השוק לא עיוור לשיעורי האבטלה הגבוהים ולחוב המתנפח אבל רואה מעבר אליהם

מאת: אמיר כהנוביץ, כלכלן ראשי בקבוצת הפניקס בית השקעות

 

לאחר ההיסוס בחודש יוני, שוקי המניות בעולם חזרו בחודש יולי לעליות, כשהם מעריכים בין היתר שהרע ביותר מבחינת הגבלות על הכלכלה מאחורינו ושבמבט קדימה קובעי המדיניות ימשיכו לתמרץ את הכלכלה.

סקירת חודש יולי בשוק ההון

הדיסוננס בין מצב הכלכלה לבין שוק המניות ממשיך להטריד את המשקיעים, אבל פחות

שוק המניות התגבר על ההססנות של חודש יוני וחזר בחודש יולי לעשות מה שהוא יודע לעשות הכי טוב וזה לעלות. הדיסוננס בין מצב הכלכלה לבין שוק המניות ממשיך להטריד הרבה משקיעים אבל פחות. ככל שעובר הזמן ההתפתחויות מפתיעות ברובן לטובה: מספר האנשים שבחל"ת יורד בצורה חדה, כשבחודש יוני מספרם נחתך בכ-50%, דו"חות החברות לרבעון השני שהתפרסמו במהלך חודש יולי לימדו כי במקביל לנזקים ממשבר הקורונה, החברות הצליחו להוריד הוצאות וחלקן אף נהנו משינוי התנהגות הצרכנים (בלטו חברות הטכנולוגיה), כך שירידת הרווחים הייתה מתונה ביחס לציפיות האנליסטים. כמו כן, הולך ומתברר ששיעורי האבטלה הגבוהים הם בעיקר אצל בעלי שכר נמוך, וגם אלה מצליחים ברובם לקבל סיוע מהמדינה, מה שמונע נפילה חדה בצריכה הפרטית או במחירי הנדל"ן. בארה"ב התופעה הזאת בולטת יותר, כשנתוני ההכנסה הפנויה של משקי הבית אפילו עלתה במהלך המשבר.

לא כל גלי הקורונה נולדו זהים - מספר החולים חזר לזנק בחלק מהמדינות, כולל ישראל, אבל לא גרר לאותן השלכות

עליה מחודשת במספר הנדבקים בעולם, ובישראל וארה"ב במיוחד, הייתה יכולה להטריד מאד את המשקיעים, אך אלה הגיעו עם ירידה בשיעורי התמותה מהנגיף, ועדויות ממקומות אחרים בעולם כי ניתן להשתלט על המגיפה גם ללא סגר ופגיעה קריטית בכלכלה, וזאת באמצעות הגברת בדיקות, ככללי היזהרות ואימוץ מדיניות כדוגמת ה"תו הסגול". בנוסף המשקיעים התעודדו מחדשות בלתי פוסקות בדבר פיתוח חיסונים ותרופות. בנוסף, נראה שהחשש לסגר נוסף הלך וירד, ככל שהגיעו עדויות שניתן לרסן את התפשטות הנגיף באמצעות אימוץ כללי ריחוק, בדיקות ופיקוח, כדוגמת "התו הסגול".

קובעי המדיניות, הן בצד הפיסקלי והן המוניטרי, ממשיכים ללחוץ על גז התמריצים גם כשהכלכלה כבר חזרה למסילה

הסגר מאחורינו ורוב העסקים חזרו לפעילות, אבל קובעי המדיניות, הפיסקלית והמוניטרית, ממשיכים לתמרץ את הכלכלה בתכניות חדשות. בחודש יולי למשל בנק ישראל החל לרכוש אג"ח קונצרניות, פורסמה תכנית ממשלתית לחלוקת מענקים לאזרחים ובארה"ב מתבשלת תכנית תמריצים נוספת בהיקף של לפחות טריליון דולר. בנוסף המשקיעים מצפים שהבנק המרכזי בארה"ב ישיק באחד החודשים הקרובים תכנית מוניטרית מהפכנית להשתלטות על הריביות הארוכות, תכנית שעשויה להוביל להוזלה משמעותית בעלויות המימון של הטווח הארוך. אבל הסיפור המעניין ביותר בחודש יולי הגיע דווקא מאירופה, שם, לראשונה, הצליחו המדינות להסכים על תכנית תמריצים במימון משותף, שהובילה לאמון גובר באיחוד ובמטבע שלו, היורו, שהחל לזנק מול הדולר ומול השקל בפרט.

החוב המתנפח ופיצוצים מסתוריים באיראן לא גררו לעליית פרמיית סיכון החוב של ישראל

על פניו, הזינוק הצפוי בחוב של ישראל והפיצוצים המסתוריים באיראן במהלך חודש יולי היו צריכים לגרור לעליית פרמיית סיכון החוב של ישראל בשוק, אך זאת לא הגיעה. מול הסיכונים הללו כדאי לזכור שהריביות על החוב ירדו (ועוד ירדו) בצורה חדה, גם בשל התמתנות האינפלציה, כשכמעט 40% מהחוב של ממשלת ישראל צמוד למדד. בנוסף, בחודשים האחרונים המדינה הצליחה להנפיק אגרות חוב לטווחים אולטרה ארוכים, ואף ל-100 שנה, מה שמאפשר לפרוש את משבר הקורונה לתשלומים, בדרך שהקושי לשרת את החוב ממותן. המשקיעים גם לוקחים בחשבון את מצבן הכלכלי הקשה של אירן ולבנון, את סימני הקרבה בין ישראל לסעודיה ואיחוד האמירויות, שלל התפתחויות שמאזנות את הסיכון הגאופוליטי. 

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השפעת הקורונה על הפערים החברתיים ואי השיוון הכלכלי

בדבר אחד הווירוס אינו מפתיע: הוא מגדיל פערים חברתיים (economic inequality)

עכשיו זה כבר ידוע וברור, עקב משבר הקורונה ישנו גידול בפערים החברתיים במקום צמצום הפערים. כל המידע בכתבה המלאה מאת מרכז הידע של הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
העתיד של העולם בידינו – אנרגיה ירוקה ומתחדשת

האם קיימת תקווה גדולה בסקטור מניות אנרגיה ירוקה?

סקטור אנרגיה ירוקה: האם המשקיעים שתולים תקוות בסקטור האנרגיה המתחדשת צודקים או טועים? הפניקס ניהול תיקים בכתבה על התקווה הגדולה במניות האנרגיה הירוקה.

קרא עוד
מדוע בנק ישראל רוכש דולרים?

למה בנק ישראל קונה דולרים? ומדוע התחייב ל-30 מיליארד דולר

בנק ישראל רוכש דולרים: מדוע? ומה הוא מנסה להשיג באמצעות קניית מט"ח? הפניקס ניהול תיקים במבט על הדולר-שקל, אחרי שבנק ישראל התחייב ל-30 מיליארד דולר כדי לייצבו.

קרא עוד
מניות הבנקים כמייצגים את מנוע המימון והאשראי של כלכלה אמיתית

סקטור הבנקים: חזרה של תקווה גדולה

ניתוח סקטור הבנקים בשוק ההון (פבר' 2021) של מרכז הידע באתר הפניקס ניהול תיקים. האם סקטור מניות הבנקים מלמד אותנו כי זוהי חזרתה של תקוות המשקיעים?

קרא עוד
שיפור תשתיות טעינת רכב חשמלי הביא לנתח שוק גדול יותר

ניתוח שוק: מבט על תעשיית המכוניות החשמליות

מחירי דלק גבוהים יחסית מול מחיר החשמל, יחד עם שיפור משמעותי בתשתיות ובסוללות, מביאים לשינוי בהעדפת המשקיעים ביחס למכוניות חשמליות. ניתוח שוק רכבים חשמליים.

קרא עוד
השקעה במטילי זהב – לא סתם הגרף כאן במגמת עלייה

השקעה בסחורות 2021 - תנועה שונה מהרגיל בקומפלקס הסחורות

מאז סוף 2020 ישנו מהלך של עליות במגוון סחורות מגוונות (אנרגיה, חקלאות, מתכות ועוד). הפניקס ניהול תיקים עם ניתוח הסיבות לעליות במחירים וההשפעה הצפויה על הכלכלה בהמשך

קרא עוד
קבלת מפתח לרכישת דירה חדשה בישראל

השקעות נדל"ן בישראל: שוק הנדל"ן למגורים מציג לנו תמונה נוכחית של עקביות

השקעות נדל"ן בישראל: הצטרפו למרכז הידע של הפניקס ניהול תיקים, המציג במאמר זה תמונת מצב עדכנית על שוק הנדל"ן והדיור, והשקעה בקרן השקעות נדל"ן בישראל.

קרא עוד
יש בועת נדלן בעולם?

בועה בשוק הנדל"ן? הדעות חלוקות

האם יש בועת נדל"ן בארה"ב? מתי ואם תתפוצץ הבועה בכלל? אומנם הדעות חלוקות על שוק הדיור לכאן או לכאן, אבל לדעתנו כדאי לשמוע את כל הדעות כאן.

קרא עוד
השפעת אירועים ביטחוניים על שוק ההון

השפעת אירועים ביטחוניים על שוק ההון

חשבתם פעם מה מידת השפעת מבצע צבאי על שוק ההון? רציתם לבדוק איך מתנהגת הבורסה בזמן מלחמה או לאחריה? כיצד השפיעו מבצעי עבר צבאיים על הבורסה בת"א? בכתבה הבאה

קרא עוד
למחפשי השקעה בנדלן, וסקטור הנדלן יכולים למצוא לא מעט רווחים ונכסי זהב

מבט על שוק הנדל"ן למגורים בהשוואה לשוקי ההון – טווח קצר וארוך

שוק הנדל"ן, בגלל השפעות נלוות של הקורונה, ושינוי האקלים, ולמרות היותו שוק מאוד לא נזיל, הפך להיות יותר אטרקטיבי עכשיו לעומת העבר, מול שוקי ההון הכלליים. ההסבר המלא בכתבה.

קרא עוד
סערה בשווקים

סערה בשווקים – שינוי משמעותי או אירוע קשה חולף

התמודדות עם סערה בשווקים. העליות והירידות הסוערות בשוק ההון יכולות ללמד אותנו לא מעט דברים, אם מצליחים להסתכל על הנושאים הנכונים. לנק' מבט ופרספקטיבה שונה, היכנסו לכתבה.

קרא עוד
האם המשבר בטיוואן הוא רק ככלי משחק בין המעצמות ארצות הברית וסין?

גיאו-פוליטיקה – טיוואן, סין, וארה"ב. מי נמצא כרגע עם ידו על העליונה?

על יחסי סין טיוואן והקונפליקט הכלכלי של שתי המדינות. צוות הפניקס ניהול תיקים עם סקירה על המצב הגיאופוליטי-כלכלי ואיך הקונפליקט יכול להשפיע על כל העולם.

קרא עוד
עקומת RS (כוח יחסי) – כלי הערכה של כוחות השוק

עקומת RS (כוח יחסי) – כלי הערכה של כוחות השוק

עקומת relative strength) RS) המכונה גם כוח יחסי היא כלי הערכה איכותי המבשר לנו על עוצמות החוזק של כוחות השוק. להבנת הנושא לעומק קראו באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
דגם מוקטן של בית מעץ, לצד שק של כסף המציג את הקשר בין הדירות לעלויות

מגמות בנדל"ן הישראלי

המגמה בשוק הנדל"ן הישראלי נמצאת בעלייה כבר למעלה מעשור, אך ייתכן והמגמה השתנתה. קראו אודות מדדי מחירי הערים בהם נרשמו העליות הגבוהות ביותר.

קרא עוד
קונפליקט שמשפיע על המסחר

מבט על המצב הגיאו-פוליטי מאז תחילתה של מלחמת עזה

המצב הגיאו פוליטי מתחילת מלחמת עזה מצטרף לקונפליקט השני הגדול בין רוסיה לאוקראינה, וישנה נגיעה לאפשרות של מחסור באנרגיה. אז מדוע מחיר הנפט יורד בהדרגה?

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.