ריבית נמוכה? אין בעיה. במדריך הבא של הפניקס ניהול תיקים סקרנו עבורכם אלטרנטיבה נוספת להשקעה יעילה בסביבת ריבית שלילית או נמוכה.
נושא ההנפקות הוא נושא רב-זוויתי בהחלט. הדעות עליו כה חלוקות שניתן למצוא כאלו משקיעים העוסקים רק בזה בשוק ההון, ועד כאלו שיזהירו אתכם מלגעת בהנפקות באופן מוחלט. מה האמת? נראה שבאמצע. ולמה העניין הזה בהנפקות פתאום? משתי סיבות: ראשית, לא שוחחנו על כך, ושנית משהו קורה בתחום הזה בארה"ב. הסתערות של הנפקות לא נראתה כמו זו לאחרונה שנים רבות.
להלן גרף בנוגע לכמות ההנפקות השנתיות:
גרף העמודות הזה מראה לנו מה קרה בסוגיה הזו מאז שנת 2000 (21 שנה!). בשנים טובות, ישנן בממוצע סביב ה-300-400, ובשנים הפחות טובות ניתן למצוא כמות הנפקות מתחת ל-100. ומה קרה בשנת הקורונה? ב-2020? 480 הנפקות מניות. ואיך 2021 מסתמנת? עם 951 הנפקות, לא פחות! אם זו לא התפתחות מפתיעה, קשה לתאר כזו. מה קרה כאן? האם יש חוסר פתאומי בחברות למסחר בבורסה? האם נעלמו מניות מהלוחות, ויש צורך ברישום חברות חדשות? באופן מזורז במיוחד? כמובן שלא.
מה שקרה כאן הוא ניצול של מה שנראה בעיני הבנקים המנפיקים כ"שעות האחרונות של הכסף הקל". לפחות כך מפרשים היום את הגל הנוכחי השונה מאוד מהשגרה הרגילה. כמו שאתם בוודאי יודעים, הבנק המרכזי האמריקאי כבר הציג מסלול יציאה איטית, אך נחושה, ממצב ההרחבות הכמותיות שבו הוא נמצא (Tapering). עם קריצת עין לכיוון עליית ריבית, כאשר יסתיים השלב הראשון של אותו צמצום הזרמת נזילות. וכך, מי שרוצה להיות מונפק, מוכן נפשית ואדמיניסטרטיבית, ובעל גב לביצוע הנפקה, מנסה לקפוץ על הקרונות האחרונים של הרכבת.
אוקי, אבל בואו נחזור לעיקר ולמהות. כאשר ניגשים לנושא ההנפקות של אג"ח או מניות, עלינו לשאול עצמנו תחילה: מה זה? ולמי זה מיועד ברמה העקרונית? מטרת הבורסות בכלל היא גיוס הון למי שהינו, או הופך להיות, חברה ציבורית. הון לפיתוח וקידום החברה. ההון הזה מגיע מהציבור שקונה חלק מהמניות או האג"ח של אותה חברה. במסלול האג"חי, מדובר יותר בהלוואה, עם ריבית (קופון), ושיש לה תאריך סיום ידוע מראש. אבל, כאשר מדובר בהנפקת מניות, מה שקורה הוא, שהציבור רוכש שותפות עסקית על ידי רכישת המניות המוצעות לו. וזה בדיוק ההבדל: מצד אחד: מימון זמני ומצד שני שותפות עסקית. מזה גם נובעות הציפיות של הנותנים את כספם:
באג"ח, הציפיות הן קבלת התשלומים עד סיום חייו של האג"ח, וזאת מבלי להיות טרודים יותר מדי בניהול התקין וההתפתחות העסקית של החברה, כל עוד זו לא פושטת רגל ועומדת בהתחייבויותיה. במניות, זה משהו אחר: מעניין הניהול, המוצרים והפיתוח, הצמיחה והתחרות, בקיצור, מעניין כל דבר שקשור במהות החברה ועתידה על מנת שהמניה תעלה בערכה וגם תוכל לחלק דיבידנדים נאים מרווחיה. במה עדיף להשתתף? אין תשובה נכונה לכך. כל משקיע מגיע עם עדיפות טבעית, ורצון בסיסי, המכמת את אהבת הסיכון והמטרות שלו משוק ההון. לפני שנמשיך, הנה דוגמאות של מידע על הנפקות מחו"ל ומהארץ. נתחיל מחו"ל:
בתמונה הראשונה אנו רואים את ההנפקות המתוכננות (תאריך), סמל המניה, שם החברה, באיזו בורסה היא תונפק, תחום המחיר המוצע (או המחיר היחיד המוצע), והכמות. ובתמונה השנייה אנו רואים את מה שקרה בפועל אחרי ההנפקה: תאריך ההנפקה (IPO), שם המניה, שם החברה, המחיר שהוצע בהנפקה, המחיר הנוכחי (21-11-2021) והתשואה באחוזים בין המחיר של ההנפקה ומחיר השוק הנוכחי. למעשה, התמונה השנייה משקפת את הטווח הקצר בדבר רווחיות ההשתתפות אבל לא אומרת דבר על הטווח הבינוני הארוך. ועל כך, יותר בהרחבה, בהמשך.
ומה יש לנו בארץ?
כאן, תצוגות שונות קצת. הראשונה מציגה הנפקות אג"ח פעילות עדיין. כאשר הנתונים המיוחדים כאן הם הריבית המשולמת, סוג ההצמדה, ודירוג האג"ח. אלו פרמטרים מיוחדים לאג"ח שאין במניות, כמובן. התצוגה השנייה מציגה הנפקות עתידיות של מניות בארץ (30 במספרן), כאשר המשקיעים יכולים לעבור על פרטיהן בתשקיפים הקיימים כלינקים באתר של הבורסה.
ועכשיו נחזור ונרחיב על הסיבות שיביאו משקיעים להשתתף בהנפקות בכלל. לא נתיימר לציין את כולן אבל לבאר על חלק מהן. נתחיל בתחום האג"ח: הרצון לייצר הכנסה קבועה, ידועה מראש, על בסיס הריבית המובטחת, היא הסיבה העיקרית. בהקשר הזה נזכיר בניית "סולמות תשואה", הבונה אוסף של אג"ח הנקנה בהנפקה, והמיועד להיות בתיק עד הפקיעה, כדי לייצר תיק מניב ריבית קבועה ידועה ארוכת טווח. בכל פעם שאג"ח מסיים את המח"מ שלו מוכנס במקומו אג"ח חדש ה"מרים" (בתקווה...) את התשואה הכללית של הסולם כולו. לרוב לא ימכרו אג"ח שנקנה למטרה זו באמצע "חייו". אבל, אין גם לבטל את האופציה של רווח הוני, במידה והאג"ח יעלה הרבה מאוד ביחס למחיר ההתחלה שלו. אזי, המשקיעים יכולים בהחלט להחליט שכדאי יהיה לממש חלק, או כל ההשקעה בו, כדי לעבור למשהו שעדיין נמצא בתחילת המסלול של הרווחיות שלו.
ומה קורה בתחום המניות? כאן נמצא שני סוגי משקיעים שונים (עקרונית...). אלו הפועלים בהנפקות כדי "לעשות מכה" בטווח הקצר, מול אלו שקונים מתוך אמונה בחברה ושמים מזומנים לטווח הבינוני ארוך. הראשונים בונים על התלהבות אפשרית של הציבור הרחב, זה שלא קנה את ההנפקה אבל קונה בימים הראשונים של המסחר. התלהבות שתיצור הפרש משמעותי בין המחיר בהנפקה, והמחיר בבורסה. הפרש גדול מספיק כדי שיפצה על ההוצאות של ההשתתפות ועל ההקצאה הנמוכה (לרוב...) שניתנה למבקשים בהנפקה. כולם מבינים שבאסטרטגיה זו ישנו הימור גדול: האם תהיה התלהבות בכלל? והאם היא תספיק? לכן, אין הרבה מה לומר על זה חוץ מציון העובדה שזה קיים. לציבור קוני ההנפקה לטווח הארוך: אלו, כמו חבריהם, קיבלו מעט, וכנראה במחיר טוב. יש סבירות גדולה שהם גם יבנו מסלול הוספת מניות לתיק, במשך השנים, במידה הציפיות שלהם מהחברה יתממשו. ככלל, חוץ מבעלי העניין, והבנקים המנפיקים, אין הרבה משקיעים שמקבלים מספיק סחורה במנגנון ההנפקה כדי לספק את כל "צורכי האמונה" שלהם בחברה החדשה.
מנגנון ההנפקות היא הדרך של הציבור לקחת חלק בשוק ההון (אג"ח או מניות), וזאת בתחילת הדרך של הנכסים. או כמימון עם תשואה (אג"ח) וכשותף זוטר מאוד בחברה (מניות). כך ממומשת מטרתו העיקרית של שוק ההון: גיוס כספים של הציבור למטרות העסקיות של החברות. כמו שתואר לעיל, ישנם הרבה דרכים, והרבה אופנים, של שימוש במנגנון הזה כדי להשיג מטרות של הטווח הארוך או הקצר. בכל מקרה, ייעוץ, על ידי מקצוענים, תמיד חייב ללוות את הציבור הכללי, במידה והוא מעוניין בכניסה לתחום הזה. קריאת תשקיפים, והבנת הפרטים בהם, לא קלה וחייבת הבהרות. המון הצלחה לכולם.
כל התמונות מחו"ל מגיעות מאתר stockanalysis.com
התמונות מארצנו הקטנה מגיעות ממערכת מאיה של הבורסה לניירות ערך בישראל.
ריבית נמוכה? אין בעיה. במדריך הבא של הפניקס ניהול תיקים סקרנו עבורכם אלטרנטיבה נוספת להשקעה יעילה בסביבת ריבית שלילית או נמוכה.
איך אירוע כלכלי כל כך חמור כמו משבר הקורונה השפיע על שוקי ההון בצורה מתונה יחסית? ההסבר המלא על השפעתו העתידית על שוק ההון במאמר הבא.
אג"ח 10 שנים: במאמר זה נסביר מדוע תשואה של אגרת החובה הממשלתית ל-10 שנים, מייצגת את הציפיות מהכלכלה האמיתית.
גלו כיצד החלטות הריבית של הפדרל ריזרב, שהתקבלו על ידי ה-FOMC, משפיעות על השווקים הפיננסיים בארה"ב ועל הכלכלה. למדו על האנשים האחראים על קביעת התעריפים.
גלו את המגמות העכשוויות של שוק הנדל"ן בארה"ב ואת תפקידו כאינדיקטור מוביל לכלכלת ארה"ב. מהי ההשפעה והחשיבות הרב-שכבתית שלה במגזרי הפיננסים והבנייה.
היחס בין התשואה הנומינלית והריאלית הופך להיות משמעותי כשהאינפלציה עולה. למה זה קורה, מה ההבדל בין התשואה הנומינלית והריאלית ואילו פרמטרים משפיעים עליהן?
ארה"ב נמצאת בחוב גדול וגדל, אשר עלותו עולה דרמטית בגלל הריביות החדשות. האם יש כאן אסון בלתי נמנע, המעורר פחד ואימה? לא ממש.
האם בנק ישראל יכול להוריד את הריבית במצב שהמדינה נמצאת בו? יש מספר פרמטרים המשפיעים על העלאה או הורדת ריבית, אך המצב כיום מורכב מאוד. כיצד יפעל הנגיד?
תשואות האג"ח הממשלתי האמריקאי ארוך הטווח: האיום החדש - ישן שמגיע אלינו. איזה מצב נדיר מתרחש, שרוב העוסקים בשוק אינם מכירים ומדוע הוא מייצר חשש?
הזן פרטים ונחזור אליך בהקדם.
טלפון:
03-7536875
שעות פעילות: א'-ה' 09:30-17:30
האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.