מושג חדש: BTFP. מה זה? ואיך הוא עוזר לשוק המניות האמריקאי

ה-BTFP הוא ה"דלת האחורית" (Back Door) של המערכת הבנקאית האמריקאית

כסף בנקאי אמריקאי

כאשר החלה מדיניות נרמול הריביות על ידי הבנקים המרכזיים, בתחילת 2022, עקב הלחצים האינפלציוניים החדשים והמבהילים, רואי השחורות ניבאו עתיד קשה מאוד למערכת הבנקאות האמריקאית, לשוקי המניות, ובכלל, לכלכלה הגלובלית. מדוע? כי יש בעיה פשוטה ועקרונית לעבור ממצב של ריביות 0, לריביות גבוהות, כאשר מחזיקים הרבה מאוד חוב. במיוחד חוב בצורה של אג"ח. ובמיוחד כאשר מדובר באג"ח ממשלתי, שאמור להיות בדירוג אופטימאלי, סולידי ביותר, ומשמש (וזו הנקודה העקרונית) לבטוחות סביב 100% מערך האחזקה.

עליות בריבית, ועל ידי כך, עליות בתשואות של האג"ח בשוק, גורם לירידה בערך האג"ח וזה מייצר מיד "חור" שאותו קשה מאוד לסתום בצורה של עסקים רגילים. אחרי זמן מה, הבשורה של הבעיה הזו מגיעה למי שרוצה לנצל את המצב, ומנסה להרוויח על ידי מכירה בחסר של מניות אותם הבנקים. כאן נכנס מעגל נוסף של חוסר וודאות, אשר מייצר פחד אצל לקוחות הבנקים הנמצאים תחת התקפה, וקורה מה שקרוי Bank Run, בו הלקוחות רוצים לברוח מהבנק שאינו בטוח שישרוד את ההתקפה של השורטים.

בגדול, זה מה שקרה במרץ 2023, כאשר ראינו סדרה של בנק בינוניים כמו Signature ,SVB ולבסוף גם First Republic קורסים ונקנים על ידי גדולים מהם (בד"כ JPM). מה הייתה התשובה המתוחכמת של הבנק המרכזי? שילוב של צעדים שבהם בלט אחד מיוחד: תוכנית BTFP – תוכנית הלוואות לבנקים. כאלו עם בעיה של ניירות ממשלתיים שאיבדו מערכם. במסגרת התוכנית, הבנק המרכזי מתמחר את החוב הזה ב-100% מערכו שבו הוא נקנה, ולא על פי מחיר השוק, ונותן כנגדו הלוואה. בגדול: זוהי ספיגת ההפסד של השפעת עליית הריביות, על ידי הפד, עבור כל מחזיקי האג"ח הממשלתי וזה המגובה משכנתאות. הנה גרף הרכישות בתוכנית הזו (מאתר הפד):

גרף הרכישות בתוכנית של הפדרל ריזרב

כפי שניתן לראות, כבר הועברו לבנקים בצרה כ-100 מיליארד דולר, ועוד היד נטויה. כל זה כאשר תוכנית ה-QT נעצרה לה בפועל, ויש הזרמה תקציבית מהממשל של 1.8 טריליון דולר במסגרת Inflation Reduction Act. בקיצור, ברמה המיידית, תוכנית ה-BFTP משיגה כמה יעדים בו זמנית: היא משחררת את כל הבנקים מהפיכת האג"ח אצלם לבעיה שיכולה להפיל אותם, ומעבירה את ההפסדים עליו לבנק המרכזי, והיא גם מהווה QE לעניים, שבו מקבלים עכשיו כסף חדש ונקי לפעילות פיננסית.

אין זה פלא שמאז הקמת הכלי הזה, שוקי המניות האמריקאיים פשוט "התפוצצו" מעלה, במיוחד בעזרת 10-15 מניות מובילות, שריכזו את עיקר העניין בעזרת מילת הקוד AI. כל עוד תוכנית זו פעילה, והיא כזו עד הודעה חדשה, וללא הגבלת זמן, כל הפעילות המוניטארית של הבנק המרכזי אינה יכולה לפגוע בנכסים הסולידיים שיש בידיים של הבנקים, במידה ואלו יצטרכו להיות מתומחרים מלא, במקרה של צורך לפדות חשבונות או התחייבויות. זהו גיבוי חזק יותר מאשר ה-PUT על הבורסה שהיה מקובל מאז מי אלן גרינספאן, ימי ברננקי וימי יילן. קריסת SVB ודומיו יצרו עכשיו שתי מוסכמות: האוצר מבטיח את הפיקדונות, מעבר ל-250 אלף הדולר שהבטיח עד כה ה-FDIC, והאג"ח המפסיד יכוסה על יד ג" פאול וחבורות ב-Washington DC. שלא נדבר על תוספת הנזילות נטו שה-BTFP מייצרת בפועל עבור שוקי ההון. כמו שנאמר: "ולא נגמרו נפלאות מעשי קובעי המדיניות, כאשר צריך להסתיר את כישלונם מהציבור".

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השפעת הקורונה על הפערים החברתיים ואי השיוון הכלכלי

בדבר אחד הווירוס אינו מפתיע: הוא מגדיל פערים חברתיים (economic inequality)

עכשיו זה כבר ידוע וברור, עקב משבר הקורונה ישנו גידול בפערים החברתיים במקום צמצום הפערים. כל המידע בכתבה המלאה מאת מרכז הידע של הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
העתיד של העולם בידינו – אנרגיה ירוקה ומתחדשת

האם קיימת תקווה גדולה בסקטור מניות אנרגיה ירוקה?

סקטור אנרגיה ירוקה: האם המשקיעים שתולים תקוות בסקטור האנרגיה המתחדשת צודקים או טועים? הפניקס ניהול תיקים בכתבה על התקווה הגדולה במניות האנרגיה הירוקה.

קרא עוד
מדוע בנק ישראל רוכש דולרים?

למה בנק ישראל קונה דולרים? ומדוע התחייב ל-30 מיליארד דולר

בנק ישראל רוכש דולרים: מדוע? ומה הוא מנסה להשיג באמצעות קניית מט"ח? הפניקס ניהול תיקים במבט על הדולר-שקל, אחרי שבנק ישראל התחייב ל-30 מיליארד דולר כדי לייצבו.

קרא עוד
מניות הבנקים כמייצגים את מנוע המימון והאשראי של כלכלה אמיתית

סקטור הבנקים: חזרה של תקווה גדולה

ניתוח סקטור הבנקים בשוק ההון (פבר' 2021) של מרכז הידע באתר הפניקס ניהול תיקים. האם סקטור מניות הבנקים מלמד אותנו כי זוהי חזרתה של תקוות המשקיעים?

קרא עוד
שיפור תשתיות טעינת רכב חשמלי הביא לנתח שוק גדול יותר

ניתוח שוק: מבט על תעשיית המכוניות החשמליות

מחירי דלק גבוהים יחסית מול מחיר החשמל, יחד עם שיפור משמעותי בתשתיות ובסוללות, מביאים לשינוי בהעדפת המשקיעים ביחס למכוניות חשמליות. ניתוח שוק רכבים חשמליים.

קרא עוד
השקעה במטילי זהב – לא סתם הגרף כאן במגמת עלייה

השקעה בסחורות 2021 - תנועה שונה מהרגיל בקומפלקס הסחורות

מאז סוף 2020 ישנו מהלך של עליות במגוון סחורות מגוונות (אנרגיה, חקלאות, מתכות ועוד). הפניקס ניהול תיקים עם ניתוח הסיבות לעליות במחירים וההשפעה הצפויה על הכלכלה בהמשך

קרא עוד
קבלת מפתח לרכישת דירה חדשה בישראל

השקעות נדל"ן בישראל: שוק הנדל"ן למגורים מציג לנו תמונה נוכחית של עקביות

השקעות נדל"ן בישראל: הצטרפו למרכז הידע של הפניקס ניהול תיקים, המציג במאמר זה תמונת מצב עדכנית על שוק הנדל"ן והדיור, והשקעה בקרן השקעות נדל"ן בישראל.

קרא עוד
יש בועת נדלן בעולם?

בועה בשוק הנדל"ן? הדעות חלוקות

האם יש בועת נדל"ן בארה"ב? מתי ואם תתפוצץ הבועה בכלל? אומנם הדעות חלוקות על שוק הדיור לכאן או לכאן, אבל לדעתנו כדאי לשמוע את כל הדעות כאן.

קרא עוד
השפעת אירועים ביטחוניים על שוק ההון

השפעת אירועים ביטחוניים על שוק ההון

חשבתם פעם מה מידת השפעת מבצע צבאי על שוק ההון? רציתם לבדוק איך מתנהגת הבורסה בזמן מלחמה או לאחריה? כיצד השפיעו מבצעי עבר צבאיים על הבורסה בת"א? בכתבה הבאה

קרא עוד
למחפשי השקעה בנדלן, וסקטור הנדלן יכולים למצוא לא מעט רווחים ונכסי זהב

מבט על שוק הנדל"ן למגורים בהשוואה לשוקי ההון – טווח קצר וארוך

שוק הנדל"ן, בגלל השפעות נלוות של הקורונה, ושינוי האקלים, ולמרות היותו שוק מאוד לא נזיל, הפך להיות יותר אטרקטיבי עכשיו לעומת העבר, מול שוקי ההון הכלליים. ההסבר המלא בכתבה.

קרא עוד
סערה בשווקים

סערה בשווקים – שינוי משמעותי או אירוע קשה חולף

התמודדות עם סערה בשווקים. העליות והירידות הסוערות בשוק ההון יכולות ללמד אותנו לא מעט דברים, אם מצליחים להסתכל על הנושאים הנכונים. לנק' מבט ופרספקטיבה שונה, היכנסו לכתבה.

קרא עוד
האם המשבר בטיוואן הוא רק ככלי משחק בין המעצמות ארצות הברית וסין?

גיאו-פוליטיקה – טיוואן, סין, וארה"ב. מי נמצא כרגע עם ידו על העליונה?

על יחסי סין טיוואן והקונפליקט הכלכלי של שתי המדינות. צוות הפניקס ניהול תיקים עם סקירה על המצב הגיאופוליטי-כלכלי ואיך הקונפליקט יכול להשפיע על כל העולם.

קרא עוד
עקומת RS (כוח יחסי) – כלי הערכה של כוחות השוק

עקומת RS (כוח יחסי) – כלי הערכה של כוחות השוק

עקומת relative strength) RS) המכונה גם כוח יחסי היא כלי הערכה איכותי המבשר לנו על עוצמות החוזק של כוחות השוק. להבנת הנושא לעומק קראו באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
דגם מוקטן של בית מעץ, לצד שק של כסף המציג את הקשר בין הדירות לעלויות

מגמות בנדל"ן הישראלי

המגמה בשוק הנדל"ן הישראלי נמצאת בעלייה כבר למעלה מעשור, אך ייתכן והמגמה השתנתה. קראו אודות מדדי מחירי הערים בהם נרשמו העליות הגבוהות ביותר.

קרא עוד
קונפליקט שמשפיע על המסחר

מבט על המצב הגיאו-פוליטי מאז תחילתה של מלחמת עזה

המצב הגיאו פוליטי מתחילת מלחמת עזה מצטרף לקונפליקט השני הגדול בין רוסיה לאוקראינה, וישנה נגיעה לאפשרות של מחסור באנרגיה. אז מדוע מחיר הנפט יורד בהדרגה?

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.