שנת 2021 בבורסה הישראלית

מבט על המגמות של המדדים העיקריים וחלק מהסקטורים המובילים

נקודה חיוביות במדדי הבורסה הישראלית

שנת 2021 הייתה שנה מצוינת ממש עבור שוקי המניות המקומיים שלנו. למעשה, הרבה מאוד מהשנה חזינו באנומליה לא קטנה: איבוד הקשר הקורלטיבי בין השוק שלנו לשוק בארה"ב, וזאת עבור הטווחים הקצרים. דהיינו, ובמילים פשוטות יותר: היו תקופות קצרות שבהן אנחנו עלינו כאשר הם ירדו! תופעה נדירה לכל הדעות.

לפני שנציג כמה גרפים לחיזוק הטענה החיובית לגבי השנה שהייתה, הנה כמה מילות מפתח לגבי הסיבות שהיו למה שקרה. נאמר תחילה: כל העולם חי עדיין בעידן הקורונה! זה נתון וזה מובן אבל, עם הזמן, נוצרו ניואנסים שונים בעולם לגבי אופן הטיפול המדינתי כלפי המגפה. ישנן מדינות הנחשבות לעוסקות בנושא בצורה טובה ויש מדינות הנחשבות ממש גרועות בנושא.

מדינת ישראל הייתה, ועדיין נמצאת, באזור הגבוה של ההערכה הכללית כאשר מדובר בהתנהלות מול הווירוס והמוטציות שלו. ויש לציין במיוחד את כל מה שקשור לחיסונים כאלמנט שבו אנו נראים כמצטיינים ומקדימים, בהרבה מקרים, את מה שהעולם עושה אחרינו. מדוע יש הערכה בינלאומית טובה כל כך כלפי מדינתנו הקטנה?

כנראה עקב היותנו מדינה קטנה יחסית המגיבה יותר מהר ובאופן יותר ממקוד למה שהמחלה דורשת, ובמיוחד עקב המבנה של מערכת הבריאות הישראלית, עם קופות החולים שלה ובתי החולים שלה, ובמיוחד איכות הרופאים שבה. נאמר שוב: העולם רואה את ביצוע החיסונים אצלנו כדוגמה לקחת ממנה.

בכל אופן, עקב כל מה שנאמר עד כה, הקורונה אצלנו, הפסיקה להיות מזמן גורם מרתיע כלכלית. תוסיפו לכך את הבסיס האיתן של המקרו הישראלי מלפני המגפה (עד תחילת 2020), האופי היזמי והטכנולוגי של המשק, והיותנו אי מתפקד בסביבה מזרח תיכונית פחות מלבבת, וקבלתם אטרקטיביות עוד יותר גדולה מקודם. בקיצור: המשבר הפאנדמי נתפס כהזדמנות, ולא כבעיה, וגרם לכניסה מאסיבית של הון זר לסקטורים טובים ויפים אצלנו.

וכך, המערכת הפיננסית, אחרי המכה הגדולה של תחילת ואמצע 2020, ידעה להתאושש בצורה מופלאה והניבה תוצאות שלא היו כדוגמתן בעבר. בקיצור: שנת 2021 הייתה שנה של התקומה המהירה, אשר באה על גבי הערכה ובסיס איתן של מקרו ומיקרו מצוינים. הדולר המקומי היה לקרבן העיקרי של התפתחות זו, ושוק המניות המקומי היה לנהנה הגדול ממנה. תוסיפו לכך את הצטרפות השוק שלנו למדדי חו"ל בקרוב, וקיבלתם דחיפה לא קטנה למניות הישראליות.

עכשיו, כשחלק גדול מהגורמים למה שקרה כבר מובן על ידנו, הנה גרף שמראה את האירועים בשנת 2021.

השוק שלנו בכלל, ומול אלו שבחו"ל בפרט

הגרף הראשון מציג את שנת 2021, בעזרת 5 מדדים מנייתיים: שלושה מקומיים ושניים מחו"ל. הגרף נוצר בעזרת הכלים של אתר Investing.com והינו גרף יומי (כל נקודה על העקומות מייצג סגירת יום):

גרף יומי של מדדי ישראל: תל אביב 90, 35 ו-125 מול חוץ לארץ בשנת 2021


לפניכם שלושת המדדים שלנו: ת"א 125 (כחול), ושני חלקיו: ת"א 35 (חום בהיר), ות"א 90 בירוק. בגרף נמצאים גם מדד המניות העיקרי בארה"ב, S&P500 (בשחור) ומדד מניות אירופי של 50 המניות הגדולות, סטוקס 50 (בסגול). ומה אנו רואים? כל השנה, מדדי ישראל היו מעל מדדי חו"ל! לעיתים במעט מאוד (כמו בתחילת השנה) אבל, ככל שהשנה התקדמה, הפערים נטו להתגבר ולגדול בצורה מודגשת ביותר.

בסופו של דבר, יש לנו הפרשים של פי שניים בין המדד הטוב ביותר אצלנו (ת"א 90) והמדד האמריקאי! וכאן נשאלת השאלה הבאה: מדוע ת"א 90 טוב יותר מאחיו הישראלים? על כך נכתב כבר בעבר בדפים אלו אבל מספיק לומר שבעיני המשקיעים הוא מייצג טוב יותר את שני הדברים שכבר הזכרנו כדוחפים את שוק המניות הישראלי: כלכלה מקומית בריאה יותר מאשר מדינות רבות מה-OECD וחברות צמיחה ויזמות רבות יותר בו מאשר במדד הכבד יותר, ת"א 35. ומה עם סקטורים בולטים?

לסיכום נאמר:

שוקי המניות שלנו היו למוצלחים במיוחד בשנת 2021. וזאת גם, ובמיוחד, כאשר משווים אותם לאחיהם בחו"ל. הנתונים המצוינים של הכלכלה שלנו, יחד עם האופי החיובי שבה נתפס ניהול משבר הקורונה אצלנו, יחד עם בסיס התפיסה של מדינה עם יזמות וכושר חידוש טכנולוגי גבוה במיוחד, ונדל"ן בעל פוטנציאל אדיר, כל אלו הביאו לכניסה של כספים רבים כתוספת לכספים הצורכים השקעה ברמה המקומית. הכללת המדדים שלנו ב-MSCI רק הוסיפה שמן למדורה. האם זה אומר ש-2022 תהיה דומה? מי יודע? בוודאי שלא נטעה לחשוב שום דבר לגבי העתיד על בסיס העבר! וזו נקודה חשובה: מה שהיה, טוב שהיה אבל אינו יכול להילקח כגורם משפיע עבור השקעה עתידית. בינתיים, היה פשוט נהדר לחזות במגמות החיובית אצלנו. המון הצלחה לכולם!

 

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השפעת ההגרעון התקציבי ויחס החוב-תוצר לעתיד שלנו?

מצב גירעון תקציבי נדרש, כמנוע לעתיד טוב יותר

הפניקס ניהול תיקים מנתחים מהו גרעון תקציבי, ומהו מצב הגירעוני הנדרש כמנוע לצמיחה ולעתיד טוב יותר. כל המידע בכתבה הבאה.

קרא עוד
מניות הבנקים: האם הבנק שלך ישרוד את המשבר?

תודה לאל! הבנקים ישרדו את המשבר אבל מה בקשר לרווחיות שלהם?

מדד הבנקים ומניות הבנקים יורדים בעקבות משבר הקורונה. הבנקים ישרדו את המשבר? מה לגבי הרווחיות שלהם בתקופה זו ולאן מועדות פניהם של הבנקים בשנת 2020 בכתבה הבאה.

קרא עוד
סקירת מאקרו ינואר 2021 - קורונה וחיסונים

סקירת מאקרו ינואר 2021 – הפניקס ניהול תיקים

הכלכלן הראשי של הפניקס בית השקעות סיקר עבורכם את ינואר 2021- בחירות, התחסנות האוכלוסייה, ציפיות האינפלציה הגלומות, השתוללות השקל והעלאת הערכת הצמיחה של בנק ישראל.

קרא עוד
סיכום שנת הקורונה - 2020

סיכום שנת הקורונה - 2020

2020 הייתה שנה של פתיחת הברזים המונטארים והפיסקאליים. ברגע שזה התוודע לשווקים הפיננסיים, הדרך הייתה מעלה בנכסי ה-Risk On ומטה בנכסי ה-Risk Off. 

קרא עוד
דולרים על רקע דגל ארצות הברית

מדדי המניות בארה"ב וראסל 2000 – חלון לציפיות מהכלכלה האמיתית

מדד ראסל (Russell 2000): הסבר על המדד האמריקאי החשוב להבנה בין גודל החברות (market cap) לבין השפעתן על הכלכלה האמריקאית.

קרא עוד
ניתוח מצב שוק ההון בשנת 2021 – הפניקס ניהול תיקים

השפעת נתוני המאקרו האחרונים על שוקי המניות

ניתוח נתוני מאקרו - מה הגורם המשפיע ביותר על השוק ההון? האם חדשות טובות בהכרח מובילות למגמה חיובית? הפניקס ניהול תיקים על השפעת נתוני המאקרו בשוק ההון.

קרא עוד
סין וארצות הברית לא מורידות את כפפות האגרוף. המאבק בין המעצמות נמשך

כלכלה ופוליטיקה בסין – התנגשות קשה ביניהן

התערבות ממשלתית בכלכלת סין: בדרך כלל, אנו רגילים לכך שהתערבות ממשלתית נעשית לטובת השווקים אבל במקרה הסיני, הדברים ממש אחרים.

קרא עוד
דולר אמריקאי ודגל ארצות הברית

מה עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי

איך יודעים מראש מתי שוקי מניות יתהפכו לרעה? האם ניתן לחזות מראש? ומה לדוגמא עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי? ההסבר באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
עונת הדוחות בוול סטריט

עונת הדוחות של הרבעון השלישי בארה"ב

עונת הדוחות בוול סטריט כבר כאן. לכן סקרנו עבורכם קצת מהרבעון ה-3 בארצות הברית.

קרא עוד
איש עסקים מחזיק ביד שטרות דולרים מזומנים, על רקע דגל ישראל

איך מרגיש השקל אל מול הדולר? כסופר גיבור!

צוות הפניקס ניהול תיקים מנסה להסביר את התופעה של איך זה ששער הדולר עולה בעולם, אך ערכו יורד בישראל, מה הגורמים לכך? בכתבה הבאה של ניהול תיקים

קרא עוד
השפעת כלכלת רוסיה

איך שינוי בכלכלת רוסיה יכול להשפיע על השווקים הגלובאליים?

מה השפעתה הכלכלית של רוסיה על העולם? מה חלקה המשמעותי של רוסיה ביחס לשוק הגלובלי? ואילו סקטורים מושפעים? הפניקס ניהול תיקים מסבירים הכל.

קרא עוד
איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון

איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בבורסה?

מהי מפולת בבורסה? איך מפולות בבורסה מתפתחות? איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון? למענה על כל השאלות במאמר הבא.

קרא עוד
עקום תשואות

עקום תשואות אגרות החוב – סקירה מקיפה

סקירה מקיפה - עקום תשואות אגרות החוב, עוצמתו נמצאת בעובדה שלכל מיתון גדול קדם שינוי העקומה למצב שונה מהרגיל, בהפניקס ניהול תיקים מסבירים, היכנסו לכתבה לקבלת כל המידע

קרא עוד
מסחר בבורסה

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון: כלי אדיר ללמוד ממנו

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון הינה כלי אדיר מימדים ללמוד ממנו. בכתבה זו סקרנו כלים חינמיים ושווים להערכת מצב שוק ההון של היום כולל תובנות לעתיד.

קרא עוד
מדד הנזילות יכול להשפיע האם השוק יהיה שוק דובי או שורי

הנזילות כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות

נזילות השווקים לבחינת היציבות הפיננסית: במאמר זה באתר הפניקס ניהול תיקים אנו נבחן את מידת ההשפעה של הנזילות, כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות.

קרא עוד
שער הדולר-ין על רקע דגל יפן

יפן – קיצוניות בפרמטרים שונים של המקרו

ליפן יש צרות כלכליות משלה ולמרות השקט התקשורתי היחסי, כנראה שכדאי לנו לשים לב למתרחש בזירה הזו יותר. האם לפנינו פצצה מתקתקת או שנראה הצלחה חוזרת לדחות את הקץ?

קרא עוד
משבר בורסת הקריפטו - FTX

קריסת FTX – האם מדובר באירוע קריפטו בלבד או משהו גדול יותר?

קריסת בורסת FTX, הבורסה השנייה בגודלה בתחומה, היא אירוע מכונן בדפי ההיסטוריה של הקריפטו. מה הסיבות להתרחשותה ומה המשמעות עבור העולם הפיננסי?

קרא עוד
מדד הבורסה

סרגל תיקוני Fibonacci – כלי שכדאי להכירו

מה זה מתנד פיבונאצ'י. ואיך ניתן להשתמש בכלי פיבונאצ'י לניתוח טכני במסחר. כולל דוגמאות מעניינות. כל המידע במאמר המלא באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
מטבעות זהב, על רקע גרפים עולים ויורדים

עקומת התשואות ההפוכה – סמן ברור לעתיד

ללמוד מההיסטוריה על מה צופן לנו העתיד? זה בהחלט אפשרי. באמצעות ניתוח עקומת התשואות ההפוכה לדוגמא נוכל להעריך. ניתוח המצב הנוכחי (אפר' 23) באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
גרף המציג שוק תנודתי בתקופה של חוסר ודאות

השקעות בזמני כאוס

להשקיע בתקופת משבר: איפה לשים את הכסף בזמן שהשווקים רועדים וחוסר הוודאות כשברקע יש מלחמות, אינפלציה, עליית ריבית ואירועים פוליטיים שונים?

קרא עוד
מטבעות ודגל ישראל

מה ההיסטוריה אומרת על שוקי הון בזמני מלחמה?

שוקי ההון שהגיבו עד כה ל"מבצעים" מוגבלים, מתחילים להבין שהפעם המצב שונה, והשוק עלול להגיב בצורה אחרת. לחצו להמשך קריאה.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.