ריבית נמוכה? אין בעיה. במדריך הבא של הפניקס ניהול תיקים סקרנו עבורכם אלטרנטיבה נוספת להשקעה יעילה בסביבת ריבית שלילית או נמוכה.
שוקי ההון חוו באמצע חודש יוני ירידות משמעותיות ראשונות מאז תחילת הראלי בחודש מרץ. הירידות הללו מתרחשות על רקע אי וודאות גדולה בקשר להמשך ההשפעות של ה"גל הראשון" של נגיף הקורונה וחששות מתגברים לגבי "גל שני". אולם, לצד אי הוודאות הגבוהה והסיכון שבה ישנן גם כמה הזדמנויות.
כמעט שלושה חודשים עברו מאז שהחלו העליות החדות בשוקי המניות, באמצע חודש מרץ, עד הזעזוע המשמעותי הראשון באמצע חודש יוני (עם ירידה דו יומית של מעל 7% במדדי המניות המובילים בארה"ב). נראה שהירידה החדה התקבלה בצורה מורכבת. קבוצה אחת של סוחרים ראו בה את ההוכחה להערכותיהם כי העליות עד כה לא היו מוצדקות, קבוצה שניה ראתה בה "נורת אזהרה" מפני תרחיש "גל שני", לאור אינדיקציות מהעת האחרונה על עליה מחודשת בהיקף הנדבקים, והקבוצה השלישית ראתה בה אירוע טכני שנשען על רמה נמוכה של אופציות הגנה (PUT) יחד עם ירידה בתמיכת הפד בשוק. יתכן שהאמת נמצאת איפשהו באמצע.
בעוד אי הוודאות גבוהה, דבר אחד נראה בטוח: לא קובעי המדיניות הפיסקלית (הממשל) ולא קובעי המדיניות המוניטרית (הבנקים המרכזיים) מתכוונים להוריד רגל מגז התמריצים. בעדכון התחזיות של הפד במהלך חודש יוני, חבריו הציגו פער תמוה בין תחזיותיהם: כך למשל, הציפיות לרמת האבטלה השנה נעה בטווח של 7% ל-14% והצמיחה בטווח של 4.2%- ל-10.0%-. נראה שגם בתחזיות האופטימיות ביותר קובעי המדיניות לא מאמינים כי בשנים הקרובות שוק העבודה האמריקאי יצליח לייצר משרות לכל אותם 20 מיליון מובטלים חדשים, מה שאומר תקופה ארוכה של תמריצים. כידוע, אותם תמריצים חיוביים מאד לשווקים ויו"ר הפד, פאואל, הבטיח החודש כי לא ייתן לרמה מסוימת של מחירים גבוהים בשוק ההון לעצור ממנו לעשות את מה שטוב עבור מיליוני המובטלים, מה שמדגים כי הסיכון לשוק המניות עשוי להיות דווקא כלפי מעלה.
הבנק המרכזי בארה"ב ממשיך להתנגד בגלוי להפחתת הריבית לשלילית, אף שהשוק לא מוכן לוותר על האפשרות הזאת ואף המשיך בחודש יוני לפלרטט עם ריביות ה-Fed Funds מתחת לאפס, כשהוא רואה שתכנית הפד לרכישת נכסים ואג"ח מוגבלת, כשעקום התשואות שטוח וקרוב לאפס. ההשערות ההולכות וגוברות כיום הן שלפני שיקבע ריבית שלילית, הפד ינסה קודם לשלוט על כל טווח עקום התשואות (YIELD CURVE CONTROL = YCC), בדומה למתרחש ביפן ובמידה מסוימת גם באוסטרליה. למעשה 54% מהכלכלנים שנסקרו ע"י סוכנות בלומברג במהלך חודש יוני, העריכו כי טקטיקה כזאת תעלה על שולחן הפד בספטמבר. רמזים לכך ניתן למצוא כבר היום: נשיא שלוחת הפד בניו-יורק, ג'ון וויליאמס, אמר כי בחודש מרץ קובעי המדיניות "חשבו המון" לגבי המשמעויות של YCC.
גם בגזרה הפיסקלית נראה שיש עוד הרבה מה לתת. ממשלות ברחבי העולם יצאו בגיוס סכומי עתק לסיוע, ובעוד הכסף גויס, הוא עדיין יושב בחלקו הגדול בחשבונות הבנק של הממשלות בבנקים המרכזיים ועשוי לשטוף בקרוב את הכלכלה. הממשל האמריקאי, לדוגמה, מחזיק בסך של כ- 1.5 טריליון דולר בחשבון העו"ש אצל הפד. סביר שככל שנתקרב לבחירות בארה"ב בחודש נוב', הפיתוי להשתמש בכסף הזה יגבר ובמיוחד שכבר יש אור ירוק להוצאת הכסף שגויס ע"י הממשל, שבנתיים יושב בחשבון הבנק. במהלך עדותו בקונגרס בחודש יוני, אמר שר האוצר, מנוצ'ין, כי מלבד התכניות הקיימות הממשל אף שוקל להשיק תכנית תמריצים נוספת. בישראל מתוך תכנית להוצאות של 88 מיליארד שקל נוצלו עד כה 33 מיליארד שקל בלבד.
אולם, לא רק הזדמנויות ו"סוכריות" קובעי המדיניות יכולים לתת לשוק, אלא גם איומים. התחזקותו האחרונה בסקרים של המעמד הדמוקרטי לנשיאות ארה"ב, ביידן, עשויה להוות איום לעליות בעקבות הצהרתו מחודש יוני לפיה אם ייבחר יפעל להעלאת מסוימת של מס החברות, אותו כזכור הוריד ממשל טראמפ. התחזקותו של ביידן בסקרים מגיעה על רקע המהומות המתחוללות בארה"ב, שהחלו לאחר פרשת הרצח של גבר שחור ע"י שוטר. איומים נוספים הם העלאת שיעור המיסים, שכרגע לא נראית באופק, והסלמה בין ארה"ב לסין, זאת כמובן מעבר לסיכון הטבעי של "גל שני" או התאוששות כלכלית איטית מהציפיות.
מאת: אמיר כהנוביץ, כלכלן ראשי הפניקס בית השקעות
ריבית נמוכה? אין בעיה. במדריך הבא של הפניקס ניהול תיקים סקרנו עבורכם אלטרנטיבה נוספת להשקעה יעילה בסביבת ריבית שלילית או נמוכה.
איך אירוע כלכלי כל כך חמור כמו משבר הקורונה השפיע על שוקי ההון בצורה מתונה יחסית? ההסבר המלא על השפעתו העתידית על שוק ההון במאמר הבא.
אג"ח 10 שנים: במאמר זה נסביר מדוע תשואה של אגרת החובה הממשלתית ל-10 שנים, מייצגת את הציפיות מהכלכלה האמיתית.
גלו כיצד החלטות הריבית של הפדרל ריזרב, שהתקבלו על ידי ה-FOMC, משפיעות על השווקים הפיננסיים בארה"ב ועל הכלכלה. למדו על האנשים האחראים על קביעת התעריפים.
גלו את המגמות העכשוויות של שוק הנדל"ן בארה"ב ואת תפקידו כאינדיקטור מוביל לכלכלת ארה"ב. מהי ההשפעה והחשיבות הרב-שכבתית שלה במגזרי הפיננסים והבנייה.
היחס בין התשואה הנומינלית והריאלית הופך להיות משמעותי כשהאינפלציה עולה. למה זה קורה, מה ההבדל בין התשואה הנומינלית והריאלית ואילו פרמטרים משפיעים עליהן?
ארה"ב נמצאת בחוב גדול וגדל, אשר עלותו עולה דרמטית בגלל הריביות החדשות. האם יש כאן אסון בלתי נמנע, המעורר פחד ואימה? לא ממש.
האם בנק ישראל יכול להוריד את הריבית במצב שהמדינה נמצאת בו? יש מספר פרמטרים המשפיעים על העלאה או הורדת ריבית, אך המצב כיום מורכב מאוד. כיצד יפעל הנגיד?
תשואות האג"ח הממשלתי האמריקאי ארוך הטווח: האיום החדש - ישן שמגיע אלינו. איזה מצב נדיר מתרחש, שרוב העוסקים בשוק אינם מכירים ומדוע הוא מייצר חשש?
הזן פרטים ונחזור אליך בהקדם.
טלפון:
03-7536875
שעות פעילות: א'-ה' 09:30-17:30
האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.