אינפלציה – האם זה באמת מפחיד כמו שזה נשמע

לאינפלציה ישנן השפעות מגוונות ומשתנות על פי השלבים והגובה שלה, אנחנו כאן בכדי להבהיר

בכדי להתמודד עם אינפלציה ושחיקת ערך הכסף, יש לנקוט בצעדים מאזנים

השפעת האינפלציה על הנכסים הפיננסיים העיקריים

זמן רב מאוד, המילה אינפלציה נשכחה מהלקסיקון של הגורמים המשפיעים על חיינו כאנשי שוק ההון. זו הייתה בעיה מההיסטוריה הרחוקה של שנות ה-70-80 של המאה הקודמת, כאשר תהליכים ענקיים של שינוי, בעולמנו, גרמו לתופעה הזו להתכנס למצב בלתי מזיק. בין התהליכים נזכיר את השיפור העצום בטכנולוגיה, ויעילות העבודה (Productivity), את הגלובליזציה של ההון, וכוח העבודה (אשר הכניס מיליארדים של סיניים, הודים, וכו...) להיות יצרניים בצמיחה הגלובלית.

ונזכיר גם את המשברים ה"דפלאציונים" כמו המשבר האסייתי של שנות התשעים, משבר הדוט-קום ב-2000, ובמיוחד, משבר הסאב-פריים של 2007-2009, אשר השפיעו מאוד להורדת האינפלציה לרמות נמוכות מאוד. הבה נסתכל על התפתחות האינפלציה בארה"ב, מאז אותו משבר אחרון, על בסיס גרף מ-Advisor Perspectives:

התפתחות האינפלציה בארה"ב על בסיס גרף מאתר -Advisor Perspectives

העקומה האדומה היא מדד המחירים לצרכן המלא, והעקומה הכחולה היא מה שנקראה ה-CORE, דהיינו אותו מדד בלי אלמנטים של מזון ואנרגיה. ידוע שהבנק המרכזי מסתכל בעיקר על ה-CORE כי הוא מחשיב את המזון והאנרגיה כגורמים יותר מדיי תנודתיים על מנת לקבוע מדיניות מוניטארית על בסיסם.

בכל מקרה, אתם רואים שמאז 2007, אותו CORE נע ונד מתחת ל-2%, שהיא הרמה הנחשבת לאידיאלית בעיני קובעי המדיניות. זו הרמה שבה יש צמיחה, ולא שפל או מיתון, אבל אין התחממות של המחירים ואין צורך בלנקוט במדיניות של ריבית מרסנת. לעומת זאת, מאביב 2021 ישנו שינוי דרמטי, וחציה מעלה, של הרמה היפה של 2%, כאשר השיא כרגע נע סביב 6% (וכמעט 7.5% במדד הכללי). וזה כבר סיפור אחר הדורש תגובה.

תחילה, אמרו לנו שזו תופעה זמנית, הנובעת מהשיקום המהיר אחרי משבר הקורונה ומהזמן שלוקח לחלץ פקקים של ייצור ואספקה של חומרי גלם ומוצרים שונים. וזו הסיבה שלא ראינו בזמנו תגובה בשווקים, ובמיוחד בשוק המניות, לעניין זה. את זה נוכל לראות בגרף שבועי (מאתר Investing.com) של מדד המניות האמריקאי העיקרי, מדד S&P500:

גרף שבועי של מדד המניות האמריקאי העיקרי, מדד S&P500

התקופה הכתומה (1) מראה לנו מגמה עולה יפה למדי, למרות נתוני האינפלציה המתגברים ברקע. ורק מתחילת 2022 (2) אנו רואים שינוי כלפי מטה. לא כל השינוי הזה נובע מהחשש לאינפלציה, ומצעדי הפד, אבל חלק נכבד ממנו כן. כל זה טוב ויפה אבל הגיע הזמן להסביר את ההשפעות העקרוניות של האינפלציה על כמה סוגי נכסים: אג"ח ממשלתי, אג"ח קונצרני, ומניות.

אג"ח ממשלתי וקונצרני

בגדול, אינפלציה מביאה צורך בעלייה בריבית, מצד קובעי המדיניות. וככל שהריבית גדלה, התשואות על האג"ח צריכות להיות תואמות בשוק לציפייה של המשקיעים לתמורה נאותה. וכך, מבלי לקחת בחשבון גורמים נוספים, עלייה בריבית, כתוצאה ממלחמה באינפלציה, צריכה להביא לירידה בערך האג"ח (ועלייה בתשואתו). זאת, עבור האגרות הקיימות. עבור האגרות החדשות, הן יונפקו כאשר התשואה עליהן אמורה לשקף את מחיר הכסף הנוכחי, וזה אומר תשואות גבוהות מאשר היו מקובלות עד כה בשוק, על פי הדירוגים השונים. עלייה כזו של תשואות, משפיעה ישירות על החברות המנפיקות, כי הן מעלות את עלות המימון של החוב שהן מנפיקות. ניתן לומר את אותו הדבר עבור האג"ח הממשלתי, כך שריבית גבוהה במשק בהחלט תשפיע על תשלום הריביות שמשלמת המדינה כחלק מהתקציב.

מניות

כאשר מדובר במניות, זה עניין קצת יותר "טריקי". תחילה, השפעת האינפלציה על המניות רעה. הסיבה לכך היא שהמשקיעים מפחדים מאוד מהתגובה של הבנק המרכזי בדבר העלייה בריבית. זו, כמו שאמרנו בקשר לאג"ח הקונצרני, תייקר את מחיר הכסף עבור החברות, ותאלץ אותן לשלם יותר אחוזי דיבידנד כדי להתחרות עם התשואה הבטוחה, הקיימת בחלקים הסולידיים של השוק. עליית המחירים של מוצרים יכולה גם להזיק: לא תמיד החברות יכולות להעלות את מחיריהן לצרכן הסופי שלהן על מנת לפצות על העלייה בתשומות. בעיקר, עליית מחירים במשק תגרום לדרישות של עליה בשכר מצד העובדים, וזהו מרכיב מאוד כבד על המעסיקים. כך, התקופה שבה אינפלציה נמוכה, ועד לבינונית, עוברת על המניות בקושי, והן סובלות בגלל הנזקים שהמשקיעים מבינים שיקרו בחברות. אבל, אחרי זמן מה, ובמידה והאינפלציה עולה עוד דרגה, מתחיל להתקיים עניין של ערך של המניות. ומה שיקרה הוא שהמניות יעלו כי הן מייצגות "דברים אמיתיים" בדמות חברות מסחריות המספקות מוצרים ושירותים ובעלות נכסים ומוניטין. דבר אמיתי שצריך לשמור על ערכו על ידי עליית מחירי המניות בבורסה.

לסיכום: 

כמעט כמו כל דבר כלכלי מתפתח, לאינפלציה יש השפעות מגוונות ומשתנות על פי השלבים והגובה שלה. כאשר היא מתחילה, היא מעוררת חשש מצד המשקיעים בדבר התגובה של קובעי המדיניות המוניטאריים. כמה הם יעלו את הריבית, במשך כמה זמן, כל כמה זמן, וכו... למרות שאותם קובעי מדיניות מנסים להיות שקופים, עניין עליית ריבית תמיד מתקבל בבעייתיות. בעולם האג"ח, התשואות יעלו, ולכן יגרמו לעלייה במימון החוב של החברות. במניות, זה גם פוגע בעלות הכסף שהן משלמות ובאחוזי הדיבידנד שהן צריכות לשלם למשקיעיהן. ככל שהאינפלציה גדלה, הגורמים האלו מחריפים אבל מנקודה מסוימת המניות יתחילו להגיב כנכסים בעלי ערך עצמי, ולעלות, על מנת לפצות במחירן על האינפלציה. המון בהצלחה לכולם.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השקעה במדד הקריפטו

תחיית מטבעות הקריפטו בעידן הקורונה

רוצים להשקיע בביטקוין? המאמר הבא הוא חובה. איך משקיעים בביטקוין, אתריום ובמטבעות קריפטוגרפים אחרים בעידן של אחרי משבר הקורונה, הפניקס ניהול תיקים 

קרא עוד
Bitcoin

מטבעות קריפטוגרפיים הם העתיד? הביטקוין כמצג נוסף של חשש לעתיד לבוא

זירת המטבעות הוירטואליים (ביטקוין, אית'ריום וכו) כבר אינה שייכת לחלק האקזוטי של שוק ההון. מה אנחנו כבר מגלים על עתיד הביטקוין וחבריו? גלו באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
NFT

NFT - שיגעון חדש או אלמנט קבוע בחיינו? וגם מבט על טכנולוגיית הבלוקצ'יין

מה זה NFT ומה מייחד אותו? מה עומד מאחורי הטכנולוגיה שמפעילה אותו, טכנולוגיית בלוקצ'יין Blockchain? בהפניקס ניהול תיקים מסבירים, היכנסו לכתבה לקבלת כל המידע

קרא עוד
מסחר בביטקוין

ביטקוין - שינוי אסטרטגי המעיד על שינוי תפיסתי

ביטקוין - למרות הציפיות הגדולות וכל היתרונות של השימוש בביטקוין, הביטקוין מתנהג אחרת! צניחה חופשית ותנועה הפוכה מהציפיות. היכנסו לסקירה של הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.