איך תשפיע הריבית הנמוכה על ענף הנדל"ן? מה צפוי למרווחי האשראי של הבנקים? ומלחמת הסחר? זוהי תמונת הפתיחה ל-2020, וכך להערכתנו היא יכולה להתפתח – הפניקס ניהול תיקים.
מדד הבנקים בישראל
מדד הבנקים בישראל
האמת היא שהייתה זו הפתעה לא נעימה כל כך עבור המשקיעים בסקטור הבנקאי. מאז 1987, בה אלן גרינספאן (אז ראש הבנק המרכזי האמריקאי) הציל את השווקים מקריסה פיננסית, הסקטור הבנקאי תמיד היה אחד הנהנים המרכזיים מן הכסף שהגיע לשיקום משברים. משבר קורונה הוא שונה. הוא שונה מהרבה מאוד בחינות, אבל במיוחד מן ההחלטה של המנהיגים להעדיף, הפעם, את העם על פני המוסדיים של Wall Street וכל מרכזי ההון העולמיים. כך, ניטע היסוד של מה שאנו עדים לו עכשיו, דהיינו מצב ביצועי החסר הקיצוניים של הסקטור הבנקאי מול השוק הכללי, במיוחד מול סקטורים אחרים, כמו הסקטור הטכנולוגי, אשר הצליחו לקבוע מזמן שיאים חדשים.
מעבר לשוני המהותי בחלוקת המזומנים שהוזכר זה עתה, ישנם גורמים נוספים לבעיה של הסקטור הפיננסי בכלל, ושל הבנקים בפרט, בכלכלה הנוכחית. נזכור שהגענו למשבר הקורונה כאשר כבר נצפתה האטה בצמיחה הגלובלית, ושכבר דובר על שלב מיתון קל לפני שהופיע הווירוס הקטלני. מהומות האפודים הצהובים הייתה רק דוגמה בולטת לכך. כמו כן, הקורונה הגיעה כאשר החוב האישי, העסקי והמדינתי גדלו ללא הרף בגל נוסף של ניסיון הבנקים המרכזיים להימנע מאותו שלב מיתון מתקרב. אגב, העלייה בשוקי המניות של תחילת 2019 היא דוגמה מובהקת לתגובה הפבלובית של השווקים לאותה מדיניות בלתי נגמרת של הרחבות כמותיות, והדפסות תמרוץ.
כך, אין פלא שסגרים והשתקה מכוונת של משקים שלמים, גרמו להחמרה בחשש ביחס לבנקים, וזאת בקשר לשתי נקודות קריטיות עבורם: חשיפה פתאומית ומידית לחובות מסופקים בקנה מידה נדיר ומסוכן, וכתוצאה מכך קיטון דרמטי ברווחיות וצורך בגידול הלימות ההון שלהם. קרי, הסכנה שלא יחזירו להם את ההלוואות שהם נתנו, והצורך באגירת רזרבות למקרה שלקוחות ידרשו את כספם. בעולם ובארץ, תגובת קובעי המדיניות הייתה חד משמעית: גיבוי מוחלט של הבנקים ביחס לסכנת חדלות הפירעון (פשיטת רגל), ובניית מנגנונים של דחיית חובות צרכנים כדי להקל על לקוחות הבנקים. כך, הבנקים יכלו להיות רגועים ביחס לאלמנטים הבוערים ביותר. אבל מה לגבי הרווחיות שלהם? זו, כבר בעיה אחרת.
לא משנה כמה רגולציה תחול על עסק או סקטור, כאשר הוא נכנס לבעיה של צמצום בהיקף המחזור וברווחיות העסקאות, ביצועיו יפגעו. המשקיעים הבינו זאת כאשר החלה תקומת השוק, מיד אחרי המכה היורדת הראשונית של פברואר-מרץ. אמזון ו-זום נהנות מן הקורונה, אבל סה"כ העסקים הבנקאיים אינם כאלו. להלן מוצגים שני גרפים יומיים מעניינים. הראשון מגיע מחו"ל, והשני מן הארץ. תחילה, כמה מילים על מה שנראה בחו"ל. לפניכם השוואה של מדד המניות הכללי העיקרי בארה"ב, מדד ה-s&p500 (עקומה כחולה) עם קרן סל מובילה של סקטור הבנקים באמריקה (KBE) (עקומה סגולה) (בעזרת מערכת יאהו פייננס):
הגרף מתחיל בדיוק בראשון לינואר 2020, וניתן להבין את ההבדל בביצועים בין שני הנכסים הפיננסיים האלו. ומה בארץ? להלן גרף מן הבורסה בת"א, אשר מציג את מדד הבנקים מאז קיץ 2019:
אם תעשו את התרגיל גם עבור הבנקים באירופה ובאסיה תגיעו לאותה מסקנה ממש. אז מה קורה כאן? עקב אכילס של הסקטור נמצא בשילוב של הסכנה לצמצום משמעותי ברווחיות העסקית (כאשר ביטחונם מובטח כאמור), יחד עם אותה הפתעה, שהכסף להצלת המצב אכן מוזרם ישירות לנזקקים, ולא דרכם. שינוי אשר מונע מהם לגזור קופון, ולמלא את כיסם על חשבון משלם המיסים הגלובלי. הדבר חמור עוד יותר בגלל שאי אפשר היה לעשות אחרת! פוליטית, הצלת בנקים ומוסדות פיננסיים, ולא אזרחים ישירות, פשוט לא הייתה מתקבלת שוב בציבור. יודגש שוב כי אופן הזרמת ההון להצלה מן המשבר הוא השינוי המשמעותי והמהפך האמיתי. לכן, הפסימיות גדולה.
ישנה אמרה ישנה הטוענת שאין שוק הון בריא ללא סקטור פיננסי (ובמיוחד בנקאי) שוקק חיים. זה היה נכון, וכנראה יהיה נכון בעתיד, אבל תחת מגבלה אחת: זה נכון בזמני כלכלה "רגילה". כרגע, הפעילות העסקית של המון חלקים בכלכלה מנוהלים תחת השפעה קשה של גובה התחלואה והחלטות רפואיות במקום שיקולים עסקיים טהורים ומדיניות כלכלית סדורה. אנו חיים בתקופה שבה החובות והגירעונות אינם חשובים כמעט בכלל, ובה הכול נדחה ל"אחרי שנמצא את החיסון". כעת, מחולקים מענקים ועזרה למיליוני מובטלים חדשים, אשר היו עד לא מזמן, חלק אינטגראלי ממנוע הצמיחה הגלובלי (תחשבו על כל ענף התיירות-תעופה העולמי).
בסביבה כזו, למדינות הייתה חובה אחת: לדאוג לזה שלא תהיה תופעה של בהלה על הסניפים (Bank Runs) ובכך להבטיח את קיומם של הבנקים. הדבר נעשה, אבל לא יותר מזה. ומה באשר לגובה הבונוסים? אם בכלל יהיו כאלו, זו כבר בעיה אחרת. גם מה שיקרה לבעלי המניות מקבל חשיבות משנית בעיני הפוליטיקאים. נראה כי הגיע הרגע של חלוקת כספים המונית ולא סדורה (הרבה פחות אצלנו), במקום חלוקה דרך צינורות המוסדות הפיננסיים (כמו במשבר 2009). זהו השינוי הגדול, יחד עם ההאטה הממשית בפעילות המשקית. עד שלא נחזור לשגרה שלאחר החיסון-תרופה, קשה לראות סיבה לשינוי מהותי בנוף הסקטור הבנקאי הסובל.
איך תשפיע הריבית הנמוכה על ענף הנדל"ן? מה צפוי למרווחי האשראי של הבנקים? ומלחמת הסחר? זוהי תמונת הפתיחה ל-2020, וכך להערכתנו היא יכולה להתפתח – הפניקס ניהול תיקים.
השקעות אלטרנטיביות הן הדבר החם בתחום ניהול תיקי השקעות. התחום של השקעות אלטרנטיביות נוגע במגוון תחומים: נדלן, קרנות גידור, פרייבט אקוויטי ועוד. גלו איך משקיעים
בעולם ניהול תיקי השקעות קיימת הסכמה בדבר הקושי לתזמן השקעות ומודגש במיוחד החלק של ניהול הסיכונים. היכנסו לצפייה במדריך פיזור סיכונים
קרן גידור הינה כלי יעיל לגיוון השקעות בסמגנטים חדשים, פיזור סיכונים וכו'. מהי קרן גידור? ואילו אסטרטגיות השקעה קיימות בקרנות גידור?
מעוניינים להשקיע במוצרים פאסיביים? במדריך השקעה פאסיבית של הפניקס ניהול תיקים תוכלו ללמוד ולהכיר מהם היתרונות והחסרונות בהשקעה מסוג זה, למי היא מתאימה ועוד.
ניתוח טכני של מדד ה- 500S&P בזמן משבר הקורונה מבשר לנו על סדר, ועתיד ורוד יותר. מה שבא בקלות, גם באותה הקלות ייעלם? הניתוח המלא בכתבה הבאה של הפניקס ניהול תיקים
שורט סקוויז - תופעת לוואי לטכניקת מכירה בחסר אשר הוגדרה על ידי רבים בתור התגשמות החלום הרע של כל סוחרי השורט במניות. הפניקס ניהול תיקים עם ההסבר המלא
הבנק הפדרלי (הפדרל ריזרב) הינו גורם בעל השפעה רבה על המסחר בשוק ההון, לרוב הבנק המרכזי אף משפיע עלינו באופן ישיר. הפניקס ניהול תיקים עם ההסבר והשפעות צעדי הפד.
קרנות נאמנות - אחד מהכלים החשובים, המגוונים והמשפיעים בהרכב ניהול תיקי השקעות. מעוניינים ללמוד מהי קרן נאמנות, יתרונותיה וחסרונותיה של קרן נאמנות?
SPAC - כלי פיננסי להמונים שהיה שמור עד כה למקורבים בלבד, המאפשר לקחת חלק בהשקעות צמיחה, וגם במיזוגים ורכישות. הפניקס ניהול תיקים עם הסיבות לפופולאריות שעולה.
מעוניינים להבין קצת יותר מהנעשה מאחורי הקלעים בשוק ההון ועולם ניהול ההשקעות? הפניקס ניהול תיקים עם מבט מאחורי הקלעים בעזרת כלי רוחב שוק.
מה הם גורמי ההחלטה העיקריים כאשר באים לנהל תיק השקעות? מבט על מסלול העבודה של מנהל ההשקעות העמוס במשימות.
יודעים מה ההבדלים בין ניהול תיקים אקטיבי לעומת קופת גמל להשקעה? ההשוואה המקיפה והמלאה בכתבה הבאה.
מהי סטגפלציה, האם אנחנו צריכים לחשוש ממנה? האם בכלל אנחנו באמת בדרך לשם, ואיך יוצאים ממצב שהוא נדיר בשוק אך בהחלט תרחיש סביר?
במאמר הבא נסביר על מדדי שווי שוק השונים, ומי יכול לשקף את הכלכלה האמריקאית המקומית בצורה הנכונה ביותר מבין כל מדדי המניות הציבוריות?
הנפקות חדשות לציבור (IPOS), הדעות עליהן כה חלוקות שניתן למצוא משקיעים בשוק ההון העוסקים רק בהן ועד כאלו שיזהירו אתכם מלגעת בהנפקות באופן מוחלט. מה האמת? בכתבה הבאה.
מתלבט בין להשקיע באופן עצמאי בשוק ההון לבין שירותיו של מנהל תיקים מקצועי? בכתבה נרחיב על ההבדלים בין מנהל תיקים לבין ניהול השקעות פרטי.
סקירת שנת 2021 בבורסה הישראלית, מבט על המגמות, הסקטורים המובילים בשנה החולפת, המדדים העיקריים ועוד.
הגנה על תיקי ההשקעות שלנו בתקופות מעבר, האם אנחנו מוכנים לשינוי, או לפחות ערוכים מפני חוסר הוודאות בשווקים? בהפניקס ניהול תיקים מסבירים איך נערכים
פסיכולוגיית המשקיעים: בין האינטלקט לרגש, איך נראה תהליך קבלת ההחלטות של המשקיעים בזמני המגמות השונות? בהפניקס ניהול תיקים מסבירים.
P/E הפרמטר הנפוץ ביותר מבין הפרמטרים הפונדמנטליים שקובע את ערכה היחסי של מניה בשוק, מה המשמעות, איך משפיע על ערך המניה ועוד. הפניקס ניהול תיקים מביאים לכם את כל המידע.
איך שינוי ותצוגה שונה של תצוגת מחיר הנכסים הפיננסיים יכולים להציג עבורכם אלמנט נוסף להבנה טובה של המגמה הקיימת בשווקים? בכתבה הבאה באתר הפניקס ניהול תיקים
מומנטום בהשקעות. מעבר למהותו של המומנטום, נציג במאמר הבא דוגמה של אינדיקאטור שימושי בנושא מהו מומנטום? איך ניתן להשתמש בו ומה כדאי לדעת?
תבניות מסחר בשוק ההון משמשות את הסוחרים ככלי לחיזוי בשוק ההון ולהן שתי פונקציות מרכזיות: להצביע על מהי המגמה הנוכחית והאם יש סימן לשינוי בהמשך.
קרנות כספיות הן אמצעי חיסכון למטרות שונות ורבים טוענים כי הן תחליף ראוי לפיקדון בבנק. הפניקס ניהול תיקים מסבירים מה זה קרן כספית והאם היא אכן רלוונטית בימי מיתון.
גלו את הסודות של הכלי הפופולארי הממוצע הנע: למדו היכולות והמגבלות שלו וכיצד הוא מחושב.
דוחות רבעון אחרון וסיכום שנת 2022 בוול-סטריט, מבט על המגמות, הסקטורים המובילים בשנה החולפת, המדדים העיקריים ועוד.
איך באמצעות ניתוח קווי מגמה וגלים עולים או יורדים נוכל להבין מהי המגמה ומהו מצב הרוח של השוק. המאמר המלא באתר הפניקס ניהול תיקים.
למה חשוב לעקוב אחרי מצב הבנקים בארה"ב לאחר אירועי SVB ו-CS ואיך הם משפיעים על תיק ההשקעות? צוות הפניקס ניהול תיקים עם סקירה על מצב הבנקים בארה"ב לאחר אירועי SVB ו-CS.
ניתוח שוק בעזרת שילוב של מגמה, מחיר ומומנטום: ישנה תמיד השאלה אם ניתן לשפר במקצת את המידע שהשוק נותן לנו? כיצד אלמנטים כמו מגמה, מחיר ומומנטום יכולים לעזור לנו?
חלק מעולם קרנות הגידור נפתח לציבור הרחב על פי פרמטרים שהוגדרו כגרסה מיוחדת של קרנות הנאמנות. יש לכך מספר יתרונות וחסרונות. לפרטים היכנסו לכתבה הבאה.
עולם קרנות הנאמנות הישראלי מגוון מאוד והפעם החלטנו לקטלג אותן על פי פרמטר הניהול. אז מה ההבדל בין קרנות נאמנות מנוהלות למחקות? לחצו לקריאה
תוכנית BTFP: תוכנית הלוואות לבנקים. שבמסגרתה הבנק המרכזי מתמחר את החוב הזה ב-100% מהערך בו הוא נקנה, ולא על פי מחיר השוק, ונותן כנגדו הלוואה.
הזן פרטים ונחזור אליך בהקדם.
טלפון:
03-7536875
שעות פעילות: א'-ה' 09:30-17:30
האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.