מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים
לעיתים רחוקות אנו עדים לאירועים כה מסעירים כמו הופעתו הפתאומית של ווירוס הקורונה והשפעתו על כלכלות ושווקים פיננסיים. בדרך כלל, כאשר מגמות יורדות מתגבשות הן עושות זאת על בסיס תהליכים ארוכי טווח. כדוגמה בולטת אזכיר את המשבר הגדול הקודם, לזה של הקורונה, דהיינו משבר הסאב-פריים של 2007-9. ואיך הוא נבנה? נזכור את שלביו:
• שוק נדל"ן מוזנח על ידי המשקיעים בכל שנות ה-90 של המאה הקודמת ועד שנת 2000, שבה ראינו את שיאה של בועת הנסדק הטכנולוגי.
• אשראי זול מאוד כדי להתגבר על הנפילה הגדולה של אותו שוק מניות טכנולוגיה מ-2000 ועד 2004.
• בועת הנדל"ן עצמה גדלה למימדים אדירים, מ-2004 ועד 2007, כאשר נוסף גורם נוסף בדמות יצירת נגזרים מסובכים והפיכת משכנתאות לניירות ערך.
וכל זה, כמובן, בנוסף להקלה מתמדת בתנאי קבלת מימון לקניה של נכסים ואינפלציה אדירה של ביקוש לצורך השקעה וספקולציה מהירה.
ומה בקשר לקורונה? ניתן בהחלט למצוא רקע מדאיג שנבנה מאז 2009 ועד פברואר 2020 אבל הקריסה בשווקים לא הייתה תוצאה ישירה ממנו. מה שקרה היה תרגום פיננסי לצעדים יזומים חסרי תקדים מצד ממשלות העולם. צעדים אשר שיתקו סגמנטים שלמים של הכלכלה, ללא התראה מוקדמת, ובאופן אגרסיבי ומיידי. מעין שוק דובי בלחיצת כפתור.
לפני שנמשיך, כמה מילים על הפסיכולוגיה הבסיסית של משקיעים. אלו מונעים על ידי רצון לרווח, או פחד מהפסדים. אותו פחד יכול להביא למעשים לא רציונאליים. ויש הגיון לחשוב שבזמנים של חרדה לא יתעכבו על אלמנטים טכניים של התנהגות שוק על מנת לקחת החלטות. וכך, כאשר נראה שוק שאינו חס על אזורי מחיר חשובים (תמיכה והתנגדות) ואינו מתנהל על פי מבנה של מגמה (שיאים ושפלים, תנועה של גלים) ומומנטום, אנו נבין שלפנינו שוק של אנשים הנמצאים באמת בייאוש.
לעומת זאת, כאשר אנו נבחין בהיגיון של תנועה ועוצמה במחיר, אף על פי שזו יכולה להיות אלימה ועמוקה מטה, אנו נבין שלפנינו תהליך כואב של הערכה מחדש של ערכי שוק אבל עם רקע של סדר ומשמעת ביצוע, ולכן, עם בסיס איתן של תקווה לעתיד טוב יותר בהרבה. בקיצור: סדר משמעו ראייה של האירוע כזמני מול כאוס המסמן לנו תקופה של אי בהירות לגבי הזמנים שבהם תנאי השוק יכולים להשתנות לטובה.
לפניכם גרף שבועי של מדד המניות העיקרי בארה"ב:
במבט ארוך טווח, השאלה הגדולה הינה תמיד: עד איפה השוק ייפול? מהו המקום שבו ייקבע שווי המשקל בין הנזק שנגרם לחברות והשווי שהמשקיעים רואים בו כהזדמנות קניה? לרוב זה יקרה באזורי מחיר חשובים הנקראים "אזורי תמיכה". אלו אזורים היסטוריים בהתנהלות המדד, אשר בהם השוק עצר, והתלבט אם להמשיך הלאה או לחזור אחורה. בגרף לעיל אנו רואים שלושה אלמנטים ברורים של סדר:
הראשון נמצא בעצירת הירידה בנקודה שבה פרץ השוק את הדשדוש הגדול של 2014-2016. דשדוש אשר סימן בזמנו את הצמצום במדיניות ההזרמה של הבנק המרכזי. פריצת הדשדוש סימנה את סיום השלכותיו של משבר הסאב-פריים, והצהירה שכלכלת ארה"ב יכולה, מעכשיו והלאה, לעמוד על רגליה בלי עזרה מתמדת.
השני היא הנקודה בו המדד חזר מיד (2) וקבע את הנקודה ה"אמיתית" של התחתית. נקודת הערך הנמוכה ביותר. שימו לב שגם רמה זו הינה רמה היסטורית דרמטית בחשיבותה כאשר שפלה זהה לשפל של סיום שנת 2018. ולבסוף, האלמנט השלישי הוא ההגעה, והחזרה המידית, של אינדיקאטור המומנטום ממצב של מכירות יתר (3). העובדה שלא נשארים, אלא "קופצים", משם היא העובדה המצביעה על סדר מחשבתי אצל המשקיעים.
לפניכם גרף ארבע שעות של אותו מדד:
בטווח הקצר, אנו מעוניינים יותר במבנה של תנועה, ובהתנהלות באזורי קיצון של המומנטום. לגבי החלק הראשון, ברור שמה שקרה בשוק האמריקאי היה מסודר להפליא ומצביע שוב על משמעות ביצוע הרמטי, וכמעט חסר רגש. נזכיר כאן שקטע מגמתי בתנועה אמור להיות בעל 5 גלים, ותיקון טכני בעל 3 גלים. וברור מן התצוגה הזו שזה מה שקרה במדד מאז תחילת המכה מטה. ולגבי המומנטום: שימו לב שמה שהגיוני שיקרה קרה, דהיינו שבזמני ירידות, הגעה לאזור קניות יתר (או קרוב מאוד) הביא לחידוש מטה. זאת, לעומת התנהגות הפוכה בקטע העולה: חוזרים מיד לעלות אחרי הגעה לאזורי מכירות יתר.
אגב, בזמן כתיבת שורות אלו, המדד בהחלט בנקודת הכרעה מעניינת לקבוע אם הוא רוצה לבצע 5 גלים מעלה (בנייה של מגמה עולה חדשה) או שאנו אחרי סיום התיקון העולה (A-B-C) ולפני חידוש הירידות.
לסיכום נאמר: למרות תחושה הפאניקה הגדולה בדרך מטה, המהלך היה מסודר להפליא, בנוי לתפארת הספרים הטכניים, ועשוי להצביע על הבנה של המשקיעים שמדובר בתופעה זמנית (טווח קצר-בינוני). מהות זו עשויה להקנות תקווה למי שדואג לעולם הפיננסי בכלל, ולחסכונותיו הפנסיונים בפרט.
מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים
מדוע שוק המניות הישראלי (מדד ת"א) מקרטע ביחס לשווקים והמדדים השונים בעולם? הניתוח המלא בכתבה הבאה באתר הפניקס ניהול תיקים.
משבר מניות הבנקים - במה שונה המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי של 2020? ובכן כנראה שהבנקים הפנימו את משבר הסאב-פריים ואלו הצעדים שלהם במשבר הנוכחי
האם שווי המניות מושפע מהיגיון כלכלי השווה השקעה או ששבוי באופוריה או דיכאון זמני? מאמר זה מבית הפניקס ניהול תיקים מסביר שאי אפשר לנתק בין השניים.
אגרות החוב יורדות אך גורמות לתשואה עליהן לעלות. האם הסיבה לעלייה בתשואות היא ההיצע של האג"ח, או רצון השחקנים הגדולים בתשואות גבוהות יותר?
בכתבה הבאה נסקור את ההשלכות הכלכליות של משבר האקלים על הכלכלה ושוק ההון בפרט נכון לשנת 2022. מוזמנים לקרוא בהרחבה באתר הפניקס ניהול תיקים.
יורו והדולר נסחרים כעת ברמה של 1:1, כלומר שווים, האם מדובר בעניין של היצע וביקוש גרידא, או שזה משהו עמוק יותר ומכוון? ומה זה אומר על מצב השוק?
רוצים לדעת איך לזהות מגמות בשוק ההון? אבחון שיאים ותחתיות כסוחרים זו יכולה להיות משימה לא פשוטה והדעות חלוקות בנושא אבל כדאי לשמוע אותן. הדעות כאן
רמות תמיכה והתנגדות בניתוח טכני: להבין בקלות מה זה ומהן יסודות תנועת המחיר, את הפסיכולוגיה של אזורי תמיכה והתנגדות וכיצד להשתמש בהן לטובתך במסחר.
שוק ההון מתנהל על בסיס פונדמנטלי. בנוסף לבסיס של המקרו-מיקרו, ישנם אלמנטים טכניים ופסיכולוגיים המוסיפים המון למהלך מגמתי בנכס פיננסי. להמשך קריאה היכנסו
הזן פרטים ונחזור אליך בהקדם.
טלפון:
03-7536875
שעות פעילות: א'-ה' 09:30-17:30
האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.