מלחמות ואירועים גיאו-פוליטיים

מה ההיסטוריה אומרת לנו על מה שקרה בזמני מלחמה ומתיחות גיאו-פוליטית

המשבר הגיאו-פוליטי בין רוסיה לאוקראינה

מלחמות גדולות, כמו שהכרנו בעבר, נמצאות ברמה של סבירות נמוכה, בגלל האופי ההרסני של כל מה שזה יכול להביא. בכל אופן, אנחנו כאנשי שוק ההון סקרנים לדעת איך נראו השפעות עימותים גדולים כקטנים על השווקים הבינלאומיים. לצורך זה, יש בידנו שתי טבלאות מעניינות. הטבלה הראשונה מגיעה ממכון CFA המתעד את מה שקרה במלחמות החשובות של המאה הקודמת, ותחילת זו שלנו:

טבלה המציגה השוואה בין התשואה לפני תחילת העימות ולאחריה

בטבלה, ישנן שתי סוגי שורות: Return (הכוונה לתשואה שהייתה מלפני ארבע חודשים לפני תחילת העימות ועד סופו), וה-Risk (סטיית התקן השנתית שהייתה באותה תקופה). בעמודה השמאלית, אנו רואים ציון של סיכום תקופתי בין 1926-2013, וסיכום כללי, של כל האירועים המלחמתיים, וכל אירוע ואירוע בנפרד (מלחמת העולם השנייה, מלחמת קוריאה, מלחמת וייטנאם, ומלחמת המפרץ). העומדות האחרות מציינות סוג של נכסים: מניות גדולות, מניות קטנות, אג"ח של טווח ארוך, אג"ח ממשלתי של 5 שנים, אג"ח קונצרני ארוך טווח, תשואה על מזומן על ידי אג"ח ממשלתי של חודש, ואינפלציה.

ומה אנו רואים? בסה"כ, כל התקופות המלחמתיות הניבו, בסופו של דבר, תשואות חיוביות, כאשר רק בשני מקרים ראינו שלילה ממש מזערית. סטיות התקן השנתיות, והכוללות, קופצות לפעמים אבל התשואות של המניות במיוחד הרבה יותר גבוהות מאשר החלק האג"חי, המזומן והאינפלציה.

ועוד טבלה מעניינת, המגיעה ממכון LPL, אשר מאירה משהו אחר לגבי מה שקורה בזמן העימותים:

טבלת השוואה בין תחילת העימותים לבין מדד המניות הסנופי

בטבלה הזו אנו רואים עימותים (עמודה שמאלית), מתי הם התחילו, מה קרה ביום הראשון במדד המניות העיקרי S&P500, העומק המקסימאלי של הירידה באותו עימות, כמה ימים לקח להגיע לתחתית, וכמה ימים לקח לחזור לנקודת ההתחלה שלפני תחילת העימות. יש בהחלט חריגים גדולים כמו מלחמת העולם (Pearl Harbor) והפלישה לכווית על ידי עירק, אבל אם נסתכל על הממוצעים נראה שהעומק הממוצע היה של איבוד 5% בלבד, הגעה תוך 22 יום לתחתית וחזרה מעלה אחרי חודש וחצי (47 יום).

מה ההיגיון שמאחורי הנתונים

אם נחשוב על זה היטב אין זה מפתיע כלל שאנו רואים נתונים די טובים. ניתן לחלק את הדינאמיקה של השווקים במצבים כאלו לשלושה: ההפתעה הראשונית, ההגעה לתחתית, והתקומה מעלה.

ההפתעה הראשונית לא תהיה נעימה תמיד. גם כאשר יש הרבה הכנות נפשיות למצב מלחמתי, כמו המצב הנוכחי בין רוסיה ואוקראינה, פלישה בפועל תהווה אישור מעשי לחשש, ולכן, מעין הפתעה. ואז, מתחילה הפאניקה של הידיים החלשות. אלו מוכרים כאשר המשקיעים הגדולים והאוספים קולטים את הסחורה. ואחרי שהחלשים הגיעו למצב של תשישות נוצרת תחתית המהווה ההזדמנות קנייה ארוכת טווח.

מנקודה מסוימת, המומנטום החיובי לוקח את המושכות ומביא לחזרה מעלה. אגב, ראינו את זה גם במשבר הקורונה אשר אינו עניין מלחמתי במיוחד. מדוע הנתונים טובים ומגיעים לחזרה די מהר? בגלל שמהות הבעיה אינה כלכלית, בדרך כלל. רק כאשר יש סכנה של שיבוש כלכלי (כמו במלחמות עולם, או שהעימות נמצא באזור אסטרטגי של חומרי גלם) התהליך הזה יכול לקחת הרבה יותר זמן מהממוצע. בגדול, רק משברים הנובעים ישירות מסיבה כלכלית-סיסטמית מביאים לתקופות ארוכות מאוד של התאוששות עד החזרה לנקודת ההתחלה: 1929, שנות ה-70-80 (אינפלציה גבוהה מאוד), ה-דוט.קום, ומשבר הסאב-פריים של 2006-9.

לסיכום נאמר:

למרות שאין הבטחות ואישורים לשום דבר בעולם שוק ההון הגלובלי, ההיסטוריה אומרת לנו שעימותים לא עולמיים ושאינם משפיעים ישירות על הפקת סחורות אסטרטגיות, לא בהכרח מהווים סיבה לחשש מצד משקיעים. תחילת המאה הנוכחית לא היו עימותים כאלו אשר שיבשו ברצינות את המהלך של שוקי ההון. למעשה, המשברים הגדולים בשווקים מיוחסים לעניינים של "בועות". ויש להניח, בואו נקווה, שכך יהיה גם בעתיד.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השפעת ההגרעון התקציבי ויחס החוב-תוצר לעתיד שלנו?

מצב גירעון תקציבי נדרש, כמנוע לעתיד טוב יותר

הפניקס ניהול תיקים מנתחים מהו גרעון תקציבי, ומהו מצב הגירעוני הנדרש כמנוע לצמיחה ולעתיד טוב יותר. כל המידע בכתבה הבאה.

קרא עוד
מניות הבנקים: האם הבנק שלך ישרוד את המשבר?

תודה לאל! הבנקים ישרדו את המשבר אבל מה בקשר לרווחיות שלהם?

מדד הבנקים ומניות הבנקים יורדים בעקבות משבר הקורונה. הבנקים ישרדו את המשבר? מה לגבי הרווחיות שלהם בתקופה זו ולאן מועדות פניהם של הבנקים בשנת 2020 בכתבה הבאה.

קרא עוד
סקירת מאקרו ינואר 2021 - קורונה וחיסונים

סקירת מאקרו ינואר 2021 – הפניקס ניהול תיקים

הכלכלן הראשי של הפניקס בית השקעות סיקר עבורכם את ינואר 2021- בחירות, התחסנות האוכלוסייה, ציפיות האינפלציה הגלומות, השתוללות השקל והעלאת הערכת הצמיחה של בנק ישראל.

קרא עוד
סיכום שנת הקורונה - 2020

סיכום שנת הקורונה - 2020

2020 הייתה שנה של פתיחת הברזים המונטארים והפיסקאליים. ברגע שזה התוודע לשווקים הפיננסיים, הדרך הייתה מעלה בנכסי ה-Risk On ומטה בנכסי ה-Risk Off. 

קרא עוד
דולרים על רקע דגל ארצות הברית

מדדי המניות בארה"ב וראסל 2000 – חלון לציפיות מהכלכלה האמיתית

מדד ראסל (Russell 2000): הסבר על המדד האמריקאי החשוב להבנה בין גודל החברות (market cap) לבין השפעתן על הכלכלה האמריקאית.

קרא עוד
ניתוח מצב שוק ההון בשנת 2021 – הפניקס ניהול תיקים

השפעת נתוני המאקרו האחרונים על שוקי המניות

ניתוח נתוני מאקרו - מה הגורם המשפיע ביותר על השוק ההון? האם חדשות טובות בהכרח מובילות למגמה חיובית? הפניקס ניהול תיקים על השפעת נתוני המאקרו בשוק ההון.

קרא עוד
סין וארצות הברית לא מורידות את כפפות האגרוף. המאבק בין המעצמות נמשך

כלכלה ופוליטיקה בסין – התנגשות קשה ביניהן

התערבות ממשלתית בכלכלת סין: בדרך כלל, אנו רגילים לכך שהתערבות ממשלתית נעשית לטובת השווקים אבל במקרה הסיני, הדברים ממש אחרים.

קרא עוד
דולר אמריקאי ודגל ארצות הברית

מה עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי

איך יודעים מראש מתי שוקי מניות יתהפכו לרעה? האם ניתן לחזות מראש? ומה לדוגמא עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי? ההסבר באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
עונת הדוחות בוול סטריט

עונת הדוחות של הרבעון השלישי בארה"ב

עונת הדוחות בוול סטריט כבר כאן. לכן סקרנו עבורכם קצת מהרבעון ה-3 בארצות הברית.

קרא עוד
איש עסקים מחזיק ביד שטרות דולרים מזומנים, על רקע דגל ישראל

איך מרגיש השקל אל מול הדולר? כסופר גיבור!

צוות הפניקס ניהול תיקים מנסה להסביר את התופעה של איך זה ששער הדולר עולה בעולם, אך ערכו יורד בישראל, מה הגורמים לכך? בכתבה הבאה של ניהול תיקים

קרא עוד
השפעת כלכלת רוסיה

איך שינוי בכלכלת רוסיה יכול להשפיע על השווקים הגלובאליים?

מה השפעתה הכלכלית של רוסיה על העולם? מה חלקה המשמעותי של רוסיה ביחס לשוק הגלובלי? ואילו סקטורים מושפעים? הפניקס ניהול תיקים מסבירים הכל.

קרא עוד
איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון

איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בבורסה?

מהי מפולת בבורסה? איך מפולות בבורסה מתפתחות? איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון? למענה על כל השאלות במאמר הבא.

קרא עוד
עקום תשואות

עקום תשואות אגרות החוב – סקירה מקיפה

סקירה מקיפה - עקום תשואות אגרות החוב, עוצמתו נמצאת בעובדה שלכל מיתון גדול קדם שינוי העקומה למצב שונה מהרגיל, בהפניקס ניהול תיקים מסבירים, היכנסו לכתבה לקבלת כל המידע

קרא עוד
מסחר בבורסה

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון: כלי אדיר ללמוד ממנו

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון הינה כלי אדיר מימדים ללמוד ממנו. בכתבה זו סקרנו כלים חינמיים ושווים להערכת מצב שוק ההון של היום כולל תובנות לעתיד.

קרא עוד
מדד הנזילות יכול להשפיע האם השוק יהיה שוק דובי או שורי

הנזילות כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות

נזילות השווקים לבחינת היציבות הפיננסית: במאמר זה באתר הפניקס ניהול תיקים אנו נבחן את מידת ההשפעה של הנזילות, כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות.

קרא עוד
שער הדולר-ין על רקע דגל יפן

יפן – קיצוניות בפרמטרים שונים של המקרו

ליפן יש צרות כלכליות משלה ולמרות השקט התקשורתי היחסי, כנראה שכדאי לנו לשים לב למתרחש בזירה הזו יותר. האם לפנינו פצצה מתקתקת או שנראה הצלחה חוזרת לדחות את הקץ?

קרא עוד
משבר בורסת הקריפטו - FTX

קריסת FTX – האם מדובר באירוע קריפטו בלבד או משהו גדול יותר?

קריסת בורסת FTX, הבורסה השנייה בגודלה בתחומה, היא אירוע מכונן בדפי ההיסטוריה של הקריפטו. מה הסיבות להתרחשותה ומה המשמעות עבור העולם הפיננסי?

קרא עוד
מדד הבורסה

סרגל תיקוני Fibonacci – כלי שכדאי להכירו

מה זה מתנד פיבונאצ'י. ואיך ניתן להשתמש בכלי פיבונאצ'י לניתוח טכני במסחר. כולל דוגמאות מעניינות. כל המידע במאמר המלא באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
מטבעות זהב, על רקע גרפים עולים ויורדים

עקומת התשואות ההפוכה – סמן ברור לעתיד

ללמוד מההיסטוריה על מה צופן לנו העתיד? זה בהחלט אפשרי. באמצעות ניתוח עקומת התשואות ההפוכה לדוגמא נוכל להעריך. ניתוח המצב הנוכחי (אפר' 23) באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
גרף המציג שוק תנודתי בתקופה של חוסר ודאות

השקעות בזמני כאוס

להשקיע בתקופת משבר: איפה לשים את הכסף בזמן שהשווקים רועדים וחוסר הוודאות כשברקע יש מלחמות, אינפלציה, עליית ריבית ואירועים פוליטיים שונים?

קרא עוד
מטבעות ודגל ישראל

מה ההיסטוריה אומרת על שוקי הון בזמני מלחמה?

שוקי ההון שהגיבו עד כה ל"מבצעים" מוגבלים, מתחילים להבין שהפעם המצב שונה, והשוק עלול להגיב בצורה אחרת. לחצו להמשך קריאה.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.