הגנה על תיק ההשקעות בתקופות מעבר

מתי ואיך מגוננים על תיק ההשקעות מפני הצפוי והבלתי צפוי?

הפניקס ניהול תיקים

למרות שהמלחמה באוקראינה תופסת את מירב הכותרות, ולמרות שהיא בהחלט משפיעה בצורה חמורה על המון דברים גלויים (עולם הסחורות, חוסר אי הוודאות המדינית, מצב אפשרי של חדלות פירעון של רוסיה או של מוסד פיננסי גדול מתוכה, וכו'...), עניין האינפלציה והתגובה של קובעי המדיניות המוניטאריים כלפיה (עליית הריביות) הינה, כנראה, התופעה המהותית היותר גדולה עבור שוקי ההון בעולם. מה שהיה מובן מאליו לפני כמה חודשים, דהיינו שהבנקים המרכזיים מאפשרים נזילות במחיר נמוך לכל, וזאת כדי לקדם את הצמיחה וכדי לכסות על כמה מהחורים הגדולים שעדיין נשארו מאז משבר 2006-9, ובכן, המובן מאליו הזה כבר אינו כזה. הניסיון הקודם המשמעותי לצמצם את אותה הנזילות, בסוף 2018 ותחילת 2019, זכור היטב למשקיעים כתקופה של ירידות וכאבי לב. אז, בזמנו של הנשיא טראמפ ועקב השפעתו המידית של זה על הבנק המרכזי האמריקאי, הגלגל התהפך עד לחודשים האחרונים של התקומה מווירוס הקורונה, וזאת לפני שרוסיה גרמה ל-Spike במחירי הנפט, ועקב כך, בספקטרום רחב של מחירים. האינפלציה הייתה פשוט כבר בעלייה כזו שכבר אי אפשר היה להגדירה כזמנית.

משקיעים בבורסת ניו יורק, 10 אוקטובר 2014

כל זה כדי לומר: יש זמנים שבהם יש שינויים ברקע הפונדמנטלי של המקרו, וגם של המיקרו בחברות ציבוריות, כך שהמגמות הכלליות שהכרנו עד אז משתנות. והשאלה הגדולה שתמיד נשאלת בתקופות המעבר האלו היא: האם אנחנו מוכנים לשינוי, או לפחות מוכנים להתגונן מפני חוסר הוודאות בשווקים שתתבטא בתקופות של שלילה או דשדוש ארוכים במקום של חיוב אופטימי מתמשך?

שלושת הגורמים הקובעים את יעילות אמצעי ההגנה על תיק ההשקעות

כדי להמשיך בנושא, נתאר את שלושת הגורמים שמשחקים בזירה הזו של הגנה על השקעות:

•  מידת הסיכון שאנו מוכנים לקחת על עצמנו,
•  הבנת המצב של השוק לאשורו,
•  והאם עשינו מעשה לא נכון בניהול התיק ההשקעות האישי שלנו.

עבור עניין הסיכון נאמר זאת כך: כל משקיע חייב לבוא ביושר עם עצמו ולהגדיר בכל נקודת זמן את יכולת הסבל שלו. או במילים אחרות וקשורות יותר להשקעות: כמה הוא מוכן להפסיד עד שהשינה תהיה לו לנדירה. זהו הגבול הקובע עבור כל נכס בנפרד, עבור כל סוג של נכסים בתיק ועבור תיק ההשקעות כולו. כלי ההגנה יהיו תואמים להגדרות הסיכון האלו. אגב, על מנת שנדע את מידת הסיכון שאנו מוכנים לקחת לנכס, או לסקטור, אנו חייבים להבינם לא רע כי, למשל, רמת הסיכון ההגיונית תהיה שונה בנכס שהוא תנודתי מאוד (נניח מנית צמיחה) מול כזה עבור אג"ח מדינתי (שהיא מאוד יציבה, יחסית).

הגורם השני שצייננו כאן הוא הבנת המצב בשוק, או במילים אחרות, מה הן המגמות הנוכחיות השוררות כרגע בשוק. להקלה על המשקיעים נחזור ונאמר שיש רק שלוש אפשרויות בעניין זה: מגמה עולה, יורדת, או מדשדשת. אין דבר רביעי... אם וכאשר המשקיע יסגל לעצמו מנגנון קבוע, פשוט, וידוע לו היטב, שבעזרתו הוא יוכל לקבוע את המצב המגמתי הנוכחי, לכל טווח שבו הוא עוסק, אזי חייו של אותו משקיע יהיו הרבה יותר קלים. בהקשר זה נזכיר שני דברים: ההגדרה הרשמית של מגמה, ומה גם מקובל בשימוש לעניין זה.

ההגדרה הרשמית מאוד פשוטה: רצף מתמשך של שיאים ושפלים עולים מגדירים מגמה עולה, רצף של כאלו יורדים מגדירים מגמה יורדת ומה שאינו כזה או כזה היא הגדרתה של מגמה מדשדשת. זה די פשוט אבל עניין הגדרת השיאים והשפלים יכול, לעיתים, להיות שנוי במחלוקת. ולכן, נכנסו לתמונה כלים קצת יותר חד משמעיים. למשל, הממוצעים הנעים. וכדוגמה שכבר הזכרנו בפורום זה, נאמר שעבור אלו שמסתכלים על הטווח היומי (כל נר מהווה פעילות של יום) התקבלה המוסכמה הכללית בין הדעתנים במדיה ובתעשייה שהממוצע הנע 20 יום מהווה את קנה המידה לטווח הקצר, ה-50 יום משמש לטווח הבינוני והממוצע הפשוט של ה-200 יום מהווה את קנה המידה לטווח הארוך.

וכך, אין בעיה: אם המחיר מעל הממוצע, אזי המגמה תחשב לחיובית, מתחת לממוצע זה שלילית, ואם המחיר נע ונד בין מעלה ומטה יותר מפעמיים, נגדיר זאת כמדשדשת. מעבר לדוגמה הטריוויאלית הזו ישנם המון כלים שיכולים להיות בסיס לסוג של שיטת הגדרה של המגמה עבור כל משקיע. העניין הקריטי הוא זה: אותה שיטה, לא משנה אופייה, חייבת להיות מיושמת בצורה עקבית ומתמשכת. מעבר משיטה לשיטה פשוט מבטל את האפקטיביות הכללית ומונעת מהמשקיע לדעת את האינפורמציה שהוא מעוניין בה: מהי המגמה השלטת כרגע.

ועכשיו לשאלה: האם עשינו מעשה לא הגיוני בתיקנו? לא ברמה של האם עשינו טוב שקנינו נכס זה או אחר אלא האם היינו משולהבים מדיי לגבי נכס, סקטור, שוק, עד כדי ריכוז יתר של הסיכון בו? העניין כזה: על פי האמרה הידועה שאין לשים את כל הביצים בסל אחד, כך גם בשוק ההון. לא משנה כמה אתה מאמינים בעניין מסוים, תמיד יש סיכוי שאותו עניין יתגלה כהזוי, מטעה, ומזיק. לכן, חייבים לגוון, ולפזר את הסיכונים (הסיכוי להרוויח ובמיוחד להפסיד) בין נכסים שונים, סקטורים שונים, קטגוריות של נכסים שונות, שווקים שונים, ואף אופי של השקעות שונות (רגילות, אלטרנטיביות, וכו...).

לסיכום חלק זה:

  • על כל משקיע לדעת ולהגדיר את מידת הסיכון (גובה ההפסד המקסימאלי) עבור כל דבר שבתיק. על כל משקיע להיות מעודכן ולדעת מה קורה בשוקי ההון.
  • על כל משקיע לגוון ככל האפשר בין יכולות ההשקעה שלו.

נגיע לאמצעי ההגנה על תיקי ההשקעות שלנו

מילת המפתח היא גמישות. לא להיכנס לבונקר מחשבתי כמו: "אני לא יכול למכור את זה כי זה משהו טוב מדיי...", "זה הזמן לקנות מציאות בזול...", "חבל על הכסף של ההגנות כי השוק יחזור לעצמו גם כך...". בגדול, מילת המפתח היא שאיננו יודעים מה יהיה. לא את אורך המגמות השליליות, ולא, למה נכסים אלו יורדים כאשר אלו עולים, בטווח הקצר והבינוני. מה שאנו יכולים לעשות הוא לקבוע גבולות גזרה על מנת ליישם את מדיניות ניהול הסיכונים (מקסימום הפסד) בכל רגע נתון. אז, מה ניתן לעשות באמת:

  • ראשית, ניתן לצמצם את הנכסים המהווים את הבעיה השלילית, כרגע בתיק. במיוחד אלו אשר מוגדרים כבעלי תנודתיות גדולה, ואשר יכולים לחרוג מהר מאוד מהקביעה שלנו לגבי הסיכון המקסימאלי.
  • שנית, ניתן לבנות אמצעי הגנה על התיק כולו, הסקטור, הנכס הספציפי. לא אכנס כאן לעלויות כי הדבר אינסופי ומגוון מאוד. אבל, המהות פשוטה: ככל שתרצו הפסד קטן יותר, זה יעלה לכם יותר. כמו כן, יש לקחת בחשבון שחלק מההגנות "תופסות" הון. למשל: בגלל המינוף השונה בין אופציות וחוזים עתידיים, עלות ההגנה בעזרת הראשונות תתפוס פחות הון מאשר בעזרת האחרונים.
  • לבסוף, נציין עוד סוג של נכסים שניתן לעסוק בהם כהגנה פשוטה ואפקטיבית: רכישה של קרנות סל ה"מרוויחות" כאשר השוק נוסע מטה, או במקרים קצת יותר אקזוטיים, לעשות Short על משהו מתאים.

כאן נזכיר את עניין המט"ח. עבור מי שעוסק בהשקעות במטבע שלו (במקרה שלנו השקל) ההגנה הנדרשת תהיה רק על בסיס פרמטרים של השוק. אבל, בהשקעות בחו"ל, יש לקחת בחשבון שיש גם את עניין היחס דולר-שקל שיכול להיות מאוד משמעותי לגבי אפקטיביות ההגנה הכוללת על הנכסים.

ולסיכום נציין עוד דבר: כל הפעולות האלו דורשות ידע ומיומנות מסוימת ולא כדאי לחכות לזמנים של הירידות הגדולות כדי להתחיל ללמוד אותם. אלו יהיו זמנים של "לחץ נפשי ועוגמת נפש" שלא יתרמו לכם לקבל החלטות נכונות בזמן אמת. לכן, ראוי מאוד להתכונן ולהכין מראש את האפשרויות שתרצו להשתמש בהם, אם וכאשר... בנוסף להכנה מראש, יש להיעזר ביודעי דבר, כמו מנהלי כספים מקצועיים, אשר נמצאים עם שתי התכונות הנדרשות לעניין זה: ידע וטכנולוגיה. הם תמיד יוכלו לעשות את ההגנה בצורה טובה ויעילה יותר מהאדם הפרטי ולו בגלל התנאים הטובים שניתנים להם כמוסדיים, והאינפורמציה הזמינה להם מהכלים שיש בידם. המון בהצלחה!

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השקעה במדד הקריפטו

תחיית מטבעות הקריפטו בעידן הקורונה

רוצים להשקיע בביטקוין? המאמר הבא הוא חובה. איך משקיעים בביטקוין, אתריום ובמטבעות קריפטוגרפים אחרים בעידן של אחרי משבר הקורונה, הפניקס ניהול תיקים 

קרא עוד
Bitcoin

מטבעות קריפטוגרפיים הם העתיד? הביטקוין כמצג נוסף של חשש לעתיד לבוא

זירת המטבעות הוירטואליים (ביטקוין, אית'ריום וכו) כבר אינה שייכת לחלק האקזוטי של שוק ההון. מה אנחנו כבר מגלים על עתיד הביטקוין וחבריו? גלו באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
NFT

NFT - שיגעון חדש או אלמנט קבוע בחיינו? וגם מבט על טכנולוגיית הבלוקצ'יין

מה זה NFT ומה מייחד אותו? מה עומד מאחורי הטכנולוגיה שמפעילה אותו, טכנולוגיית בלוקצ'יין Blockchain? בהפניקס ניהול תיקים מסבירים, היכנסו לכתבה לקבלת כל המידע

קרא עוד
מסחר בביטקוין

ביטקוין - שינוי אסטרטגי המעיד על שינוי תפיסתי

ביטקוין - למרות הציפיות הגדולות וכל היתרונות של השימוש בביטקוין, הביטקוין מתנהג אחרת! צניחה חופשית ותנועה הפוכה מהציפיות. היכנסו לסקירה של הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.