מטבעות קריפטוגרפיים הם העתיד? הביטקוין כמצג נוסף של חשש לעתיד לבוא

קומפלקס ה-Crypto-Currencies הצליח להגיע לדרגת לגיטימיות המאפשרת המשך חיוב מגמתי

השקעה בביטקוין

זירת המטבעות הוירטואליים כבר אינה שייכת לחלק האקזוטי של שוק ההון. החשיפה היום יומית, של כל החלקים הנעים בה, מתקבלת במדיה הכלכלית בטבעיות האופיינית להרבה מאוד קטגוריות "לגיטימיות", וותיקות, כמו שוקי האג"ח, המניות, המטבעות והסחורות.

ההתפתחות הלגיטימיות של השימוש במטבעות

זה כבר זמן שאנו יכולים לתשאל כל פלטפורמה של נתונים פיננסים (יאהו, אינווסטינג, ברצ"רט, סטוקצ"ארטס, וכו...) על הביטקוין וחבריו. והאמת היא שזה היה כנראה תהליך בלתי נמנע. מקוריוז טכנולוגי, המלווה בהמון חשדנות ומקושר למעשים פליליים, הזירה הזו בנתה אט אט מנגנונים של בקרה, ניקתה את האורוות בחלק גדול מפלטפורמות המסחר במטבעות, ואף התקבלה למסחר בורסאי לגיטימי דרך צינור הנגזרים של החוזים העתידיים. היותו גם אחד מן ה-CFD הפופולאריים ביותר לא הזיק.

מה שעדיין חסר בזירה הזו, בהקשר לשוק ההון והפעילים בו, היא תעודת סל רחבה ומקובלת (ישנן קטנות מקנדה אבל לא מספיק נפוצות...). זאת, בדומה לתעודות הסל הקיימות על כל כך הרבה סוגים של נכסים וקטגוריות. תעודה שתהיה ידועה, פופולארית ויציבה, כמו שה-GLD מייצג את מחיר מתכת הזהב, ומחליף לרבים את הצורך באחזקה פיזית של מטילים או מניות כרייה של המתכת. בגדול, הלגיטימיות כבר אינה נושא עבור רוב המטבעות העיקריים, ובמיוחד עבור הביטקוין, ספציפית. נוסיף לכך שיותר ויותר יישומים משתמשים ב-Blockchain כבסיס עיקרי של בסיס הפיתוח שלהם ותקבלו סביבה מאוד נוחה לקידום הביטקוין להיות אלטרנטיבה נוספת לשמירה על ההון.

אז מה היה לנו עד כה, עבור מי שרצה להשיג סוג של הגנה מפני משבר מוניטארי סיסטמי? לא הרבה. את המתכות היקרות הזכרנו (זהב וכסף), ואליהן נוסיף את הדולר האמריקאי, ואת האג"ח הממשלתי האמריקאי של הטווח הקצר מאוד. כל אלו, היו, ונשארו, הקלאסיקה של נכסי המפלט. המטבעות הוירטואליים, ובמיוחד הביטקוין, כמייצג עיקרי שלהן, פשוט התווספו, בזמן האחרון, לחבורה הזו. לא הזיקה התחייבותו של אילון מאסק לשים כ-1.5 מיליארד דולר בקופה הזו אבל, גם בלי זה, אין ספק שרוח גבית הייתה המובילה מבין כל רוחות הפרצים שזרמו סביב המטבעות האלו.

איך זה נראה בחודשים האחרונים?

להלן תצוגה גראפית של התפתחות הביטקוין בחודשים האחרונים, הנה גרף יומי של המטבע, מול הדולר, מאז 10-2020 ועד עכשיו:

גרף יומי של שער הביטקוין מתוך מערכת מסחר

קשה לומר שאנו מקבלים רושם אחר, מאשר מהלך מגמתי עולה, מן הגרף הזה. עצם ההגדרה של מגמה עולה רשמית מוצג כאן, באופן הכי קלאסי שניתן: רצף של שיאים ושפלים עולים. אבל מה הבעיה? משיא של 40,000 לשפל של 30,000 (ינואר 2020), המהלך היורד מהווה דוגמה אופיינית לתנודתיות של המטבע. מדובר במהלך כואב למי שאינו מקיים נוהל צמוד וברור של ניהול סיכונים או, למי שאינו מיישם מדיניות אחזקה ארוכת טווח מאוד. בסה"כ, התנודתיות עצומה, ומכילה אספקטים של "ניעור" אופייני של ה"ידיים החלשות". לדעת רבים, זו הסיבה שרוב רובו של הציבור הרחב אינו מחזיק בנכסים האלו, בכמויות באמת גדולות, למרות הכותרות הגדולות כאשר מגיעים לשיאים היסטוריים חדשים. יכולת הספיגה של אותו ציבור כללי היא מזערית, כאשר תיקון יורד מגיע עד כדי עשרות אלפי דולרים ליחידה.

אבל בעצם, מה דוחף אותו מעלה?

כמו בכל סקירה, אין כאן המלצה או הכוונה לעשות דבר בזירה הזו אלא רק לנסות ולהאיר על המתרחש בה. לכן, כאשר אנו באים לעשות בדיוק את זה, דהיינו לנסות ולהאיר על תנועת המחיר של הביטקוין, לא נוכל שלא להוסיף אלמנט קריטי להבנה, שעדיין לא הוזכר עד כה:

מעבר להיותו נכס שמחוץ למערכת הבנקאית הגלובלית הרשמית, ומעבר להיותו נכס מפלט כנגד משברים, מהותו של הביטקוין ושל חלק ניכר ממטבעות הקריפטו, מחייב שיפור בערכה של כל יחידה בודדת. מדוע? כי הגדרת המטבע מורה לנו על הנפקה "טכנולוגית" מוגבלת של כמות יחידות כאלו. בסופו של דבר, יהיו רק 21 מיליון מטבעות. זהו. אין כאן בנק מרכזי שיוכל להדפיס למוות שטרות ומטבעות כאלו, וידלל את ערכו במשך שנים על גבי שנים. אין כאן אפילו דרך מעשית לשנות את גזירה. כל עולם הביטקוין יצטרך להסתדר עם הכמות הסופית הזו. וזה הופך אותו, עם הזמן, ועם התקדמות הכרייה הקשה יותר ויותר של המטבעות, למצרך נדיר.

מטבעות קריפטוגרפיים הם העתיד?

מה יכול לשבש את הדברים, ולגרום לכך שכל הזירה של Crypto-Currencies תהפוך לאפיזודה חולפת ובועה בדמות כל הבועות שהיו בהיסטוריה האנושית? במקום להפוך להיות למטבע-נכס שבו יושקע חלק מן ההון הגלובלי? יתכן שמדובר בדבר אחד: פעילות אקטיבית של ממשלות הגלובוס נגד המהות הזו. האמת היא שבתחילת דרכו זה היה החשש העיקרי, וציפו בכל רגע נתון לראות חוקים ותקנות שיגבילו את התפשטות התופעה. היו ניסיונות קטנים, בעיקר מול פלטפורמות המסחר, אבל לא נעשה מאמץ אמיתי, בינלאומי, לחיסול הביטקוין וחבריו. למעשה, קבלת הביטקוין, על ידי מערכת סליקה גדולה כמו Paypal, כאמצעי תשלום והמרה אפשריים, מסמנת עוד שלב בכיוון הנגדי.

אז מה העתיד צופן? מי יודע? יש לזכור שפעולות ממשלתיות יכולות להיעשות בין-לילה, ובתיאום מרשים. והחשש הזה קיים. אבל, עד שזה יקרה, נניח את ההיפך ונאמר: הזירה כולה ראויה למעקב צמוד ככלי אינדיקאטיבי. אולי בעייתי להשקעה, עקב תנודתיותו, אבל בהחלט סמן של סנטימנט, ושל הגידול בפחד הכניסה לתוך משבר החוב הגדול.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

מהו מדד מעלה בבורסה תל אביב

מדד מעלה ת"א - שילוב מעשים טובים והשקעה נבונה

מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים

קרא עוד
מדד מניות תל אביב 100

מדוע שוק המניות הישראלי מקרטע כל כך ביחס לחבריו בחו"ל?

מדוע שוק המניות הישראלי (מדד ת"א) מקרטע ביחס לשווקים והמדדים השונים בעולם? הניתוח המלא בכתבה הבאה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד

מניות הבנקים בצל המשברים – המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי

משבר מניות הבנקים - במה שונה המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי של 2020? ובכן כנראה שהבנקים הפנימו את משבר הסאב-פריים ואלו הצעדים שלהם במשבר הנוכחי

קרא עוד
שוק המניות האמריקאי גרף על דגל ארצות הברית

ניסיון להעריך את שווי שוק המניות האמריקאי

האם שווי המניות מושפע מהיגיון כלכלי השווה השקעה או ששבוי באופוריה או דיכאון זמני? מאמר זה מבית הפניקס ניהול תיקים מסביר שאי אפשר לנתק בין השניים.

קרא עוד
אגח ארצות הברית – עלייה בתשואות

אג"ח ממשלתי אמריקאי: שינוי מגמה מאז תחתית בתשואות באוגוסט

אגרות החוב יורדות אך גורמות לתשואה עליהן לעלות. האם הסיבה לעלייה בתשואות היא ההיצע של האג"ח, או רצון השחקנים הגדולים בתשואות גבוהות יותר?

קרא עוד
בצורת, כדור הארץ מתחמם – שינויי האקלים בשנת 2022

משבר האקלים בשנת 2022 – השלכות כלליות, ועל שוק ההון בפרט

בכתבה הבאה נסקור את ההשלכות הכלכליות של משבר האקלים על הכלכלה ושוק ההון בפרט נכון לשנת 2022. מוזמנים לקרוא בהרחבה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
שיווי המשקל של היורו מול הדולר, עניין של היצע מול ביקוש או גורם מכוון?

יורו-דולר 1:1 – עניין של היצע וביקוש או משהו מכוון?

יורו והדולר נסחרים כעת ברמה של 1:1, כלומר שווים, האם מדובר בעניין של היצע וביקוש גרידא, או שזה משהו עמוק יותר ומכוון? ומה זה אומר על מצב השוק?

קרא עוד
דולרים אמריקאים דגל ארצות הברית וגרפים

משימה קשה אבל אפשרית – לאבחן שיאים ותחתיות

רוצים לדעת איך לזהות מגמות בשוק ההון? אבחון שיאים ותחתיות כסוחרים זו יכולה להיות משימה לא פשוטה והדעות חלוקות בנושא אבל כדאי לשמוע אותן. הדעות כאן

קרא עוד
תנועת המחירים למעלה ולמטה – רמות תמיכה והתנגדות שונות במסחר

רמות תמיכה והתנגדות – יסודות תנועת המחיר

רמות תמיכה והתנגדות בניתוח טכני: להבין בקלות מה זה ומהן יסודות תנועת המחיר, את הפסיכולוגיה של אזורי תמיכה והתנגדות וכיצד להשתמש בהן לטובתך במסחר.

קרא עוד
תמונה להמחשה של נתוני עליות

אירוע במחיר, ואישורו – מנגנון למגמה בריאה

שוק ההון מתנהל על בסיס פונדמנטלי. בנוסף לבסיס של המקרו-מיקרו, ישנם אלמנטים טכניים ופסיכולוגיים המוסיפים המון למהלך מגמתי בנכס פיננסי. להמשך קריאה היכנסו

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.