השפעת אירועים ביטחוניים על שוק ההון

האם אירועים בטחוניים ומבצעים צבאיים הם משני מצב בשוק ההון או לא?

מה מידת השפעת מבצע צבאי על שוק ההון?

ההיסטוריה מלמדת אותנו על קור הרוח של המשקיע הישראלי

מבצע "שומר החומות" היה קצת קצר על מנת לקבוע מסמרות בנושא הקשר בין המצב הביטחוני והפיננסי. אבל, תמיד מעניין לראות היסטורית איך היו הדברים ואם נוכל להסיק מכך משהו לגבי העתיד לבוא. כמו שאנו יודעים, ישנם גורמים רבים שיכולים לתת גושפנקא חיובית או שלילית לתנועה במדדים ובניירות ערך ספציפיים:

  • ראשית, יש לנו את החלק הפונדמנטלי שלהם. מהדו"ח האחרון שפרסמה החברה שבמנייתה, או באג"ח שלה, אנו מעוניינים, ועד הניתוח הכלכלי של הסביבות העסקית-פיננסית המקומית והגלובלית המשפיעות על אותם נכסים. כל הגורמים האלו נכנסים למשוואה של כדאיות ההשקעה, על בסיס המיקרו והמאקרו כלכלה נטו. לרוב, אלו נתוני ניתוח שניתן לכמת ולמדוד מספרית, ויש המתמחים בנוסחאות מסובכות הנותנות לנו תשובה של כדאיות השקעה על הבסיס הזה.
  • שנית, יש לנו את הצד המגמתי בתנועה. הוא יכול לומר לנו רבות על התחושה, בטווח הנמדד, של המשקיעים כלפי הנכס שאנו חוקרים אותו. זהו צד אובייקטיבי מאוד כי הוא מציג נתון אחד, והתפתחותו, שאותו כולם רואים בצורה דומה של נכונות וזמינות: המחיר. מיקומו היחסי של המחיר ביחס למה שהוא היה בעבר, ומה ש"ראוי" שיהיה בעתיד, מייצר את התשובה שאותם מנתחים מצפים לקבל.
  • שלישית, אחרי המיקרו, המאקרו, והמגמה, אנו מגיעים לדברים קצת יותר ערטילאיים כמו ניתוחים פוליטיים וגיאופוליטיים, השפעות השווקים של חו"ל על המקומי שלנו, מדידת ה"סנטימנט" הרווח בשוק בעזרת דברים כמו ה-VIX וכו'. גם כאן, המלאכה אמנם הרבה יותר "גמישה" ו"חופשייה" מבחינת הפרשנות והמסקנות אבל ניתן להגיע גם כאן למסקנות די ברורות. למשל: כאשר הסנטימנט יהיה שלילי נצפה לירידות, או כאשר שוקי חו"ל עולים יפה אנו נצפה לתגובה חיובית גם במקומותינו.

תצוגת הקורלציה ביטחון-שוק אצלנו 

כל חלקי הניתוח שהוזכרו עד כה טובים מאוד לזמנים של שגרה רגילה. הבעיה היא מה עושים כאשר ישנו אירוע פתאומי, ובעל פוטנציאל עקרוני של שינוי לטובה או לרעה של המצב במדינה? כמו שהאירועים הביטחוניים-צבאיים שהוזכרו בתחילת הדברים? האם מערכה בלתי צפויה בין ישראל לשכנותיה מהווה גורם משבש עבור השווקים המנייתיים שלנו? והאמת היא שהתשובה ברובה הפוכה לצד האינטואיטיבי שהיינו מצפים לו. הנה גרף המציג את מה שקרה בשלושת המבצעים הארוכים ביותר מאז תחילת המילניום:

ניתוח גרף של שוק המניות הישראלי בעתות מלחמה – הפניקס ניהול השקעות

לפניכם תצוגה של קטעי התנועה של מדד ת"א 35 (מדד המניות העיקרי אצלנו) ב"חומת מגן", מלחמת לבנון השנייה, ובמבצע "צוק איתן". למה נבחרו אלו דווקא? כי הם פשוט היו מספיק ארוכים כדי לתת לנו לחשוב שתהיה מהם השפעה ממשית על השוק. ומה אנו רואים? שבשלושתם המצב ממש לא רע. גם ב"חומת מגן" וגם במלחמת לבנון השנייה, אנו רואים שהשוק סיים את המבצע גבוה יותר מאשר הוא התחיל אותו. ומה לגבי "צוק איתן"? ברוב המבצע השוק היה מדשדש ואף ירד לקראת סופו אבל, מה ש"נאגר" בזמן המבצע עצמו "השתחרר" בפראות כלפי מעלה מיד אחריו!

נתונים היסטוריים ארוכי טווח יותר ומסקנות

לפניכם כמה נתונים נוספים על אותם אירועים: 

חומת מגן ארכה כ-42 יום, מלחמת לבנון השנייה ארכה 34 יום, וצוק איתן ארך 49 יום. ומעבר למוצג בגרף, שימו לב לנתונים הבאים: התשואה של 12 החודשים מתחילת מבצע חומת מגן הייתה כ-65% (!), מתחילת מלחמת לבנות השנייה כ-25%, ועבור צוק איתן כ-19%. ממש לא מספרים שראוי לבכות עליהם כל כך, אחרי תקופה של חוסר וודאות. כזו שכרוכה בהשקעה בזמן מלחמה או מבצע צבאי רחב היקף.

ומה כל זה אומר על השווקים שלנו? אין ספק שיש כאן מעין "בגרות פיננסית" של המשקיע הישראלי. למעשה, עם התפתחות המדינה שלנו למה שהיא כיום, התברר יותר ויותר שלאותם מבצעים-מלחמות מקומיות לא יהיו השפעות ממשיות על הכלכלה שלנו. ואף לא על חלק נכבד מהחברות שבה. אין כאן סכנה של חסימת צינורות קיומיים למשק. העסקאות נעשות, המימון מבוצע, והמוצרים נעים בחופשיות. גם גידול משמעותי של צד ההיי-טק בייצוא, וגם הניתוק בין החזית לעורף, מקנים סוג של יציבות המאפשרת לשווקים לראות באותם אירועים פתאומיים דברים חולפים וחסרי חשיבות. או, במקסימום, כמו שקרה בצוק איתן, הזדמנות קנייה לקראת סיום המבצע. לא רק זאת אלא שאין גם השפעת האירועים על המטבע כמו בעבר. דבר שהיה משנה בהחלט את המשוואה גם כלפי שוק המניות. וכל עוד זה המצב, לשוק המניות שלנו יש יתרון יחסי על שווקים מקומיים קטנים אחרים.

כמסקנה נוספת נאמר: שוקי חו"ל הינם עדיין הגורם המשמעותי ביותר על הכיוון של השוק הכללי שלנו. לא ברמה המינורית (ימים) אלא יותר בטווח הבינוני-ארוך. הקורלציה בין חו"ל וכאן יכולה בהחלט להיות מושפעת משעות המסחר השונות או מימי החופשה והחגים השונים. אבל, כאשר השווקים בעולם יהיו חיוביים, זה יהווה גב חזק לשוק המניות שלנו. וזאת, מעבר לכל חוסר וודאות ביטחונית מקומית מול לבנון או עזה. עד כה לא התנסינו, ונקווה שזה גם לא יקרה, במשהו אסטרטגי משנה מציאות. בסה"כ האירועים היו טקטיים. הקצרים כארוכים.

החזית האיראנית, במלוא ענפיה (הגרעינית והקונבנציונאלית) יכולה לשנות את המאזן אבל כל עוד נהיה בסינכרוניזציה עם ארה"ב בנושא הזה יש לנו יכולת וגיבוי המאפשרים למשקיעים לפעול על פי שגרה כלכלית נטו.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

מהו מדד מעלה בבורסה תל אביב

מדד מעלה ת"א - שילוב מעשים טובים והשקעה נבונה

מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים

קרא עוד
מדד מניות תל אביב 100

מדוע שוק המניות הישראלי מקרטע כל כך ביחס לחבריו בחו"ל?

מדוע שוק המניות הישראלי (מדד ת"א) מקרטע ביחס לשווקים והמדדים השונים בעולם? הניתוח המלא בכתבה הבאה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד

מניות הבנקים בצל המשברים – המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי

משבר מניות הבנקים - במה שונה המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי של 2020? ובכן כנראה שהבנקים הפנימו את משבר הסאב-פריים ואלו הצעדים שלהם במשבר הנוכחי

קרא עוד
שוק המניות האמריקאי גרף על דגל ארצות הברית

ניסיון להעריך את שווי שוק המניות האמריקאי

האם שווי המניות מושפע מהיגיון כלכלי השווה השקעה או ששבוי באופוריה או דיכאון זמני? מאמר זה מבית הפניקס ניהול תיקים מסביר שאי אפשר לנתק בין השניים.

קרא עוד
אגח ארצות הברית – עלייה בתשואות

אג"ח ממשלתי אמריקאי: שינוי מגמה מאז תחתית בתשואות באוגוסט

אגרות החוב יורדות אך גורמות לתשואה עליהן לעלות. האם הסיבה לעלייה בתשואות היא ההיצע של האג"ח, או רצון השחקנים הגדולים בתשואות גבוהות יותר?

קרא עוד
בצורת, כדור הארץ מתחמם – שינויי האקלים בשנת 2022

משבר האקלים בשנת 2022 – השלכות כלליות, ועל שוק ההון בפרט

בכתבה הבאה נסקור את ההשלכות הכלכליות של משבר האקלים על הכלכלה ושוק ההון בפרט נכון לשנת 2022. מוזמנים לקרוא בהרחבה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
שיווי המשקל של היורו מול הדולר, עניין של היצע מול ביקוש או גורם מכוון?

יורו-דולר 1:1 – עניין של היצע וביקוש או משהו מכוון?

יורו והדולר נסחרים כעת ברמה של 1:1, כלומר שווים, האם מדובר בעניין של היצע וביקוש גרידא, או שזה משהו עמוק יותר ומכוון? ומה זה אומר על מצב השוק?

קרא עוד
דולרים אמריקאים דגל ארצות הברית וגרפים

משימה קשה אבל אפשרית – לאבחן שיאים ותחתיות

רוצים לדעת איך לזהות מגמות בשוק ההון? אבחון שיאים ותחתיות כסוחרים זו יכולה להיות משימה לא פשוטה והדעות חלוקות בנושא אבל כדאי לשמוע אותן. הדעות כאן

קרא עוד
תנועת המחירים למעלה ולמטה – רמות תמיכה והתנגדות שונות במסחר

רמות תמיכה והתנגדות – יסודות תנועת המחיר

רמות תמיכה והתנגדות בניתוח טכני: להבין בקלות מה זה ומהן יסודות תנועת המחיר, את הפסיכולוגיה של אזורי תמיכה והתנגדות וכיצד להשתמש בהן לטובתך במסחר.

קרא עוד
תמונה להמחשה של נתוני עליות

אירוע במחיר, ואישורו – מנגנון למגמה בריאה

שוק ההון מתנהל על בסיס פונדמנטלי. בנוסף לבסיס של המקרו-מיקרו, ישנם אלמנטים טכניים ופסיכולוגיים המוסיפים המון למהלך מגמתי בנכס פיננסי. להמשך קריאה היכנסו

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il