השקעה בסחורות 2021 - תנועה שונה מהרגיל בקומפלקס הסחורות

מדוע מתקיימת קורלציה כיוונית כה ברורה בסקטור הסחורות שהיה ידוע במגמות עצמאיות

שדה חיטה – סחורה נפוצה להשקעה

תחום הסחורות מורכב מכל כך הרבה סוגים של אלמנטים, שקשה לומר עליו משהו כללי וגורף. ולמרות זאת, אין ספק שהוא הציג בפנינו, לאחרונה, מהלך שונה מן הרגיל. נזכיר במה הדברים אמורים: בתחום הסחורות אנו מכלילים את סחורות האנרגיה (למשל גז ונפט, דלק, אבל גם חשמל), הסחורות החקלאיות (למשל חיטה, סויה, תירס, אורז, אבל גם בקר, חזיר, עופות, חלב וחמאה), המתכות (למשל זהב, כסף, פלאדיום, פלטיניום וגם נחושת), ומה שנקרא ה"סחורות הרכות" (למשל מיץ תפוזים, כותנה, קפה, סוכר, קקאו, וגם עץ). בקיצור, עולם שלם של מצרכים, המהווים בסיס לחיינו כצרכנים פרטיים ותעשייתיים.

השקעה בסחורות: הבסיס לתנועת המחיר הוא פונדמנטלי

לרוב, אין הרבה קורלציה בין כל התחומים האלו. הסיבה לכך פשוטה: הם נכסים הפועלים יותר מכולם על בסיס פונדמנטלי. ומה הן אותן סיבות פונדמנטליות? עלות הייצור שלהן, איך מזג האוויר השפיע על התוצרת, איך מחיר חומרי הגלם השפיעו על הפקתן, וכו'. דהיינו כל מה שקשור להבאתן לעולם. אם מדובר בזהב, זה יכלול מציאת מכרות חדשים, וכל מה שכרוך בהפיכת מציאת עורק זהב חדש או ישן למטיל ממשי. ואם זה מדובר בבקר, אזי מחיר המזון (המורכב מסחורות חקלאיות) יהיה קריטי למחיר של הבשר המשווק.

בנוסף, צפי השימוש העתידי בסחורה, אצל הקונים את החוזים עליהן עכשיו, משפיע מאוד על האיזון שבין הביקוש וההיצע. כל זאת כאשר גובה המלאים מוסיף אלמנט של שיקול דעת על המחיר הרגעי. ניתן לראות זאת היטב כאשר מתפרסמים מלאי חביות הנפט, פעם בשבוע, בארה"ב. מכל האמור לעיל ברור דבר אחד: קשה למצוא אלמנט משותף אחד לכל הסחורות ואפילו לא לרובן. בקושי ניתן למצוא משותף ביניהן כאשר אנו בוחנים את הסקטור הספציפי אליו הן משתייכות. יש יוצאים מן הכלל, כמו הקשר בין המתכות היקרות, הנעות בצורה קורלטיבית מאוד אבל, כאשר מדובר, למשל, במוצרים חקלאיים, אפילו הקשר ביניהם יהיה רופף למדי.

תמונת מצב של קורלציה כללית

והנה, מאז נובמבר 2020 אנו רואים מהלך די סימטרי בכל הקומפלקס. מהלך של עליות. בצורה זו או אחרת של עוצמה אבל עם כיוון די זהה. כדי להדגים זאת, הנה לפניכם גרף שתי תעודות סל: אחת העוקבת אחרי חוזה הנפט WTI האמריקאי, והשנייה העוקבת אחרי סל של סחורות חקלאיות (נעשה בעזרת מערכת הגרפים של Stockcharts):

סחורות חקלאיות ונפט - בעזרת תעודות סל בחצי השנה האחרונה - גרף יומי


העקומה הירוקה (ברור...) היא זו העוקבת אחרי הסל החקלאי, כאשר העקומה השחורה מייצגת את הנפט. בשני המקרים ניתן לראות ששתיהן עשו מעשה בתחילת 11-2020 ויצרו שם התחלה של מגמה חיובית. כאמור, אין כאן תצוגה משווה, כי ברור שעוצמת הדברים תהיה שונה: הנפט עלה הרבה יותר מאשר התוצרת החקלאית, אבל מה שמעניין הוא שתזמון הדברים היה די זהה. מה קורה כאן? האם ניתן להצביע על כמה גורמים שמשפיעים לטובה על כל קומפלקס הסחורות בכללותו? מעבר להבדלים הספציפיים שיש בכל חוזה עתידי של סחורה ספציפית זו או אחרת? אנו חושבים שכן והנה כמה מהם:

גורמים לתנועה כיוונית משותפת

תחילה, ולמרות שאין זה מוצג בגרף שלפניכם, הסחורות קיבלו מכה גדולה בזמן ירידות הקורונה. זאת, בחודשים של תחילת השנה, כאשר השפעת הווירוס על חיינו לא הייתה ברורה עד הסוף. לא שהיא ברורה לחלוטין עכשיו, אבל חוסר הוודאות לגבי סגמנטים שלמים הצורכים סחורות מכל הסוגים הייתה אז בשיאה ממש. לכן, מטבע הדברים, ישנו אפקט של היזון חוזר כלפי מעלה.

שנית, סין חוזרת בגדול לבנות מלאים. היא עושה זאת לא רק בגלל שהיא יוצאת כמנצחת מכל המשבר הזה מבחינת תוצר וצמיחה, אלא גם בגלל אלמנטים של מאבק גיאופוליטי בינה לבין העולם המערבי. מאבק שמביא את מנהיגי סין לראות בתקופה הקרובה כתקופה אידיאלית לאגירה, כל עוד לא יהיו עליה סנקציות ומיזמים מזיקים.

שלישית, עקומת המגפה יורדת בהתמדה בעולם כולו. מי שילך ויבחן את עקומת הנדבקים החדשים ברמה העולמית ייראה שהמגמה היורדת היא פשוט מדהימה. הציפיות ליציאה ממצב הביש, שבו הכניס אותנו הווירוס, עבור הסקטורים שנפגעו הכי הרבה (תיירות, הסעדה, תעופה, אירועים ופנאי וכו') יביאו לדרישה מוגברת של חומרי גלם. לכן, כדאי להתכונן, על ידי רכישת סחורות, לחזרה לסוג של שגרה גלובלית.

שלושת הסיבות שציינתי לעיל הינן עיקר אצל אלו שמדברים על הנושא. תוסיפו לכך השפעות של משבר האקלים, המייצר אירועים טבעיים אלימים ומזיקים בתחום החקלאות, ומקשה גם על הפקה של סחורות תעשייתיות, ותקבלו עוד אלמנט של דחיפה כלפי מעלה. ברור שאין כאן בטחון שאנו נראה המשך למה שראינו עד כה. וייתכן והציפיות כבר מוכלות במחירי רוב הסחורות, ובמיוחד בתחום האנרגיה.

ומי ישלם את החשבון?

מה שכן בטוח הוא שמישהו ישלם עבור העליות שראינו עד כה: או שיהיו אלו הספקים של המוצרים השירותים, או על ידי הצרכנים. אלו האחרונים, הנמצאים במצב של חוסר וודאות בזירת התעסוקה שלהם, ואשר סבלו לא מעט מתופעות הלוואי של הריחוק החברתי, נראים כמועמדים הטובים ביותר. במקרה שהיצרנים יספגו את העליות, זה יתבטא בתוצאות העסקיות, ולבסוף, במחירי המניות של החברות. ואם יהיו הצרכנים בצד המשלם, אנו נראה ניצני אינפלציה ראשוניים, אחרי תקופה ארוכה. האם העלייה בתשואות על האג"ח הממשלתי הוא סנונית לכך? בכל אופן, זה עדיין לא נקבע עד הסוף כי עוד לא יצאנו מן המשבר באמת. נראה לי שסוף 2021 ואולי תחילת 2022 יתנו לנו תשובות יותר חכמות בנושא הזה מאשר כעת.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

מהו מדד מעלה בבורסה תל אביב

מדד מעלה ת"א - שילוב מעשים טובים והשקעה נבונה

מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים

קרא עוד
מדד מניות תל אביב 100

מדוע שוק המניות הישראלי מקרטע כל כך ביחס לחבריו בחו"ל?

מדוע שוק המניות הישראלי (מדד ת"א) מקרטע ביחס לשווקים והמדדים השונים בעולם? הניתוח המלא בכתבה הבאה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד

מניות הבנקים בצל המשברים – המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי

משבר מניות הבנקים - במה שונה המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי של 2020? ובכן כנראה שהבנקים הפנימו את משבר הסאב-פריים ואלו הצעדים שלהם במשבר הנוכחי

קרא עוד
שוק המניות האמריקאי גרף על דגל ארצות הברית

ניסיון להעריך את שווי שוק המניות האמריקאי

האם שווי המניות מושפע מהיגיון כלכלי השווה השקעה או ששבוי באופוריה או דיכאון זמני? מאמר זה מבית הפניקס ניהול תיקים מסביר שאי אפשר לנתק בין השניים.

קרא עוד
אגח ארצות הברית – עלייה בתשואות

אג"ח ממשלתי אמריקאי: שינוי מגמה מאז תחתית בתשואות באוגוסט

אגרות החוב יורדות אך גורמות לתשואה עליהן לעלות. האם הסיבה לעלייה בתשואות היא ההיצע של האג"ח, או רצון השחקנים הגדולים בתשואות גבוהות יותר?

קרא עוד
בצורת, כדור הארץ מתחמם – שינויי האקלים בשנת 2022

משבר האקלים בשנת 2022 – השלכות כלליות, ועל שוק ההון בפרט

בכתבה הבאה נסקור את ההשלכות הכלכליות של משבר האקלים על הכלכלה ושוק ההון בפרט נכון לשנת 2022. מוזמנים לקרוא בהרחבה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
שיווי המשקל של היורו מול הדולר, עניין של היצע מול ביקוש או גורם מכוון?

יורו-דולר 1:1 – עניין של היצע וביקוש או משהו מכוון?

יורו והדולר נסחרים כעת ברמה של 1:1, כלומר שווים, האם מדובר בעניין של היצע וביקוש גרידא, או שזה משהו עמוק יותר ומכוון? ומה זה אומר על מצב השוק?

קרא עוד
דולרים אמריקאים דגל ארצות הברית וגרפים

משימה קשה אבל אפשרית – לאבחן שיאים ותחתיות

רוצים לדעת איך לזהות מגמות בשוק ההון? אבחון שיאים ותחתיות כסוחרים זו יכולה להיות משימה לא פשוטה והדעות חלוקות בנושא אבל כדאי לשמוע אותן. הדעות כאן

קרא עוד
תנועת המחירים למעלה ולמטה – רמות תמיכה והתנגדות שונות במסחר

רמות תמיכה והתנגדות – יסודות תנועת המחיר

רמות תמיכה והתנגדות בניתוח טכני: להבין בקלות מה זה ומהן יסודות תנועת המחיר, את הפסיכולוגיה של אזורי תמיכה והתנגדות וכיצד להשתמש בהן לטובתך במסחר.

קרא עוד
תמונה להמחשה של נתוני עליות

אירוע במחיר, ואישורו – מנגנון למגמה בריאה

שוק ההון מתנהל על בסיס פונדמנטלי. בנוסף לבסיס של המקרו-מיקרו, ישנם אלמנטים טכניים ופסיכולוגיים המוסיפים המון למהלך מגמתי בנכס פיננסי. להמשך קריאה היכנסו

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.