שינוי האקלים: מבט קודר עם תקווה מהחברות דרך ESG

מבט על מה שצפוי לנו בתחום האקלים עד סוף המאה. ואיך העסקים מנסים להתמודד עם משבר האקלים

דוב קוטב שוהה על קרחונים נמסים. תוצאה של ההתחממות הגלובלית

שינוי האקלים - האקלים המתפתח לנגד עינינו

למרות שחדשות הקורונה השתלטו שוב על המדיה החדשותית אי אפשר היה שלא להתרשם ממה שקורה בנושא האקלים גם כן. במיוחד מתופעות הלוואי של השינוי בו בשתי חזיתות: שריפות ושיטפונות. מעין מהפכים אבל הנובעים שניהם מהשינוי ה"קטן" יחסית בנתוני הפתיחה של העונות: מצד אחד יובש ובצורת, המכינים את היערות לשריפות ענק כמעט בכל העולם, ומצד שני גשמים עזים הגורמים לעלייה דרמטית במפלסי הנהרות, ולשיטפונות העולים הרבה על מה שהאדם תכנן כנגדם בזמנים הרגילים.

ולמרות שהשריפה הגדולה בהרי ירושלים עדיין מיוחסת למעשי אדם, אין מנוס מלהסיק את המסקנה שללא היובש והרוחות המתאימים, האסון היה יכול להיות הרבה יותר קטן. סקירה זו אינה מנסה לפתח כאן את הנושא האקלימי. אבל כאשר אנו באים לדון במשמעות הכלכלית של השינוי באקלים, אין מנוס מלהבין תחילה את פרמטרי הבעיה עצמה. נתחיל בתצוגה של מה שחוזים לנו המומחים בתחום התפשטות האזורים שיהפכו להיות יבשים יותר ויותר.

המצגת הזו מגיעה מאוניברסיטת קולורדו, ומראה את השינוי ההדרגתי, בקפיצות של עשורים:

שינוי האקלים בעולם בקפיצות של עשורים. משנת 2000 ותחזית עד ל2099

בתחתית יש את סולם השינוי מרטוב ליבש (כחול עמוק לורוד בהיר), וסה"כ התצוגה מדברת על המאה הנוכחית: 2000-2100. בחלק העליון של התמונה יש לנו את המצב כפי שהיה בין 2000-2009 והחלק התחתון הוא תחזית המצב שיהיה בין 2090 ל-2100. באמצע יש לנו את 2030-39, 2060-69. והאמת היא שזה די מפחיד.

בסופו של דבר, ממצב של איזון טמפרטורות לא רע, בתחילת המאה, אנו מגיעים ליובש וחום אדירים באפריקה ודרום אמריקה. גם באוסטרליה ואירופה ישנו שינוי משמעותי מאוד ומכיוון שהמדינות החשובות כמו ארה"ב, סין, והודו עדיין לא עושות משהו משמעותי באמת בשינוי התנהגותי בנושא פליטת גזי החממה, מה שאנו רואים כאן כתחזית, נמצא בסיכוי גדול מאוד להתקיים.

נקודת המבט של חומרי הגלם

ומה אומרת תמונה זו לגבי סקטורי ייצור שונים ומשונים? כדוגמה להשפעה עיקרית הנה לפניכם תמונה של השינוי הצפוי בתנובה החקלאית, דהיינו, הבסיס לקביעה של מחירי חומרי הגלם החקלאיים (מ-Wikimedia Commons):

בתמונה מוצגת השינוי בתנובה החקלאית בין השנים 2003 ל-2080 בכל העולם

בתמונה זו אנו רואים את השינוי בתנובה החקלאית בין השנים 2003 ל-2080. ויש בהחלט קורלציה מובנית בין מה שרואות עינינו כאן ומה שראינו בתחזית העליונה. החלק הדרומי של כדור הארץ הולך להיות הרבה יותר יבש, ומניב פחות, ככל שהשינויים באקלים יתחילו לתפוס צורה. זה אומר עלייה די דרמטית במחירי התוצרת עצמה, וכל הנלווים לה (למשל: עלייה במחיר התירס שגורמת לעלייה במחיר הבקר, שגם גורמת לעלייה במחיר הארוחות במסעדות וכו').

אבל, כל זה גם יביא לעוני מתפשט של האוכלוסיות המתפרנסות היום מהתנובה הקטנה שלהם והנמצאים באזורים שיהפכו להיות מוכי בצורת. עניין זה יביא בהכרח לתנועות של אוכלוסין אשר יגרום לא רק ללחץ דמוגראפי באזורי הקליטה אלא גם למהומות חברתיות, ואף למלחמות ומעשי אלימות. בקיצור, לעולם הרבה פחות יציב. זוהי קרקע הרבה פחות טובה לשוק ההון, כאשר חוסר יציבות ופחד מאירועים גיאו-פוליטיים משפיעים לרעה אולי יותר מאשר מגמות חדות במחירים של מוצרים.

מעבר למודל ESG: ההתמודדות הנוכחית של העסקים למצב המשתנה

בתפנית חדה נשאל עצמנו: לאור המצב הזה איך העולם העסקי מתמודד עם כל זה? יש העושים מעשה, ובונים עצמם כאשר התחזיות עבורם הן כבר מציאות קיימת. כמו כן נבנים כללים של התנהלות עסקית תואמת עתיד של השינוי באקלים. מערכת כללים כזו היא ה-ESG (Environmental, Social and Governance).

במודל זה, החברות הלוקחות עצמן להיות תואמות אותו, ועושות זאת בשלושה תחומים:

Environmental – אלמנט סביבתי – כל מערך הייצור והשיווק של מוצרי החברה עומדים בכללי הרגולציה המחמירים יותר, ולוקחים בחשבון נושאים כמו מחזור, טיפול במשאבי הטבע (מים, חומרי גלם, מזהמים ועוד). יתר על כן, במידה והחברה יכולה לתרום ולצמצמם את הנזק לסביבה (למשל בפליטה של גזים) היא תעשה זאת גם כאשר העלות תהיה גבוהה יותר. החברה תנסה גם לתרום בהנהגה ובשימור מרחבים ביולוגיים, ושמירה על מינים בסכנה. בגדול: כל פעילות החברה נלמדת באופן יסודי על ידי מנהליה, ואלו מנסים לעשות את כל האפשר כדי לתרום ולא להזיק לסביבה.

Social – אלמנט חברתי – החברות לוקחות אחריות על עובדיהן, מעבר למחויב על ידי המדינה. כל זה בתחומי תנאי העבודה, רווחתם בעבודה ואף בבית, גיוון תעסוקתי, זכויות וחופשות. למשל: לקחת בחשבון את כל הנושא הרפואי המניעתי של העובדים בזמן העבודה, וכאשר עובדים מחוץ למפעל.

Governance – אלמנט של ניהול תקין – אשר יתבטא בדאגה שהחברה תנוהל על פי כללים קשוחים של יושר, שקיפות ועמידה בכללים. וזה מה שהסעיף האחרון הזה מנסה לקבוע: מערכי בקרה, בחינה מתמדת של כל נושאי השחיתות והשוחד האפשריים, מעקב אחרי ניהול נושאי המיסוי, התמורה למנהלים, שיתוף בעלי מניות בהחלטות. כל אלו אבני היסוד של חלק הניהול התקין של חברה הלוקחת על עצמה להתנהל תחת ESG.

שינוי האקלים - סיכום דבר

איך כל זה מתכנס? האם יש באמת קשר בין ESG ומה שקורה בשינוי האקלים? בוודאי. ראשית, כל החלק של הסביבה תורם לעצור במקצת את התהליכים המזיקים. שנית, חברה המאמצת ESG אינה נתונה ללחצים לעשות מעשים חריגים סביבתית עקב הצורך בהגדלת רווחיות מעבר לגידול הרגיל והטבעי. בקיצור: אין בה את תאבת הבצע המביא למעשים רעים. שלישית, על פי ההיסטוריה, עד עכשיו ובלי הבטחות לגבי העתיד, מדדי המניות המייצגים את החבורה של המניות הדוגלות ב-ESG נוטים לתת ביצועים טובים יותר מאשר המדדים הכללים. הנה דוגמה מקומית שלנו: מדד ת"א מעלה (מניות ESG) בירוק, מול מדד ת"א 125 (מדד כללי) בסגול (מ-2015 ועד עכשיו, בעזרת Investing.com):

מדד תל אביב מעלה ובו מניות ESG לעומת מדד תל אביב 125 משנת 2015 ועד היום

מכל מה שציינו לעיל, נשאר לומר רק שהלוואי שכולן יהיו כאלו אבל, עד שזה יקרה, ובמיוחד עד שנראה סטנדרטים כאלו מיושמים במדינות המתפתחות ולא רק במפותחות, אנו יכולים רק לקוות שהתחזיות של המומחים לא יתגשמו, או שיתגשמו בצורה הרבה יותר איטית.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

אינפלציה – משפיעה על כל המטבעות והשווקים בעולם

מהי אינפלציה וכיצד היא משפיעה על הכלכלה?

אינפלציה, מהמושגים החשובים והמשפיעים ביותר על הכלכלה ובניהול תיקי השקעות. מעוניין ללמוד על מהי אינפלציה, השפעות התחזיות ויעדי אינפלציה על ניהול תיקים? בכתבה הבאה

קרא עוד
הבנק המרכזי של ארצות הברית

הבנק המרכזי האמריקאי החליט: הולכים על אינפלציה כנגד סכנת שפל כלכלי מן הקורונה

אינפלציה, דפלציה או סטגפלציה? הפדרל רזרב כבר החליט. לאחר משבר הקורונה זוהי החלטתו של הבנק המרכזי של ארצות הברית בנוגע לעמדות בנושא האינפלציה. הפניקס ניהול תיקים

 

קרא עוד
סחורות כמדד לפי אינפלציה

מסחר בסחורות עולות כבסיס לחשש מאינפלציה

האם עדיין קיים החשש מאינפלציה ב-2021? לפי השימוש בסחורות והמסחר בהן בשוק ההון הדעות חלוקות. הפניקס ניהול תיקים עם ההסבר על מה ניתן להסיק מזה.

קרא עוד
לוחות שחמט. גם בשוק ההון, בעל האסטרטגיה הטובה ביותר ובזמן הנכון, הוא המנצח

אסטרטגיית בונקר של משקיעים בשוק ההון

לא משנה איזה סוג משקיע אתה, ואם אתה למוד ניסיון, מחונן או בעל יותר מזל משכל, כדאי לך להכיר את אסטרטגיית הבונקר של משקיעים בשוק ההון. איך עושים זאת? בכתבה הבאה

קרא עוד
מדד המחירים לצרכן עולה, מסימני האינפלציה

אינפלציה – האם זה באמת מפחיד כמו שזה נשמע

לאינפלציה ישנן השפעות מגוונות ומשתנות על פי השלבים והגובה שאליה היא מצליחה להגיע, אז מדוע אנחנו אוטומטית חוששים? ההסבר בכתבה הבאה.

קרא עוד
שמן

מיתון ואינפלציה - שני מושגים שחשבנו שהתרחקנו מהם

אינפלציה וחשש למיתון כלכלי, מה הסיבות לכך? איך השווקים מתנהגים בזמן מיתון, ביקוש והיצע...כל התשובות בכתבה הבאה.

קרא עוד
בית ודגל ארצות הברית

שוק הנדל"ן האמריקאי

שוק הנדל"ן האמריקאי כמו בכל מדינה הוא חיוני לקיום משק בריא. כיצד הריביות משפיעות על מחירי הדיור והביקושים לדירות, והאם זה מבשר על המשך המיתון?

קרא עוד
מדד התעסוקה בארצות הברית

נתוני התעסוקה בארה"ב – אחד מהפרמטרים האהובים על הבנק המרכזי

נתוני התעסוקה בארה"ב הוא אחד מהפרמטרים האהובים על הבנק המרכזי. צוות הפניקס ניהול תיקים עם תמונת מבט על התוצאות האחרונות והתהיות לגבי יכולתן לשקף את האמת בשטח.

קרא עוד
גם השחקנים הגדולים בשוק ההון מתייחסים לאלמנט הנזילות בכובד ראש

מזיז השווקים – אלמנט הנזילות

אלמנט הנזילות הוא כידוע כלי חשוב ביותר לניתוח שוק ההון. הפניקס ניהול תיקים עם תמונת מבט על הכסף הנזיל המגיע לידי שחקני שוק ההון, וכיצד הוא משפיע על השקעות בשנת 2023.

קרא עוד
תמונה של דגל ארצות הברית מתנוסס על רקע הבית הלבן

נשיאות ארה"ב ב-2024 – האם זה כבר משפיע?

השפעת המרוץ לנשיאות ארה"ב על נתוני המאקרו: כיצד אירועים פוליטיים משפיעים על אינדיקטורים כלליים ואיך מתכוננים המועמדים למרוץ. להמשך קריאה היכנסו לכתבה.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.