עולם ההשקעות והכלכלה ההתנהגותית לאחר חלוף משבר הקורונה

"חבל לבזבז משבר כזה" - אמרה שהיא תמיד נכונה בהקשר של השקעות, וכבר נשמעת בהקשר של המשבר הקורונה. האם יש מה בכך? במאמר הבא

במה שונה טיפול במשבר הקורונה מהמשבר של 2009?

אין ספק שלפנינו נקודה מכרעת בהיסטוריה המודרנית. לרוב, אותם שינויים מכריעים בתרבות האנושית קרו עקב שינויים טכנולוגיים, או פוליטיים-מלחמתיים. נזכיר את המעבר מן המלוכה לדמוקרטיה (מהפכות ארה"ב וצרפת), המהפכה התעשייתית הראשונה (קיטור), השנייה (חשמל), והשלישית (אינטרנט-גלובליזציה), ולבסוף הקולוניאליזם ומלחמות העולם. כמו כן, נזכיר שמגפות היו לרוב, באותה היסטוריה אנושית ארוכה, אבל נדמה שלא היה מקרה בו הן הפכו לטריגר של מהפכה כמו ווירוס הקורונה.

למעשה, הפיכת העולם לכפר גלובלי יצרו שני אלמנטים חדשים שלא קרו בעבר: מהירות התפשטותה של המחלה בין המדינות הייתה ללא תקדים, והתגובה של רוב רובם של קובעי המדיניות המדינתיים הייתה כמעט זהה והיא הניסיון למנוע בכל מחיר את המשך הפצתו של הנגיף על ידי ניתוק מוחלט של האינטראקציה האנושית. וכך, ווירוס הקורונה בנה תקדים מדהים חדש: כדי למנוע סכנה בריאותית, ניתן לשתק כלכלות. לא רק זה, אלא שהדבר נעשה בזריזות מדהימה וברמה עולמית, המנטרלת אפשרות של יציאה אמיתית מן המשבר עבור כל מדינה ומדינה בנפרד.

העולם שהיה, והבעיות שחשבו לפתור

כאמור, חיינו בעולם של תנועה חופשית של אנשים והון, צריכה וניצול משאבי כדור הארץ כמעט ללא הגבלה, ונגישות מיידית כללית למידע, ולמקורות הנאה. חוץ ממקרים בודדים של טרור ומלחמות פוליטיות, עיקר ענייננו היה בצמיחה מתמדת של העושר המצטבר, כאשר חלוקתו של זה נעשתה בצורה פחות ופחות שוויונית. ברקע, דמוגרפיה מתפוצצת באזורים הפחות עשירים, המאיימת בהגירה לכיוון האזורים העשירים יותר, כאשר אותה גלובליזציה של הייצור גרמה לירידה דרמטית באיכות חייו של מעמד הביניים באותו עולם מפותח.

משבר 2007-9 היה סמן ראשון של בועתיות אבל אין ספק שתגובת הבנקים המרכזיים אליו לא פתרה את הבעיה אלא דחתה אותו לזמן מאוחר יותר. אז, הכסף החדש הצליח לייצר צמיחה מועטה בלבד בכלכלה האמיתית מול אינפלציה חדשה במחירי הנכסים הפיננסיים השונים. וכך, 11 שנים לאחר אותו משבר וממש לפני הופעת הווירוס, שמענו על חשש מן הירידה בצמיחה, ובעיית ה-Repo (האשראי הבין-בנקאי) אשר הצביעה שוב על בעיית אמון בין השחקנים הגדולים מבין הבנקים בעולם. כל זאת, על רקע עלייה מתמדת במדדים העיקריים של שוקי המניות והאג"ח ועל רקע ריביות אפסיות והמשך תמריצים מוניטאריים גדולים במיוחד.

הרקע בקיצור: חזינו בסימנים מדאיגים של חזרה לבעיה פיננסית על רקע הזרמות מרכזיות, ירידה בצמיחה על רקע הדרישה לצמצום צריכה כדי להציל את כדור הארץ, ועליית המפלגות הפופוליסטיות הדורשות סגירת גבולות על רקע החשש להגירה והגידול באי השוויון החברתי. ואז הגיע הווירוס. הוא הצליח לייצר הסכמה ציבורית רחבה במקום שהיה הרבה טאבו והרבה "לא יעלה על הדעת".

העתיד הקרוב והרחוק

אז איך ווירוס הקורונה, או ליתר דיוק, תוצאותיו החברתיות והכלכליות, ישפיעו עלינו? יש להניח שבעתיד הקרוב העולם ייכנס למהלך של הכלה ושיקום איטי, ככל שהווירוס יידעך וככל שהתרופות והחיסונים יופיעו. ברמה הפיננסית הישירה, המסלול הזה בנוי ממהמורות של הצלחות וכישלונות פוליטיים, ולכן, בהססנות המשקיעים לחזור למגמה עולה אמיתית וארוכת טווח. אגב, בתקופה המידית הזו, אנו צריכים לצפות להגעה של החדשות הרעות שעדיין בצינור. פשיטות רגל ואבטלה, ירידה בצמיחה וצריכה, וזאת בכל הקשור לסקטורים הקשורים לממשק אנושי. לעומת זאת, כל הסקטורים הנהנים מן הריחוק (אמזון, ונטפליקס כדוגמאות בולטות) ימשיכו להיות מרכז עניין למשקיעים.

בעתיד היותר רחוק, אנו נראה עולם שונה ממה שהכרנו: יותר מקומי ופחות גלובלי, יותר זהיר בין אנשים (אימוץ סטנדרטיים מן המזרח הרחוק...) ובוודאי מאמץ של יותר סגירות, ברמה המדינית, מאשר קודם. בוודאי נראה חזרה לייצור מקומי של דברים אשר עברו לסין או להודו. כמו כן, יש להניח שמהלך השיקום מן המכה יכלל "ניקוי אורוות" לא קטן של העסקים שהיו גם כך "על הסף" ובנייה של בסיס טוב יותר לעתיד, כפי שראינו בכל משבר בעבר. ייתכן שפילטר סביבתי ייכנס גם הוא לפעולה.

בניגוד למשבר הגדול הקודם של 2007-9, לא קרו טעויות כדוגמת ליהמן והפעם המוסכמה הייתה פתיחת ברזים כללית של מענקים וגיבוי אשראי מדינתי אשר נותנים תקווה ליציאה קרובה ומהירה יותר מן המשבר הנוכחי. כמו כן, פתיחת הברזים המוניטאריים והפיסקאליים כנראה יצליחו לייצר גיבוי עולמי שיעודד את המשקיעים להכניס כסף בסקטורים שיתחילו להתאושש מהר יותר או שבכלל נהנים מן המצב, דהיינו אלו שאינם דורשים ממשק אנושי מיידי. ההיגיון הזה הביא לביצועי היתר של מדדים כמו הנסדק, המכיל הרבה חברות טכנולוגיות ו"מרוחקות". וכנגד, אנו עדים ליוזמות של הצלה של חברות אסטרטגיות בענפים שונים (תעופה, אנרגיה, תיירות) וזה מחמם את הלב לעומת הקשיחות היחסית של קובעי המדיניות במשבר הקודם. הבה נקווה לעתיד טוב יותר, על בסיס חדש ובריא יותר, ובלי סבל גדול מדי מצד הציבור הקטן.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השפעת הקורונה על הפערים החברתיים ואי השיוון הכלכלי

בדבר אחד הווירוס אינו מפתיע: הוא מגדיל פערים חברתיים (economic inequality)

עכשיו זה כבר ידוע וברור, עקב משבר הקורונה ישנו גידול בפערים החברתיים במקום צמצום הפערים. כל המידע בכתבה המלאה מאת מרכז הידע של הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
העתיד של העולם בידינו – אנרגיה ירוקה ומתחדשת

האם קיימת תקווה גדולה בסקטור מניות אנרגיה ירוקה?

סקטור אנרגיה ירוקה: האם המשקיעים שתולים תקוות בסקטור האנרגיה המתחדשת צודקים או טועים? הפניקס ניהול תיקים בכתבה על התקווה הגדולה במניות האנרגיה הירוקה.

קרא עוד
מדוע בנק ישראל רוכש דולרים?

למה בנק ישראל קונה דולרים? ומדוע התחייב ל-30 מיליארד דולר

בנק ישראל רוכש דולרים: מדוע? ומה הוא מנסה להשיג באמצעות קניית מט"ח? הפניקס ניהול תיקים במבט על הדולר-שקל, אחרי שבנק ישראל התחייב ל-30 מיליארד דולר כדי לייצבו.

קרא עוד
מניות הבנקים כמייצגים את מנוע המימון והאשראי של כלכלה אמיתית

סקטור הבנקים: חזרה של תקווה גדולה

ניתוח סקטור הבנקים בשוק ההון (פבר' 2021) של מרכז הידע באתר הפניקס ניהול תיקים. האם סקטור מניות הבנקים מלמד אותנו כי זוהי חזרתה של תקוות המשקיעים?

קרא עוד
שיפור תשתיות טעינת רכב חשמלי הביא לנתח שוק גדול יותר

ניתוח שוק: מבט על תעשיית המכוניות החשמליות

מחירי דלק גבוהים יחסית מול מחיר החשמל, יחד עם שיפור משמעותי בתשתיות ובסוללות, מביאים לשינוי בהעדפת המשקיעים ביחס למכוניות חשמליות. ניתוח שוק רכבים חשמליים.

קרא עוד
השקעה במטילי זהב – לא סתם הגרף כאן במגמת עלייה

השקעה בסחורות 2021 - תנועה שונה מהרגיל בקומפלקס הסחורות

מאז סוף 2020 ישנו מהלך של עליות במגוון סחורות מגוונות (אנרגיה, חקלאות, מתכות ועוד). הפניקס ניהול תיקים עם ניתוח הסיבות לעליות במחירים וההשפעה הצפויה על הכלכלה בהמשך

קרא עוד
קבלת מפתח לרכישת דירה חדשה בישראל

השקעות נדל"ן בישראל: שוק הנדל"ן למגורים מציג לנו תמונה נוכחית של עקביות

השקעות נדל"ן בישראל: הצטרפו למרכז הידע של הפניקס ניהול תיקים, המציג במאמר זה תמונת מצב עדכנית על שוק הנדל"ן והדיור, והשקעה בקרן השקעות נדל"ן בישראל.

קרא עוד
יש בועת נדלן בעולם?

בועה בשוק הנדל"ן? הדעות חלוקות

האם יש בועת נדל"ן בארה"ב? מתי ואם תתפוצץ הבועה בכלל? אומנם הדעות חלוקות על שוק הדיור לכאן או לכאן, אבל לדעתנו כדאי לשמוע את כל הדעות כאן.

קרא עוד
השפעת אירועים ביטחוניים על שוק ההון

השפעת אירועים ביטחוניים על שוק ההון

חשבתם פעם מה מידת השפעת מבצע צבאי על שוק ההון? רציתם לבדוק איך מתנהגת הבורסה בזמן מלחמה או לאחריה? כיצד השפיעו מבצעי עבר צבאיים על הבורסה בת"א? בכתבה הבאה

קרא עוד
למחפשי השקעה בנדלן, וסקטור הנדלן יכולים למצוא לא מעט רווחים ונכסי זהב

מבט על שוק הנדל"ן למגורים בהשוואה לשוקי ההון – טווח קצר וארוך

שוק הנדל"ן, בגלל השפעות נלוות של הקורונה, ושינוי האקלים, ולמרות היותו שוק מאוד לא נזיל, הפך להיות יותר אטרקטיבי עכשיו לעומת העבר, מול שוקי ההון הכלליים. ההסבר המלא בכתבה.

קרא עוד
סערה בשווקים

סערה בשווקים – שינוי משמעותי או אירוע קשה חולף

התמודדות עם סערה בשווקים. העליות והירידות הסוערות בשוק ההון יכולות ללמד אותנו לא מעט דברים, אם מצליחים להסתכל על הנושאים הנכונים. לנק' מבט ופרספקטיבה שונה, היכנסו לכתבה.

קרא עוד
האם המשבר בטיוואן הוא רק ככלי משחק בין המעצמות ארצות הברית וסין?

גיאו-פוליטיקה – טיוואן, סין, וארה"ב. מי נמצא כרגע עם ידו על העליונה?

על יחסי סין טיוואן והקונפליקט הכלכלי של שתי המדינות. צוות הפניקס ניהול תיקים עם סקירה על המצב הגיאופוליטי-כלכלי ואיך הקונפליקט יכול להשפיע על כל העולם.

קרא עוד
עקומת RS (כוח יחסי) – כלי הערכה של כוחות השוק

עקומת RS (כוח יחסי) – כלי הערכה של כוחות השוק

עקומת relative strength) RS) המכונה גם כוח יחסי היא כלי הערכה איכותי המבשר לנו על עוצמות החוזק של כוחות השוק. להבנת הנושא לעומק קראו באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
דגם מוקטן של בית מעץ, לצד שק של כסף המציג את הקשר בין הדירות לעלויות

מגמות בנדל"ן הישראלי

המגמה בשוק הנדל"ן הישראלי נמצאת בעלייה כבר למעלה מעשור, אך ייתכן והמגמה השתנתה. קראו אודות מדדי מחירי הערים בהם נרשמו העליות הגבוהות ביותר.

קרא עוד
קונפליקט שמשפיע על המסחר

מבט על המצב הגיאו-פוליטי מאז תחילתה של מלחמת עזה

המצב הגיאו פוליטי מתחילת מלחמת עזה מצטרף לקונפליקט השני הגדול בין רוסיה לאוקראינה, וישנה נגיעה לאפשרות של מחסור באנרגיה. אז מדוע מחיר הנפט יורד בהדרגה?

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.