מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים
כבר נאמר פעמים רבות שהרגש הוא האויב הקשה ביותר של המשקיע המנהל את הונו בעצמו. כאשר המשימה ניתנת לניהול מקצועי, הדבר הרבה פחות חמור בגלל שמנהלי כספים מקצועיים לומדים מהניסיון לרסן ולנווט את תחושותיהם הסובייקטיביות, כך שהן אינן מזיקות לשיקולי ההשקעה השונים. הניסיון שצוברים המנהלים המקצועיים אומר להם דבר אחד פשוט: שלילה וירידות יכולות להיות תקופות נהדרות של ניצול הזדמנויות, ודווקא אופוריה ומגמה עולה מהירה, יכולות להיות סיבה למחשבה על צמצום סיכונים, וזאת על ידי מחשבה לממש חלק מהנכסים.
כנגד זה, המשקיע הפרטי הלא מנוהל לוקח בעצמו את ההחלטות ונתון לאפקט הרגשות להשפיע עליו הרבה יותר. בואו נבדוק את תקופתנו (עד זמן כתיבת שורות אלו...). לפנינו שווקים פיננסיים אשר עלו לא מעט מאז משבר הסאב-פריים, וחוו ירידות לא קטנות בסוף 2018, כאשר היה חשש לשינוי מהיר מדיי במדיניות ההרחבה של הבנקים המרכזיים, ובזמן שיא חוסר הוודאות בקורונה (מרץ 2020). הם נמצאים עכשיו מול זוג בעיות שמזמן לא התמודדנו איתם: חידוש החשש מאינפלציה, ומלחמה המשפיעה על המון גורמים פיננסיים גלויים (סחורות) ופחות גלויים (יציבות המערכת הפיננסית הרוסית שיכול לגרור אחריה בעיית שרשרת עקב מי שנמצא איתה ב-Counterparty Risk).
ואם נציין את שאירע בשוק המניות האמריקאי, הקובע עבור רוב העולם מה יקרה, נאמר שהמדדים הכבדים יותר ירדו לא מעט (כ-13-14% - S&P500 משיא סביב 4820 לתחתית סביב 4170). זה אינו שוק דובי רשמי (ירידות של מעל 20%) אבל, זה בהחלט מעל תיקון מקובל למדי (עד 10%). איך קיבלו זאת המשקיעים? שוב, זה מתחלק למנוסים ולפחות מנוסים. עבור כולם, הדברים התקבלו עם לא מעט חשש אבל החלק המנוסה הבחין גם ברמז כלפי העתיד בהתנהלות של תנועת המחיר. הרמז מגיע מאופן הירידה, הרבה יותר מעוצמתה. כל עוד הירידות מסודרות, ונענות להלוך ושוב מגמתי מסודר של "מדרגות" יורדות, יחד עם עצירה זמנית באזורי מחיר חשובים (תמיכה והתנגדות) ה"מנוסים" מבינים שיש בהחלט פחד אבל לא פאניקה.
וזה אלמנט חשוב כאשר בוחנים את השוק, ומהי הפסיכולוגיה השלטת בו, במוחם של השחקנים הקובעים, בכל רגע נתון. לרוב, נזכיר שאירועים גיאו-פוליטיים אינם נחשבים למזיזי עמדות אצל מי שהתנסה תקופה בשוקי ההון. והסיבה היא שהשפעת גיאו-פוליטיקה, שאינה קשורה ישירות לכלכלה, לא צריכה עקרונית לשנות את עניין הצמיחה הכללית, ושל החברות בפרט. ב-9-11, זה היה שונה, וגם במלחמה הנוכחית זה שונה. מדוע? כי במקרים הקיצוניים האלו ישנה השפעה במהות הכלכלית. כמו שציינו לעיל: המשך הסכסוך הרוסי-אוקראיני יכול להיות מזיק בחזית האינפלציה וחדלות פירעון מצד גורם בלתי צפוי.
אצל הפחות מנוסים, ובעיקר אצל ציבור המשקיעים הפרטי, הדברים הרבה פחות מסודרים. נקודת הכניסה שלהם בשוק, ובמניות ספציפיות, ייקבע הרבה יותר מאשר שיקולים אסטרטגיים ארוכי טווח. למעשה, ניתן לקבל מושג לא רע ממה שקורה במוחם ותחושתם בתרשים הבא (מ-FXStreet):
הכול מתחיל באופטימיות לגבי הנכס שרוצים לקנות. משקיעים קצת זמן במחקר, קצת מתייעצים עם הסביבה ובוחנים את ההיסטוריה של הנכס, אבל, בסה"כ, התחושה הכללית של השוק קובעת המון בהחלטה להשתתף בעלייה של הנכס. אחרי הכניסה לעמדה, התקווה היא שתהיה המשך מסוים לעליות. ואז מגיעה התפיחה על השכם על המעשה הנבון שנעשה. בשיא החיוב, מגיעים לאזור שבו קיימת אופוריה. זהו האזור המסוכן שבו יש פיתוי להוסיף עוד לעמדה, וזאת על בסיס המחשבה ל"שמיים כחולים", מפה ולעוד הרבה זמן.
בסופו של דבר, מתחיל הגלגל להתהפך, ונכנסים למעגל של רגשות שונים שלאט לאט משתלט על החלק הרציונאלי של קבלת ההחלטות. כל מה שלמד המשקיע בזמן המחקר, וההתייעצות, נמוג אט אט בהבל של דאגה, ואחרי זמן מה, של חרדה. נכנסים גם לשלבים של הכחשה, פחד, ואף כניסה למצב של חוסר שינה טובה. זה הזמן שבו המשקיע כבר שוקל לצאת מהעמדה, אבל לא ממש. התקווה עדיין קיימת שהשוק יחזור לנקודת ה-BreakEven.
כאשר זה לא קורה, הייאוש והשבירה נכנסים לתוקף וגורמים למעשה הבלתי נמנע של חיסול העמדה במחיר הקרוב לנמוך ביותר. ואז, כבמטה קסם, השוק עצמו מתהפך, וללא סיבה ידועה ברבים, מתחיל לחזור לעצמו. הסיבות ידועות לשחקנים הגדולים אבל למדיה זה ייקח שבועות או חודשים עד שהיא תחשוף זאת. בינתיים, המשקיע שכבר אינו מחזיק בסחורה ונשאר המום. "ידעתי שהיה אסור לצאת", הוא אומר לעצמו מבלי לזכור את הסבל שהוא היה בו כאשר הירידות נמשכו. השלבים הבאים הם של השלמה ותקווה שבפעם הבאה זה ילך יותר טוב אבל לוקח המון זמן, ונקודת מדד או ערך מנייה, עד שהמשקיע יחזור להיות מעורב.
ברור שזהו תיאור סכמאטי בלבד אבל הוא מראה היטב את העניין הכללי: נעים להרגיש טוב ועם כולם, וזאת כאשר הנכסים עולים. וכאשר הם מתחילים לרדת, אף נמוך מנקודת הכניסה, התקווה והאימה הסופית גורמים למימוש מאוחר מדי. אם נחזור לימינו: האם סביבת 4170 הייתה שפל זמני בשוק המניות האמריקאי? איננו יודעים. מה שבטוח הוא שהיה באזור הזה מי שחשב שהמחירים היו שווים להשקעה קצרת טווח, ואולי יותר מזה. וזו הסיבה שהשוק שינה כיוון: היו אנשים שקנו משהו שהיווה עכשיו הזדמנות. וכך, בניהול תיק השקעות אישי, המשקיע הוא המנהל בעצמו את הונו נאמר: שליטה על הרגש ועמידה בתוכנית, הכוללת הבנה פונדמנטלית יחד עם ניהול סיכונים קשוח, הם ההתחלה של העיסוק במקצוע הקשה של ניהול השקעות בשוקי ההון בארץ ובעולם. המון הצלחה לכולם!
מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים
מדוע שוק המניות הישראלי (מדד ת"א) מקרטע ביחס לשווקים והמדדים השונים בעולם? הניתוח המלא בכתבה הבאה באתר הפניקס ניהול תיקים.
משבר מניות הבנקים - במה שונה המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי של 2020? ובכן כנראה שהבנקים הפנימו את משבר הסאב-פריים ואלו הצעדים שלהם במשבר הנוכחי
האם שווי המניות מושפע מהיגיון כלכלי השווה השקעה או ששבוי באופוריה או דיכאון זמני? מאמר זה מבית הפניקס ניהול תיקים מסביר שאי אפשר לנתק בין השניים.
אגרות החוב יורדות אך גורמות לתשואה עליהן לעלות. האם הסיבה לעלייה בתשואות היא ההיצע של האג"ח, או רצון השחקנים הגדולים בתשואות גבוהות יותר?
בכתבה הבאה נסקור את ההשלכות הכלכליות של משבר האקלים על הכלכלה ושוק ההון בפרט נכון לשנת 2022. מוזמנים לקרוא בהרחבה באתר הפניקס ניהול תיקים.
יורו והדולר נסחרים כעת ברמה של 1:1, כלומר שווים, האם מדובר בעניין של היצע וביקוש גרידא, או שזה משהו עמוק יותר ומכוון? ומה זה אומר על מצב השוק?
רוצים לדעת איך לזהות מגמות בשוק ההון? אבחון שיאים ותחתיות כסוחרים זו יכולה להיות משימה לא פשוטה והדעות חלוקות בנושא אבל כדאי לשמוע אותן. הדעות כאן
רמות תמיכה והתנגדות בניתוח טכני: להבין בקלות מה זה ומהן יסודות תנועת המחיר, את הפסיכולוגיה של אזורי תמיכה והתנגדות וכיצד להשתמש בהן לטובתך במסחר.
שוק ההון מתנהל על בסיס פונדמנטלי. בנוסף לבסיס של המקרו-מיקרו, ישנם אלמנטים טכניים ופסיכולוגיים המוסיפים המון למהלך מגמתי בנכס פיננסי. להמשך קריאה היכנסו
הזן פרטים ונחזור אליך בהקדם.
טלפון:
03-7536875
שעות פעילות: א'-ה' 09:30-17:30
האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.