משבר האקלים בשנת 2022 – השלכות כלליות, ועל שוק ההון בפרט

שינוי האקלים כדינאמיקה בלתי נמנעת של היותנו אנושיים

משבר האקלים כבר הוכח כמשפיע על כולנו, על הכלכלה, על כדור הארץ ועל דור העתיד


בואו נודה על האמת: רובנו לא מדענים ולא אנשי אקלים מדופלמים. ולמרות זאת, רוב רובו של העולם כבר מקבל כעובדה שיש תהליך ברור של שינוי אקלים. בגדול, זה גם די הגיוני. פעם (תחילת 1800), היו על כדור הארץ כמיליארד בני אדם. היום, זה באמת השתנה, כפי שמראה לנו הגרף הבא מאתר OurWorldInData:

הגרף הבא מציג את הגידול באוכלוסיית העולם (לפי יבשות) בשנים 1820 - 2019 


לא רק שאוכלוסיית כדור הארץ גדלה לקרוב ל-8 מיליארדים, אלא שכל אחד מאתנו כבר מצפה לחיות אחרת לגמרי מאשר חי האדם בשנת 1800. הטכנולוגיות השונות, וצריכת האנרגיה הדרושה כדי לקיים את אורח החיים המודרני, הפכו את הקערה על פיה. איזו קערה? של האיזון העדין בין מה שכדור הארץ יכול "לסבול" ולנקות בעצמו, ומה שהוא כבר לא יכול לעשות. אגב, מהתמונה לעיל ברור מאוד גם שהדמוגרפיה גדלה גם היא כתוצאה מאותו שינוי טכנולוגי ומהשיפורים העצומים בתחומי החיים והבריאות הכוללים גם את הירידה הדרמטית בתמותת הילודים והארכות החיים.

לפני שנרחיב על ההשפעות של כל זה על שוקי ההון, עוד גרף די מהמם מאתר EOS, המביא את מה שהגיוני שיקרה בקשר לגידול בטמפרטורה הממוצעת של כדור הארץ, וזאת על פי מידת המשך פליטת גזי החממה:

גרף זה מציג את תחזית עליית הטמפ' על בסיס פליטת גזי החממה 

מהגרף הזה אנו למדים כמה דברים:

  • ראשית, שעל בסיס השלכה ישירה קדימה (Extrapolation) של קצב הפליטה הנוכחי, אנו נגיע לתחם של 1.5-2.0 מעלות יותר ממה שהיה סביב 1950, ב-2040. וזה ממש מחר מבחינה היכולת שלנו להתכונן למצב החדש שיהיה אז.
  • שנית, אזור זה של גידול בחום הממוצע, הוא מה שהוסכם בהסכם פאריס. וכבר ידוע שמדינות חשובות כמו סין, הודו, רוסיה, וארה"ב, ממש לא במסלול הנכון לעמוד בהתחייבויות שלהן שבאותו הסכם. המפגש בגלזגו, שאותו חלק מהמדינות החרימו, הראה לנו זאת באופן כואב לדמי.
  • שלישית, במקרה ונמשיך באותו קצב, (העקומות הכתומה והאדומה), נגיע עד סוף המאה לאזור ה-4-5 מעלות תוספת, דהיינו כ-3 מעלות מעל מה שיש היום. ומי לא מרגיש כבר היום את השינוי האינטואיטיבי באירועי האקלים השונים (חוזק ותכיפות) יחד עם שינויי ההפשרה של הקרחונים, ובקרוב, העלמות איים באוקיינוסים?

בצער נאמר: לפחות כרגע, האנושות לא מסוגלת להחליט על שינוי מדיניות משנה מסלול.

ומה כל זה אומר לגבי שוקי ההון? הנה כמה נקודות מעניינות למחשבה למשקיעים:

תעשיות חדשות ומקורות אנרגיה חדשות: סביר להניח שהצורך במעשים המאטים את פליטת גזי החממה יביא למציאתן ולפיתוחן של תעשיות חדשות. לא רק בתחום האנרגיות הירוקות (רוח, שמש, תרמו-דינאמי, כוח הזרמים והגלים של הימים, וכו...) אלא גם תעשיות שיקטינו את הצורך במה שגורם לשימוש מאסיבי באנרגיה: חקלאות, תעבורה, כימיה (פלסטיקה), וכו... כמו כן, יהיה הגיון בהעדפה של מקורות אנרגיה שאינן פולטות חום וגזים מזיקים. הייתי אומר אנרגיה אטומית אבל כאן נכוון יותר לעתיד של זו ולא לסוג הכורים הנוכחיים.

סכסוכים גיאו-פוליטיים על בסיס משאבים ומקומות מחייה: כאשר העולם יחווה שינויי אקלים מאסיביים, ההגירות הבלתי נמנעות יגרמו למאבקים גיאו-פוליטיים חדשים בלתי נמנעים גם הם. כיום, ארה"ב עדיין מהווה את מעצמת הכוח היחידה. מחר, סין, ואולי קואליציה של אנטי-אמריקה, יהוו אתגר לאותה שליטה, כאשר הדולר הוא הסמל למאבק בחלק הכלכלי של אותו קרב איתנים. יתר על כן, מאבקי הכוח יתרכזו גם בשליטה ובניצול של מקורות אנרגיה באזורים שלא היה כדאי להגיע אליהם קודם, ולו על מנת להשיג יתרון היסטורי על היריבים (אזורי הקטבים, המדבריות והאוקיינוס העמוק, ואף משאבים בירח או במאדים). למשקיעים יש הרבה עבודת בית כאן בתחום החשיפות למערכת המונטארית הגלובלית הקיימת, ואיך להתגונן מפני שינויים וסכנות משינוי במאזני הכוחות בה. האם עולם הקריפטו יחליף את המתכות היקרות כנכסי RiskOff? האם המדינות יצליחו לייצר משהו חדש, שיחליף סופית את ההגמוניה האמריקאית מאז הסכמי Bretton Woods?

אידיאולוגיה מול היום-היום: משהו בלתי נמנע נוסף שיגיע אלינו, ככל שיחריף משבר האקלים, הוא הסתירה בין מי שירצה להאט את חברת הייצור-צריכה מול אלו שחייבים אותה לצורכי קיומם הפוליטי-חברתי. שוו בנפשכם את סין, כבית החרושת של העולם, כאשר כבר לא יהיה צורך בגרסאות חדשות של אייפון, דגמים חדשים כל כמה חודשים של נעלי נייק, וכו... בקיצור: מיתון מכוון של ההיצע התעשייתי על מנת להקטין את השילוב ההרסני של בזבוז חומרי גלם, יחד עם פליטות מזיקות. סין כמייצרת אינה היחידה עם הבעיה: מדינות המשאבים (רוסיה, דרום אמריקה, דרום מזרח אסיה, אפריקה...) צריכים את המזומנים כדי למנוע אי שקט חברתי. ומה צריכים לעשות משקיעים בעולם של de-growth (הקטנת צמיחה מכוונת)?

אז מה עושה בפועל משקיע היום?

  • ראשית, עליו להיות מאוד סקרן, ולעקוב אחרי הנעשה בחזית ה"דברים הגדולים" שהזכרנו. וכתוצאה מכך להחליט בדבר הסקטורים התופסים תאוצה מול אלו שיורד קרנם.
  • שנית, מהרבה בחינות, עליו להיות הרבה יותר "מקומי" מאשר גלובלי כי "עולם הכפר הקטן" כנראה ייאלץ להיכנס להקפאה זמנית. ראינו לכך דוגמה צרה וקצרה בזמני הקורונה כאשר כל מדינה "שלחה סוכנים" כדי לדאוג למכסת המסכות...
  • ומעל הכול, להיות מודע לסביבתו המיידית: האם השינוי האקלימי ייפגע בו ישירות, בהון או בנדל"ן, בכמות החוב שבה הוא נמצא, בחשיפות ההוניות ודרך היציאה במקרה של בעיה, וכו...

סיכום קצר:

כבר שנים לא מעטות שברורה לנו עובדה אחת: נושא האקלים הוא עכשיו נושא שנוגע בכולנו, מרמת משק הבית ועד לרמת המשקיע המוסדי. וכפי שאנו מבינים זאת היטב, חשיבות הנושא עולה בהדרגה עם תופעת הטבע המוכיחות את אותו שינוי. ממשלות רבות מבינות את זה גם כן, עקב הצורך הפוליטי שלהן לתת מענה לאזרחיהן. בכל מקרה, מעקב וסקרנות בעניין זה, וכל מה שזה אומר עבורנו כפרטים ועבורנו כמשקיעים, הם עכשיו בעדיפות עליונה. אין ספק שעם הזמן נראה ששינוי האקלים ישפיע ישירה על ביצועי החברות, וזאת לאור הלחצים מצד הציבור, והרגולציות שונות. לכן, וכתוצאה ישירה מכך, לאורך זמן, חלק משיקולי ההשקעה יהיה סביב נושא הסביבה, הטכנולוגיות הקשורות להתפתחויות בה, ולשינויי המדיניות הנובעים ממנה. ולא רק תמחור ומגמה, כמו שאנו רגילים לחשוב על ניהול השקעות היום. בהצלחה לכולם!

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השפעת ההגרעון התקציבי ויחס החוב-תוצר לעתיד שלנו?

מצב גירעון תקציבי נדרש, כמנוע לעתיד טוב יותר

הפניקס ניהול תיקים מנתחים מהו גרעון תקציבי, ומהו מצב הגירעוני הנדרש כמנוע לצמיחה ולעתיד טוב יותר. כל המידע בכתבה הבאה.

קרא עוד
מניות הבנקים: האם הבנק שלך ישרוד את המשבר?

תודה לאל! הבנקים ישרדו את המשבר אבל מה בקשר לרווחיות שלהם?

מדד הבנקים ומניות הבנקים יורדים בעקבות משבר הקורונה. הבנקים ישרדו את המשבר? מה לגבי הרווחיות שלהם בתקופה זו ולאן מועדות פניהם של הבנקים בשנת 2020 בכתבה הבאה.

קרא עוד
סקירת מאקרו ינואר 2021 - קורונה וחיסונים

סקירת מאקרו ינואר 2021 – הפניקס ניהול תיקים

הכלכלן הראשי של הפניקס בית השקעות סיקר עבורכם את ינואר 2021- בחירות, התחסנות האוכלוסייה, ציפיות האינפלציה הגלומות, השתוללות השקל והעלאת הערכת הצמיחה של בנק ישראל.

קרא עוד
סיכום שנת הקורונה - 2020

סיכום שנת הקורונה - 2020

2020 הייתה שנה של פתיחת הברזים המונטארים והפיסקאליים. ברגע שזה התוודע לשווקים הפיננסיים, הדרך הייתה מעלה בנכסי ה-Risk On ומטה בנכסי ה-Risk Off. 

קרא עוד
דולרים על רקע דגל ארצות הברית

מדדי המניות בארה"ב וראסל 2000 – חלון לציפיות מהכלכלה האמיתית

מדד ראסל (Russell 2000): הסבר על המדד האמריקאי החשוב להבנה בין גודל החברות (market cap) לבין השפעתן על הכלכלה האמריקאית.

קרא עוד
ניתוח מצב שוק ההון בשנת 2021 – הפניקס ניהול תיקים

השפעת נתוני המאקרו האחרונים על שוקי המניות

ניתוח נתוני מאקרו - מה הגורם המשפיע ביותר על השוק ההון? האם חדשות טובות בהכרח מובילות למגמה חיובית? הפניקס ניהול תיקים על השפעת נתוני המאקרו בשוק ההון.

קרא עוד
סין וארצות הברית לא מורידות את כפפות האגרוף. המאבק בין המעצמות נמשך

כלכלה ופוליטיקה בסין – התנגשות קשה ביניהן

התערבות ממשלתית בכלכלת סין: בדרך כלל, אנו רגילים לכך שהתערבות ממשלתית נעשית לטובת השווקים אבל במקרה הסיני, הדברים ממש אחרים.

קרא עוד
דולר אמריקאי ודגל ארצות הברית

מה עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי

איך יודעים מראש מתי שוקי מניות יתהפכו לרעה? האם ניתן לחזות מראש? ומה לדוגמא עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי? ההסבר באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
עונת הדוחות בוול סטריט

עונת הדוחות של הרבעון השלישי בארה"ב

עונת הדוחות בוול סטריט כבר כאן. לכן סקרנו עבורכם קצת מהרבעון ה-3 בארצות הברית.

קרא עוד
איש עסקים מחזיק ביד שטרות דולרים מזומנים, על רקע דגל ישראל

איך מרגיש השקל אל מול הדולר? כסופר גיבור!

צוות הפניקס ניהול תיקים מנסה להסביר את התופעה של איך זה ששער הדולר עולה בעולם, אך ערכו יורד בישראל, מה הגורמים לכך? בכתבה הבאה של ניהול תיקים

קרא עוד
השפעת כלכלת רוסיה

איך שינוי בכלכלת רוסיה יכול להשפיע על השווקים הגלובאליים?

מה השפעתה הכלכלית של רוסיה על העולם? מה חלקה המשמעותי של רוסיה ביחס לשוק הגלובלי? ואילו סקטורים מושפעים? הפניקס ניהול תיקים מסבירים הכל.

קרא עוד
איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון

איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בבורסה?

מהי מפולת בבורסה? איך מפולות בבורסה מתפתחות? איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון? למענה על כל השאלות במאמר הבא.

קרא עוד
עקום תשואות

עקום תשואות אגרות החוב – סקירה מקיפה

סקירה מקיפה - עקום תשואות אגרות החוב, עוצמתו נמצאת בעובדה שלכל מיתון גדול קדם שינוי העקומה למצב שונה מהרגיל, בהפניקס ניהול תיקים מסבירים, היכנסו לכתבה לקבלת כל המידע

קרא עוד
מסחר בבורסה

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון: כלי אדיר ללמוד ממנו

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון הינה כלי אדיר מימדים ללמוד ממנו. בכתבה זו סקרנו כלים חינמיים ושווים להערכת מצב שוק ההון של היום כולל תובנות לעתיד.

קרא עוד
מדד הנזילות יכול להשפיע האם השוק יהיה שוק דובי או שורי

הנזילות כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות

נזילות השווקים לבחינת היציבות הפיננסית: במאמר זה באתר הפניקס ניהול תיקים אנו נבחן את מידת ההשפעה של הנזילות, כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות.

קרא עוד
שער הדולר-ין על רקע דגל יפן

יפן – קיצוניות בפרמטרים שונים של המקרו

ליפן יש צרות כלכליות משלה ולמרות השקט התקשורתי היחסי, כנראה שכדאי לנו לשים לב למתרחש בזירה הזו יותר. האם לפנינו פצצה מתקתקת או שנראה הצלחה חוזרת לדחות את הקץ?

קרא עוד
משבר בורסת הקריפטו - FTX

קריסת FTX – האם מדובר באירוע קריפטו בלבד או משהו גדול יותר?

קריסת בורסת FTX, הבורסה השנייה בגודלה בתחומה, היא אירוע מכונן בדפי ההיסטוריה של הקריפטו. מה הסיבות להתרחשותה ומה המשמעות עבור העולם הפיננסי?

קרא עוד
מדד הבורסה

סרגל תיקוני Fibonacci – כלי שכדאי להכירו

מה זה מתנד פיבונאצ'י. ואיך ניתן להשתמש בכלי פיבונאצ'י לניתוח טכני במסחר. כולל דוגמאות מעניינות. כל המידע במאמר המלא באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
מטבעות זהב, על רקע גרפים עולים ויורדים

עקומת התשואות ההפוכה – סמן ברור לעתיד

ללמוד מההיסטוריה על מה צופן לנו העתיד? זה בהחלט אפשרי. באמצעות ניתוח עקומת התשואות ההפוכה לדוגמא נוכל להעריך. ניתוח המצב הנוכחי (אפר' 23) באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
גרף המציג שוק תנודתי בתקופה של חוסר ודאות

השקעות בזמני כאוס

להשקיע בתקופת משבר: איפה לשים את הכסף בזמן שהשווקים רועדים וחוסר הוודאות כשברקע יש מלחמות, אינפלציה, עליית ריבית ואירועים פוליטיים שונים?

קרא עוד
מטבעות ודגל ישראל

מה ההיסטוריה אומרת על שוקי הון בזמני מלחמה?

שוקי ההון שהגיבו עד כה ל"מבצעים" מוגבלים, מתחילים להבין שהפעם המצב שונה, והשוק עלול להגיב בצורה אחרת. לחצו להמשך קריאה.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.