כלכלה ופוליטיקה בסין – התנגשות קשה ביניהן

התערבות ממשלתית בסין? אלו שחשבו שאפשר כבר לעבור למודל מערבי מלא קיבלו שיעור כאוב במציאות של ריכוזיות שלטת ועקשנית.

ההתערבות הממשלתית בסין, משפיעות על עוצמת הכסף הסיני והמטבע ין

התערבויות ממשלתיות מן המניין

זהו מקרה בולט של התערבות ממשלתית. בדרך כלל, אנו רגילים לכך שהתערבות ממשלתית נעשית לטובת השווקים: תכניות הרחבה, יצירת נזילות, הקטנת רגולציה, קידום סקטורים בכלכלה האמיתית, ובמיוחד תוכניות פיסיקליות המלוות את המוניטאריות כדי לבנות בסיס טוב של צמיחה והרחבה של היזמות, התעסוקה וכו'.

יש גם טעויות ממשלתיות. כאלו הגורמות נזק לשווקים הפיננסיים. אבל, אלו נעשות ללא כוונה תחילה ואחרי זמן מה ישנו ניסיון לתקן את המצב כדי שאותם שווקים יחזרו לעלות. דוגמא בולטת לכך הוא מושג ה-Tapering. מושג המהווה את האיום הממשי הגדול ביותר על קיומם של שווקים פיננסיים עולים מגמתית. זאת בגלל שהוא מסמן את הקטנת המעשה המרחיב של הבנקים המרכזיים. וכאשר הגיעו ראשי בנקים מרכזיים אמריקאיים (ברננקי – 2011-12, יילן – 2016, פאוול – סוף 2018 ורמזים עכשיו...) וניסו לעשות מעשי "ספיגה" של חלק מהכסף שנוצר לעזור, זה מיד הוכר כטעות ותוקן. משם, המגמה החלה לחזור שוב להיות חיובית אסטרטגית.

השוני בהתערבות הממשלתית הסינית

במקרה הסיני, הדברים ממש אחרים ואפילו מוזרים במקצת: הממשלה הסינית פשוט לא לוקחת בחשבון שום תנועת מחיר במניות, מדדים, וכו' כאלמנט משנה מצב של החלטה ממשלתית פשוטה: הצהרה חוזרת וברורה על מהות המשטר. ובמילים פשוטות יותר: מי כאן הבוס! אותה מהות פשוטה: מאז ההחלטה האסטרטגית של הממשל הסיני לייצר חברה דואלית, שבה יש כלכלה קפיטליסטית מערבית אבל עם פוליטיקה קומוניסטית מרכזית קשוחה, הדברים הלכו בכיוון הזה בצורה הרמונית ויחסית חלקה.

כחלק בלתי נפרד מתהליך זה, סין שילבה העמקה של השליטה שלה על אוכלוסייתה: פיתוח מקביל של כל מה שאנו רגילים לקרא לו אצלנו "אינטרנט", מערך של מעקב זיהוי אלקטרוני (מצלמות, נקודות זכות על התנהגות טובה, פעילות פיננסית רחבה במיוחד בכרטיסים ולא במזומן ועוד), יחד עם שגשוג אדיר ביכולת התעשייתית שלה בכל התחומים - זו המיועדת לייצוא, אבל, במיוחד, זו המיועדת פנימה: נושאי הביטחון, התשתיות, הנדל"ן, והעלאת רמת החיים של חלק נכבד מהאוכלוסייה.

כיום, שנחאי לא נופלת בשום דבר מפריז, לונדון, ניו-יורק, טוקיו, וכו' למעשה, מה שהיה נחשב לבעל איכות פחותה, מתוצרת סין, נחשב היום למוצר מצוין, המתחרה היטב עם המוצרים המערביים. בדיוק מה שקרה עם יפן בשנות ה-70 של המאה הקודמת. שנים של אילוץ היזמים הזרים לשתף טכנולוגיות פשוט עשו את שלהן. כך, נבנה אט אט מעמד ביניים חדש ועשיר, ובמיוחד נבנתה עלית של מיליונרים ומיליארדרים. כל זה מהשגשוג הבלתי נגמר, עקב הרזרבה העצומה של אומה בעלת אוכלוסייה של כמעט 1.4 מיליארד איש.

באופן בלתי נמנע: עם השגשוג בא התיאבון לחופש

הבעיה היא שחלק מהאליטה הזו החלה לשגות באשליות. אשליות בדבר יכולתה להוות גם כוח פוליטי ולא רק כלכלי. היו מקרים בעבר שמנכ"לים נעלמו לכמה ימים, או שבועות, עקב האשמות של שחיתות ונפוטיזם. היו מקרים שפשיטות רגל של חברות ממשלתיות עשו שמות בתדמית של האיתנות הפיננסית של סין. אבל, לא היה מקרה שבו מעמדה של המפלגה היה נראה בסכנה ולו במעט.

כאשר ג"ק מא, בעל הבית של עליבאבא, החל למתוח ביקורת על הרגולציה הפיננסית, מנהיגי סין חשו שיש צורך ב"לעשות סדר" ולהראות שוב מי כאן בעל הבית. תחילה, נמנעה ממנו ההנפקה הגדולה שלו. שנית הוא נעלם, וחזר בשקט אחרי כמה ימים טובים של "חושך תקשורתי". לבסוף החל מסע ברור ופומבי של העברת המסר: מי שייקבע כאן התפתחות כלכלית, גם ברמת החברות עצמן, היא המדינה ולא המנהלים. העדיפות הלאומית, זו הקיימת בעיניהם של ראשי המפלגה הקומוניסטית, היא הקובעת את ההתנהלות העסקית.

כאמור, גם ברמת המיקרו. ובמיוחד כאשר הסקטור נחשב לרגיש במיוחד, כמו זה של התקשורת, הרשת, ובכלל הממשק הטכנולוגי של האוכלוסייה. תאריך ההפנמה של העניין הזה הוא ה-08-02-2021. איזו הפנמה? זו הקיימת אצל המשקיעים במניות הסיניות ברמה המקומית והבינלאומית. ואיך אנו יודעים זאת? הנה שלושה גרפים צמודים המראים זאת היטב (בעזרת Investing.com):

גרף שבועי של 3 תעודות סל: מניות סיניות מקומיות, מניות סיניות בינלאומיות ומול מדד ה-S&P500

שלושת הגרפים מציגים תעודות סל, ושלושתם גרפים שבועיים (עד אמצע אוגוסט).

ההתערבות הסינית - איך זה נראה בשוקי המניות?

בשמאל, שוק המניות האמריקאי העיקרי אשר הצליח להניב 18.91% מאז אותו תאריך הפנמה. בימין, שוק המניות הסיני הכולל יותר, אשר הפסיד למשקיעיו 31.29%. ובאמצע, תעודת סל של המניות הטכנולוגיות-אינטרנטיות אשר קרס ב-57.65% מתחילת השיא בפברואר.

התצוגה הזו ברוטאלית כפי שהיא בהירה. מהפך של 180 מעלות, עמוק יותר או פחות, אבל מצביעה היטב על מה שעובר על שוק מניות בסין. כאמור, ככל שהשווקים ירדו, כך התגברו ההצהרות מפקידי הממשל בדבר הצורך של מנהלי החברות לעמוד בתקנות ובסטנדרטים התואמים את האומה הסינית. אינטרסים של חברות אינו מקדים אינטרס לאומי. ובמיוחד: תזמון אירועים בהתפתחות העסקית של חברות יהיו בתיאום עם ההחלטות המרכזיות של הממונים על כך מטעם המפלגה והרגולציות השונות.

אין כאן טעות. ובוודאי שאין כאן הודאה בטעות מצד השולטים כדי לשנות את מסלול הירידות.

מה אנו למדים מכך: שסין אינה ארה"ב? את זה ידענו. שלהשקיע בסין היא השקעה תלויה בדבר פוליטי? את זה בוודאי. שמהרע הזה יהיו הזדמנויות להשקעה בעתיד? כנראה שכן כי כל השוק נמצא בסירה טובעת אחת כאשר יש בוודאי עסקים שלא ראויים לכך. אבל, לדעת רבים, הלקח החשוב הוא דווקא הבא: כמו כל דבר בחיים, אין לשים יותר מדי ביצים בסל אחד. גם כאשר הסל הזה נראה עטוף בזהב נוצץ. הרבה הצלחה לכולם.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

מהו מדד מעלה בבורסה תל אביב

מדד מעלה ת"א - שילוב מעשים טובים והשקעה נבונה

מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים

קרא עוד
מדד מניות תל אביב 100

מדוע שוק המניות הישראלי מקרטע כל כך ביחס לחבריו בחו"ל?

מדוע שוק המניות הישראלי (מדד ת"א) מקרטע ביחס לשווקים והמדדים השונים בעולם? הניתוח המלא בכתבה הבאה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד

מניות הבנקים בצל המשברים – המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי

משבר מניות הבנקים - במה שונה המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי של 2020? ובכן כנראה שהבנקים הפנימו את משבר הסאב-פריים ואלו הצעדים שלהם במשבר הנוכחי

קרא עוד
שוק המניות האמריקאי גרף על דגל ארצות הברית

ניסיון להעריך את שווי שוק המניות האמריקאי

האם שווי המניות מושפע מהיגיון כלכלי השווה השקעה או ששבוי באופוריה או דיכאון זמני? מאמר זה מבית הפניקס ניהול תיקים מסביר שאי אפשר לנתק בין השניים.

קרא עוד
אגח ארצות הברית – עלייה בתשואות

אג"ח ממשלתי אמריקאי: שינוי מגמה מאז תחתית בתשואות באוגוסט

אגרות החוב יורדות אך גורמות לתשואה עליהן לעלות. האם הסיבה לעלייה בתשואות היא ההיצע של האג"ח, או רצון השחקנים הגדולים בתשואות גבוהות יותר?

קרא עוד
בצורת, כדור הארץ מתחמם – שינויי האקלים בשנת 2022

משבר האקלים בשנת 2022 – השלכות כלליות, ועל שוק ההון בפרט

בכתבה הבאה נסקור את ההשלכות הכלכליות של משבר האקלים על הכלכלה ושוק ההון בפרט נכון לשנת 2022. מוזמנים לקרוא בהרחבה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
שיווי המשקל של היורו מול הדולר, עניין של היצע מול ביקוש או גורם מכוון?

יורו-דולר 1:1 – עניין של היצע וביקוש או משהו מכוון?

יורו והדולר נסחרים כעת ברמה של 1:1, כלומר שווים, האם מדובר בעניין של היצע וביקוש גרידא, או שזה משהו עמוק יותר ומכוון? ומה זה אומר על מצב השוק?

קרא עוד
דולרים אמריקאים דגל ארצות הברית וגרפים

משימה קשה אבל אפשרית – לאבחן שיאים ותחתיות

רוצים לדעת איך לזהות מגמות בשוק ההון? אבחון שיאים ותחתיות כסוחרים זו יכולה להיות משימה לא פשוטה והדעות חלוקות בנושא אבל כדאי לשמוע אותן. הדעות כאן

קרא עוד
תנועת המחירים למעלה ולמטה – רמות תמיכה והתנגדות שונות במסחר

רמות תמיכה והתנגדות – יסודות תנועת המחיר

רמות תמיכה והתנגדות בניתוח טכני: להבין בקלות מה זה ומהן יסודות תנועת המחיר, את הפסיכולוגיה של אזורי תמיכה והתנגדות וכיצד להשתמש בהן לטובתך במסחר.

קרא עוד
תמונה להמחשה של נתוני עליות

אירוע במחיר, ואישורו – מנגנון למגמה בריאה

שוק ההון מתנהל על בסיס פונדמנטלי. בנוסף לבסיס של המקרו-מיקרו, ישנם אלמנטים טכניים ופסיכולוגיים המוסיפים המון למהלך מגמתי בנכס פיננסי. להמשך קריאה היכנסו

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.