מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים
בכל תחומי החיים, ההיסטוריה היא כלי אדיר מימדים ללמוד ממנו, ולקחת ממנו תובנות לגבי העתיד. כמו שאמר מרק טווין: "ההיסטוריה לא חוזרת על עצמה אבל היא בהחלט מתחרזת". לכן, כאנשי שוק ההון עלינו להיות מודעים גם לכלים שניתנים היום בחינם, על מנת לבוא ולבחון את מה שקורה. וזאת, לא רק ב"חלון הראווה" של השוק, דהיינו המדדים והנכסים הספציפיים, אלא גם מה שמתרחש קצת יותר מ"אחורי הקלעים".
תחת הקטגוריה הזו, של כלים נלווים לשוק, ישנם הרבה מאוד מתודולוגיות, כאשר הניתוח הטכני, הבוחן בצורה כמותית את תנועת המחיר, הינה הגדולה והנרחבת ביותר. אבל, זה לא הנושא של כתבה זו.
מעבר לתורה הטכנית תוכלו למצוא שתי קטגוריות של אינפורמציה, שאנו כן נציג כאן: כלים המציגים את ה"סנטימנט" וכלים המציגים את מה שקוראים "רוחב השוק" (Market Breadth). שתי הקטגוריות באות לתת לנו תמונה עלומה מהעין, המסתכלת רק על השווקים עצמם, אם אלו הגיעו לסוג של קיצוניות. שלילית או חיובית.
כאשר מדובר בסנטימנט, אנו דנים ברגש האנושי, של פחד או התלהבות, המתרגם לתמחור יתר או חסר של אלמנטים הנסחרים בבורסות. וכאשר מדובר ברוחב השוק, אנו מדברים על כמה השלילה או החיוב רחבים בהיקפם, באוסף העצום של המניות, או האגרות, ולא מרוכזים בכמות קטנה יחסית של נכסים ספציפיים. ומה התועלת הגדולה בכל זה? כאן המקום לומר כמה מילים על הנושא של "Contrarian Indicators", ובעברית, "אינדיקאטורים מנוגדים".
על מה מדובר? בצורה הפשוטה ביותר נתאר זאת כך: הגעה של האינדיקאטורים האלו לקיצוניות בכיוון האחד אומרת לנו שיש סיכוי, כן רק סיכוי, לסיום קרוב של אותה קיצוניות, והתחלה של הליכה בכיוון השני. נדגיש כאן שהמילה "סיכוי" נמצאת בכוונה גדולה: אין כאן ביטחון לשום דבר, כמו שאין ביטחון לשום השערה, כאשר אנו דנים בתחזית עתידית בדבר כיווני השוק בטווח הקצר-בינוני. אבל, ואנו חוזרים כאן לעניין ההיסטוריה, זו אומרת לנו שכמות הפעמים שזה קרה גדול יחסית מאשר ההיפך, ולכן, הסיכוי שזה יקרה שוב, גם הוא גדול מההיפך.
אינדיקאטורים נוגדים נמצאים בכל תחומי המחקר של שוקי ההון: אנו נמצא כאלו בצד הפונדמנטלי של הספקטרום (נניח, שווי שוק גבוה מערך מסוים), בצד הטכני של הניתוח (מצבי קניות ומכירות יתר), ובוודאי במדדי הסנטימנט, ורוחב השוק שנציג כאן. האם יש לפעול על פיהם בלבד? יועצי השקעות יאמרו לכם שזו עצת אחיתופל בהחלט. רק שינוי מגמה במחיר, אחרי שאנו מודעים לאותה קיצוניות, יכול לגרום להחלטה. אבל, אין ספק שבחינה תקופתית, ובמיוחד בזמנים של דרמה ותנועות מהירות במחירים, היא עוזרת להבין את שקורה ולהיות מוכנים לשינויים שיקרו בפועל בנכסי ההשקעה.
ונתחיל במדד מוכר למדי, של פחד המשקיעים, והוא ה-VIX (שורטט בעזרת אתר StockCharts):
נזכיר כאן: ה-VIX מחושב על בסיס סטיות התקן של האופציות הכתובות על מדד S&P500. ובכך, הוא מבטא את ה"הפחד", או השאננות, של כותבי האופציות על אותו מדד. לכן, ערך גבוה מייצג חשש גדול, וערך נמוך מייצג שלווה ורוגע. כפי שאתם יכולים לראות, יש לנו כמה דוגמאות בולטות לאותו מנגנון: ערך של 40 בתחתית השווקים של 2001 (9-11) ו-2002 (תחתית הדוט.קום), ערך של 80 בשיא משבר הסאב-פריים, ערך 40 שוב במשבר היווני, ולאחרונה 65 בקורונה.
במשבר הנוכחי ה-VIX התקרב לאזור של ה-40 שוב, כאשר סביבת 32-33 היא אזור הנדודים שלו בזמן כתיבת שורות אלו. די קרוב ל-40 שבו הוא ביקר כה רבות במשברים קודמים.
א. כמות המניות הנמצאות מעל הממוצע 200:
להלן תצוגה של המניות בבורסה של ניו-יורק (נעשה בעזרת אתר StockCharts):
כאן התצוגה אומרת לנו שכאשר יש התלהבות בשוק, אנו מגיעים לדרגות של מעל 1500 מניות ואף, במקרים קיצוניים מאוד, מעל אזור ה-2000 הנמצאים מעל קו הממוצע הנע הפשוט והיומי 200 שלהם, דהיינו במצב של חיוב לטווח הארוך בעיני הרבה מאוד משקיעים. ראו את תחילת 2021 כדוגמה בולטת לכך, כאשר התקווה הייתה שסיום הקורונה לפנינו, ולא היה סימן לאינפלציה ולמלחמה. לעומת זאת, אזורי הדיכאון נמצאים מתחת ל-800, כאשר 400, ואף 100 היו מספרים שראינו בעבר (100 היה במשבר הסאב-פריים ובקורונה!). כרגע, המספר נע סביב 620-30 כך שאנו בהחלט למטה, אבל, כמו ב-VIX לא ממש בקצה של הדברים.
ב. קו ה Advance-decline:
אחרון חביב, קו ה-AD, המחושב על ידי סכום מתמשך של כמות המניות העולות, מינוס אלו היורדות. וכך, בזמן חיובי הקו עולה, ובזמן שלילי הוא יורד (גם הגרף הזה נעשה על ידי כלי אתר StockCharts):
כאן, בניגוד למה שראינו קודם, הירידות האחרונות דומות יותר למה שקרה בסיום שנת 2018, ולא כל כך כמו שקרה במשבר הסאב-פריים. כרגע, היה לנו ירידה של 4.3% בקו, לעומת 5.0% ב-2018, מול ה-34% ב-2007-9. חשוב לזכור שקו ה-AD הוא גם פונקציה של זמן, דהיינו ככל שזמני הירידות מתארכות, כך נראה השפעה עליו. וזה מה שקרה בשנתיים מ-2007 עד 2009. כרגע, משבר האינפלציה נמצא בפעולה רק מתחילת 2022...
לפניכם שלושה מבטים שונים על מה שקורה בשוק, מעבר לתנועה של המדדים עצמם. האינפורמציה הזו אמורה להשלים את החסר ולהבין אם הגענו לסוג של רוויה בכיוון העולה או היורד. לכן, יש בהחלט חשיבות להיות מודעים לדברים האלו, ובאמת חבל לא לבחון אותם מדיי פעם, כאשר השוק דורש זאת, בזמני שלילה גדולה או התלהבות גדולה. במיוחד שאלו ניתנים ליצירה ובחינה בצורה פשוטה ומהירה ולרוב בחינם. כאמור, פעילות ממשית בשוק כנראה לא תעשה על ידי אירוע באלמנטים מהסוג הזה, אבל הם נהדרים כדי להכין עצמנו. המון הצלחה לכולם!
מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים
מדוע שוק המניות הישראלי (מדד ת"א) מקרטע ביחס לשווקים והמדדים השונים בעולם? הניתוח המלא בכתבה הבאה באתר הפניקס ניהול תיקים.
משבר מניות הבנקים - במה שונה המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי של 2020? ובכן כנראה שהבנקים הפנימו את משבר הסאב-פריים ואלו הצעדים שלהם במשבר הנוכחי
האם שווי המניות מושפע מהיגיון כלכלי השווה השקעה או ששבוי באופוריה או דיכאון זמני? מאמר זה מבית הפניקס ניהול תיקים מסביר שאי אפשר לנתק בין השניים.
אגרות החוב יורדות אך גורמות לתשואה עליהן לעלות. האם הסיבה לעלייה בתשואות היא ההיצע של האג"ח, או רצון השחקנים הגדולים בתשואות גבוהות יותר?
בכתבה הבאה נסקור את ההשלכות הכלכליות של משבר האקלים על הכלכלה ושוק ההון בפרט נכון לשנת 2022. מוזמנים לקרוא בהרחבה באתר הפניקס ניהול תיקים.
יורו והדולר נסחרים כעת ברמה של 1:1, כלומר שווים, האם מדובר בעניין של היצע וביקוש גרידא, או שזה משהו עמוק יותר ומכוון? ומה זה אומר על מצב השוק?
רוצים לדעת איך לזהות מגמות בשוק ההון? אבחון שיאים ותחתיות כסוחרים זו יכולה להיות משימה לא פשוטה והדעות חלוקות בנושא אבל כדאי לשמוע אותן. הדעות כאן
רמות תמיכה והתנגדות בניתוח טכני: להבין בקלות מה זה ומהן יסודות תנועת המחיר, את הפסיכולוגיה של אזורי תמיכה והתנגדות וכיצד להשתמש בהן לטובתך במסחר.
שוק ההון מתנהל על בסיס פונדמנטלי. בנוסף לבסיס של המקרו-מיקרו, ישנם אלמנטים טכניים ופסיכולוגיים המוסיפים המון למהלך מגמתי בנכס פיננסי. להמשך קריאה היכנסו
הזן פרטים ונחזור אליך בהקדם.
טלפון:
03-7536875
שעות פעילות: א'-ה' 09:30-17:30
האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.