מדיניות ריבית מותאמת מצב

האם בנק ישראל רוצה או יכול להוריד את הריבית?

שקל על רקע דגל ישראל

יש לזכור עניין קטן אחד, לפני שבאים לדבר על הריבית: נגיד בנק ישראל, פרופסור אמיר ירון, היה אמור להודיע על עזיבתו, או הישארותו בתפקיד, "אחרי החגים". המלחמה בעזה שינתה את זה, והוא הסכים להישאר כל עוד קיים מצב של חרום לאומי. לכן, מדיניות הריבית ממשיכה להיות כדמותו של אותו נגיד, הנחשב לאחד הטובים, וחסרי הפניות שיש.

מהם הקווים המנחים של מדיניותו? ראשית לכל, עד כה, האינפלציה הייתה בראש מעייניו. גם כאשר קולות רבים במשק, מחזית הנדל"ן, הצריכה, והתעשייה, זעקו את זעקתם על הנזקים שמדיניות מרסנת כל כך מביאה על הסקטורים שלהם. יתר על כן, תחינתם של בעלי המשכנתאות, הפרטיים, והעומס על כל אלו שהמימון שהם לקחו נמצא בחלקו, או במלואו, בריבית משתנה לא כל כך עזרו. הנגיד תמיד עמד וציין שהאינפלציה מהווה מס מיותר, ושעדיף לדכא אותה מהר וחזק, מאשר שהיא תגדל ותכאב יותר לכל המשק.

המלחמה הגיעה ושינתה, כנראה, את סדר העדיפויות. לפני הנגיד כמה תהליכים במקביל:

  • דולר-שקל עולה מאוד (בזמן כתיבת שורות אלו הוא נמצא ב-4.03), דבר המאיץ את האינפלציה דרך עלויות הדברים שאנו מייבאים. בעיקר העלויות הנוספות בתחום האנרגיה.
  • מצד שני, המשק מוריד הילוך באופן ממשי, יש גיוס של מעל 300 אלף אזרחים, המון עסקים סגורים, או עובדים חלקית. בקיצור, הצמיחה ולחץ הביקושים קטן משמעותית. דבר שמוריד את החשש האינפלציוני.
  • ישנו עניין התחזית לעתיד, בתחום הכנסות המדינה, הפעילות הכלכלית, הגרעון, וכו...נושאים שנמצאים בידי האוצר אבל בהחלט משפיעים על החלטות הנגיד לגבי עלות הכסף במשק. וזה קשה מאוד להבין מה יהיה כאשר המטרה של חיסול החמאס כה רחוקה.
  • לבסוף, ישנו המודל האמריקאי. אם נזכור את משבר הבנקים האחרון בארה"ב (SVB, וכו...) ניווכח שהבנק הפדראלי טיפל בעניין ביצירה של ה-BTFP, דהיינו על ידי פעילות נקודתית וחדשה. לא נעשה שינוי מדיניות בריבית, וגם לא פורסם על שינוי ב-QT.

נראה שזה יהיה המודל שינקוט בו הנגיד הישראלי. את הרמז הראשון לכך ראינו כאשר הבנק ציין שהוא יתערב, עד כ-30 מיליארד דולר, בשוק המט"ח כדי להאט את העלייה בדולר המקומי. לכן, הסיכוי שנראה שינוי משמעותי בריבית השקלית, לשני הכיוונים, קטן מאוד. אולי סמלית אבל לא יותר. בידיו של בנק ישראל, דרך הבנקים, לייצר נזילות רחבה או-ו נקודתית לעזרת למי שראוי לכך עקב המצב. ראינו את העזרה בנושא החזרי תשלומי החובות השונים, דחיות למיניהן, וכו... הריבית תישאר, כנראה, ככלי שבעזרתו נלחמים בהשפעות של עליית מחירי חומרי הגלם, וההשלכות של זה על רמת המחירים ליצרנים ולצרכנים.

ההנחה המובעת כאן תשבר לרסיסים במידה ונראה ירידה דרמטית במדדי המחירים לצרכן, עקב מיתון או שפל כלכלי, כתוצאה מהעמקת השפעת המלחמה על המשק. אז, אין ספק שהנגיד ינקוט באמצעים מיוחדים, מכל הסוגים, כולל בתחום הריבית. צריך תמיד לזכור שריבית היא כלי אפקטיבי רק עבור מי שצורך אותה. דהיינו, כפונקציה של לקיחת אשראי לפעילות כלכלית או צרכנית.

אם יש האטה בביקושים, עקב גורם חיצוני, הורדת הריבית לא תשפר בהכרח את מצב האזרחים, חוץ מאלו שכבר נמצאים בחוב, כמו אלו עם משכנתאות. לסיכום נאמר: על פי המודל האמריקאי, הנגיד שלנו יחל בניסיון לטפל בצורכי המלחמה על ידי כלי נזילות, והתערבות. הריבית תהיה, כנראה, הכלי האחרון. זאת, כל עוד מדד הסיכון שמהווה הדולר-שקל עדיין עולה לו בצורה מאיימת על מדדי האינפלציה.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

מהו מדד מעלה בבורסה תל אביב

מדד מעלה ת"א - שילוב מעשים טובים והשקעה נבונה

מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים

קרא עוד
מדד מניות תל אביב 100

מדוע שוק המניות הישראלי מקרטע כל כך ביחס לחבריו בחו"ל?

מדוע שוק המניות הישראלי (מדד ת"א) מקרטע ביחס לשווקים והמדדים השונים בעולם? הניתוח המלא בכתבה הבאה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד

מניות הבנקים בצל המשברים – המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי

משבר מניות הבנקים - במה שונה המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי של 2020? ובכן כנראה שהבנקים הפנימו את משבר הסאב-פריים ואלו הצעדים שלהם במשבר הנוכחי

קרא עוד
שוק המניות האמריקאי גרף על דגל ארצות הברית

ניסיון להעריך את שווי שוק המניות האמריקאי

האם שווי המניות מושפע מהיגיון כלכלי השווה השקעה או ששבוי באופוריה או דיכאון זמני? מאמר זה מבית הפניקס ניהול תיקים מסביר שאי אפשר לנתק בין השניים.

קרא עוד
אגח ארצות הברית – עלייה בתשואות

אג"ח ממשלתי אמריקאי: שינוי מגמה מאז תחתית בתשואות באוגוסט

אגרות החוב יורדות אך גורמות לתשואה עליהן לעלות. האם הסיבה לעלייה בתשואות היא ההיצע של האג"ח, או רצון השחקנים הגדולים בתשואות גבוהות יותר?

קרא עוד
בצורת, כדור הארץ מתחמם – שינויי האקלים בשנת 2022

משבר האקלים בשנת 2022 – השלכות כלליות, ועל שוק ההון בפרט

בכתבה הבאה נסקור את ההשלכות הכלכליות של משבר האקלים על הכלכלה ושוק ההון בפרט נכון לשנת 2022. מוזמנים לקרוא בהרחבה באתר הפניקס ניהול תיקים.

קרא עוד
שיווי המשקל של היורו מול הדולר, עניין של היצע מול ביקוש או גורם מכוון?

יורו-דולר 1:1 – עניין של היצע וביקוש או משהו מכוון?

יורו והדולר נסחרים כעת ברמה של 1:1, כלומר שווים, האם מדובר בעניין של היצע וביקוש גרידא, או שזה משהו עמוק יותר ומכוון? ומה זה אומר על מצב השוק?

קרא עוד
דולרים אמריקאים דגל ארצות הברית וגרפים

משימה קשה אבל אפשרית – לאבחן שיאים ותחתיות

רוצים לדעת איך לזהות מגמות בשוק ההון? אבחון שיאים ותחתיות כסוחרים זו יכולה להיות משימה לא פשוטה והדעות חלוקות בנושא אבל כדאי לשמוע אותן. הדעות כאן

קרא עוד
תנועת המחירים למעלה ולמטה – רמות תמיכה והתנגדות שונות במסחר

רמות תמיכה והתנגדות – יסודות תנועת המחיר

רמות תמיכה והתנגדות בניתוח טכני: להבין בקלות מה זה ומהן יסודות תנועת המחיר, את הפסיכולוגיה של אזורי תמיכה והתנגדות וכיצד להשתמש בהן לטובתך במסחר.

קרא עוד
תמונה להמחשה של נתוני עליות

אירוע במחיר, ואישורו – מנגנון למגמה בריאה

שוק ההון מתנהל על בסיס פונדמנטלי. בנוסף לבסיס של המקרו-מיקרו, ישנם אלמנטים טכניים ופסיכולוגיים המוסיפים המון למהלך מגמתי בנכס פיננסי. להמשך קריאה היכנסו

קרא עוד

האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.