הנזילות כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות

מבט על גורם מכריע לגבי העתיד המיידי והארוך טווח של שוקי המניות

לוח מסחר המציג מניות עולות או יורדות בשוק ההון המושפעות ממדד הנזילות

אין ספק שאנו נמצאים (נכון לחודש אוגוסט 2022) באחת מהתקופות ה"מעניינות" ביותר של שוקי המניות. מאז השיא של תחילת 2022, שווקים שונים ירדו בשיעורים שונים, אבל, כולנו נוכל להסכים שזו הייתה תקופה קשה של אכזבה ואף כאב בכיסנו. למרות שתחילת מגפת הקורונה הייתה בתחילת 2020, ושיאה התרחש במרץ-אפריל 2020, אין ספק שתופעות הלוואי שלה ממשיכות להיות גורם מכריע במה שקורה עכשיו.

החסמים בייצור של מוצרים וחומרי גלם, השינוי בשוקי העבודה, המכה שקיבלה הגלובליזציה (בעיקר הסינית), כל אלו הביאו לניצנים של אינפלציה בשנת 2021, ובהאצת הניצנים לבעיה הקשה שהיא מהווה ב-2022. המלחמה באוקראינה רק החריפה את המצב הקיים, והגענו עכשיו לנקודה שבה בנקים מרכזיים מבצעים את שתי הפעולות שהם יודעים לעשות הכי טוב: להעלות ריבית ולספוג נזילות (כסף ואשראי) על מנת להילחם באותה אינפלציה נוראה.

יש לזכור שזו האחרונה מהווה מס סמוי עבור השכבות החלשות, אשר כבר היו במצב לא כל כך טוב לפני כן, בזמן, ובמיוחד אחרי הקורונה. אי היציבות הפוליטית באזורים שונים בעולם (אסיה, אירופה, אפריקה) מצביעה היטב על הרחש האימתני של ה"רחוב" הסובל. מעין בעבוע שקובעי המדיניות מנסים למנוע מלהגיע לרתיחה בכל מחיר. המלחמה באינפלציה, בצורה נוקשה, היא חלק מהמאמץ הזה.

בכל אופן, המצב הנוכחי הוא כזה בדיוק: העלייה בריבית פוגעת באלו ש"עושים" ורוצים לצמוח: יזמים, בונים, עסקים ופרטיים כאחד. ובמיוחד עבור אלו המחזיקים חוב שהריבית עליו משתנה. אבל, הספיגה של הנזילות פוגעת בעיקר בחלק ששגשג עד כה והם שוקי ההון. איך הבנקים המרכזיים עושים זאת? בגדול, יש להם אינסוף כלים לכך אבל נציין כאן רק כמה:

מעבר ממדיניות של Quantitative Easing) QE), אשר שמה בידי הבנקים המסחריים מזומנים במקום אג"ח מדינה או אחר שהיה בידם, למצב של Quantitative Tapering) QT) הסופג כסף בצורה של אי גלגול חוב (אג"ח) קיים במאזן שלהם, וגרימת פקיעתו, ומכירה של נכסים מהמאזן לשוק החופשי. בנוסף, ואת זה נציג כאן בגרף, ישנה תופעת לוואי רצויה וטובה מבחינת הבנק המרכזי, והיא הפקדת כספים של אותם הבנקים הקשורים אליו לתוך פיקדונות אצלו. לפני שנמשיך, הנה גרף כמות הכסף הזו בדיוק, מאתר הפד של סנט לואיס:

גרף מאתר הפד, המציג את כמות הכסף היושב בפקדונות של הפדרל רזרב משנת 2017-2022

לא צריך להיות גאון גדול כדי לראות את ההבדל הדרמטי בין המצב שהיה באביב 2021, מול המצב הנוכחי של אותן פיקדונות. אז, ראינו סה"כ של 400-500 מיליארדי דולר, וכעת זה נע סביב 2.5 טריליון דולר. כ-2 טריליון דולר יותר בתחום זמן של שנה! לכל הדעות, הכסף הזה הוא כסף שהיה הולך נטו לכיוון שוקי ההון כהשקעה (סולידית או אחרת) אבל מעדיף להיות מופקד בבנק המרכזי, ולקבל עליו ריבית סביב 1-1.5%. מעט, אבל בטוח בצורה מוחלטת.

בואו נחשוב על זה לרגע: מנקודת המבט של הבנקים המפקידים, אלו כספים שעדיף שיהיו שם כי הם מעריכים שמעשי הפד עדיין לא נגמרו. למרות שיש בהחלט סכנה של מיתון, הם חושבים שהבנק המרכזי ימשיך להילחם במדד המחירים לצרכן עד שהוא יראה שינוי בעקומה שלו מטה. וזה יכול לקחת הרבה זמן. לכן, כאשר הריבית עולה, וכאשר המניות ואג"ח יורדים, למה לקחת סיכונים מיותרים?

מנקודת המבט של הבנק המרכזי, העניין הזה פשוט נהדר: הוא בונה רזרבה של הון אשר תהיה המאגר לנזילות הבאה, כאשר המצב יצדיק לעשות 180 מעלות במדיניות. אז, כאשר יוכרז הניצחון על האינפלציה, יהיו לפד את אותם שני כלים כמו תמיד: ריבית ונזילות. אבל, הפעם, בכיוון ההפוך: הוא יתחיל להוריד את הריבית או, לפחות, ישמור אותה ברמה סבירה, והוא יתחיל שוב ב-QE במקום ב-QT הסופג כסף.

ובנוסף, בונוס לא קטן! תהיה לו היכולת להוריד את כדאיות ההחזקה של הכספים בפיקדונות אצלו. הם יוצאו משם, ויופנו שוב לשוקי ההון. ובמיוחד, בשוקי המניות, אשר יהוו אז הזדמנות של "פעם בחיים". כל זה נראה ברור למדי. אבל, ישנו גורם אחד של חוסר וודאות: מתי, אם בכלל, האינפלציה תישבר? והאם המיתון הנובע מצעדי הפד לא יגרמו לאותו שינוי מדיניות לפני שזה יקרה?

כאמור, הסבל של העמים כבר נמצא ברמה גבוהה למדי ויש להניח שהצד הפוליטי של המשוואה (בניגוד לצד המוניטארי שלה...) יתחיל להפעיל "לחץ פיזי מתון" על הבנקאים כאשר הפוליטיקאים יבחינו שמתקרבת סכנה חברתית אמיתית. זוכרים איך אותו ג'רום פאוול, בסיום שנת 2018, נכנע ללחציו ה"לא מתונים" מצד הנשיא דאז טראמפ? אז, היה מדובר בנרמול של ריביות והקטנת מאזן, מבלי שהייתה סכנה אינפלציונית.

מה שבטוח הוא שהעקומה בגרף לעיל מהווה אינדיקאטור מעין כמותי לפסיכולוגיה של השחקנים הגדולים ביותר בשוקי ההון. כאשר זו תראה סימנים של היפוך וירידה, אנו נדע ש"משהו קורה". משהו שלא נשמע עליו עדיין בחדשות במדיה הכלכלית, כי חדשות כאלו תמיד מגיעות באיחור. לכן, אין ספק שהיא שווה מעקב. ובכלל: טוב שנבין שהנזילות (זמינות הכסף לפעולות שונות, כולל השקעה בשוקי ההון) היא הדלק למנוע שאנו מסתכלים על מדדיו יום ולילה. המון הצלחה לכולם!

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

אינפלציה – משפיעה על כל המטבעות והשווקים בעולם

מהי אינפלציה וכיצד היא משפיעה על הכלכלה?

אינפלציה, מהמושגים החשובים והמשפיעים ביותר על הכלכלה ובניהול תיקי השקעות. מעוניין ללמוד על מהי אינפלציה, השפעות התחזיות ויעדי אינפלציה על ניהול תיקים? בכתבה הבאה

קרא עוד
הבנק המרכזי של ארצות הברית

הבנק המרכזי האמריקאי החליט: הולכים על אינפלציה כנגד סכנת שפל כלכלי מן הקורונה

אינפלציה, דפלציה או סטגפלציה? הפדרל רזרב כבר החליט. לאחר משבר הקורונה זוהי החלטתו של הבנק המרכזי של ארצות הברית בנוגע לעמדות בנושא האינפלציה. הפניקס ניהול תיקים

 

קרא עוד
סחורות כמדד לפי אינפלציה

מסחר בסחורות עולות כבסיס לחשש מאינפלציה

האם עדיין קיים החשש מאינפלציה ב-2021? לפי השימוש בסחורות והמסחר בהן בשוק ההון הדעות חלוקות. הפניקס ניהול תיקים עם ההסבר על מה ניתן להסיק מזה.

קרא עוד
לוחות שחמט. גם בשוק ההון, בעל האסטרטגיה הטובה ביותר ובזמן הנכון, הוא המנצח

אסטרטגיית בונקר של משקיעים בשוק ההון

לא משנה איזה סוג משקיע אתה, ואם אתה למוד ניסיון, מחונן או בעל יותר מזל משכל, כדאי לך להכיר את אסטרטגיית הבונקר של משקיעים בשוק ההון. איך עושים זאת? בכתבה הבאה

קרא עוד
מדד המחירים לצרכן עולה, מסימני האינפלציה

אינפלציה – האם זה באמת מפחיד כמו שזה נשמע

לאינפלציה ישנן השפעות מגוונות ומשתנות על פי השלבים והגובה שאליה היא מצליחה להגיע, אז מדוע אנחנו אוטומטית חוששים? ההסבר בכתבה הבאה.

קרא עוד
שמן

מיתון ואינפלציה - שני מושגים שחשבנו שהתרחקנו מהם

אינפלציה וחשש למיתון כלכלי, מה הסיבות לכך? איך השווקים מתנהגים בזמן מיתון, ביקוש והיצע...כל התשובות בכתבה הבאה.

קרא עוד
בית ודגל ארצות הברית

שוק הנדל"ן האמריקאי

שוק הנדל"ן האמריקאי כמו בכל מדינה הוא חיוני לקיום משק בריא. כיצד הריביות משפיעות על מחירי הדיור והביקושים לדירות, והאם זה מבשר על המשך המיתון?

קרא עוד
מדד התעסוקה בארצות הברית

נתוני התעסוקה בארה"ב – אחד מהפרמטרים האהובים על הבנק המרכזי

נתוני התעסוקה בארה"ב הוא אחד מהפרמטרים האהובים על הבנק המרכזי. צוות הפניקס ניהול תיקים עם תמונת מבט על התוצאות האחרונות והתהיות לגבי יכולתן לשקף את האמת בשטח.

קרא עוד
גם השחקנים הגדולים בשוק ההון מתייחסים לאלמנט הנזילות בכובד ראש

מזיז השווקים – אלמנט הנזילות

אלמנט הנזילות הוא כידוע כלי חשוב ביותר לניתוח שוק ההון. הפניקס ניהול תיקים עם תמונת מבט על הכסף הנזיל המגיע לידי שחקני שוק ההון, וכיצד הוא משפיע על השקעות בשנת 2023.

קרא עוד
תמונה של דגל ארצות הברית מתנוסס על רקע הבית הלבן

נשיאות ארה"ב ב-2024 – האם זה כבר משפיע?

השפעת המרוץ לנשיאות ארה"ב על נתוני המאקרו: כיצד אירועים פוליטיים משפיעים על אינדיקטורים כלליים ואיך מתכוננים המועמדים למרוץ. להמשך קריאה היכנסו לכתבה.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.