מהי קרן גידור? הכירו את הכלי, ואסטרטגיות השקעה בקרנות גידור

לצד השקעה במניות, אג"ח, מט"ח, סחורות ונגזרים קיים כלי מעניין נוסף להשקעה. בסקירה הבאה
נבין קצת יותר לעומק מהי קרן גידור ואת אסטרטגיות ההשקעה הקיימות בה

השקעה בקרן גידור

שוקי המניות והאג"ח, והזירות היותר אקזוטיות של מט"ח, סחורות, ונגזרים, כל אלו מהווים אוקיינוס של הזדמנויות השקעה אבל התווספו אליהם, בשנים האחרונות, אלמנטים השקעתיים חדשים, אשר היו זמן רב נחלתם של ה"מוסדיים" בלבד. נגישות לכלים אלטרנטיביים כמו נדל"ן (בעזרת כלים פיננסיים ולא רק ברכישה של "אבנים"), מימון Peer To Peer, קרנות הון סיכון (Venture Capital), וקרנות גידור (Hedge Funds), כל אלו נכנסו לתודעה של הלקוחות הפרטיים, והם מבקשים חלק מן העוגה הזו על מנת להשיג שתי מטרות עיקריות: גיוון לסגמנטים חדשים של הכלכלה ופיזור סיכונים לנכסים פחות קורלטיביים לשווקים הקלאסיים.

קרן גידור

סקירה קצרה זו תנסה להאיר על אחד מן הכלים האלו, והוא קרן הגידור. ניתן להיזכר בערגה בתחילתה של אותה תעשיית קרנות הגידור, כאשר בשנת 1952, אלפרד ווינסלאו הקים את הראשונה מבין כולן. אז, מטרתו של המקים הייתה לייצר "גידור" לסיכון שנלקח על ידי קנייה ומכירה בחסר, בו זמנית, של מניות. וכך, האסטרטגיה של אותה קרן ראשונה, הייתה פשוטה למדי: ליהנות מחיוב היתר של הטובות במניות מול חולשת היתר מצד החלשות ביותר. את הראשונות קונים, ואת השניות מוכרים בחסר, כך שאנו מקטינים משמעותית את החשיפה הכוללת לסקטור, ובאותו זמן, נהנים מן ההפרש בין שתי הפעולות. כל זה בשוק עולה בו המניות העולות עושות זאת בעוצמה גדולה יותר מאשר ירידה או יציבות במניות החלשות. כאשר השוק יורד, הירידות במניות החלשות יניבו לנו את הרווח, כאשר הקניה של המניות הטובות יותר יהוו את הגידור המבוקש. כפי שווינסלאו תיאר בזמנו: "בלי זה לא הייתי מסוגל לישון כל כך טוב בלילה".

מנקודת ההתחלה הזו, התפתחו אינסוף צורות של אסטרטגיות השקעה, וזאת תחת השם הכולל של "קרן גידור" למרות שישנן קרנות כאלו שאינן מגדרות כלל אלא מכוונות לנכסים יחידים, ולמגמה כיוונית באופן בוטה וישיר. כמו כן, ישנן קרנות שאינן עוסקות כלל בנכסים להחזקה אלא בטכניקות מסחר המאפשרות הקטנת סיכון כולל (Arbitrage) וכו'... למרות זאת, ניתן להכליל ולומר שלכולן כמה עקרונות יסוד:

  • הן אינן מוגבלות בדרך פעילותן ולכן יכולות ליישם דרכי מחשבה חדשות בניהול ההון של לקוחותיהן. דרכים שמתבטאות בתחכום אסטרטגי רב ולקיחת סיכונים גמישה יותר. בהמשך נפרט קצת מן האסטרטגיות הקיימות והנפוצות.
  • הן עשויות להשתמש בכלים מתוחכמים טכנולוגית ויקרים ליישום, שאינם נגישים למשקיעים הרגילים או למנהלי כספים מן המניין. תוכנות, מכונות, ואף יישום "טכנולוגיות גישה" לבורסות השונות, הן חלק מן הארסנל של קרנות הגידור.
  • ולבסוף, ביכולתן למנף, על פי הצורך, ועד דרגה גבוהה מאוד, את ההון תחת ניהולם על מנת להשיג את המטרה היעודה שלהן, דהיינו השגתה של תשואה שהם מעוניינים לספק. למעשה, אין אף פעם הבטחה בפועל, ובמפורש, לתשואה מסוימת, אבל מבנה חלוקת הרווח בין הלקוח והקרן מצביע על כך שתשואה טובה תהיה כדאית מאוד לקרן לא פחות מאשר ללקוח הסופי, וזה עשוי להיות גורם ממשי להשתתף בעולם הזה של קרנות הגידור.

בניית אסטרטגיה לקרנות גידור

אחרי הקווים המנחים המשותפים, הנה תיאור קצר של האסטרטגיות הנפוצות בעולם קרנות הגידור של היום:

Long-Short:

נתחיל במסורתית, אשר הזכרתי לעיל, ואשר הייתה לראשונה מבין כולן: Long-Short. הרחבתי כבר במקצת על האסטרטגיה אבל אומר עוד עליה שניתן לבצע אותה לא רק במניה מול מניה בסקטור, אלא כמניה ומניה בשוק הכולל, בסקטור מול סקטור (על ידי קרנות סל-תעודות סל), כסחורה מול סחורה המייצגות דבר דומה (זהב-כסף, נפט אמריקאי-נפט כללי), אגרות קצרות מול אגרות ארוכות, והרבה זוגות מטבע מול זוגות מטבע קורלטיביות (דולר אוסטרלי- דולר אמריקאי מול דולר ניוזילנדי-דולר אמריקאי) וכו'. למעשה, ניתן לעשות זאת בכל זוג של נכסים אשר נמצאים בקורלציה חזקה ושקרן הגידור מנסה למנף את החיוב היחסי של האחד מול החולשה היחסית של השני על רקע הדבר המשותף ביניהם.

Macro-Global:

האסטרטגיה השנייה נקראת Macro-Global. משמה ברור שמדובר כאן בניסיון, מצד מנהלי קרנות הגידור, למקסם אירוע מקרו כלכלי לטובתם. הערכת שווי יתר, או חסר, של נכס ביחס לאירועים הכלכליים, מדיניות פוליטיקאים, או הערכה שעוד לא נכנס לתודעה הציבורית תהליך בלתי נמנע, כל אלו המנגנונים שהמנהלים מנסים לנצל.

לדוגמה: הורדת ערכו של הין מול הדולר מ-70-80 ין לכ-110-120 ין לדולר הייתה סיום מתבקש לרפורמות שהצהיר עליהן ראש ממשלת יפן דאז, שינזו אבה, ואשר קיבלו את השם "אבה-נומיקס". "אומרים" שקרנות הגידור של ג'ורג' סורוס הצליחו לעשות כ-מיליארד דולר מן הבנה ה"פשוטה" הזו, כאשר אחרים ניסו כל הזמן להאמין שלא ייתכן פיחות כה ברוטאלי. כמו כן, "אומרים" שחלק נכבד מן הכסף הזה, אותן קרנות "החזירו" לשוק כאשר הוא הימר לא נכון על תוצאות משאל ה-ברקזיט של יוני 2016. אלו שתי דוגמאות נהדרות לפעילות במסגרת אסטרטגית Macro-Global.

Systemic:

אסטרטגיה נוספת שניתן להזכיר, המהווה היום חלק נכבד מן הפעילות של קרנות הגידור, היא האסטרטגיה הסיסטמית (Systemic). תחת מטריה זו ניתן להכניס מגוון רחב מאוד של פעילות. זו המנסה לפעול באופן אוטומטי, על בסיס אלגוריתמי, וזאת כאשר רוב הפעילות תהיה כיוונית ומגמתית בהחלט. בגדול, השיטה הזו מנסה להיכנס "מוקדם" ולצאת "מאוחר", ככל האפשר, מן המגמות שהיא מזהה על ידי אותו אלגוריתם. יש האומרים שכ-70% מן הפעילות בשוקי המניות והמט"ח בעולם נעשות על ידי מכונות אוטומטיות אשר מורצות על ידי קרנות גידור ומוסדות פיננסיים דומים להן. מגוון פעילות סיסטמית אחרת היא זו הפועלת להשגת רווח "במינימום סיכון", עקב עיוותים בזמן, במחיר, או בכמויות מסחר.
לדוגמה: ניצול מחיר שונה של אותו נכס בגלל מרחק גיאוגרפי או עיוות מהמרת מטבע, ניצול הזמן שלוקח להוראה ביצוע בין לקוח קצה והבורסה, ניצול הפרשי שווי המיוצג על ידי נגזרים ונכס הבסיס וכו'. היופי בכל מגוון האסטרטגיה הסיסטמית הוא שהוא נטול התערבות אנושית, ורק במקרה של תקלה טכנולוגית יגיע האדם לקרבתן, וכך, משיגים את נטרולו של הרגש האנושי.

Event Driven:

מכאן נמשיך באסטרטגיה מעניינת הנקראת Event Driven. ניתן לדמות אסטרטגיה זו לקודמתה אבל ברמת המיקרו יותר מאשר המקרו. ברמת הנכס הבודד יותר מאשר תהליכים של מדיניות או אירועים גאו-פוליטיים. בסה"כ, ניתן לתאר זאת כאסטרטגיה המנסה לנצל עיוותי תמחור מול שווי "נכון" אחר מן הקיים באותו רגע. משהו דומה מאוד לתפיסה ההשקעתית הנקראת Value Investing אבל בצורה הרבה יותר מהירה בכניסה, וביציאה, מן הנכס הפיננסי. זה יכול לכלול עיוות הנובע מפאניקה או התלהבות יתר של המשקיעים, יחס בין מניה והאג"ח של אותה חברה, עיוות מחיר מניה מול המידע הנמצא בדוחותיה, וכו'. בסה"כ, מדובר באסטרטגיה אשר מצריכה הבנה עמוקה בצד הפונדמנטלי של הנכסים השונים וניצול מהיר של המצבים הרגעיים שבהם השווי האמיתי נמצא בקונפליקט עם מה שניתן לבצע בבורסות השונות.

Multi Strategy:

נסיים באסטרטגיה הכוללת: Multi Strategy. זו אגד של אסטרטגיות, אשר מנהלי הכספים של הקרן מחליטים על תזמון יישומן על בסיס מצב הסביבה הפיננסית. לדוגמה: נפעיל משהו סיסטמי כאשר נבחין במגמתיות גדולה בשווקים אך נתרכז יותר באסטרטגית "אירועים" בזמנים של פאניקה בהן יש באמת הזדמנויות שלא חוזרות כל כך מהר. אין ספק שכלי קרנות הגידור הוא כלי בעל פוטנציאל אדיר מימדים לצורך גיוון תיק ההשקעות אבל איך, בפועל, נכנסים למשחק הזה?

כאמור לעיל, הזירה הזו דרשה מינימום השקעה גבוה למדי, תקופת הקפאה לא נעימה, במידה והיינו רוצים להפסיק את ההתקשרות, ולרוב, קרנות הגידור היו ידועות ל"יודעי חן" ולא לקהל הרחב הניזון, בעיקר, מן המדיה הכלכלית. כיום, הדברים הרבה יותר קלים. ללקוחות שהדבר רלוונטי עבורם, ניתן להשתתף בזירה דרך בתי ההשקעות, המאפשרים גישה ישירה או עקיפה לנעשה בקרנות הגידור דרך תיווכן. נותרה השאלה: האם לנסות לבחור קרנות בודדות או לבחור באגד של קרנות גידור? כמו בכל דבר, השאלה תלויה בקרן הספציפית. באופן כללי התרכזות בקרנות בודדות דורשת, בין היתר, השקעה, ידע, זמן מחקר, וגישה לא קטנה על הנעשה בתוכן. הסיכון דומה לסיכון בבחירה ספציפית של מניה, אג"ח, מטבע, סחורה, קרן נאמנות, ועוד. דהיינו הימור שמה שבחרנו אכן יספק את המצופה.

בחירה באגד של קרנות עשוי לאפשר כמה דברים בולטים:
  • פיזור נוסף של הסיכון (וזאת מעבר לגיוון שמהווה העיסוק בקרנות הגידור).
  • יחד עם אוסף של אסטרטגיות שונות.
  • הקטנה משמעותית לחשיפה לנפילה של קרן זו אחרת בודדת.
  • ניצול הדינאמיות של התעשייה על ידי התחלופה המתרחשת באגד.
  • זמינות וגישה לקרנות אשר אינן כל כך פתוחות לקהל הרחב.
  • וביצוע מבדק קפדני של הצד המנהלתי-אופרטיבי של כל הקרנות שבאגד.
יחד עם זאת ישנם גם מספר חסרונות בולטים באגד קרנות:
  • חוסר מיקוד באסטרטגיה ספציפית ולכן מיצוע של התשואה בין כל האסטרטגיות
  • חוסר בשליטה בהרכב של האגד
  • תשלום דמי ניהול גבוהים יותר

לסיכום ניתן לומר כך:

בעולם הגלובלי והדינאמי של היום, הציפיות של הציבור והרצון של המוסדות הפיננסיים, נפגשו בהשגת כלים חדשים כמו קרנות גידור לקהל הרחב. אלו מספקות פיזור סיכון פחות קורלטיבי לשווקים הרגילים, שיטות עבודה חדשניות, ומנגנון הגיוני של השגת תשואות. היופי הוא כי קיימת גם אפשרות להשתמש בכלי "אגד קרנות הגידור" לביצוע מחקר האמינות הנדרש עבור רוב מה שאנו מעוניינים לדעת. בכל מקרה, ייעוץ והכוונה תמיד יתרמו בעזרה בהבנה ובבחירה של הכלים החדשים-ישנים הללו.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השפעת ההגרעון התקציבי ויחס החוב-תוצר לעתיד שלנו?

מצב גירעון תקציבי נדרש, כמנוע לעתיד טוב יותר

הפניקס ניהול תיקים מנתחים מהו גרעון תקציבי, ומהו מצב הגירעוני הנדרש כמנוע לצמיחה ולעתיד טוב יותר. כל המידע בכתבה הבאה.

קרא עוד
מניות הבנקים: האם הבנק שלך ישרוד את המשבר?

תודה לאל! הבנקים ישרדו את המשבר אבל מה בקשר לרווחיות שלהם?

מדד הבנקים ומניות הבנקים יורדים בעקבות משבר הקורונה. הבנקים ישרדו את המשבר? מה לגבי הרווחיות שלהם בתקופה זו ולאן מועדות פניהם של הבנקים בשנת 2020 בכתבה הבאה.

קרא עוד
סקירת מאקרו ינואר 2021 - קורונה וחיסונים

סקירת מאקרו ינואר 2021 – הפניקס ניהול תיקים

הכלכלן הראשי של הפניקס בית השקעות סיקר עבורכם את ינואר 2021- בחירות, התחסנות האוכלוסייה, ציפיות האינפלציה הגלומות, השתוללות השקל והעלאת הערכת הצמיחה של בנק ישראל.

קרא עוד
סיכום שנת הקורונה - 2020

סיכום שנת הקורונה - 2020

2020 הייתה שנה של פתיחת הברזים המונטארים והפיסקאליים. ברגע שזה התוודע לשווקים הפיננסיים, הדרך הייתה מעלה בנכסי ה-Risk On ומטה בנכסי ה-Risk Off. 

קרא עוד
דולרים על רקע דגל ארצות הברית

מדדי המניות בארה"ב וראסל 2000 – חלון לציפיות מהכלכלה האמיתית

מדד ראסל (Russell 2000): הסבר על המדד האמריקאי החשוב להבנה בין גודל החברות (market cap) לבין השפעתן על הכלכלה האמריקאית.

קרא עוד
ניתוח מצב שוק ההון בשנת 2021 – הפניקס ניהול תיקים

השפעת נתוני המאקרו האחרונים על שוקי המניות

ניתוח נתוני מאקרו - מה הגורם המשפיע ביותר על השוק ההון? האם חדשות טובות בהכרח מובילות למגמה חיובית? הפניקס ניהול תיקים על השפעת נתוני המאקרו בשוק ההון.

קרא עוד
סין וארצות הברית לא מורידות את כפפות האגרוף. המאבק בין המעצמות נמשך

כלכלה ופוליטיקה בסין – התנגשות קשה ביניהן

התערבות ממשלתית בכלכלת סין: בדרך כלל, אנו רגילים לכך שהתערבות ממשלתית נעשית לטובת השווקים אבל במקרה הסיני, הדברים ממש אחרים.

קרא עוד
דולר אמריקאי ודגל ארצות הברית

מה עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי

איך יודעים מראש מתי שוקי מניות יתהפכו לרעה? האם ניתן לחזות מראש? ומה לדוגמא עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי? ההסבר באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
עונת הדוחות בוול סטריט

עונת הדוחות של הרבעון השלישי בארה"ב

עונת הדוחות בוול סטריט כבר כאן. לכן סקרנו עבורכם קצת מהרבעון ה-3 בארצות הברית.

קרא עוד
איש עסקים מחזיק ביד שטרות דולרים מזומנים, על רקע דגל ישראל

איך מרגיש השקל אל מול הדולר? כסופר גיבור!

צוות הפניקס ניהול תיקים מנסה להסביר את התופעה של איך זה ששער הדולר עולה בעולם, אך ערכו יורד בישראל, מה הגורמים לכך? בכתבה הבאה של ניהול תיקים

קרא עוד
השפעת כלכלת רוסיה

איך שינוי בכלכלת רוסיה יכול להשפיע על השווקים הגלובאליים?

מה השפעתה הכלכלית של רוסיה על העולם? מה חלקה המשמעותי של רוסיה ביחס לשוק הגלובלי? ואילו סקטורים מושפעים? הפניקס ניהול תיקים מסבירים הכל.

קרא עוד
איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון

איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בבורסה?

מהי מפולת בבורסה? איך מפולות בבורסה מתפתחות? איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון? למענה על כל השאלות במאמר הבא.

קרא עוד
עקום תשואות

עקום תשואות אגרות החוב – סקירה מקיפה

סקירה מקיפה - עקום תשואות אגרות החוב, עוצמתו נמצאת בעובדה שלכל מיתון גדול קדם שינוי העקומה למצב שונה מהרגיל, בהפניקס ניהול תיקים מסבירים, היכנסו לכתבה לקבלת כל המידע

קרא עוד
מסחר בבורסה

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון: כלי אדיר ללמוד ממנו

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון הינה כלי אדיר מימדים ללמוד ממנו. בכתבה זו סקרנו כלים חינמיים ושווים להערכת מצב שוק ההון של היום כולל תובנות לעתיד.

קרא עוד
מדד הנזילות יכול להשפיע האם השוק יהיה שוק דובי או שורי

הנזילות כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות

נזילות השווקים לבחינת היציבות הפיננסית: במאמר זה באתר הפניקס ניהול תיקים אנו נבחן את מידת ההשפעה של הנזילות, כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות.

קרא עוד
שער הדולר-ין על רקע דגל יפן

יפן – קיצוניות בפרמטרים שונים של המקרו

ליפן יש צרות כלכליות משלה ולמרות השקט התקשורתי היחסי, כנראה שכדאי לנו לשים לב למתרחש בזירה הזו יותר. האם לפנינו פצצה מתקתקת או שנראה הצלחה חוזרת לדחות את הקץ?

קרא עוד
משבר בורסת הקריפטו - FTX

קריסת FTX – האם מדובר באירוע קריפטו בלבד או משהו גדול יותר?

קריסת בורסת FTX, הבורסה השנייה בגודלה בתחומה, היא אירוע מכונן בדפי ההיסטוריה של הקריפטו. מה הסיבות להתרחשותה ומה המשמעות עבור העולם הפיננסי?

קרא עוד
מדד הבורסה

סרגל תיקוני Fibonacci – כלי שכדאי להכירו

מה זה מתנד פיבונאצ'י. ואיך ניתן להשתמש בכלי פיבונאצ'י לניתוח טכני במסחר. כולל דוגמאות מעניינות. כל המידע במאמר המלא באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
מטבעות זהב, על רקע גרפים עולים ויורדים

עקומת התשואות ההפוכה – סמן ברור לעתיד

ללמוד מההיסטוריה על מה צופן לנו העתיד? זה בהחלט אפשרי. באמצעות ניתוח עקומת התשואות ההפוכה לדוגמא נוכל להעריך. ניתוח המצב הנוכחי (אפר' 23) באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
גרף המציג שוק תנודתי בתקופה של חוסר ודאות

השקעות בזמני כאוס

להשקיע בתקופת משבר: איפה לשים את הכסף בזמן שהשווקים רועדים וחוסר הוודאות כשברקע יש מלחמות, אינפלציה, עליית ריבית ואירועים פוליטיים שונים?

קרא עוד
מטבעות ודגל ישראל

מה ההיסטוריה אומרת על שוקי הון בזמני מלחמה?

שוקי ההון שהגיבו עד כה ל"מבצעים" מוגבלים, מתחילים להבין שהפעם המצב שונה, והשוק עלול להגיב בצורה אחרת. לחצו להמשך קריאה.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.