ידי RS אופקי, כפי שניתן לראות בין אמצע פברואר ואמצע מרץ השנה.

חשוב להבין:

עקומת ה-RS אינה כיוונית כמו השוק! כמו שאתם רואים, העקומה יכולה לעלות כאשר שני הנכסים יורדים (תקופה ראשונה). במקרה הזה, זה פשוט אומר שה-SPY יורד פחות מהר מה-QQQ.

לסיכום: 

כאשר אנו יודעים פונדמנטלית על איזה נכס אנו רוצים לשים את תשומת ליבנו, וכאשר יש כמה נכסים כאלו מאוד קורלטיביים שאנו רוצים לגוון ביניהם, על פי המומנטום שלהם, כלי ה-RS בא לעזרתנו לזהות את אותן תקופות. זהו עוד אמצעי שמאפשר לנו יתרון יחסי בהתמודדות מול שוקי ההון, והשוני בין חלקיו.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

מהו מדד מעלה בבורסה תל אביב

מדד מעלה ת"א - שילוב מעשים טובים והשקעה נבונה

מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים

קרא עוד
מדד מניות תל אביב 100

מדוע שוק המניות הישראלי מקרטע כל כך ביחס לחבריו בחו"ל?

מדוע שוק המניות הישראלי (מדד ת"א) מקרטע ביחס לשווקים והמדדים השונים בעולם? הניתוח המלא בכתבה הבאה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד

מניות הבנקים בצל המשברים – המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי

משבר מניות הבנקים - במה שונה המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי של 2020? ובכן כנראה שהבנקים הפנימו את משבר הסאב-פריים ואלו הצעדים שלהם במשבר הנוכחי

קרא עוד
שוק המניות האמריקאי גרף על דגל ארצות הברית

ניסיון להעריך את שווי שוק המניות האמריקאי

האם שווי המניות מושפע מהיגיון כלכלי השווה השקעה או ששבוי באופוריה או דיכאון זמני? מאמר זה מבית הפניקס ניהול תיקים מסביר שאי אפשר לנתק בין השניים.

קרא עוד
אגח ארצות הברית – עלייה בתשואות

אג"ח ממשלתי אמריקאי: שינוי מגמה מאז תחתית בתשואות באוגוסט

אגרות החוב יורדות אך גורמות לתשואה עליהן לעלות. האם הסיבה לעלייה בתשואות היא ההיצע של האג"ח, או רצון השחקנים הגדולים בתשואות גבוהות יותר?

קרא עוד
בצורת, כדור הארץ מתחמם – שינויי האקלים בשנת 2022

משבר האקלים בשנת 2022 – השלכות כלליות, ועל שוק ההון בפרט

בכתבה הבאה נסקור את ההשלכות הכלכליות של משבר האקלים על הכלכלה ושוק ההון בפרט נכון לשנת 2022. מוזמנים לקרוא בהרחבה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
שיווי המשקל של היורו מול הדולר, עניין של היצע מול ביקוש או גורם מכוון?

יורו-דולר 1:1 – עניין של היצע וביקוש או משהו מכוון?

יורו והדולר נסחרים כעת ברמה של 1:1, כלומר שווים, האם מדובר בעניין של היצע וביקוש גרידא, או שזה משהו עמוק יותר ומכוון? ומה זה אומר על מצב השוק?

קרא עוד
דולרים אמריקאים דגל ארצות הברית וגרפים

משימה קשה אבל אפשרית – לאבחן שיאים ותחתיות

רוצים לדעת איך לזהות מגמות בשוק ההון? אבחון שיאים ותחתיות כסוחרים זו יכולה להיות משימה לא פשוטה והדעות חלוקות בנושא אבל כדאי לשמוע אותן. הדעות כאן

קרא עוד
תנועת המחירים למעלה ולמטה – רמות תמיכה והתנגדות שונות במסחר

רמות תמיכה והתנגדות – יסודות תנועת המחיר

רמות תמיכה והתנגדות בניתוח טכני: להבין בקלות מה זה ומהן יסודות תנועת המחיר, את הפסיכולוגיה של אזורי תמיכה והתנגדות וכיצד להשתמש בהן לטובתך במסחר.

קרא עוד
תמונה להמחשה של נתוני עליות

אירוע במחיר, ואישורו – מנגנון למגמה בריאה

שוק ההון מתנהל על בסיס פונדמנטלי. בנוסף לבסיס של המקרו-מיקרו, ישנם אלמנטים טכניים ופסיכולוגיים המוסיפים המון למהלך מגמתי בנכס פיננסי. להמשך קריאה היכנסו

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.