יורו-דולר 1:1 – עניין של היצע וביקוש או משהו מכוון?

אנו צריכים לחזור אחורה הרבה מאוד זמן כדי לראות שערים כאלו...

שער הדולר מול היורו וההשפעות על השוק

היה זה תסריט שהדחיקו אותו הרבה מאוד זמן. מקובעי המדיניות באירופה, ועד סוחרי המט"ח הספקולנטים, כולם נתנו לזה סיכוי קטן. זאת, בגלל שני אלמנטים שונים אבל קובעים מאוד: הסמל שבדבר, והעניין הכלכלי שבו.

לגבי הסמל נאמר: כאשר נוצר היורו, הוא נבנה כמייצג יבשת מדינית-כלכלית עצומה שניסתה להוות תחרות גלובלית להגמוניה האמריקאית. המטבע החדש, כמייצג אוסף של מדינות וותיקות וחזקות (במיוחד בצפון אירופה) היה אמור להיות אלטרנטיבה לדולר כמטבע רזרבות, מטבע לסחר בינלאומי, ואף, במקרים מיוחדים, כמטבע לתמחור סחורות. שום דבר מזה לא קרה, וההגעה ליחס של 1:1 הוא עוד הוכחה לכישלון הזה.

ומה העניין הכלכלי? פשוט מאוד: חוזק כזה של הדולר מול היורו פוגע מאוד בייצוא של ארה"ב לעולם, ובמיוחד ליבשת העתיקה. יש לזכור שחלק נכבד מאוד מהסחר של ארה"ב נעשה עדיין מול מדינות אירופה, כאשר אסיה הפכה להיות בעייתית יותר ויותר. באסיה ישנן סין והודו, אשר התפתחו עם השנים, משותף לגורם בעייתי, ואף עוין.

לפני שנמשיך, הנה מבט על תנועת המחיר של היחס בין היורו לדולר, מאז 2015, בגרף שבועי (בעזרת אתר Investing.com):

גרף שבועי של היורו מול הדולר מתוך אתר investing.com 

מן הגרף הזה ברורה עובדה פשוטה אחת: ההיסטוריה של היחס הכילה תקופות של עליות וירידות די גדולות. בתחילת הטווח המוצג (תחילת 2015), היורו סבב סביב 1.05-1.08, וגם בתחילת 2020 הוא הגיע לדרגות סביב 1.08. הפעם, כל הרמות האלו היוו רק רמות מחיר חשובות של תמיכה והתנגדות. הן פשוט לא הצליחו לשנות את ההגעה לערך הבעייתי של 1:1.

מיד נשאלת השאלה: מה קרה עכשיו ששונה מהעבר? והאמת היא שהתשובה לכך פשוטה למדי: הסיבה העיקרית נעוצה בשינוי מהותו של הבנק המרכזי האירופי (ECB) מבנק עם אוריינטציה גרמנית לבנק עם "רוח" איטלקית. התהליך הזה קרה באיטיות, מאז כהונתו של מריו דראגי כראש הבנק.

אבל, פעילותו המרחיבה היוצאת דופן של הבנק בזמן הקורונה (הדפסה, יצירת אג"ח משותף לגוש היורו, וויתור על "כללי הזהב" לגבי הגרעון ועוד) ומה שאנו שומעים עכשיו מקריסטין לאגארד (ראשת הבנק הנוכחית) לגבי הצורך ב"התחשבות במדינות החלשות כאשר מעלים ריבית", כל זה הקצין את התודעה של המשקיעים. תודעה עמוקה שלפנינו בנק מרכזי אירופאי חלש (ה"דמות האיטלקית"), ולא נוקשה ומדקדק בכללי ההקמה של הבנק (ה"דמות הגרמנית"). ככל שהשינוי באופי הבנק הלך וקיבל חיזוקים במציאות, כך התדרדר היורו יותר ויותר מגמתית מול חברו האמריקאי.

נכון הדבר שישנם גורמים נוספים לחיזוק הדולר. זאת, בלי קשר ליורו עצמו: חוסר בנזילות דולרית עבור רוב משימותיו כמטבע גלובלי, עליית הריבית של הפד, ושימושו כמטבע מפלט לעת משבר. אבל, וזה "אבל" חשוב, עוצמת המומנטום של הירידה האחרונה (כפי שניתן לראות בגרף) מהשיא סביב 1.22 ועד ה-1:1 הנוכחי, הוכיחה שיותר מאשר הדולר עלה, היורו נחלש וירד.

הקונטרסט הברור, בין מה שהיה בעבר לבין מה שקרה עכשיו, מוצג בירידת ערכו של היורו בין תחילת 2018, משיא סביב 1.26 ועד תחילת 2020 כאשר המטבע האירופי הגיע לשפל סביב 1.08. אז, ראינו שכנוע עצמי נמוך בהרבה מצד המוכרים, אשר הביא לתנודתיות עצומה בחלקי המגמה היורדת. דבר שממש לא קרה עכשיו.

בזמן כתיבת שורות אלו, היורו קצת עולה מהרמה של ה-Parity, יחד עם ירידה קטנה בדולר הגלובלי. למרות זאת, הגורם היסודי לביקור היורו ב-1:1 היה ונשאר השינוי שקרה ב-ECB, ואת זה, כנראה, לא נראה חוזר על עצמו עוד תקופה ארוכה מאוד. המון הצלחה לכולם!

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

אינפלציה – משפיעה על כל המטבעות והשווקים בעולם

מהי אינפלציה וכיצד היא משפיעה על הכלכלה?

אינפלציה, מהמושגים החשובים והמשפיעים ביותר על הכלכלה ובניהול תיקי השקעות. מעוניין ללמוד על מהי אינפלציה, השפעות התחזיות ויעדי אינפלציה על ניהול תיקים? בכתבה הבאה

קרא עוד
הבנק המרכזי של ארצות הברית

הבנק המרכזי האמריקאי החליט: הולכים על אינפלציה כנגד סכנת שפל כלכלי מן הקורונה

אינפלציה, דפלציה או סטגפלציה? הפדרל רזרב כבר החליט. לאחר משבר הקורונה זוהי החלטתו של הבנק המרכזי של ארצות הברית בנוגע לעמדות בנושא האינפלציה. הפניקס ניהול תיקים

 

קרא עוד
סחורות כמדד לפי אינפלציה

מסחר בסחורות עולות כבסיס לחשש מאינפלציה

האם עדיין קיים החשש מאינפלציה ב-2021? לפי השימוש בסחורות והמסחר בהן בשוק ההון הדעות חלוקות. הפניקס ניהול תיקים עם ההסבר על מה ניתן להסיק מזה.

קרא עוד
לוחות שחמט. גם בשוק ההון, בעל האסטרטגיה הטובה ביותר ובזמן הנכון, הוא המנצח

אסטרטגיית בונקר של משקיעים בשוק ההון

לא משנה איזה סוג משקיע אתה, ואם אתה למוד ניסיון, מחונן או בעל יותר מזל משכל, כדאי לך להכיר את אסטרטגיית הבונקר של משקיעים בשוק ההון. איך עושים זאת? בכתבה הבאה

קרא עוד
מדד המחירים לצרכן עולה, מסימני האינפלציה

אינפלציה – האם זה באמת מפחיד כמו שזה נשמע

לאינפלציה ישנן השפעות מגוונות ומשתנות על פי השלבים והגובה שאליה היא מצליחה להגיע, אז מדוע אנחנו אוטומטית חוששים? ההסבר בכתבה הבאה.

קרא עוד
שמן

מיתון ואינפלציה - שני מושגים שחשבנו שהתרחקנו מהם

אינפלציה וחשש למיתון כלכלי, מה הסיבות לכך? איך השווקים מתנהגים בזמן מיתון, ביקוש והיצע...כל התשובות בכתבה הבאה.

קרא עוד
בית ודגל ארצות הברית

שוק הנדל"ן האמריקאי

שוק הנדל"ן האמריקאי כמו בכל מדינה הוא חיוני לקיום משק בריא. כיצד הריביות משפיעות על מחירי הדיור והביקושים לדירות, והאם זה מבשר על המשך המיתון?

קרא עוד
מדד התעסוקה בארצות הברית

נתוני התעסוקה בארה"ב – אחד מהפרמטרים האהובים על הבנק המרכזי

נתוני התעסוקה בארה"ב הוא אחד מהפרמטרים האהובים על הבנק המרכזי. צוות הפניקס ניהול תיקים עם תמונת מבט על התוצאות האחרונות והתהיות לגבי יכולתן לשקף את האמת בשטח.

קרא עוד
גם השחקנים הגדולים בשוק ההון מתייחסים לאלמנט הנזילות בכובד ראש

מזיז השווקים – אלמנט הנזילות

אלמנט הנזילות הוא כידוע כלי חשוב ביותר לניתוח שוק ההון. הפניקס ניהול תיקים עם תמונת מבט על הכסף הנזיל המגיע לידי שחקני שוק ההון, וכיצד הוא משפיע על השקעות בשנת 2023.

קרא עוד
תמונה של דגל ארצות הברית מתנוסס על רקע הבית הלבן

נשיאות ארה"ב ב-2024 – האם זה כבר משפיע?

השפעת המרוץ לנשיאות ארה"ב על נתוני המאקרו: כיצד אירועים פוליטיים משפיעים על אינדיקטורים כלליים ואיך מתכוננים המועמדים למרוץ. להמשך קריאה היכנסו לכתבה.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.