ריבית נמוכה? אין בעיה. במדריך הבא של הפניקס ניהול תיקים סקרנו עבורכם אלטרנטיבה נוספת להשקעה יעילה בסביבת ריבית שלילית או נמוכה.
מאז תחילת שנת 2022, קיימים שני מחנות דעה בקשר למקרו האמריקאי: זה הדוגל בקיום מיתון, כבר עכשיו, וזה האומר שעדיין לא. הראשונים מסתמכים על זוג נתוני התמ"ג השליליים של שני הרבעונים הראשונים של השנה. בדרך כלל, רצף כזה של נתוני תמ"ג רבעוניים היו הסימן המובהק, ואף "ההגדרה" של מיתון במשק כלכלי כלשהו.
לעומתם, החולקים על קביעה זו מביאים לנו את נתוני התעסוקה המדברים על אבטלה סביב 3.5%, ויצירת מקומות עבודה חדשים סביב 300 אלף לחודש. והם אומרים: לא קיים משק במיתון שקיים בו "מתח תעסוקתי" כזה. למעשה, טענה זו מגיעה גם מפי קובעי המדיניות בעצמם, הרוצים, עקרונית, לראות בירידה מסוימת בתעסוקה המלאה הזו על מנת שהצרכן האמריקאי יקטין ביקושים, ויקנה פחות על מנת שהאינפלציה תרד.
בכתבה קצרה זו לא ניקח צד, אבל נביא אלמנט חשוב מאוד בכל משק של מדינה והוא שוק הנדל"ן. כידוע, זה סקטור חיוני לצמיחה, ולקיום משק בריא. המגורים והמשרדים עצמם מאוד חשובים, אבל הם חלק קטן מהעניין הנמצא בהשפעה הכלכלית של עולם הנדל"ן. ניתן למצוא שם את תעשיית הרהיטים והמוצרים לבית, את כל הנושא של התשתיות מסביב לבנייה החדשה, וחידושן סביב הבנייה הישנה, את כל הנושא הפיננסי למימון המשכנתאות, והפרויקטים להקמה של אזורי תעשייה ומסחר סביב שכונות חדשות.
ועוד נוסיף כאן עניין שלא מצוטט הרבה: כאשר מחיר הבית שגרים בו עולה, יש לנו "אפקט עושר" המביא אותנו לצרוך ולרצות להוציא מזומנים על פיתוח סביבתנו. בקיצור, עולם נדל"ני בריא הוא חלק משמעותי בתמ"ג המדינתי. והנה, מאז תחילת השנה, אנו עדים לאינפלציה גבוהה (לא ניכנס כאן לסיבות לכך), אשר הביאה לתגובה חריפה של העלאות ריבית מצד הבנקים המרכזים בכל העולם, ובמיוחד מהפדרל רזרב האמריקאי.
מאזור ה-0 הגיעו די מהר (במנות של 0.75%) לסביבה של 3.25%. אבל, זה לא הכול. מי שעוסק בנדל"ן, מהצד המייצר-מוכר או מהצד של קונים, לא משלם ריבית פדראלית. הוא משלם ריבית שהבנקים מוכנים לתת. כזו שבסיסה היא התשואה של האג"ח הבינוני או הארוך (לרוב 10 שנים) פלוס תוספת רווח בנקאית. לדוגמה, ריבית משכנתא ל-10 שנים נעה היום סביב ה-5.9%-6.1%, כאשר הריבית ל-30 שנים נמצאת סביב 7.2%-7.3%.
ריביות כאלו כל כך שונות ממה שהורגלו בעבר, מאז סיום משבר הסאב-פריים של 2007-9, שהן פגעו קשה בשני חלקי השוק: המחיר של הנכסים, וכמות המכירות של הבתים. לפני שאציג את המצב הקיים כרגע בנושא הזה, כמה מילים על עוד גורמים המשפיעים על שוק הנדל"ן: כבר הזכרנו כאן את העלייה במימון של הרכישה. אבל, זה לא עניין אוטומטי. ריביות כאלו היו קיימות בהיסטוריה יחד עם שוק נדל"ן פורח. הגורמים הנוספים הם היצע של נכסים, וצפי כלכלי ביחס לצמיחה. במקרה של היום, הצפי לעתיד הקרוב והבינוני הוא של צמצום כלכלי עקב צעדי הצמצום המכוונים של קובעי המדיניות המוניטאריים.
עולם התעסוקה עדיין לא משקף את מה שרוב פרמטרי המקרו כבר משקפים: האטה כלכלית. ובנוגע למלאי הנכסים? ישנה כמות גדולה יחסית של נכסים בגלל ההתלהבות שהייתה בתחום עד תחילת 2022. כל עוד הכסף החינמי זרם, הבתים הותחלו, ונמכרו, גם לשימוש למגורים ולמשרדים, וגם לצורך השקעה. כרגע, יש כמות גדולה של מלאי שחייב להתרוקן. וזה בא כאשר הקונים קצת יותר חוששים, או לא מסוגלים לקחת על עצמם חוב ארוך טווח יקר יותר.
הדינאמיקה הזו נכונה לרוב שוקי הנדל"ן בעולם, חוץ מאשר אצלנו. במקרה שלנו, כל הצד הפיננסי של עליית יוקר המשכנתא וההאטה הקטנה בצמיחה נכונים. אבל, לא קיים אצלנו עדיין עודף בדירות. עם הדמוגרפיה החיובית, יש אצלנו מחסור קטן ומתמיד ששומר על רמת מחירים גבוהה יחסית, כאשר האטה במכירות מתבטאת במחיר שעומד במקום. ועכשיו, הבה נתרשם ויזואלית ממה שקורה בארה"ב. לפניכם שני גרפים מאתר Advisor Perspectives. הראשון מציג את המצב במחירים הממוצעים ארצית, ולפי ערים, מתואם לאינפלציה:
והשני מציג את השינוי במכירות של בתים קיימים, מתואם אוכלוסיה:
בשני המקרים ברור מאוד שיש האטה גדולה בשוק הנדל"ן למגורים באמריקה. מכירות הבתים ירדו מתחת ל-0, ויש הקטנה של מכירות, כאשר העקומה המתואמת יורדת ב-24% (כחולה) לעומת כ-10% בלא מתואמת. במחירים, קשה שלא להתרשם מהירידה הדרמטית בקצב שלהם לאחרונה. אגב, בחלון הקטן ניתן להתרשם מהטווח הקצר (מאז יולי של 2021 ועד יולי 2022), כאשר מעליות של 1-2% לחודש יש עכשיו ירידה של מחירים סביב 0.35%-. ואלו נתוני יולי, כאשר המשך השנה כנראה הקצין יותר.
כאמור, סקטור הנדל"ן הוא סקטור חיוני לכלכלה בריאה, וכאשר זה השינוי בזה האמריקאי, קשה לראות שהמשק שם יחזור למסלולו החיובי עד שלא נראה בנתונים האלו היפוך. בכל מקרה, האינפלציה נמצאת כרגע בראש מעיני הבנק המרכזי, והוא נחוש להעלות ריבית עד שלא נראה שם ירידה לרמה הרצויה המוצהרת, סביב 2-3% לשנה.
ריבית נמוכה? אין בעיה. במדריך הבא של הפניקס ניהול תיקים סקרנו עבורכם אלטרנטיבה נוספת להשקעה יעילה בסביבת ריבית שלילית או נמוכה.
איך אירוע כלכלי כל כך חמור כמו משבר הקורונה השפיע על שוקי ההון בצורה מתונה יחסית? ההסבר המלא על השפעתו העתידית על שוק ההון במאמר הבא.
אג"ח 10 שנים: במאמר זה נסביר מדוע תשואה של אגרת החובה הממשלתית ל-10 שנים, מייצגת את הציפיות מהכלכלה האמיתית.
גלו כיצד החלטות הריבית של הפדרל ריזרב, שהתקבלו על ידי ה-FOMC, משפיעות על השווקים הפיננסיים בארה"ב ועל הכלכלה. למדו על האנשים האחראים על קביעת התעריפים.
גלו את המגמות העכשוויות של שוק הנדל"ן בארה"ב ואת תפקידו כאינדיקטור מוביל לכלכלת ארה"ב. מהי ההשפעה והחשיבות הרב-שכבתית שלה במגזרי הפיננסים והבנייה.
היחס בין התשואה הנומינלית והריאלית הופך להיות משמעותי כשהאינפלציה עולה. למה זה קורה, מה ההבדל בין התשואה הנומינלית והריאלית ואילו פרמטרים משפיעים עליהן?
ארה"ב נמצאת בחוב גדול וגדל, אשר עלותו עולה דרמטית בגלל הריביות החדשות. האם יש כאן אסון בלתי נמנע, המעורר פחד ואימה? לא ממש.
האם בנק ישראל יכול להוריד את הריבית במצב שהמדינה נמצאת בו? יש מספר פרמטרים המשפיעים על העלאה או הורדת ריבית, אך המצב כיום מורכב מאוד. כיצד יפעל הנגיד?
תשואות האג"ח הממשלתי האמריקאי ארוך הטווח: האיום החדש - ישן שמגיע אלינו. איזה מצב נדיר מתרחש, שרוב העוסקים בשוק אינם מכירים ומדוע הוא מייצר חשש?
הזן פרטים ונחזור אליך בהקדם.
טלפון:
03-7536875
שעות פעילות: א'-ה' 09:30-17:30
האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.