מיתון ואינפלציה - שני מושגים שחשבנו שהתרחקנו מהם

כמה מילים על המצב הכלכלי הנוכחי המשלב עליית מחירים וחשש למיתון מתקרב

מדד אינפלציה

שוקי ההון רגישים ותנודתיים לאחרונה, מה הסיבה לכך?

הסיבה העיקרית היא שהם נמצאים מול סיטואציה חדשה למדי. מצב שמולו הם לא היו רגילים אליו שנים. מאז שנות השמונים של המאה הקודמת, כאשר הנגיד האמריקאי וולקר הוריד את האינפלציה על ברכה, על ידי העלאת הריבית מעל הרמה של האינפלציה עצמה, חיינו, בגדול, בעולם של עלויות קטנות.

הסיבות לכך מגוונות: לא בגלל מדיניות מוניטארית ופיסקאלית, מצד קובעי המדיניות, אלא בגלל השפעות של התייעלות, טכנולוגיה, ובמיוחד גלובליזציה של כוח העבודה וחומרי הגלם. וכאשר הגיעו משברים פיננסים שונים ומגוונים (LTCM, המשבר האסייתי, המשבר הרוסי, הדוט-קום, הסאב-פריים, המשבר היווני, 2018, והקורונה) הפתרון היה אחד ויחיד: הורדה, או שמירה, על ריבית אפסית, יחד עם צעדי הזרמה מאסיבית של נזילות חדשה וטרייה.

נזילות (כסף ואשראי) אשר יצרה אינפלציה של נכסים (מניות, אג"ח, נדל"ן, וכו...) אבל לא יצרה אינפלציה של מחירים. ואז, הגיעו הקורונה, ולאחר מכן, מלחמת אוקראינה. בעיקר בגלל הראשונה אבל בעזרת השנייה, נוצר "פקק" של היצע בכמעט כל תחומי הכלכלה האמיתית (חומרי גלם, מוצרים מוגמרים, תעבורה ימית, כוח עבודה, וכו...) אשר לא הצליח לפגוש את הציפיות לביקוש, ולאחר מכן, את הביקוש האמיתי, שלאחר הקורונה. מלחמת אוקראינה פשוט החריפה את צד עליית המחירים בצד האנרגטי והחקלאי.

ומה בנוסף השפיע על האינפלציה הנוכחית?

השילוב של אותו "פקק" עם בסיס כסף גלובלי עצום מימדים, הביא לגל האינפלציוני הנוכחי. אבל, בעייתו אינה רק בגובה העלייה, אלא במומנטום, ובקצב העלייה. מעין טיל המתרומם ליעדו בשמיים! תוך חודשים ספורים מדברים על 8-9% אינפלציה שנתית, כאשר עד סוף 2021 הציפיות היו לחידוש הטווח הרגיל סביב 1-2%, אולי 3%. פחד גדול נכנס לליבם של קובעי המדיניות. וכנגד הסכנה הזו עושים מעשים מהירים ונחושים.

ומכיוון שיש להם ביד רק שני כלים: עליית הריבית, וספיגת הנזילות, זה מה שהם עושים. הנה גרף מסלול עליית הריבית האפקטיבית של הפדרל רזרב האמריקאי (מטריידינג אקונומיקס):

גרף מסלול עליית הריבית האפקטיבית של הפדרל רזרב האמריקאי (מטריידינג אקונומיקס)


שימו לב לזווית החדה במיוחד של הצעדים האחרונים... ושימו לב שעל פי גרף זה, אנו מתקרבים במהירות למעבר מעל רמת ההתנגדות הקרובה של 3%. ומה בתחום הספיגה? החל מה-01-06-2022 הבנק המרכזי כבר אינו רוכש אג"ח חדש, במקום זה שיפקע, וזאת בהיקף משוערך של כטריליון דולר עד סוף השנה. אוקי, אבל האם זה צריך להביא למיתון? ובכלל מה זה מיתון?

מיתון כלכלי, מה המשמעות ואיך זה משפיע על התנהגות השווקים?

נתחיל מההגדרה הרשמית: שני רבעים עוקבים של תמ"ג שלילי מוגדרים כמיתון רשמי בכלכלה האמיתית. והנה מה שקרה לאחרונה בתמ"ג האמריקאי:

גרף ניתוח התמג האמריקאי


ברבעון הראשון של 2022 ראינו ירידה של 1.5%. כלומר, עוד נתון שלילי אחד, שכנראה כבר אפוי במערכת הכלכלית האמריקאית, ויוכרז על מיתון רשמי בארה"ב. בפועל, העניין די פשוט: מיתון, או במקרים קשים מאוד, שפל כלכלי, הינם מצבים שבהם הכלכלה עושה הכול הרבה יותר לאט, ולעיתים רחוקות יותר: קונים פחות, משקיעים פחות, לוקחים פחות אשראי לפיתוח ויזמות, קונים פחות נדל"ן, וגם חוסכים יותר. מיתון מגיע, בדרך כלל, אחרי תקופה של שגשוג גדול, אשר כל הפעולות שצוינו לעיל נעשו הרבה, ובאופן תכוף מאוד. וכאשר מגיעה ההפסקה המחזורית של המיתון, פשוט עושים צעד אחורה. ההשפעה המידית היא של ביקושים קטנים יותר, אבטלה גדולה יותר, ייבוא קטן יותר, ותמ"ג קטן. בקיצור: דפלאציה. דהיינו, ירידת מחירים.

וכאן בדיוק העניין: זה מה שרוצים עכשיו להשיג! בגלל שבמשבר הזה לא היה שגשוג כזה גדול בצמיחה, לפני אירוע האינפלציה, והיא נובעת בעיקרה מחוסרים והיצע מצומצם, מעשי קובעי המדיניות אמורים להביא למיתון מהיר יותר מהרגיל. מיתון "רצוי", על מנת לדכא את צד הביקוש שעדיין מייצר את חוסר האיזון המביא לעליית המחירים. ניחן דוגמה: מחירי הדלק למכוניות. למרות שהתנועה אינה משקפת צמיחה גדלוה במשק, יש צורך בהקטנתה עוד יותר על מנת להוריד לחצים מהמשאבות. וכאשר יהיה מיתון, רצוי מבוקר, כמות הקילומטרים, והצריכה של אותו דלק, תקטן עד כדי ירידת מחירו. למרות, שהחוסרים נובעים מההפקות המעטות יותר, ומהמלחמה באוקראינה.

איפה אנו נמצאים במחזור הזה עכשיו? הנה גרף מאדוויזורס פרספקטיב להבהרה:

גרף מאדוויזורס פרספקטיב – ECRI Weekly Leading Index Growth Since 2000


העמודות הירוקות והאדומות הינן התמ"ג (GDP), והעקומה הכחולה היא מדד הצפי של ECRI המאגד כמה וכמה פרמטרים מקדימים עבור הכלכלה. לא אלאה אתכם כאן בפירוט אותם פרמטרים אבל נאמר שהמדד הזה מכיל הרבה רכיבים המשקפים מגמות שיש להן השפעות עתידיות על המשק, אשר יתבטאו בתמ"ג, ובתוצאות החברות. בכל אופן, מה שאנו רואים בגרף הוא עניין פשוט: השפעת צעדי הבנק המרכזי אפקטיבית. וזה הצליח להביא את המדד, די מהר, לאזור ה-מינוס 5. ולא רק זאת אלא שאנו כבר רואים ירידה במחירי התשומות החשובות, כולל בנפט, כציפייה להשפעה הממתנת של הריבית העולה על הפעילות במשק. ניתן להתרשם בכך על ידי הגרף היומי של חוזה הנפט מסוג WTI (בעזרת אתר Investing.com):

הגרף היומי של חוזה הנפט מסוג WTI (בעזרת אתר Investing.com)

 

ולסיכום:

יש לזכור שהמשבר הנוכחי ייפתר רק כאשר נראה שינוי מגמה בנתוני האינפלציה, ונותר לנו לקוות שמה שכבר קרה בחומרי הגלם האנרגטיים והחקלאיים, הירידה בקניית הבתים, והשינויים שכבר ראינו בנתוני האבטלה, כל אלו, יגרמו לאותם סימנים ראשונים של ירידה במדד המחירים לצרכן. נאמר מיד שיש בידי הממשל גם כלים של הרחבה של ההיצע, ושחרור ה"פקקים" (דוגמת שינוי של 180 מעלות במדיניות הפקת האנרגיה הנוזלית בארה"ב של ממשל ביידן, או הסרת הסנקציות על הנפט הרוסי), בנוסף להגעה למיתון המקטין את הביקושים בצורה משמעותית. ואחרי שאמרנו זאת: ניקוי אורוות (מהחברות שאינן פועלות כלכלית), ונרמול ריביות למצב גבוה יותר, אינו דבר רע כשלעצמו. גם צמצום מאזן הפד אינו כזה. אבל צריך לקוות שכל זה לא ייקח יותר מדיי זמן. מדוע? כי המצב החברתי-פוליטי, כפי שהשתקף לאחרונה בבחירות בצרפת, ובקרוב בבחירות המשנה בארה"ב, גם כך על אש לא קטנה. המון הצלחה לכולם.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השפעת ההגרעון התקציבי ויחס החוב-תוצר לעתיד שלנו?

מצב גירעון תקציבי נדרש, כמנוע לעתיד טוב יותר

הפניקס ניהול תיקים מנתחים מהו גרעון תקציבי, ומהו מצב הגירעוני הנדרש כמנוע לצמיחה ולעתיד טוב יותר. כל המידע בכתבה הבאה.

קרא עוד
מניות הבנקים: האם הבנק שלך ישרוד את המשבר?

תודה לאל! הבנקים ישרדו את המשבר אבל מה בקשר לרווחיות שלהם?

מדד הבנקים ומניות הבנקים יורדים בעקבות משבר הקורונה. הבנקים ישרדו את המשבר? מה לגבי הרווחיות שלהם בתקופה זו ולאן מועדות פניהם של הבנקים בשנת 2020 בכתבה הבאה.

קרא עוד
סקירת מאקרו ינואר 2021 - קורונה וחיסונים

סקירת מאקרו ינואר 2021 – הפניקס ניהול תיקים

הכלכלן הראשי של הפניקס בית השקעות סיקר עבורכם את ינואר 2021- בחירות, התחסנות האוכלוסייה, ציפיות האינפלציה הגלומות, השתוללות השקל והעלאת הערכת הצמיחה של בנק ישראל.

קרא עוד
סיכום שנת הקורונה - 2020

סיכום שנת הקורונה - 2020

2020 הייתה שנה של פתיחת הברזים המונטארים והפיסקאליים. ברגע שזה התוודע לשווקים הפיננסיים, הדרך הייתה מעלה בנכסי ה-Risk On ומטה בנכסי ה-Risk Off. 

קרא עוד
דולרים על רקע דגל ארצות הברית

מדדי המניות בארה"ב וראסל 2000 – חלון לציפיות מהכלכלה האמיתית

מדד ראסל (Russell 2000): הסבר על המדד האמריקאי החשוב להבנה בין גודל החברות (market cap) לבין השפעתן על הכלכלה האמריקאית.

קרא עוד
ניתוח מצב שוק ההון בשנת 2021 – הפניקס ניהול תיקים

השפעת נתוני המאקרו האחרונים על שוקי המניות

ניתוח נתוני מאקרו - מה הגורם המשפיע ביותר על השוק ההון? האם חדשות טובות בהכרח מובילות למגמה חיובית? הפניקס ניהול תיקים על השפעת נתוני המאקרו בשוק ההון.

קרא עוד
סין וארצות הברית לא מורידות את כפפות האגרוף. המאבק בין המעצמות נמשך

כלכלה ופוליטיקה בסין – התנגשות קשה ביניהן

התערבות ממשלתית בכלכלת סין: בדרך כלל, אנו רגילים לכך שהתערבות ממשלתית נעשית לטובת השווקים אבל במקרה הסיני, הדברים ממש אחרים.

קרא עוד
דולר אמריקאי ודגל ארצות הברית

מה עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי

איך יודעים מראש מתי שוקי מניות יתהפכו לרעה? האם ניתן לחזות מראש? ומה לדוגמא עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי? ההסבר באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
עונת הדוחות בוול סטריט

עונת הדוחות של הרבעון השלישי בארה"ב

עונת הדוחות בוול סטריט כבר כאן. לכן סקרנו עבורכם קצת מהרבעון ה-3 בארצות הברית.

קרא עוד
איש עסקים מחזיק ביד שטרות דולרים מזומנים, על רקע דגל ישראל

איך מרגיש השקל אל מול הדולר? כסופר גיבור!

צוות הפניקס ניהול תיקים מנסה להסביר את התופעה של איך זה ששער הדולר עולה בעולם, אך ערכו יורד בישראל, מה הגורמים לכך? בכתבה הבאה של ניהול תיקים

קרא עוד
השפעת כלכלת רוסיה

איך שינוי בכלכלת רוסיה יכול להשפיע על השווקים הגלובאליים?

מה השפעתה הכלכלית של רוסיה על העולם? מה חלקה המשמעותי של רוסיה ביחס לשוק הגלובלי? ואילו סקטורים מושפעים? הפניקס ניהול תיקים מסבירים הכל.

קרא עוד
איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון

איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בבורסה?

מהי מפולת בבורסה? איך מפולות בבורסה מתפתחות? איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון? למענה על כל השאלות במאמר הבא.

קרא עוד
עקום תשואות

עקום תשואות אגרות החוב – סקירה מקיפה

סקירה מקיפה - עקום תשואות אגרות החוב, עוצמתו נמצאת בעובדה שלכל מיתון גדול קדם שינוי העקומה למצב שונה מהרגיל, בהפניקס ניהול תיקים מסבירים, היכנסו לכתבה לקבלת כל המידע

קרא עוד
מסחר בבורסה

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון: כלי אדיר ללמוד ממנו

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון הינה כלי אדיר מימדים ללמוד ממנו. בכתבה זו סקרנו כלים חינמיים ושווים להערכת מצב שוק ההון של היום כולל תובנות לעתיד.

קרא עוד
מדד הנזילות יכול להשפיע האם השוק יהיה שוק דובי או שורי

הנזילות כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות

נזילות השווקים לבחינת היציבות הפיננסית: במאמר זה באתר הפניקס ניהול תיקים אנו נבחן את מידת ההשפעה של הנזילות, כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות.

קרא עוד
שער הדולר-ין על רקע דגל יפן

יפן – קיצוניות בפרמטרים שונים של המקרו

ליפן יש צרות כלכליות משלה ולמרות השקט התקשורתי היחסי, כנראה שכדאי לנו לשים לב למתרחש בזירה הזו יותר. האם לפנינו פצצה מתקתקת או שנראה הצלחה חוזרת לדחות את הקץ?

קרא עוד
משבר בורסת הקריפטו - FTX

קריסת FTX – האם מדובר באירוע קריפטו בלבד או משהו גדול יותר?

קריסת בורסת FTX, הבורסה השנייה בגודלה בתחומה, היא אירוע מכונן בדפי ההיסטוריה של הקריפטו. מה הסיבות להתרחשותה ומה המשמעות עבור העולם הפיננסי?

קרא עוד
מדד הבורסה

סרגל תיקוני Fibonacci – כלי שכדאי להכירו

מה זה מתנד פיבונאצ'י. ואיך ניתן להשתמש בכלי פיבונאצ'י לניתוח טכני במסחר. כולל דוגמאות מעניינות. כל המידע במאמר המלא באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
מטבעות זהב, על רקע גרפים עולים ויורדים

עקומת התשואות ההפוכה – סמן ברור לעתיד

ללמוד מההיסטוריה על מה צופן לנו העתיד? זה בהחלט אפשרי. באמצעות ניתוח עקומת התשואות ההפוכה לדוגמא נוכל להעריך. ניתוח המצב הנוכחי (אפר' 23) באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
גרף המציג שוק תנודתי בתקופה של חוסר ודאות

השקעות בזמני כאוס

להשקיע בתקופת משבר: איפה לשים את הכסף בזמן שהשווקים רועדים וחוסר הוודאות כשברקע יש מלחמות, אינפלציה, עליית ריבית ואירועים פוליטיים שונים?

קרא עוד
מטבעות ודגל ישראל

מה ההיסטוריה אומרת על שוקי הון בזמני מלחמה?

שוקי ההון שהגיבו עד כה ל"מבצעים" מוגבלים, מתחילים להבין שהפעם המצב שונה, והשוק עלול להגיב בצורה אחרת. לחצו להמשך קריאה.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.