השווקים בצל הבחירות בארה"ב – בינתיים, בחירתו של ביידן לא גרמה לזעזועים

את חיבתו של הנשיא טראמפ לשווקים הכרנו היטב. האם הצוות של ביידן אכן יגשים את מלוא הבטחותיו הכלכליות?

הכלכלה של ארה"ב נותרת יציבה

 

לפוליטיקאים בכל העולם יש מנהג החוזר על עצמו: בכל מערכת בחירות אנו שומעים מהם ש"זו מערכת בחירות גורלית ממש, הקובעת עתידות לטווח הארוך". הצהרה זו בדרך כלל מתגלה כמופרכת, כאשר המסלול הרגיל של חיינו ממשיך כמעט ללא שינוי גם אחרי אותן בחירות "גורליות". ישנן מערכות בחירות יוצאות מן הכלל, וזו אשר התנהלה בארה"ב, בהחלט נראית כאחת מהן. מדוע? כי, הפעם, ישנם הבדלי הגישה הנחזים להיות דרמטיים, בתחומים רבים ומגוונים של החיים, בין שני המחנות. יתר על כן, אישיות שני המועמדים כל כך הפוכה, שקשה להעלות על הדעת התנהלות "רגילה", כפי שאנו רואים במעבר המקל בין טראמפ לביידן.

כמה נקודות מפרידות ומעוררות שאלה

מדיניות חוץ מבוססת "דילים" או אידיאולוגיה של פיוס, יחס הפוך למשבר האקלים, התייחסות שונה למפגינים בכל סוגיות אי השוויון בין הגזעים בחברה, סוציאליזם אקטיביסטי מול שמרנות בענייני זכויות הפרט והחוקה, ומדיניות הפוכה בתחום המיסוי והרגולציה, כל אלו חלק קטן מן השוני בין שני הנשיאים: זה הנכנס וזה היוצא. יתר על כן, ישנו גורם אנושי גלוי וברור. הנשיא טראמפ היה ממשיך להיות דומיננטי מאוד בתהליך קבלת ההחלטות (לטוב ולרע), כאשר אצל ביידן, שותפתו האריס, והעומדים מאחוריה, כנראה יקבעו את הטון של הנעשה במדינה. וקמלה האריס אינה שייכת למחנה המתון של המפלגה הדמוקרטית.

על בסיס כ-28 טריליוני דולרים (!!) חוב קיים, הדמוקרטים רוצים לייצר מנגנון בריאות ממשלתי, להגיע למצב של חינוך חינם כללי, לוותר על חוב ההשכלה הגדול הקיים היום, לבטל את מה שטראמפ עשה במיסוי וברגולציה, ולהקטין בהדרגה סקטורים שלמים של הכלכלה, המזיקים בעיניהם למשבר האקלים. בהקשר הזה, ביידן חידש, בעימות השני, את מחויבותו למעבר לסוגי אנרגיה מתחדשים על חשבון קיום תעשיית הנפט והגז המסורתיים, ומדובר בהצהרה דרמטית לכלכלה האמריקאית והעולמית כאחד.

לא רק בגלל איבוד מקומות העבודה, אלא בגלל חזרתה של ארה"ב להיות תלויה במשאבי אנרגיה ממקומות אחרים בעולם, ועל ידי כך לחזור להיות תלויים באחרים בתחום. מינויה של שופטת עליונה שמרנית חדשה, יחד עם שמירת הסנאט בידי הרפובליקאים, מטים קצת את הכף ובהחלט יכולים למתן קצת את הצעדים המוכרזים על ידי הדמוקרטים אבל נזכור שלכל ממשל יכולות אדמיניסטרטיביות רבות להגעה למטרתו. ומיד נשאלת השאלה הגדולה: האם כל מה שהובטח יקרה עכשיו שביידן אכן נבחר? הכול מצביע על כך שהאגף השמאלי של המפלגה הדמוקרטית בונה על כך, כאשר האנרגיה המועטה שביידן עצמו הציג בזמן המרוץ אינה יכולה להעיד על יכולת גדולה להתנגד.

נקודה מעניינת לציון

בתחום הפיננסי, היותם של השווקים, סביב שיאם ההיסטורי, עוררה תהייה גדולה: איך תגיב וול-סטריט לבחירתו של נשיא דמוקרטי? יש לזכור עובדה אחת פשוטה: ברוני הבורסה בניו-יורק, ובמקומות אחרים בארה"ב, תורמים סכומי עתק לשתי המפלגות, כאשר יש יותר תרומות דווקא לצד הדמוקרטי. כמו כן, עובדה היא שוול-סטריט מציגה תקופות חיוביות יותר בזמנם של נשיאים דמוקרטיים (קלינטון הוא דוגמה קיצונית לכך) לעומת בתקופתם של נשיאים רפובליקאים. אם כך, האם השפעת אותם תורמים תרד לטמיון לחלוטין? כנראה שלא. לפחות לא מיד. יש לשער שמעבר ארוך של ממשל ייקח זמן, ושהשווקים ימתינו לראות אם אותן ההבטחות שניתנו לבוחרים אכן יקוימו. אצל טראמפ, לא הייתה בעיה: יכלה להיות המשכיות ומדיניות ברורה, על בסיס גחמותיו של הנשיא. אצל ביידן-האריס יש המון אי וודאות בין מה שהם אמרו שיעשו, ומה שהם יוכלו לעשות בפועל. ותקופת ההמתנה יכולה בהחלט לקחת חודשים.

ההיסטוריה מול מה שקרה עד כה, מאז בחירות 2016

ביחס לשווקים הפיננסים נטו, הנה גרף מעניין במיוחד, מבית McClellan:

כך מתנהג שוק המניות האמריקאי לאורך השנים בתקופת הבחירות לארה"ב

העקומה הכחולה מציגה מדד מניות אמריקאי עיקרי (S&P500), כאשר העקומה השחורה מציגה את הממוצע הרב-שנתי של מחזורי התנהגות הבורסה בין תאריך בחירות ומשנהו ("מיצוע המחזור הנשיאותי"). כמה מילים של הסבר על העקומה הזו: היא בנויה מממוצע ההתנהגות של השוק, בין נובמבר של שנת בחירות לנובמבר של שנת הבחירות הבאה, דהיינו 4 שנים אח"כ. וכך, אנו מקבלים התנהגות "ממוצעת" של מה שקורה בין שני תאריכים פוליטיים כאלו. שימו לב שבזמנו של טראמפ היו 2 אירועים "בלתי צפויים" בעליל: עיקשותו של הפד, בסיום 2018, לצמצם את מנגנוני התמרוץ והכסף החינמי, ומשבר הקורונה בפברואר-מרץ השנה. והנה, למרות שני אלו, ראינו שוול-סטריט הצליחה להתגבר, ולהציג ביצועים טובים מאוד ביחס למה שהמחזור הנשיאותי מציג באותה תקופה.

למעשה, המגמה החיובית שבה אנו נמצאים כרגע הייתה ביחס של 1.7 יחידות מדידה בשיאה, וכרגע היא נמצאת סביב 1.55 יחידות מול ה-1.3 יחידות שהעקומה ההיסטורית הייתה צריכה להביא. כאמור, כל זה למרות שני המשברים החמורים, הבלתי צפויים. במיוחד בולטת התקומה המדהימה מן השפל של הקורונה, שהעמיד את המדד סביב 1.05, בתחתית של ה-18 למרץ השנה. ועוד נקודה לציון: כמו שאתם יכולים לראות, תחילתו של כל מחזור נשיאותי מתבטא בהליכה איטית ורגועה, ואף בדשדוש אופקי, וזאת במשך כשנה וחצי וקצת, מאז היבחרו של נשיא חדש-ישן. זהו המצב ההיסטורי (עקומה שחורה).


גם לאחר נצחון ביידן - אין זעזוע בשווקים:

הבחירות בארה"ב היו באמת חשובות מאי פעם. הן מהוות עכשיו בסיס לשינוי עצום בתחומים רבים של ארה"ב, כולל בהתייחסות לשוק ההון ולכלכלה בכלל. ובהשלכה ישירה על כל השווקים הפיננסיים בעולם. כולל אצלנו כמובן. נמתין בסבלנות לראות איך מעבר השלטון יתבצע והאם ההבטחות יקוימו, ובכל מקרה, יש לקוות שהשווקים ייקחו את הזמן כדי להעריך אם מה שקרה פוליטית. עד כה, מדדי וול-סטריט הצליחו להתגבר על כל מה שמשבר הקורונה השליך עליהם ואנו מקווים שתוצאות הבחירות לא יהוו טריגר לשינוי מהותי במגמה הכללית של הדברים. כספי הפנסיה של כל כך הרבה אנשים מהווים עכשיו את נקודת האור היחידה שנותרה להם ויהיה קשה מנשוא לרבים מהם לראות מהלך ממיס הון משמעותי בנוסף לחוסר הוודאות התעסוקתית והאנושית שהווירוס הטיל עלינו וממשיך להטיל עלינו.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

השפעת ההגרעון התקציבי ויחס החוב-תוצר לעתיד שלנו?

מצב גירעון תקציבי נדרש, כמנוע לעתיד טוב יותר

הפניקס ניהול תיקים מנתחים מהו גרעון תקציבי, ומהו מצב הגירעוני הנדרש כמנוע לצמיחה ולעתיד טוב יותר. כל המידע בכתבה הבאה.

קרא עוד
מניות הבנקים: האם הבנק שלך ישרוד את המשבר?

תודה לאל! הבנקים ישרדו את המשבר אבל מה בקשר לרווחיות שלהם?

מדד הבנקים ומניות הבנקים יורדים בעקבות משבר הקורונה. הבנקים ישרדו את המשבר? מה לגבי הרווחיות שלהם בתקופה זו ולאן מועדות פניהם של הבנקים בשנת 2020 בכתבה הבאה.

קרא עוד
סקירת מאקרו ינואר 2021 - קורונה וחיסונים

סקירת מאקרו ינואר 2021 – הפניקס ניהול תיקים

הכלכלן הראשי של הפניקס בית השקעות סיקר עבורכם את ינואר 2021- בחירות, התחסנות האוכלוסייה, ציפיות האינפלציה הגלומות, השתוללות השקל והעלאת הערכת הצמיחה של בנק ישראל.

קרא עוד
סיכום שנת הקורונה - 2020

סיכום שנת הקורונה - 2020

2020 הייתה שנה של פתיחת הברזים המונטארים והפיסקאליים. ברגע שזה התוודע לשווקים הפיננסיים, הדרך הייתה מעלה בנכסי ה-Risk On ומטה בנכסי ה-Risk Off. 

קרא עוד
דולרים על רקע דגל ארצות הברית

מדדי המניות בארה"ב וראסל 2000 – חלון לציפיות מהכלכלה האמיתית

מדד ראסל (Russell 2000): הסבר על המדד האמריקאי החשוב להבנה בין גודל החברות (market cap) לבין השפעתן על הכלכלה האמריקאית.

קרא עוד
ניתוח מצב שוק ההון בשנת 2021 – הפניקס ניהול תיקים

השפעת נתוני המאקרו האחרונים על שוקי המניות

ניתוח נתוני מאקרו - מה הגורם המשפיע ביותר על השוק ההון? האם חדשות טובות בהכרח מובילות למגמה חיובית? הפניקס ניהול תיקים על השפעת נתוני המאקרו בשוק ההון.

קרא עוד
סין וארצות הברית לא מורידות את כפפות האגרוף. המאבק בין המעצמות נמשך

כלכלה ופוליטיקה בסין – התנגשות קשה ביניהן

התערבות ממשלתית בכלכלת סין: בדרך כלל, אנו רגילים לכך שהתערבות ממשלתית נעשית לטובת השווקים אבל במקרה הסיני, הדברים ממש אחרים.

קרא עוד
דולר אמריקאי ודגל ארצות הברית

מה עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי

איך יודעים מראש מתי שוקי מניות יתהפכו לרעה? האם ניתן לחזות מראש? ומה לדוגמא עומד מאחורי הירידות האחרונות בשוק האמריקאי? ההסבר באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
עונת הדוחות בוול סטריט

עונת הדוחות של הרבעון השלישי בארה"ב

עונת הדוחות בוול סטריט כבר כאן. לכן סקרנו עבורכם קצת מהרבעון ה-3 בארצות הברית.

קרא עוד
איש עסקים מחזיק ביד שטרות דולרים מזומנים, על רקע דגל ישראל

איך מרגיש השקל אל מול הדולר? כסופר גיבור!

צוות הפניקס ניהול תיקים מנסה להסביר את התופעה של איך זה ששער הדולר עולה בעולם, אך ערכו יורד בישראל, מה הגורמים לכך? בכתבה הבאה של ניהול תיקים

קרא עוד
השפעת כלכלת רוסיה

איך שינוי בכלכלת רוסיה יכול להשפיע על השווקים הגלובאליים?

מה השפעתה הכלכלית של רוסיה על העולם? מה חלקה המשמעותי של רוסיה ביחס לשוק הגלובלי? ואילו סקטורים מושפעים? הפניקס ניהול תיקים מסבירים הכל.

קרא עוד
איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון

איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בבורסה?

מהי מפולת בבורסה? איך מפולות בבורסה מתפתחות? איך המשקיעים מתנהלים בזמני מפולת בשוק ההון? למענה על כל השאלות במאמר הבא.

קרא עוד
עקום תשואות

עקום תשואות אגרות החוב – סקירה מקיפה

סקירה מקיפה - עקום תשואות אגרות החוב, עוצמתו נמצאת בעובדה שלכל מיתון גדול קדם שינוי העקומה למצב שונה מהרגיל, בהפניקס ניהול תיקים מסבירים, היכנסו לכתבה לקבלת כל המידע

קרא עוד
מסחר בבורסה

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון: כלי אדיר ללמוד ממנו

ההיסטוריה של התנהגות שוק ההון הינה כלי אדיר מימדים ללמוד ממנו. בכתבה זו סקרנו כלים חינמיים ושווים להערכת מצב שוק ההון של היום כולל תובנות לעתיד.

קרא עוד
מדד הנזילות יכול להשפיע האם השוק יהיה שוק דובי או שורי

הנזילות כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות

נזילות השווקים לבחינת היציבות הפיננסית: במאמר זה באתר הפניקס ניהול תיקים אנו נבחן את מידת ההשפעה של הנזילות, כגורם מרכזי במגמות שוקי המניות.

קרא עוד
שער הדולר-ין על רקע דגל יפן

יפן – קיצוניות בפרמטרים שונים של המקרו

ליפן יש צרות כלכליות משלה ולמרות השקט התקשורתי היחסי, כנראה שכדאי לנו לשים לב למתרחש בזירה הזו יותר. האם לפנינו פצצה מתקתקת או שנראה הצלחה חוזרת לדחות את הקץ?

קרא עוד
משבר בורסת הקריפטו - FTX

קריסת FTX – האם מדובר באירוע קריפטו בלבד או משהו גדול יותר?

קריסת בורסת FTX, הבורסה השנייה בגודלה בתחומה, היא אירוע מכונן בדפי ההיסטוריה של הקריפטו. מה הסיבות להתרחשותה ומה המשמעות עבור העולם הפיננסי?

קרא עוד
מדד הבורסה

סרגל תיקוני Fibonacci – כלי שכדאי להכירו

מה זה מתנד פיבונאצ'י. ואיך ניתן להשתמש בכלי פיבונאצ'י לניתוח טכני במסחר. כולל דוגמאות מעניינות. כל המידע במאמר המלא באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
מטבעות זהב, על רקע גרפים עולים ויורדים

עקומת התשואות ההפוכה – סמן ברור לעתיד

ללמוד מההיסטוריה על מה צופן לנו העתיד? זה בהחלט אפשרי. באמצעות ניתוח עקומת התשואות ההפוכה לדוגמא נוכל להעריך. ניתוח המצב הנוכחי (אפר' 23) באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
גרף המציג שוק תנודתי בתקופה של חוסר ודאות

השקעות בזמני כאוס

להשקיע בתקופת משבר: איפה לשים את הכסף בזמן שהשווקים רועדים וחוסר הוודאות כשברקע יש מלחמות, אינפלציה, עליית ריבית ואירועים פוליטיים שונים?

קרא עוד
מטבעות ודגל ישראל

מה ההיסטוריה אומרת על שוקי הון בזמני מלחמה?

שוקי ההון שהגיבו עד כה ל"מבצעים" מוגבלים, מתחילים להבין שהפעם המצב שונה, והשוק עלול להגיב בצורה אחרת. לחצו להמשך קריאה.

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.