יחס ה Price Earnings-P/E - כמדד הפופולארי לאומדן ערכה היחסי של מניה

איך יחס ה- P/E השתנה בתקופה האחרונה, במבט היסטורי

שוק המניות בארצות הברית

ישנם הרבה פרמטרים פונדמנטליים המנסים לקבוע את ערכה היחסי של מניה בשוק. למה הכוונה ב"ערכה היחסי?" בצורה הפשוטה ביותר נאמר: האם היא יקרה או זולה. וזאת על פי המקובל אצל האנליסטים והחוקרים את החברה, ומנייתה, בסביבתה העסקית והטבעית. והנה, הפרמטר הנפוץ ביותר מבין כולם, והידוע ביותר אצל המשקיעים הפרטיים, הוא יחס ה-P/E. P עבור Price ו-E עבור Earnings. בסופו של דבר, יחס זה אמור לתת לנו סמן ורמז ל-Valuation (ערכה של המניה). דהיינו, איך היא מתומחרת מול ה-P/E של שוק מסחר המניות כולו, מול ה-P/E של הקטגוריה שבה נמצאת המניה (למשל, מניות הצמיחה או מניות הערך), מול ה-P/E של הסקטור שלה (לדוגמה: מניות הטכנולוגיה) ולבסוף, מול ה-P/E של תת-הסקטור (נני, מניות הסייבר בסקטור הטכנולוגי). אנו עושים את כל זה כאשר אנו מסתכלים על ההיסטוריה של היחס, לאורך השנים, ולא רק בנקודת הזמן הנוכחית הנקודתית.

מה הכוונה של יחס P/E?

על מחיר המניה אין הרבה מה להרחיב. אבל, למה הכוונה כאשר אומרים Earnings? בגדול, הכוונה לרווח למניה (EPS). זוהי כמות הכסף שיכול היה להיות מוקצה מהרווח הנקי, לכל מניה נסחרת בשוק. אגב, לעיתים קרובות, הרווח למניה משמש גם מדד ליציבות הפיננסית של החברה. למעשה, זהו החלק מהרווח של החברה שהיה משולם לבעלי המניות, במידה והחברה הייתה מחליטה לחלק את כל הרווח שלה לאותם בעלי המניות. בפועל, החברות מחלקות דיבידנדים שאינם משתווים לכל הרווחים, אלא חלוקה קטנה יותר, על פי החלטות הנהלה ודירקטוריון.

גם כאשר לא מחולקים דיבידנדים, ה-EPS משמש לסמן של בריאות ורווחיות. כאמור, ניתן לעשות מיצוע של ה-P/E עבור סקטורים ומדדים שלמים, ולתת, למשל, גם יחס P/E למדד מניות כללי, כמו המדד האמריקאי S&P500, או מדד ישראלי רחב. ואז, אנו נקבל מספר המעריך את היוקר היחסי היסטורית של הסקטור, או השוק, המדובר.

מה עומד מאחורי ה-P/E?

עניין פשוט למדי: כמה המשקיעים מוכנים לשלם עבור המניה היום, יחסית לרווח שלה היום. ניקח דוגמה: אם המספר המתקבל, יהיה נניח 21, זה אומר שמחיר המניה משקף כ-21 שנה של רווחיות דומה לנוכחית. האם 21 זה זול או יקר? אין לשאלה הזו תשובה מוחלטת. אם הסקטור שלה מאוד פופולארי, והמגמה החיובית דוחפת אותו כלפי מעלה, אזי יכול להיות שמכפיל הרווח הממוצע של כל הסקטור יהיה 35. במקרה כזה, 21 הוא יחסית זול עבור המניה שאנו מסתכלים עליה, כאשר בסקטור יימצאו מניות עם P/E 40, ואולי הרבה יותר, אשר ייחשבו למניות היקרות בסקטור.

כאן חשוב שנזכור שאין מצב סתמי בשוק ההון. למניות היקרות יש סיבה להיות כאלו. זה ינבע, לעיתים, מנתונים מיקרו-כלכליים טובים מאוד, משמועות טובות לגבי החברה, או מסתם התלהבות כלפי המניה הספציפית הזו עקב המומנטום הקיים בה. תפקידו של מנהל ההשקעות הפרטי, או המקצועי, לקבוע אם המכפיל משקף מציאות שכדאי להשקיע בה. חברות צמיחה יהיו, לרוב, עם מכפיל רווח גבוה מאשר מניות ערך. זאת, בגלל שחברות הצמיחה עדיין גדלות בקצב מהיר, כובשות שווקים חדשים, מפתחות מוצרים חדשים, ובכלל, בעלות דינאמיקה עסקית הרבה יותר חדשנית מאשר חברות טובות אבל מבוססות וידועות.

מה המצב של מכפיל הרווח הכולל של שוק המניות בארה"ב, כיום, אחרי כל מה שקרה לאחרונה?

ומכאן נקפוץ למים העמוקים, לצורך הבחינה הזו של שוק המניות בארה"ב נביא בפניכם חישוב מקובל מאוד של P/E, הנעשה על ידי חברה בשם Case Shiller. במקרה הזה, החישוב של ה-E נעשה על פי הרווח למניה, מתואם אינפלציה, ב-10 השנים האחרונות. ובעזרת אתר גורו-פוקוס, הנה הגרף של הנתון הזה עד כה:

גרף חישוב יחס E/P – מעודכן לאמצע יולי 2022 - נעשה על ידי חברה בשם Case Shiller – אתר גורו-פוקוס

מהגרף הזה, המעודכן לאמצע יולי 2022, אנו רואים ששיא השווי האחרון של היחס עמד על ערך של 39 ממש בתחילת 2022 , ומאז, נחת בצורה קשה לכדי 28.70 כרגע. תנועה משמעותית מאוד, אשר החזירה את ערך השווי לרצועה הכחולה של הממוצע הרב שנתי הקיימת בין 30 ו-21. רצועה המשקפת סטיית תקן אחת מעלה ומטה מהממוצע הרב שנתי של 25.87. במשבר הסאב-פריים היחס הגיע עד כדי 13 (!) כאשר ב-2001-3 ראינו ערכים סביב הערך התחתון של הרצועה (19-20). במשבר היווני זה היה קצת מתחת לזה, ובקורונה ראינו ירידה עד 25.

הכניסה הנוכחית לרצועה היא אלמנט חיובי בפני עצמו, האומר שנעשה כבר תיאום ציפיות לא קטן בין עניין השינוי בריבית, המיתון הצפוי מכך, והבעיה האינפלציונית שמאחורי כל הדרמה האחרונה. אין לדעת מתי האינפלציה תתהפך, ומתי הבנקים המרכזיים יפסיקו רשמית את מסע נרמול עלות הכסף. על מנת להדגים היטב את עניין ה-P/E, הנה מסלול היחס הזה במניה מאוד ידועה:

הגרף מציג את הדינאמיקה של התפתחות השווי היחסי E/P על בסיס השינוי במחיר מול השינוי ברווחיות- אתר Macrotrends

הגרף מגיע מאתר Macrotrends, ומציג היטב את הדינאמיקה של התפתחות השווי היחסי על בסיס השינוי במחיר מול השינוי ברווחיות. הוא מתאר את המניה מאז תחילת 2012, כאשר השליש העליון מציג את השינוי במחיר המניה, מסביבות 15$, ועד אזור ה-130$ בימים אלו. בשליש האמצעי אנו רואים את התפתחות הרווח למניה של החברה, באותן שנים: בהתחלה, סביב 1.8$ למניה וכיום סביב 6$. ובחלק השליש התחתון, אנו רואים את התפתחות ה-P/E.

בגדול, ניתן לחלק את התקופה לשתיים: החלק העולה של היחס, עד אמצע 2020, והחלק היורד של היחס, מאז ועד עכשיו. בתקופה הראשונה, היחס עלה, כי המחיר עלה הרבה יותר מהר מאשר הרווח למניה של החברה. וזאת, למרות שהיה גידול לא מבוטל באותו רווח למניה.

ולסיכום:

הנה, בתקופה השנייה, אנו רואים שהגלגל מתהפך: הרווחיות משיגה את המחיר של המניה, אשר המשיך לעלות עד לאחרונה. זה מראה לכאורה דבר אחד פשוט: השווי היחסי של המניה, ביחס לעברה, קטן יותר ונהיה אטרקטיבי יותר! ומה צפוי שעכשיו יקרה? זה יהיה באמת מעניין לראות אם ההאטה הכלכלית, שתנבע מעליית הריבית, תביא לירידה ברווחיות, בקצב מהיר יותר מאשר הירידה במחיר המניה. אם זה יקרה, יכול לקרות משהו ממש מעניין: ה-P/E דווקא יעלה אז, כאשר המחיר של המניה, והרווח למניה, ירדו יחד. זו דוגמא מעניינת למה שיכול לקרות וקורה, ולכן, יש תמיד להבין שמדובר ביחס, ולא במשהו אבסולוטי. המון הצלחה לכולם!

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

לקוח חכם לומד איך להשקיע בסביבת ריבית נמוכה

השקעה בסביבת ריבית נמוכה

ריבית נמוכה? אין בעיה. במדריך הבא של הפניקס ניהול תיקים סקרנו עבורכם אלטרנטיבה נוספת להשקעה יעילה בסביבת ריבית שלילית או נמוכה. 

קרא עוד
משבר הקורונה השפיע על שוק ההון בצורה מתונה יחסית

העולם של אחרי משבר הקורונה הוא בטוח יותר לשוק ההון

איך אירוע כלכלי כל כך חמור כמו משבר הקורונה השפיע על שוקי ההון בצורה מתונה יחסית? ההסבר המלא על השפעתו העתידית על שוק ההון במאמר הבא.

קרא עוד
אגרות חוב, מכשיר פיננסי ליצירת תשואות

חשיבותה היתרה של אגרת החוב ל-10 שנים

אג"ח 10 שנים: במאמר זה נסביר מדוע תשואה של אגרת החובה הממשלתית ל-10 שנים, מייצגת את הציפיות מהכלכלה האמיתית.

קרא עוד
בכתבה מבט על מחשבותיהם של מי שקובע את הריבית בארצות הברית

מטריצה שמשנה הרגלי השקעה – ה-Dot-Plot

גלו כיצד החלטות הריבית של הפדרל ריזרב, שהתקבלו על ידי ה-FOMC, משפיעות על השווקים הפיננסיים בארה"ב ועל הכלכלה. למדו על האנשים האחראים על קביעת התעריפים.

קרא עוד
המגמות העכשוויות של שוק הנדלן בארצות הברית

שוק הנדל"ן בארה"ב – סנונית של מיתון או תגובה זמנית?

גלו את המגמות העכשוויות של שוק הנדל"ן בארה"ב ואת תפקידו כאינדיקטור מוביל לכלכלת ארה"ב. מהי ההשפעה והחשיבות הרב-שכבתית שלה במגזרי הפיננסים והבנייה.

קרא עוד
סוחר מסדר קוביות עם הכיתוב אגח עם תשואה גבוהה

תשואה נומינלית וריאלית – ההבדלים ביניהם

היחס בין התשואה הנומינלית והריאלית הופך להיות משמעותי כשהאינפלציה עולה. למה זה קורה, מה ההבדל בין התשואה הנומינלית והריאלית ואילו פרמטרים משפיעים עליהן?

קרא עוד
גרף של אגח ממשלתי אמריקאי על רקע הדגל האמריקאי

הורדת הדירוג של Fitch – נקודת מפנה או מהומה בכוס מים?

ארה"ב נמצאת בחוב גדול וגדל, אשר עלותו עולה דרמטית בגלל הריביות החדשות. האם יש כאן אסון בלתי נמנע, המעורר פחד ואימה? לא ממש.

קרא עוד
חישוב מטבע חוץ על רקע דגל ישראל

מדיניות ריבית מותאמת מצב

האם בנק ישראל יכול להוריד את הריבית במצב שהמדינה נמצאת בו? יש מספר פרמטרים המשפיעים על העלאה או הורדת ריבית, אך המצב כיום מורכב מאוד. כיצד יפעל הנגיד?

קרא עוד
עליות בגרף האגח הממשלתי האמריקאי

גורם מאיים חדש-ישן: תשואות האג"ח הממשלתי ארוך הטווח האמריקאי

תשואות האג"ח הממשלתי האמריקאי ארוך הטווח: האיום החדש - ישן שמגיע אלינו. איזה מצב נדיר מתרחש, שרוב העוסקים בשוק אינם מכירים ומדוע הוא מייצר חשש?

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.