ניהול תיקים אקטיבי מול קופות גמל להשקעה

תכונות עיקריות של כל מסלול כמשקפות את צורכי המשקיע הפוטנציאלי

מהי קופת גמל? קופת גמל היא מכשיר חיסכון לטווח ארוך המאפשר לחסוך כסף לפנסיה

העניין פשוט: לכל משקיע פרמטרים אישיים המתאימים לו. ולשם כך, ישנם כלים רבים העומדים לרשותו. זאת, על מנת לבצע את משימתו. בסקירה זו נזכיר כמה אופציות של כלים לחסכון והשקעה, מעבר לפיקדון דמוי מזומנים, כאשר עיקר תשומת הלב תהיה השוואה תפקודית בין שני מסלולים שונים: גמל להשקעה וניהול תיק אקטיבי.

לפני כן, נחלק את המשקעים לשני סוגים: אלו הרוצים לחסוך, ואלו הרוצים להרוויח משוקי ההון. החוסכים מגיעים לכלים המיועדים לטווח הארוך יותר, עם גוון פנסיוני יותר, כאשר רוב החיסכון הזה ייעשה דרך ההכנסות (משכורת או קופת גמל לעצמאים). הטבות המס השנתיות (הטבות מס בהפקדה לקופת גמל לפי סעיף 45 ו- 47 לפקודת מס הכנסה – 2021) משלימות את היכולת למקסם את הדרך הזו כדי לדאוג לעתיד הרחוק יותר.
לרוב ביטוחי מנהלים, פנסיות, קופות גמל רגילות, אלו הכלים שיתעניינו בהם החוסכים.

מצד שני, אלו המנסים לעשות רווח בשוק ההון ייגשו בד"כ לכלים המאפשרים פעילות הרבה יותר אינטנסיבית.
דרך קרנות נאמנות וקרנות סל, או קניה ישירה של נכסים פיננסיים באופן עצמאי, או דרך מנהל תיקים מקצועי, אשר תפקידו להביא למשקיע את מיטב הניסיון והידע בנושא. גם הסיכון היחסי, וגם קצב הפעילות, יהיו הרבה יותר משמעותיים, וזאת מעצם הכוונה ההתחלתית של הלקוח.

מראש, צריכה להיות מוסכמה בין הלקוח לבין עצמו, או בינו למנהל תיק ההשקעות שלו, שיש צורך באותו גידול בפעילות וסיכון על מנת למקסם יכולת רווח בשוקי ההון. קיימת ההבנה שללא סיכון ותגובה לשוק אין דרך לעשות תשואות טובות יותר מנכסי הייחוס הרגילים. וזהו הבסיס ההתחלתי להבנת הצרכים של המשקיע הישראלי המגוון.

השוואה בין קופות גמל וקופות גמל להשקעה

ולפני שנרחיב על ההשוואה בין ניהול תיק אקטיבי ופעילות דרך קופות הגמל להשקעה, הנה השוואה מקדימה בין קופות הגמל הרגילות ואלו להשקעה:

  • בקופת הגמל להשקעה ישנה מגבלה של עד כ- 71,000 ש"ח לשנה, אשר אינה קיימת בקופת גמל רגילה.
  • אין השתתפות מעסיקים בקופת הגמל להשקעה מול זו הרגילה.
  • בקופת הגמל להשקעה אין מגבלה של משיכת הון, ואין מגבלה של זמינות הכסף. בקופות גמל רגילה, המיועדת להיות כלי פנסיוני ישנן מגבלות כאלו.
  • הטבות מס: בגמל להשקעה אין הטבות מס הכנסה על ההפקדה, ואין הטבות על רווחי ההון לעומת קופות הגמל הרגילות.
  • בשני המקרים ניתן להסב את ההון לקצבה, כאשר אם תחליטו להעביר את הכסף מקופת גמל להשקעה ל-"רגילה", בה מושכים את הכסף כקצבה לאחר גיל 60, תהיו פטורים ממס רווח הון וממס הכנסה.
  • ובשני המקרים (עם הגבלות פרטניות) ניתן לקבל הלוואות על בסיס הסכום בקופה והמוטבים יהיו זכאים לקבל חלק, או כל הסכום.

ברור שמכל זה ניכרת היטב המהות שעמדה לנגד עיניו של המחוקק כאשר הומצא הכלי שנקרא "קופת גמל להשקעה": לתת כלי נזיל, וגמיש ברמת מסלולים, לחוסכים הקטנים יחסית, שיהווה חסכון, וגם קרן לקצבה עתידית אפשרית. רוב ההטבות הגדולות (רווחי ההון, השתתפות מעסיק, מס הכנסה בהפקדה) אינם קיימים ברמת ההון כאן כי הקופה נראית יותר ככלי פעיל של ניהול מאשר חסכון פנסיוני אמיתי עד הסוף.

ומה מציע ניהול תיק אקטיבי כנגד אותו כלי פיננסי?

ניהול תיק הוא מוצר אחר לחלוטין. לעומת פעילות בקופה (מעכשיו אומר "קופה" במקום קופת גמל להשקעה לצורך קיצור) הנעשית על ידי הלקוח עצמו, מעורב כאן איש מקצוע. וזה הבדל עצום מלכתחילה. שנית, בתיק מנוהל קיימת גמישות, ויכולת גיוון ברזולוציה עצומה, ביחס לבחירת המסלולים הקיימת למשקיעי הקופות.

הן בדרגת הקטגוריה של הנכסים (מניות, אג"ח, נגזרים, חוזים עתידיים, חלק אלטרנטיבי, וכו...) והן ברמה הספציפית של שמות מניות, אג"ח מסוים זה או אחר, וגם ברמה הגיאוגרפית של הפעילות, וכו... כמו כן, יכולת השינוי בתיק המנוהל היא מיידית, לעומת שינוי מסלול שייקח קצת זמן כאשר המגמות יכולות להתשנות במהירות.

בניהול תיק אין כמובן מגבלה של גודל ומלכתחילה יש הנחה שהחוסר בהטבות מס יפוצה על ידי יכולות תשואה טובות ממה שניתן לקבל דרך עבודה בקופה, באופן עצמאי. אבל, ואני וצריך לחזור על זה שוב: עיקר העניין בניהול תיק הוא האמון שנותן הלקוח במנהל הכספים שלו. אמון המבוסס לא רק על ההנחה שאותו מנהל יודע יותר, עוקב אחרי השוק בצורה אופטימאלית, ומבין הרבה יותר את הצדדים השונים שיכולים לגרום לרווח או להפסד, אלא קיים גם עקב היסטוריה משותפת ישירה או עקיפה (דרך המלצות) עם אותו מנהל.

אגב, קור הרוח שלו בזמני משבר, או חוסר התלהבות יתרה שלו בזמני אופוריה, יהוו עוד כמה מאבני היסוד של אותו אמון. נכון שבקנייה של קרן נאמנות ניתן "לרכוש" גם את כישרונם של מנהלי הקרן אבל אין השוואה בין זה והקשר האישי שקיים בין לקוח ומנהל תיק אישי, אשר יודע בדיוק את הניואנסים של אהבת הסיכון והצרכים האישיים של כל לקוח ולקוח.

סיכום קצר:

בסופו של דבר ניתן לסכם זאת כך: עבור הטווח הארוך והבינוני, ועבור אלו שרוצים לחסוך כספים מחוץ למסגרת של ההכנסה באופן עצמאי, קופות הגמל להשקעה הן כלי לא רע בכלל. הזמינות והגמישות של הכספים טובה מאוד ביחס לכלים הפנסיונים, וזה מה שחשוב כאן.

עבור הלקוח הפעיל יותר, שאינו רוצה לעשות את כל העסקאות לבד אלא מעדיף לטפח קשר אישי, ואמון הדדי הדוק, עם מנהל תיקו, יכולות הגיוון, וחוסר המגבלות בדבר אופי הנכסים וגודל התיק מכריעים לטובה. כאמור, לכל אחד טעמו. ואנו נאחל לכולם הצלחה רבה!

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

מהו מדד מעלה בבורסה תל אביב

מדד מעלה ת"א - שילוב מעשים טובים והשקעה נבונה

מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים

קרא עוד
מדד מניות תל אביב 100

מדוע שוק המניות הישראלי מקרטע כל כך ביחס לחבריו בחו"ל?

מדוע שוק המניות הישראלי (מדד ת"א) מקרטע ביחס לשווקים והמדדים השונים בעולם? הניתוח המלא בכתבה הבאה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד

מניות הבנקים בצל המשברים – המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי

משבר מניות הבנקים - במה שונה המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי של 2020? ובכן כנראה שהבנקים הפנימו את משבר הסאב-פריים ואלו הצעדים שלהם במשבר הנוכחי

קרא עוד
שוק המניות האמריקאי גרף על דגל ארצות הברית

ניסיון להעריך את שווי שוק המניות האמריקאי

האם שווי המניות מושפע מהיגיון כלכלי השווה השקעה או ששבוי באופוריה או דיכאון זמני? מאמר זה מבית הפניקס ניהול תיקים מסביר שאי אפשר לנתק בין השניים.

קרא עוד
אגח ארצות הברית – עלייה בתשואות

אג"ח ממשלתי אמריקאי: שינוי מגמה מאז תחתית בתשואות באוגוסט

אגרות החוב יורדות אך גורמות לתשואה עליהן לעלות. האם הסיבה לעלייה בתשואות היא ההיצע של האג"ח, או רצון השחקנים הגדולים בתשואות גבוהות יותר?

קרא עוד
בצורת, כדור הארץ מתחמם – שינויי האקלים בשנת 2022

משבר האקלים בשנת 2022 – השלכות כלליות, ועל שוק ההון בפרט

בכתבה הבאה נסקור את ההשלכות הכלכליות של משבר האקלים על הכלכלה ושוק ההון בפרט נכון לשנת 2022. מוזמנים לקרוא בהרחבה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
שיווי המשקל של היורו מול הדולר, עניין של היצע מול ביקוש או גורם מכוון?

יורו-דולר 1:1 – עניין של היצע וביקוש או משהו מכוון?

יורו והדולר נסחרים כעת ברמה של 1:1, כלומר שווים, האם מדובר בעניין של היצע וביקוש גרידא, או שזה משהו עמוק יותר ומכוון? ומה זה אומר על מצב השוק?

קרא עוד
דולרים אמריקאים דגל ארצות הברית וגרפים

משימה קשה אבל אפשרית – לאבחן שיאים ותחתיות

רוצים לדעת איך לזהות מגמות בשוק ההון? אבחון שיאים ותחתיות כסוחרים זו יכולה להיות משימה לא פשוטה והדעות חלוקות בנושא אבל כדאי לשמוע אותן. הדעות כאן

קרא עוד
תנועת המחירים למעלה ולמטה – רמות תמיכה והתנגדות שונות במסחר

רמות תמיכה והתנגדות – יסודות תנועת המחיר

רמות תמיכה והתנגדות בניתוח טכני: להבין בקלות מה זה ומהן יסודות תנועת המחיר, את הפסיכולוגיה של אזורי תמיכה והתנגדות וכיצד להשתמש בהן לטובתך במסחר.

קרא עוד
תמונה להמחשה של נתוני עליות

אירוע במחיר, ואישורו – מנגנון למגמה בריאה

שוק ההון מתנהל על בסיס פונדמנטלי. בנוסף לבסיס של המקרו-מיקרו, ישנם אלמנטים טכניים ופסיכולוגיים המוסיפים המון למהלך מגמתי בנכס פיננסי. להמשך קריאה היכנסו

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.