מסחר בסחורות עולות כבסיס לחשש מאינפלציה

הפניקס ניהול תיקים עם ניתוח עבור שלושה גרפים המאירים על האינפלציה הפוטנציאלית שסבירותה עדיין נמוכה לדעת המומחים

השקעה בסחורות מסוג תירס

מאז סיום שנות התשעים של המאה הקודמת, ובמיוחד מאז סיום משבר הסאב-פריים של 2007-9, החשש מאינפלציה נעלם כלא היה. למרות שכמות הכסף במשקים הכלכליים עלתה פלאים, ראינו תופעה מעניינת, ואפילו מדהימה, המוצגת לפניכם בגרף הבא (המגיע לנו ממחלקת המחקר של הפדרל רזרב בסנט-לואיס):

גרף ממחלקת המחקר של הפדרל ריזרב

לפניכם עקומת תאוצת הכסף (Velocity of Money) של המשק האמריקאי. העקומה הזו מייצגת את תחלופת הכסף בין השחקנים השונים בכלכלה, דהיינו, הקצב שבו הכסף מחליף ידיים במחזור החיים שלו מאז יצירתו על ידי המערכת הבנקאית. ככל שקצב ההחלפה גבוה, זה אומר שיש יותר פעילות כלכלית ממשית, ועל ידי כך, סכנה לדרישה גבוהה יותר למוצרים ושירותים מאשר ההיצע שלהם. וכך, סכנה יותר גבוהה לאינפלציה.

כסף במרתפים

ומה אנו רואים? מאז השיאים בתחילת המילניום, העקומה בירידה. כאמור, כל זה למרות שכמות הכסף הנוצרת גדלה בצורה דרמטית, על ידי הצעדים המוניטריים של הבנק המרכזי. תופעה זו אינה רק אמריקאית אלא גלובלית. היא מציגה היטב את מה שאמרנו בתחילת הדברים: הכסף החדש אינו מייצר אינפלציה של מחירים במוצרים והשירותים כי אין גידול תואם של הכלכלה האמיתית. אז לאן הולך אותו הכסף? בוודאי ניחשתם: להשקעות. שוקי המניות, אג"ח, נדל"ן, אומנות וכו'. כל אלו ראו אינפלציית מחירים עצומה. זאת, ביחס למדדי המחירים לצרכן המהווים את קנה המידה למדידת האינפלציה המסורתית. למה הדבר דומה: למי שמקבל משכורת כל חודש אבל מחליט לקבור חלק נכבד ממנו במרתף במקום להשתמש בו לצריכה. אגב, החלק האחרון של הגרף מדגים היטב את מה שקרה במשבר הקורונה: קריסה ממש של תאוצת הכסף, כבבואה של הנפילה החדה בפעילות הכלכלית האמיתית.

תחיית המודעות לבעיה אפשרית של אינפלציה

אז מדוע אנו חוזרים לנושא האינפלציה אם הוא כזה "קבור"? התשובה לכך בשני הגרפים הבאים:

גרף יומי עבור מדד סחורות מסוג נפט,תירס ובשר חזיר לעומת מדד הS&p500



גרף יומי עבור מדד סחורות מסוג נחושת,סוכר וכותנה לעומת מדד הS&p500


בשניהם, מוצגים הביצועים של חלק מן הסחורות החשובות בעולם, שנה אחורה. בגרף הראשון, אנו רואים את הנפט (ירוק), התירס (כחול), ובשר החזיר (אדום), ובגרף השני אנו רואים מה עשו הנחושת (ירוק), הסוכר (כחול), והכותנה (אדום). בשני הגרפים, ישנה גם עקומה שחורה המציגה את מה שהצליח לבצע מדד המניות העיקרי בארה"ב, מדד האס-אנ-פי-500, כנכס ייחוס של עלייה. כמו שניתן לראות היטב, אין קורלציה נקודתית מוחלטת בין הסחורות השונות. כל אחת בהחלט מרשה לעצמה לסטות מן המגמה במקצת. אבל, מה שבטוח הוא, שלפנינו קומפלקס של Commodities בעלייה משמעותית.

שלב התפתחות המצב הנוכחי

מה קורה כאן? מדוע השיפור הדרמטי כל כך במחירי הסחורות כאשר הפעילות הכלכלית האמיתית ממשיכה להראות חולשה? התשובה ברורה ונמצאת בציפיות, ובנויה משני שלבים.

שלב א:
ראשית, יש לזכור שגם לפני אירוע הקורונה המשק הגלובלי היה בסוג של מיתון מדשדש. סיום 2018 ותחילת 2019 ראתה שינוי של 180 מעלות בגישה של הבנקים המרכזיים: מצמצום תוכניות ההרחבה לחידושן. מדוע? בדיוק בגלל החשש דאז לכניסה למיתון, ואפילו, שפל כלכלי זוטא. שנית, המגפה הגלובלית פשוט החמירה מאוד את המצב בסקטורים רחבים ומגוונים, כולל שיתוק הצריכה על ידי מנגנון ההסגרים. ושלישית, המהלך האסטרטגי של התאמת המשק הגלובלי לצרכים של שינוי האקלים הביא להרבה מאוד שינויים בהרגלי הצריכה וההשקעה.
בסה"כ, היה כאן רקע גדול של צמצום בשימוש בסחורות ויצירת תחתיות נמוכות מאוד.

שלב ב:
על חורבות התחתית ההיא, הגיעה הציפייה הגדולה לחידוש הצמיחה משני כיוונים שונים: סיום המגפה הקרוב, עקב מנגנון החיסונים, והגעת ממשל ביידן, המעלה דרגה חדשה את ההוצאות הממשלתיות, כאשר חלקן בוודאי יגיע לכלכלה האמיתית דרך חידוש התשתיות, השקעות בטכנולוגיות הירוקות, ובמיוחד, חזרה לשת"פ הישן עם סין. כל זה דורש המון, אבל המון, חומרי גלם ומי שהבין זאת מהר החל די מוקדם לאגור ולהעלות דרישה לדברים שהיו עד אז במצב של צמצום ודיכאון.
בקיצור: צורה די קלאסית של שיקום מתחתיות.

האם עליית מחירי הסחורות תביא בהכרח אינפלציה?

האם עליית הסחורות אכן תתועל לאינפלציה באותם מדדי מחירים שיגרמו לצעדים כמו העלאת ריבית וכו? בינתיים, הדעה הרווחת היא שלא. המומחים בתחום מדברים על "אינפלציה זמנית" שתעבור במהרה אחרי שתגמר התקופה הקצרה, יחסית, של חזרה לשגרה מתופעות הלוואי של המגפה. על פי דבריהם, יעברו חודשים, או אולי שנה, ונראה שוב מצב אינפלציוני זהה לזה שהיינו רגילים אליו. עקומת תאוצת הכסף, המוצגת לעיל בינתיים מאשרת זאת, למרות שיש לחכות לעוד כמה חודשים ואולי עד סוף 2021 כדי לקבל מושג אמיתי ממנה.

אגב, האגירה הגדולה של הסחורות נעשית כעת על ידי סין, וחלק נכבד מהיצרנים הבינלאומיים (חברות) כאשר צרכן הקצה עדיין לא "זמין" לצרוך במלוא העוצמה. התקווה גדולה היא שאותן סחורות, יתורגמו למוצרים ושירותים, ויספיקו לרדת במחירן, לפני שאותו צרכן ייכנס ל-Full Mode.

הסיבה הנוספת לרגיעה היחסית של אותם אנליסטים נמצאת בעובדה הפשוטה שהכול נמצא, עדין, בידיים של שקובעי המדיניות: קצב יצירת הכסף, קצב והיקף קניית האג"ח הממשלתי, וקצב העלאת הריבית. לאחרונה, ראש הפד פאוול הצהיר שוב ש"לא ננקוט אמצעים על בסיס אינפלציה זמנית". כל עוד זה המצב בארה"ב, באירופה, ביפן, וכו... הסבירות שכל זה "ייגמר בשלום" גבוהה למדי. הבעיה תהיה אם הציבור יפסיק לתת אמון מלא באותם קברניטים ויתחיל לנקוט באמצעי זהירות חורגים. אזי, חלק מאותה שליטה תפגע וזה יהיה הזמן לבחון היטב את כללי ניהול הסיכונים בתיק ההשקעות שלנו. כאמור, זה לא קרה עדיין, ועל בסיס מה שהיה מאז 2009, אין סיבה לחשוב שזה יקרה בקרוב.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

לקוח חכם לומד איך להשקיע בסביבת ריבית נמוכה

השקעה בסביבת ריבית נמוכה

ריבית נמוכה? אין בעיה. במדריך הבא של הפניקס ניהול תיקים סקרנו עבורכם אלטרנטיבה נוספת להשקעה יעילה בסביבת ריבית שלילית או נמוכה. 

קרא עוד
משבר הקורונה השפיע על שוק ההון בצורה מתונה יחסית

העולם של אחרי משבר הקורונה הוא בטוח יותר לשוק ההון

איך אירוע כלכלי כל כך חמור כמו משבר הקורונה השפיע על שוקי ההון בצורה מתונה יחסית? ההסבר המלא על השפעתו העתידית על שוק ההון במאמר הבא.

קרא עוד
אגרות חוב, מכשיר פיננסי ליצירת תשואות

חשיבותה היתרה של אגרת החוב ל-10 שנים

אג"ח 10 שנים: במאמר זה נסביר מדוע תשואה של אגרת החובה הממשלתית ל-10 שנים, מייצגת את הציפיות מהכלכלה האמיתית.

קרא עוד
בכתבה מבט על מחשבותיהם של מי שקובע את הריבית בארצות הברית

מטריצה שמשנה הרגלי השקעה – ה-Dot-Plot

גלו כיצד החלטות הריבית של הפדרל ריזרב, שהתקבלו על ידי ה-FOMC, משפיעות על השווקים הפיננסיים בארה"ב ועל הכלכלה. למדו על האנשים האחראים על קביעת התעריפים.

קרא עוד
המגמות העכשוויות של שוק הנדלן בארצות הברית

שוק הנדל"ן בארה"ב – סנונית של מיתון או תגובה זמנית?

גלו את המגמות העכשוויות של שוק הנדל"ן בארה"ב ואת תפקידו כאינדיקטור מוביל לכלכלת ארה"ב. מהי ההשפעה והחשיבות הרב-שכבתית שלה במגזרי הפיננסים והבנייה.

קרא עוד
סוחר מסדר קוביות עם הכיתוב אגח עם תשואה גבוהה

תשואה נומינלית וריאלית – ההבדלים ביניהם

היחס בין התשואה הנומינלית והריאלית הופך להיות משמעותי כשהאינפלציה עולה. למה זה קורה, מה ההבדל בין התשואה הנומינלית והריאלית ואילו פרמטרים משפיעים עליהן?

קרא עוד
גרף של אגח ממשלתי אמריקאי על רקע הדגל האמריקאי

הורדת הדירוג של Fitch – נקודת מפנה או מהומה בכוס מים?

ארה"ב נמצאת בחוב גדול וגדל, אשר עלותו עולה דרמטית בגלל הריביות החדשות. האם יש כאן אסון בלתי נמנע, המעורר פחד ואימה? לא ממש.

קרא עוד
חישוב מטבע חוץ על רקע דגל ישראל

מדיניות ריבית מותאמת מצב

האם בנק ישראל יכול להוריד את הריבית במצב שהמדינה נמצאת בו? יש מספר פרמטרים המשפיעים על העלאה או הורדת ריבית, אך המצב כיום מורכב מאוד. כיצד יפעל הנגיד?

קרא עוד
עליות בגרף האגח הממשלתי האמריקאי

גורם מאיים חדש-ישן: תשואות האג"ח הממשלתי ארוך הטווח האמריקאי

תשואות האג"ח הממשלתי האמריקאי ארוך הטווח: האיום החדש - ישן שמגיע אלינו. איזה מצב נדיר מתרחש, שרוב העוסקים בשוק אינם מכירים ומדוע הוא מייצר חשש?

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.