הורדת הדירוג של Fitch – נקודת מפנה או מהומה בכוס מים?

הורדת הדירוג של אג"ח מדינה מייצר המון גלים – הנה חלק מהם

דולר אמריקאי

זו לא הייתה הפעם הראשונה שמורידים את הדירוג של האג"ח הממשלתי האמריקאי. ב-2011 עשתה זאת S&P Global באותה צורה ממש: מ-AAA ל-+AA. הפעם, בראשון לאוגוסט 2023, הייתה זו חברת Fitch שעשתה זאת. הסיבות? מאוד דומות למה שקרה ב-2011: אחרי הדיונים סביב תקרת החוב, מצב הגירעון, הצורך של הממשל להנפיק חוב הוא עצום וגדל. היום, לא רק שהממשל הנוכחי אינו מקצץ בהוצאות, אלא שהוא מגדיל אותן בעוד קנה מידה בהמון חזיתות:

תוכניות לשיקום התשתיות, מלחמה בתופעת שינוי האקלים, תוכניות רווחה המותאמות לאוכלוסיות החלשות, וגם, להמשך העצמת הביטחון של ארה"ב ובנות בריתה. זאת, כאשר העימות באוקראינה, והחשש מפעילות המעצמה הסינית, מייצרים צרכים שלא היו עד כה. בנוסף, ובצורה די בולטת, חברת הדירוג מציינת את העלות הנוספת בתשלום הריביות על החוב הקיים והעתידי. תשלום כולל המוערך סביב הטריליון (!) דולר בשנה, כאשר המח"מ הממוצע של כל החוב עומד על שנתיים-שלוש בלבד, ויש צורך בגלגול כספים בכמויות דמיוניות ממש, בריבית גבוהה סביב ה-4-6%.

בגדול נסכם: חברת הדירוג הצביעה על המובן והידוע: ארה"ב נמצאת בחוב גדול, וגדל, אשר עלותו עולה דרמטית בגלל הריביות החדשות. האם יש כאן אסון בלתי נמנע? המעורר פחד ואימה? לא ממש. אחרי שב-2011 העניין עבר בשלום, רוב הדעתנים חושבים שהפד והממשל יצליחו להעביר את הרעה הזו ללא תופעות לוואי קשות, גם הפעם. לעומתם, שוק האג"ח אינו חושב כך. כתגובה טבעית אחרי הורדת הדירוג, כל התשואות של האג"ח הממשלתי האמריקאי עלו בצורה דרמטית. הנה גרף יומי של תשואת האג"ח ל-30 שנה:

גרף תשואת האגח הממשלתי האמריקאי 

מאזור שנקבע כתחתית קשיחה, במשך תקופה ארוכה למדי, סביב 3.8%, התשואה של האג"ח ארוך הטווח הזה עלתה עד ההתנגדות ההיסטורית של השיאים האחרונים: 4.40%-4.30%. ומשם התמתנה לאזור ה-4.17% (09-08-2023). יש לזכור שהאג"ח הארוכים, של ה-10 ו-30 שנה, הם הבסיס למימון של הפעילות הכלכלית ארוכת הטווח, כולל נושא המשכנתאות. וכאשר התשואות קופצות כך, האפקט של הורדת הדירוג מתבטאת מיד לא רק ביכולת הממשל לגייס כספים בשוק, אלא ביכולת של הצרכנים לקחת חוב חדש לצורכי הרחבה, יזמות, נדל"ן, וכו... שלא נדבר על גלגול החוב בחברות (האג"ח הקונצרני) אשר תמיד מתכנס למה שקורה סביב האג"ח המדורג הכי טוב.

נקודה שנייה לציון, וזו חשובה מאוד לטווח הבינוני: כאשר התשואות של הטווח הארוך (10-30 שנה) עלו כה הרבה, אלו של הטווח הקצר לא עלו כל כך, או אף עמדו במקום. הסיבה לכך פשוטה: אפקט הקושי לגייס כספים מתבטאת בעתיד הרחוק יותר, ופחות ברמה של שנתיים או פחות. ומה הפרש התנהלות זה גרם? ניחשתם נכון: ירידה בעקומת התשואות ההפוכה. ראו את הגרף היומי של ההפרש בין השנתיים ל-10 שנים:

גרף יומי – היפוך עקומת התשואות בין האגח שנתיים 

אחרי נגיעה נוספת בשיא של 1.09%, ההפרש קרס ל-0.75-0.8%. עקרונית, אין סיבה שתהליך זה לא ימשיך לקרות עד ההגעה, לפחות, סביב 0.40%. המשמעות המיידית לכך פשוטה: מקובל לחשוב שאינדיקאטור עקומת התשואות עובד כך:

שלב ראשון, יש היפוך, וזו אתראה ראשונה לגבי מיתון מתקרב.
שלב שני, מגיעים לקיצוניות של ההפיכה, וזו סימן של עוצמת המיתון שאמור להגיע.
והשלב השלישי, חזרה מטה של העקומה למצב של עקומה רגילה, ולא הפוכה. עקרונית, זהו הסימן שאותו מיתון, שאותו חזתה העקומה בהיפוכה, מתחיל ממש.

הירידה של העקומה הנוכחית מתקרבת לגבול הזה. האם יקרה מה שכולם חושבים, ואפילו לא נראה Soft Landing? האם "זה יהיה שונה הפעם?" מי יודע... היסטורית, כל מי שחשב כך התבדה.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

אינפלציה – משפיעה על כל המטבעות והשווקים בעולם

מהי אינפלציה וכיצד היא משפיעה על הכלכלה?

אינפלציה, מהמושגים החשובים והמשפיעים ביותר על הכלכלה ובניהול תיקי השקעות. מעוניין ללמוד על מהי אינפלציה, השפעות התחזיות ויעדי אינפלציה על ניהול תיקים? בכתבה הבאה

קרא עוד
הבנק המרכזי של ארצות הברית

הבנק המרכזי האמריקאי החליט: הולכים על אינפלציה כנגד סכנת שפל כלכלי מן הקורונה

אינפלציה, דפלציה או סטגפלציה? הפדרל רזרב כבר החליט. לאחר משבר הקורונה זוהי החלטתו של הבנק המרכזי של ארצות הברית בנוגע לעמדות בנושא האינפלציה. הפניקס ניהול תיקים

 

קרא עוד
סחורות כמדד לפי אינפלציה

מסחר בסחורות עולות כבסיס לחשש מאינפלציה

האם עדיין קיים החשש מאינפלציה ב-2021? לפי השימוש בסחורות והמסחר בהן בשוק ההון הדעות חלוקות. הפניקס ניהול תיקים עם ההסבר על מה ניתן להסיק מזה.

קרא עוד
לוחות שחמט. גם בשוק ההון, בעל האסטרטגיה הטובה ביותר ובזמן הנכון, הוא המנצח

אסטרטגיית בונקר של משקיעים בשוק ההון

לא משנה איזה סוג משקיע אתה, ואם אתה למוד ניסיון, מחונן או בעל יותר מזל משכל, כדאי לך להכיר את אסטרטגיית הבונקר של משקיעים בשוק ההון. איך עושים זאת? בכתבה הבאה

קרא עוד
מדד המחירים לצרכן עולה, מסימני האינפלציה

אינפלציה – האם זה באמת מפחיד כמו שזה נשמע

לאינפלציה ישנן השפעות מגוונות ומשתנות על פי השלבים והגובה שאליה היא מצליחה להגיע, אז מדוע אנחנו אוטומטית חוששים? ההסבר בכתבה הבאה.

קרא עוד
שמן

מיתון ואינפלציה - שני מושגים שחשבנו שהתרחקנו מהם

אינפלציה וחשש למיתון כלכלי, מה הסיבות לכך? איך השווקים מתנהגים בזמן מיתון, ביקוש והיצע...כל התשובות בכתבה הבאה.

קרא עוד
בית ודגל ארצות הברית

שוק הנדל"ן האמריקאי

שוק הנדל"ן האמריקאי כמו בכל מדינה הוא חיוני לקיום משק בריא. כיצד הריביות משפיעות על מחירי הדיור והביקושים לדירות, והאם זה מבשר על המשך המיתון?

קרא עוד
מדד התעסוקה בארצות הברית

נתוני התעסוקה בארה"ב – אחד מהפרמטרים האהובים על הבנק המרכזי

נתוני התעסוקה בארה"ב הוא אחד מהפרמטרים האהובים על הבנק המרכזי. צוות הפניקס ניהול תיקים עם תמונת מבט על התוצאות האחרונות והתהיות לגבי יכולתן לשקף את האמת בשטח.

קרא עוד
גם השחקנים הגדולים בשוק ההון מתייחסים לאלמנט הנזילות בכובד ראש

מזיז השווקים – אלמנט הנזילות

אלמנט הנזילות הוא כידוע כלי חשוב ביותר לניתוח שוק ההון. הפניקס ניהול תיקים עם תמונת מבט על הכסף הנזיל המגיע לידי שחקני שוק ההון, וכיצד הוא משפיע על השקעות בשנת 2023.

קרא עוד
תמונה של דגל ארצות הברית מתנוסס על רקע הבית הלבן

נשיאות ארה"ב ב-2024 – האם זה כבר משפיע?

השפעת המרוץ לנשיאות ארה"ב על נתוני המאקרו: כיצד אירועים פוליטיים משפיעים על אינדיקטורים כלליים ואיך מתכוננים המועמדים למרוץ. להמשך קריאה היכנסו לכתבה.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.