ניהול תיקים עצמאי או על ידי מנהל תיקים מקצועי?

שיקולים ומחשבות עבור מי שמתעתד לנהל תיק השקעות באופן עצמאי

מנהל תיקים מקצועי אישי

זו סוגיה קשה. מדוע? כי היא נוגעת להערכה העצמית של כולנו כלפי עצמנו. ה"אגו" המפורסם.

וכאן, אין הרבה אמירות חכמות, או אחרות, שיכולות לשנות הרבה, כאשר אותו אגו נטוע חזק במודעות העצמית של האדם, וקובע עבורו מהלכים בצורה פחות רציונאלית ויותר רגשית. האם לנהל תיק השקעות באופן עצמאי, או לתת אותו לאנשי מקצוע, ולשלם על כך דמי ניהול? לכאורה התשובה פשוטה: אם את(ה) מסוגלים לכך, התשובה בוודאי כן. אבל, כאן, מיד, נכנסים למוקש של הגדרת ה"מסוגלים". מה זה אומר? ומה זה כולל? והאם ניתן לכמת זאת באופן אובייקטיבי?

נתחיל מהמובן מאליו: רוב הציבור הכללי אינו מתמצה מספיק כדי להיות הבוס על תיק ההשקעות שלו. לא רק בגלל שהוא לא הקדיש לכך זמן מספיק אלא בגלל, שלרוב, הוא אינו מתעניין בזה כמהות. הכלכלה, ובהשלכה, שוק ההון, היו דברים הקשורים לסעיף ההפרשות הפנסיוניות בתלוש השכר. ואול, בביקור וייעוץ נדיר אצל פקיד ההשקעות בסניף הבנק לגבי חסכונות קיימים. לא פלא שיש כל כך הרבה כספים בקרנות נאמנות כספיות ובפיקדונות פק"מ...

עבור שאר הציבור, זה שמתעניין בחלק העסקי של המשק, רוב החלקים שהוא יקרא במדיה הכלכלית עוסקים בחברות, בחדשות, ברגולציות ובחוקים, במיסוי, וכו... ופחות על שוקי ההון כמשהו עיקרי. גם אלו, ירגישו עצמם מרוחקים מדי מניהול אקטיבי של כסף וישאירו אותו למנהלי כספים מקצועיים. נשארנו עם הסקרנים והמתעניינים באמת.
אלו שתנועות ומגמות בשווקים השונים אכן מעסיקות אותם, ואשר מהווים את עיקר ציבור הלקוחות לפלטפורמות המסחר בבנקים, ובחברות ההשקעות. זהו ציבור קטן. ועליו מדובר. אצלו, משחק תפקיד גדול ה"אגו" שהזכרתי לעיל, אבל על כך בהמשך.

תחילה, הבה ננסה לתאר את הדרישות המינימאליות עבור פעילות עצמאית: הן מתמצאות בשלושה סוגים של אלמנטים: ידע תיאורטי, שיטת עבודה, וזמינות.

ידע תיאורטי

הוא ידע נרכש, בסיסי או נרחב, אובייקטיבי לחלוטין, שניתן ללמוד אותו באופן פורמאלי או חופשי. כיום, אין בכלל בעיה למלא את הכרס באותם חלקים מובנים מאליהם: אילו נכסים קיימים, מה מהותם, איך ואיפה סוחרים בהם, איך מתעדכנים עליהם באופן גלוי ובאופן קצת יותר מעמיק, על ידי תשלום לשירותי מידע ומחקר, הבדלים ודמיונות בין פעילות בחו"ל ובארץ, וכו... כאן, אני גם מכניס את עניין הניסיון האישי המצטבר.

בהתחלה, קשה ללומד לנפות את העיקר מהתפל. אבל, עם הזמן, הוא יתמקד בכמה מקורות מידע, על סוגי הנכסים שהוא מעוניין בהם, ויצבור ניסיון כזה שיאפשר לו להרגיש מעין קרבה "משפחתית" עם אותם נכסים. לוח הזמנים הטוב-רע שלהם בשנה, מה הם הכוחות העיקריים הפועלים עליהם, טיב הגורמים האנושיים והממשלתיים שיכולים לשנות את מסלול ההתפתחות בהם, וכו...

שיטת עבודה

היא כבר עניין אחר לחלוטין. היא לא אובייקטיבית אלא סובייקטיבית. היא מבוססת על אותו ידע תיאורטי אבל מכיוון שכל אחד מאתנו יהיה בעל נטיות שונות לגבי סוגיות כמו אהבת הסיכון, "חיבה" לנכסים ולזירות שונות, ובעיקר, אמון בשיטות שונות (רק פונדמנטלי, רק טכני, שילוב ביניהם) כל סוחר-משקיע יהיה בעל שיטת עבודה משלו. אין כאן נכון-לא נכון. יש כאן מתאים או לא מתאים לאותו משקיע.

וזה תהליך. לרוב, לוקח זמן לפעיל עצמאית למצוא את השיטה הטובה ביותר עבורו באופן מידי. זה לוקח לא רק זמן, אלא גם ניסיון בפועל מול שוק ההון שיכול לגרום להפסדים. היכולת של האדם להתגבר, ולנצל את אותם כישלונות כאמצעי לימוד לשיפור יכולותיו, תקבע את מידת הצלחתו הסופית במשימה.

זמינות

מצביעה על יכולת המשקיע העצמאי לבצע בפועל את מה שהוא הגדיר כשיטה. לעיתים, הידע קיים, ואפילו היטב, וגם השיטה הוגדרה ומוצלחת עקרונית. מה שחסר הוא הזמן והמשמעת לביצוע הפעילות מול שוק ההון. עצלנות, הפעלת רגש במקום משמעת ביצוע, קבלת דעה של אחרים כגוברת על השיטה שהוגדרה, כל זה יביא לתופעה פשוטה: אי ניצול הזדמנויות לכניסה ויציאה מהנכסים, בזמן.
הזמן הזה יכול להיות בטווח הארוך מאוד או בטווח הקצר ביותר, זה לא משנה. בכל שיטה, ישנה נקודה שבה יש התחייבות מול השוק, ובה יש החלטה להיות על הגדר. על בסיס פונדמנטלי, טכני, או שילוב. כמו בכל דבר, גם עבודה מול שוק ההון דורשת עקביות והבנה שהשיטתיות נמצאת לטובתו של הפעיל.

ומה בקשר לניהול מקצועי?

העניין פשוט ומובהק מהדברים שנכתבו עד כה: בשלושת גורמי הפעולה שהזכרנו: ידע, שיטה, זמינות, אנו מקווים שמנהל הכספים מכיל אותם. ידע? בוודאי, הן באופן אישי (תארים וניסיון) והן על ידי מה שהוא מקבל מהגוף שבו הוא עובד. אין ספק שלאותם גופים יש מקורות מידע טובים יותר ורחבים יותר מאשר משקיע עצמאי פרטי. שיטה? מובן מאליו שגם זו קיימת באמתחתו.
לא רק זאת, אלא שהוא גם יתאר לנו אותה, בקווים כלליים, כאשר נרצה ונתעניין לדעת אותה. במיוחד בזמן שנשוחח יחד על התיק ועל ההון המנוהל. וזמינות? כאן, אין בכלל סוגיה: הרי זו עבודתו! הוא בא בבוקר לעשות רק את זה. וגם כאשר האדם הספציפי לא יהיה זמין, אנו סמוכים ובטוחים שהגוף (חברת ההשקעות) יגבה אותו. על שלושת הדברים יחד, אנו משלמים את דמי הניהול.

לסיכום נאמר:

עבור רוב הציבור אין ברירה: ניהול מקצועי הוא הדבר היחיד ההגיוני. עבור החלק שבאמת מעורב ומעורה, האם זה כדאי לנהל עצמאית? אין כאן תשובה ערכית. אם אותו משקיע יכול להעיד על עצמו שהוא שולט בחלק של הידע, בשיטה מסודרת, ובזמינות ומשמעת ביצוע קשוחים, אזי האפשרות קיימת וחייבת להישקל על בסיס האמון שיש לו בעצמו. חייבים להדגיש נקודה חשובה כאן: מנהל הכספים המקצועי יודע לפזר סיכונים, על גיוון הנכסים בתיק, בצורה הרבה יותר טובה מאשר המשקיע העצמאי. וזה יתרון גדול. לרוב, גם כאשר קיימים כל התנאים המתבקשים בציינו לעיל, קורה שילוב של שני הדברים: המשקיע העצמאי ייקח על עצמו חלק קטן של ניהול כספיו, ובו הוא יבחר בנכסים הקרובים לליבו במיוחד (לרוב, מניות) כאשר את רוב הכספים הוא אכן ימסור לניהול מקצועי. בעיני רבים, זהו הקומבינציה הנכונה בהחלט. ישנה גם דרך נוספת: לתת לניהול מקצועי את כל התיק ופשוט לעקוב בצורה הדוקה אחרי הנעשה. בכל מקרה, זו החלטה אישית, שמילים רבות לא ישנו אותה אצל רוב האנשים שעמדו ויעמוד מולה. הרבה הצלחה לכולם.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השקעה במדד הקריפטו

תחיית מטבעות הקריפטו בעידן הקורונה

רוצים להשקיע בביטקוין? המאמר הבא הוא חובה. איך משקיעים בביטקוין, אתריום ובמטבעות קריפטוגרפים אחרים בעידן של אחרי משבר הקורונה, הפניקס ניהול תיקים 

קרא עוד
Bitcoin

מטבעות קריפטוגרפיים הם העתיד? הביטקוין כמצג נוסף של חשש לעתיד לבוא

זירת המטבעות הוירטואליים (ביטקוין, אית'ריום וכו) כבר אינה שייכת לחלק האקזוטי של שוק ההון. מה אנחנו כבר מגלים על עתיד הביטקוין וחבריו? גלו באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
NFT

NFT - שיגעון חדש או אלמנט קבוע בחיינו? וגם מבט על טכנולוגיית הבלוקצ'יין

מה זה NFT ומה מייחד אותו? מה עומד מאחורי הטכנולוגיה שמפעילה אותו, טכנולוגיית בלוקצ'יין Blockchain? בהפניקס ניהול תיקים מסבירים, היכנסו לכתבה לקבלת כל המידע

קרא עוד
מסחר בביטקוין

ביטקוין - שינוי אסטרטגי המעיד על שינוי תפיסתי

ביטקוין - למרות הציפיות הגדולות וכל היתרונות של השימוש בביטקוין, הביטקוין מתנהג אחרת! צניחה חופשית ותנועה הפוכה מהציפיות. היכנסו לסקירה של הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.