תשואה נומינלית וריאלית – ההבדלים ביניהם

כאשר משקיעים, ולא משנה במה, ההבדל בין הריאלי לנומינלי יכול להיות גדול

תשואת דיבידנד

מאז סיום משבר הסאב-פריים, ועד תחילת 2022, העניין הזה כמעט ולא היה רלוונטי. מדוע? כי לא הייתה ממש אינפלציה לדבר עליה. אבל, כאשר ה"אינפלציה הזמנית" הפכה למציאות הרבה יותר קבועה, וראינו התקרבות למספרים דו-ספרתיים של האינפלציה, בחלקים המפותחים של העולם, הסיפור כבר השתנה.

מהי ריבית נומינלית ומהי ריבית ריאלית

מעבר לשינוי של 180 מעלות במדיניות הבנקים המרכזיים סביב הריבית, היחס בין התשואה הנומינלית והריאלית הפך להיות הרבה יותר משמעותי. הבה נבהיר תחילה את המושגים עצמם: תשואה ריאלית תהיה תשואה מעבר לשחיקה הנובעת ממדד האינפלציוני המקובל (לרוב מדד המחירים לצרכן). ותשואה נומינלית? זוהי התשואה המספרית שקיבלנו כתוצאה של ההשקעה: לרוב, ההבדל בין מחיר הקנייה ומחיר המכירה.

יש המורידים מהרווח הקיים מהפעולה את העמלות, המיסוי, וכו... אבל, לצורך ההסבר הפשוט ניקח את הדברים נקיים מכל עלות נוספת. וכך, לדוגמה: נניח שקנינו מנייה ב-100, ומכרנו אותה ב-120, התשואה הנומינלית תהיה 20%. במקרה של אינפלציה 0%, הרווח הנומינלי הזה יהיה שווה לרווח הריאלי.
אולם, במקרה של אינפלציה של 10%, במשך תקופת האחזקה של הנכס, אזי הרווח הריאלי צריך להיות מחושב על בסיס 110 (השווי ההתחלתי עם העלייה במדד), דהיינו: 9.09%=120/110 בלבד. הכיוון ההפוך נכון גם כן: אם הייתה אינפלציה שלילית של 10%, אזי 100 הופכים ל-90 וכך: 33.33%=120/90. הבדלים משמעותיים בהחלט...

אחרי שהעניין הריאלי והנומינלי הובהרו, יש להבין שיש הרבה חשיבות לאלמנטים הנוספים שביטלנו אותם קודם לכן: עמלות, עלויות שמירה, מיסוי וכו'... לרוב, החישובים של אלו ייעשו על בסיס הרווח הנומינלי של העסקה. אבל, בתחום המיסוי, זה יכול להיות שונה בהחלט. הבה ניקח דוגמה רלוונטית לימינו אלו: ההבדל בין התשואה שנקבל מפיקדון לזמן קצוב בבנק, והשקעה בקרן כספית.

תשואה נומינלית ותשואה ריאלית

במקרה הראשון, המס על התשואה שתתקבל יהיה של 15%, נומינלית. אם הריבית של הפיקדון לא הייתה צמודה, עניין האינפלציה ממש לא רלוונטי בהקשר הזה. לעומת זאת, ההבדל בין קנייה ומכירה של קרן כספית, כתשואה, תמוסה ב-25% רק על החלק הריאלי שלה. לדוגמה: אם הרווחנו 5% בקרן, והאינפלציה הייתה 5%, או יותר, לא נשלם מס כלל על הרווח. לעומת זאת, 5% רווח מפיקדון שקלי ימוסה בכל מקרה ב-15%. להדגשת העניין ניתן דוגמה מספרית: בדוגמה שנתתי לעיל, דהיינו, בהנחה של 5% אינפלציה, המשקיע היה מרוויח דרך הפיקדון 4.25% נטו (לאחר מיסוי) ובקרן הכספית הנזילה 5% נטו.

לסיכום נאמר: כאשר אין בעיה אינפלציונית, כל העניין הזה פחות רלוונטי. אבל, כאשר היא מרימה ראש, או אם אנו מתייחסים לנכסים הנמצאים תחת משטר של אינפלציה גבוהה (למשל בצמידות למטבעות של מדינות עם אינפלציה דו-ספרתית וכו...) אזי יש לעשות את החשבון היטב, כולל במיסוי ועלויות אחרות, ולהבין אם יש כדאיות או לא בצד הריאלי של המשוואה.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השפעת הקורונה על הפערים החברתיים ואי השיוון הכלכלי

בדבר אחד הווירוס אינו מפתיע: הוא מגדיל פערים חברתיים (economic inequality)

עכשיו זה כבר ידוע וברור, עקב משבר הקורונה ישנו גידול בפערים החברתיים במקום צמצום הפערים. כל המידע בכתבה המלאה מאת מרכז הידע של הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
העתיד של העולם בידינו – אנרגיה ירוקה ומתחדשת

האם קיימת תקווה גדולה בסקטור מניות אנרגיה ירוקה?

סקטור אנרגיה ירוקה: האם המשקיעים שתולים תקוות בסקטור האנרגיה המתחדשת צודקים או טועים? הפניקס ניהול תיקים בכתבה על התקווה הגדולה במניות האנרגיה הירוקה.

קרא עוד
מדוע בנק ישראל רוכש דולרים?

למה בנק ישראל קונה דולרים? ומדוע התחייב ל-30 מיליארד דולר

בנק ישראל רוכש דולרים: מדוע? ומה הוא מנסה להשיג באמצעות קניית מט"ח? הפניקס ניהול תיקים במבט על הדולר-שקל, אחרי שבנק ישראל התחייב ל-30 מיליארד דולר כדי לייצבו.

קרא עוד
מניות הבנקים כמייצגים את מנוע המימון והאשראי של כלכלה אמיתית

סקטור הבנקים: חזרה של תקווה גדולה

ניתוח סקטור הבנקים בשוק ההון (פבר' 2021) של מרכז הידע באתר הפניקס ניהול תיקים. האם סקטור מניות הבנקים מלמד אותנו כי זוהי חזרתה של תקוות המשקיעים?

קרא עוד
שיפור תשתיות טעינת רכב חשמלי הביא לנתח שוק גדול יותר

ניתוח שוק: מבט על תעשיית המכוניות החשמליות

מחירי דלק גבוהים יחסית מול מחיר החשמל, יחד עם שיפור משמעותי בתשתיות ובסוללות, מביאים לשינוי בהעדפת המשקיעים ביחס למכוניות חשמליות. ניתוח שוק רכבים חשמליים.

קרא עוד
השקעה במטילי זהב – לא סתם הגרף כאן במגמת עלייה

השקעה בסחורות 2021 - תנועה שונה מהרגיל בקומפלקס הסחורות

מאז סוף 2020 ישנו מהלך של עליות במגוון סחורות מגוונות (אנרגיה, חקלאות, מתכות ועוד). הפניקס ניהול תיקים עם ניתוח הסיבות לעליות במחירים וההשפעה הצפויה על הכלכלה בהמשך

קרא עוד
קבלת מפתח לרכישת דירה חדשה בישראל

השקעות נדל"ן בישראל: שוק הנדל"ן למגורים מציג לנו תמונה נוכחית של עקביות

השקעות נדל"ן בישראל: הצטרפו למרכז הידע של הפניקס ניהול תיקים, המציג במאמר זה תמונת מצב עדכנית על שוק הנדל"ן והדיור, והשקעה בקרן השקעות נדל"ן בישראל.

קרא עוד
יש בועת נדלן בעולם?

בועה בשוק הנדל"ן? הדעות חלוקות

האם יש בועת נדל"ן בארה"ב? מתי ואם תתפוצץ הבועה בכלל? אומנם הדעות חלוקות על שוק הדיור לכאן או לכאן, אבל לדעתנו כדאי לשמוע את כל הדעות כאן.

קרא עוד
השפעת אירועים ביטחוניים על שוק ההון

השפעת אירועים ביטחוניים על שוק ההון

חשבתם פעם מה מידת השפעת מבצע צבאי על שוק ההון? רציתם לבדוק איך מתנהגת הבורסה בזמן מלחמה או לאחריה? כיצד השפיעו מבצעי עבר צבאיים על הבורסה בת"א? בכתבה הבאה

קרא עוד
למחפשי השקעה בנדלן, וסקטור הנדלן יכולים למצוא לא מעט רווחים ונכסי זהב

מבט על שוק הנדל"ן למגורים בהשוואה לשוקי ההון – טווח קצר וארוך

שוק הנדל"ן, בגלל השפעות נלוות של הקורונה, ושינוי האקלים, ולמרות היותו שוק מאוד לא נזיל, הפך להיות יותר אטרקטיבי עכשיו לעומת העבר, מול שוקי ההון הכלליים. ההסבר המלא בכתבה.

קרא עוד
סערה בשווקים

סערה בשווקים – שינוי משמעותי או אירוע קשה חולף

התמודדות עם סערה בשווקים. העליות והירידות הסוערות בשוק ההון יכולות ללמד אותנו לא מעט דברים, אם מצליחים להסתכל על הנושאים הנכונים. לנק' מבט ופרספקטיבה שונה, היכנסו לכתבה.

קרא עוד
האם המשבר בטיוואן הוא רק ככלי משחק בין המעצמות ארצות הברית וסין?

גיאו-פוליטיקה – טיוואן, סין, וארה"ב. מי נמצא כרגע עם ידו על העליונה?

על יחסי סין טיוואן והקונפליקט הכלכלי של שתי המדינות. צוות הפניקס ניהול תיקים עם סקירה על המצב הגיאופוליטי-כלכלי ואיך הקונפליקט יכול להשפיע על כל העולם.

קרא עוד
עקומת RS (כוח יחסי) – כלי הערכה של כוחות השוק

עקומת RS (כוח יחסי) – כלי הערכה של כוחות השוק

עקומת relative strength) RS) המכונה גם כוח יחסי היא כלי הערכה איכותי המבשר לנו על עוצמות החוזק של כוחות השוק. להבנת הנושא לעומק קראו באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
דגם מוקטן של בית מעץ, לצד שק של כסף המציג את הקשר בין הדירות לעלויות

מגמות בנדל"ן הישראלי

המגמה בשוק הנדל"ן הישראלי נמצאת בעלייה כבר למעלה מעשור, אך ייתכן והמגמה השתנתה. קראו אודות מדדי מחירי הערים בהם נרשמו העליות הגבוהות ביותר.

קרא עוד
קונפליקט שמשפיע על המסחר

מבט על המצב הגיאו-פוליטי מאז תחילתה של מלחמת עזה

המצב הגיאו פוליטי מתחילת מלחמת עזה מצטרף לקונפליקט השני הגדול בין רוסיה לאוקראינה, וישנה נגיעה לאפשרות של מחסור באנרגיה. אז מדוע מחיר הנפט יורד בהדרגה?

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.