מהו מדד המניות הציבוריות שמייצג הכי טוב את מה שקורה בכלכלה של המדינה?

במאמר הבא נסביר על המדדים השונים, ומי יכול לשקף את הכלכלה האמריקאית המקומית בצורה הנכונה ביותר

בניין הפדרל רזרב בארצות הברית

ייצוג הכלכלה המקומית

אחת מהשאלות ששואלים עצמם משקיעים רבים היא: מהו מדד המניות הציבוריות שמייצג הכי טוב את מה שקורה בכלכלה של המדינה? בכל מדינה ישנו כזה ולעיתים קרובות, זהו לא המדד עם החברות הגדולות ביותר במדינה. מדוע? כי אותן חברות הינן גם חברות עם הרבה עסקים בינלאומיים ועם הטיה כלפי השוק הגלובלי. לכן, צמיחה בו, במשק הגלובלי, בהכרח תשפיע על החברות האלו ותשתקף בביצועים שלהן בבורסה המקומית למרות שאותם ביצועים לא היו קשורים כלל במקרו ובמיקרו המקומיים.

וכך, אנו מגיעים למדדים האחרים. אצלנו, בישראל, מקובל לחשוב על מדד ת"א 90 כמייצג הכי טוב את מה שקורה בתוך ארצנו. ולא לקחת את מדד היתר המייצג את החברות הקטנות מאוד. מדוע? בגלל שה"בינוניות" שלנו עדיין מספיק גדולות כדי לשקף את השינויים במקר הישראלי מבלי להיות נגועות בהשפעה עולמית, ובאותו זמן, לנהל עסקים בקנה מידה סביר שאותו ניתן למדוד בכלים ניתוחיים. מניות היתר, פשוט קטנות מדיי לכך.

ומה בקשר לארה"ב? האם גם שם הבינוניות הן המפתח להתפתחות של המשק האמריקאי? לא. שם, ה"קטנות" יותר הן שנבחרו למשימה הזו. הסיבה דומה למה שאמרתי בהקשר לשוק המקומי: הן אמנם קטנות ביחס לגודלה של הכלכלה האמריקאית אבל עדיין מספקי גדולות, כקבוצה, כדי לתת חלון הסתכלות נכון על הנעשה בכלכלה המקומית. וזאת ללא השפעה של הבינלאומי.

ומי המדד המאגד את המניות הקטנות? המוכר ביותר לתפקיד הזה? מדד Russell-2000. יוניברס המניות שלו מוגדרות Small-Cap ומציין את הדרגה השלישית של גודל חברות אחרי ה-Medium-Cap וה-Large-cap שתמצאו במדדים הידועים יותר כמו מדד S&P500 (המכיל את 500 החברות הגדולות במדינה), ה-DowJones Industrial (המכיל את 30 החברות התעשייתיות הגדולות) ומדד ה-Nasdaq-100 (המכיל את 100 החברות עם האוריינטציה הטכנולוגית ויזמית).

תכונות עיקריות

הבה נסכם את התכונות העיקריות של המדד הזה:
הוא הוגדר ב-1984, על ידי חברת Frank Russell. והוא מתוחזק היום על ידי חברת FTSE Russell שהיא חברת בת של ה-London Stock Exchange Group. הוא מכיל 2000 חברות קטנות. החברות האלו יכולות להיות גם גמישות יותר לשינויים. וזאת, בגלל גודלן הקטן יחסית, והחשיפה שלהן לשינויים הקורים בארה"ב גופא. וכתופעת לוואי מהיכולת התיאורטית הזו שלהן, מגיעה גם אפשרות ויכולת להתייעל ולהתקדם גם בכל מה שקשור לפיתוח, ייצור, ושיווק המוצרים והשירותים שלהן. בחברות האלו ישנו גם פוטנציאל גדול לגידול. היותן קטנות פותחות פתח עקרוני לגידול משמעותי. לא תמיד זה נכון, וזה בהחלט תלוי במהות החברות ובהנהלה שלהן.
על פי הדברים האלו, המדד מייצג גיוון סקטוריאלי רחב. וזאת, בגלל היקף המדד (2000 מניות). גיוון שהמשקיעים יכולים לנצל בקלות על ידי הכלים הפיננסיים המיועדים לכך (תעודות סל, קרנות נאמנות, אופציות וחוזים עתידיים). למעשה, מדד ראסל מכיל, כמעט, כל מה שניתן לחשוב עליו כסקטור ותת-סקטור של הכלכלה. המדד מהווה נכס יחוס נהדר לכל מי שמייעד עצמו לטפל ב-Small-Caps האמריקאי. וזאת, בעולם של ניהול הכספים המקצועי: קרנות נאמנות, מנהלי תיקים, וכו...

מה קרה מאז 2019?

עד תחילת 2021, שווי השוק הממוצע של חברה במדד היה כ-3.8 מיליארד דולר, החציון כ-922 מיליונים, וזאת כאשר החברה הגדולה ביותר הייתה עם שווי שוק של יותר מ-28 מיליארדי דולרים (לא כל כך קטנה...). ולסיום פרק זה נציין כמה תשואות שנתיות של המדד: 2017: 14.65%, 2018: 11.01%-, 2019: 25.82%, ובשנת 2020: 19.96%. כאשר התשואות האלו כוללות את הדיבידנדים שחולקו לבעלי המניות. איך נראה המדד ביחס לחבריו הגדולים יותר? מבחינה מגמתית? הנה גרף שבועי של שלוש תעודות הסל המייצגות את שלושת המדדים בארה"ב: SPY עבור מדד S&P500 (כחול), QQQ עבור מדד Nasdaq-100 (ירוק), וה-IWM המייצגת את מדד ה-Russell-2000 (חום):

גרף שבועי מתוך אתר investing.com המשווה בין המדדים ראסל, נאסדק והS&P

לסיכום:

מי שמעוניין לבחון את מה שקורה באמת בכלכלה המקומית של ארה"ב הגדולה ייעשה טוב אם יבחן את מדד הראסל ולא את המדדים הגדולים האחרים של הבורסה האמריקאית. רוחב המדד (2000 מניות) מקנה גיוון סקטוריאלי. המדד הוא חלק בלתי נפרד מהנוף של שוק ההון האמריקאי, ורצוי לדעת עליו, ולהיות מעודכן בהתפתחויותיו.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

אינפלציה – משפיעה על כל המטבעות והשווקים בעולם

מהי אינפלציה וכיצד היא משפיעה על הכלכלה?

אינפלציה, מהמושגים החשובים והמשפיעים ביותר על הכלכלה ובניהול תיקי השקעות. מעוניין ללמוד על מהי אינפלציה, השפעות התחזיות ויעדי אינפלציה על ניהול תיקים? בכתבה הבאה

קרא עוד
הבנק המרכזי של ארצות הברית

הבנק המרכזי האמריקאי החליט: הולכים על אינפלציה כנגד סכנת שפל כלכלי מן הקורונה

אינפלציה, דפלציה או סטגפלציה? הפדרל רזרב כבר החליט. לאחר משבר הקורונה זוהי החלטתו של הבנק המרכזי של ארצות הברית בנוגע לעמדות בנושא האינפלציה. הפניקס ניהול תיקים

 

קרא עוד
סחורות כמדד לפי אינפלציה

מסחר בסחורות עולות כבסיס לחשש מאינפלציה

האם עדיין קיים החשש מאינפלציה ב-2021? לפי השימוש בסחורות והמסחר בהן בשוק ההון הדעות חלוקות. הפניקס ניהול תיקים עם ההסבר על מה ניתן להסיק מזה.

קרא עוד
לוחות שחמט. גם בשוק ההון, בעל האסטרטגיה הטובה ביותר ובזמן הנכון, הוא המנצח

אסטרטגיית בונקר של משקיעים בשוק ההון

לא משנה איזה סוג משקיע אתה, ואם אתה למוד ניסיון, מחונן או בעל יותר מזל משכל, כדאי לך להכיר את אסטרטגיית הבונקר של משקיעים בשוק ההון. איך עושים זאת? בכתבה הבאה

קרא עוד
מדד המחירים לצרכן עולה, מסימני האינפלציה

אינפלציה – האם זה באמת מפחיד כמו שזה נשמע

לאינפלציה ישנן השפעות מגוונות ומשתנות על פי השלבים והגובה שאליה היא מצליחה להגיע, אז מדוע אנחנו אוטומטית חוששים? ההסבר בכתבה הבאה.

קרא עוד
שמן

מיתון ואינפלציה - שני מושגים שחשבנו שהתרחקנו מהם

אינפלציה וחשש למיתון כלכלי, מה הסיבות לכך? איך השווקים מתנהגים בזמן מיתון, ביקוש והיצע...כל התשובות בכתבה הבאה.

קרא עוד
בית ודגל ארצות הברית

שוק הנדל"ן האמריקאי

שוק הנדל"ן האמריקאי כמו בכל מדינה הוא חיוני לקיום משק בריא. כיצד הריביות משפיעות על מחירי הדיור והביקושים לדירות, והאם זה מבשר על המשך המיתון?

קרא עוד
מדד התעסוקה בארצות הברית

נתוני התעסוקה בארה"ב – אחד מהפרמטרים האהובים על הבנק המרכזי

נתוני התעסוקה בארה"ב הוא אחד מהפרמטרים האהובים על הבנק המרכזי. צוות הפניקס ניהול תיקים עם תמונת מבט על התוצאות האחרונות והתהיות לגבי יכולתן לשקף את האמת בשטח.

קרא עוד
גם השחקנים הגדולים בשוק ההון מתייחסים לאלמנט הנזילות בכובד ראש

מזיז השווקים – אלמנט הנזילות

אלמנט הנזילות הוא כידוע כלי חשוב ביותר לניתוח שוק ההון. הפניקס ניהול תיקים עם תמונת מבט על הכסף הנזיל המגיע לידי שחקני שוק ההון, וכיצד הוא משפיע על השקעות בשנת 2023.

קרא עוד
תמונה של דגל ארצות הברית מתנוסס על רקע הבית הלבן

נשיאות ארה"ב ב-2024 – האם זה כבר משפיע?

השפעת המרוץ לנשיאות ארה"ב על נתוני המאקרו: כיצד אירועים פוליטיים משפיעים על אינדיקטורים כלליים ואיך מתכוננים המועמדים למרוץ. להמשך קריאה היכנסו לכתבה.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.