מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים
כמו שכולנו יודעים, הריביות הרשמיות נמוכות. כמה דוגמאות: קנדה, ניו-זילנד, וארה"ב הגדולה שומרות על רמה של 0.25% לשנה. אוסטרליה ובריטניה החליטו על 0.1% כרמה שמתאימה להם, ובאירופה, ה-0% הוא המספר הזוכה. ויש מדינות שעדיין מקיימות משטר של ריביות שליליות כמו יפן עם 0.1%- ושוויץ החביבה עם לא יותר מאשר 0.75%-. כל זה כאשר אנו יודעים גם שהפריצה התקציבית-גירעונית הרקיעה שחקים גם לפני, אך במיוחד אחרי, שהופיעה בעולם מגפת הקורונה, דבר שהיה אמור לגרום לעלייה באותן ריביות רשמיות.
יש כאן ניגוד הדורש תיקון לוגי כלשהו, ומקובל לחשוב שמה שרמות הריבית הרשמיות לא יעשו, ייעשו מחירן ותשואותיהן, של אגרות החוב הממשלתיות הנסחרות בבורסות השונות. למעשה, מחיר האג"ח הממשלתי, בכל מקום, אבל במיוחד בארה"ב, הוא קנה המידה של מחיר הכסף במשק האמיתי. הרי, בינינו, כולנו יודעים שלא נוכל לעולם לקבל הלוואה בריבית הנקובה על ידי בנק מרכזי. מדוע? כי זו הריבית שאותה משלמים המוסדות הפיננסיים "המיוחסים" מול אותו בנק ולא הריבית שהאזרח יכול ליהנות ממנה. למרות שערכה הגדול של הריבית הרשמית הוא שהיא קובעת רמת 0 שממנה מדברים, היא רחוקה מאוד מהריבית האפקטיבית שבה מממנים פעילות עסקית אמיתית. וכך, התנודתיות של האג"ח הנסחרות בבורסה, והמפיק על ידי כך רמת ריבית (שהיא התשואה באג"ח) היא הדבר החשוב והמעניין באמת, ועיקר דיוננו בסקירה קצרה זו.
ובכן, על הריבית הנמוכה הרשמית כבר דברנו אבל נוסיף גם זאת: מאז הופעתה של הקורונה היא לא השתנתה. לא לצד המקל (בארה"ב לכיוון ה-0 ואף השלילי) ולא לצד המכביד. למרות הדיבורים העקביים על צורך לנקוט בזהירות בגלל העלייה במדדי אינפלציה, הבנק המרכזי נקט תצורה של עמידה איתנה והצהרות על "זמניות תופעת עליית המחירים". כנגדה, ראינו שינויים דרמטיים בתשואות של האג"ח הממשלתי, ובמיוחד בזה הנחשב לחשוב ביותר והוא האג"ח ל-10 שנים. לפני שניכנס לתיאור והסבר על מה שקרה באותה אגרת, תזכורת קטנה: ישנו קשר הפוך בין מחיר אגרת החוב הממשלתית לתשואה שהיא תניב. מדוע? כי המחיר הסופי ידוע מראש ועלייה במחיר הקנייה של האיגרת מקטינה בהכרח את הרווח עד הפקיעה. זו מהות כל אגרת חוב נסחרת.
בסופו של דבר, ובדיעבד, האיגרת הממשלתית האמריקאית ל-10 שנים נמנעה מלהיכנס לטריטוריה האפסית-שלילית וקבעה מינימום של 0.5% (1). זהו שפל של הרבה יותר מ-50 שנה (ב-1962 היא עמדה על כ-4% לערך, עלתה לאזור ה-15% ב-1981, ומאז יורדת ויורדת) כפי שניתן לראות בגרף הבא, המגיע אלינו מ-Macrotrends.net):
קשה להאמין שהמגמה כה ברורה, חד כיוונית, ויורדת מינואר 1980 ועד עכשיו! ומיד נשאלת השאלה הגדולה המתבקשת: האם נראה שפלים עמוקים יותר? כדי שזה יקרה עלינו לראות גידול משמעותי עוד יותר של ההרחבות הפיסקאליות והמוניטאריות בארה"ב. לדעת רבים ומומחים בתחום, הגעה ל-0, וחצייתו מטה של פרמטר התשואה המוצג כאן, יהווה מעשה היסטורי שלא רואים כרגע את סיבותיו. היה וזה יקרה, המון עיוותים, במיוחד בתחום המימון לעסקים, יגרמו לירידה בצמיחה ואפילו למיתון. דבר שיאיץ עוד יותר את הירידה של התשואה וכפי שאתם מבינים, יש בכך סכנה גדולה של מהלך המזין את עצמו לשפל כלכלי. דבר שהבנק המרכזי ממש לא היה רוצה בו.
וכדי להתרשם מהמסלול שעשתה האיגרת, ובמיוחד תשואתה (הקובעת את מחיר הכסף לטווח הבינוני-קצר), מאז משבר הקורונה ועד עכשיו, הנה גרף יומי של אותן תשואות (מאתר StockCharts):
הגרף מתחיל באפריל 2020 ומסתיים בימים אלו של יולי 2021. ומה אנו רואים כנקודות חשובות בו? כאמור, ההגעה לשפל האחרון, הדרמטי למדי של 0.5% (1) באוגוסט 2020. זהו שפל שסימן את ההכנה הגדולה לכניסה למיתון, ואף לשפל כלכלי, עקב המגפה. מעשי קובעי המדיניות של ממשל טראמפ והפדרל רזרב, הצליחו למנוע זאת. וכך, נשאר הערך הנמוך (0.5%) כתשואה של אותה אגרת ממשלתית. זכרו: מדובר כאן על לקבל 0.5%, למשך 10 שנים קדימה, ללא הצמדה לשום דבר (נומינלית)!
אותם צעדים ממריצים הצליחו לתת תקווה בשוק שהעתיד קצת יותר ורוד, ושהצמיחה תחזור לעצמה אחרי שנפתור את הבעיה הרפואית. התקווה תורגמה לעלייה בתשואה, ובירידה במחיר, כי צמיחה משמעותה עלייה באינפלציה הדורשת התאמה לתשואה גבוהה המבטאת מחיר כסף גבוה יותר. וכך, האגרות ירדו והתשואות עלו עד שהגענו לשיא סביב 1.75%! (2). שוב תזכורת: ריבית בנק מרכזי = 0.25% וההפרש הזה, היה לאלמנט של אופטימיות ששרר אז בכל הצד הפיננסי של ארה"ב. ואופס! באפריל 2021, החל דשדוש, ואחר כך חזרה מטה, בסדרה של שינוי זווית (3) עד שהתשואה נחתה לאזור הנוכחי של 1.25%. עדיין רחוקה מהריבית הרשמית, ומהשפל של 0.5% אבל מדוע הירידה הזו?
כך הולכים שני ההסברים המקובלים היום מפי מי שעוקב בצורה אדוקה על העקומה הזו:
ראשית, ובצורה בולטת הסיבה המצוינת ביותר, תקוות החזרה לשגרה, והחזרה לצמיחה גדולה שתפצה על תקופת הקורונה הראשונית, נמוגו במקצת. כבר ברור שכל הסיפור של המוטציות יתיש אותנו עוד תקופה ארוכה, ולא ייתנו לעולם כולו, ובמיוחד למנועי הצמיחה בו, כמו סין וארה"ב, לחזור לסוף 2019 כל כך מהר.
הסיבה השנייה נעוצה באינפלציה הקיימת בכל זאת מהתקומה שכבר קרתה בייצור ובצריכה, ובמיוחד עקב החוסר בחומרי הגלם וכוח האדם. אינפלציה זו מלחיצה הרבה אנשים וגורמת לחששות בשוקי המניות. האטה, ואף חשש אמיתי של מימוש רווחים בשוקי המניות, גורמים להרבה משקיעים לקנות אג"ח ממשלתי להגנה, עד יעבור זעם. שילוב שני הגורמים האלו היו לרקע של המהלך הדי מהמם מ-(2) ועד (3). מעניין לראות אם נגיע ל-1.0% בקרוב, ומה תהיה התגובה של המשקיעים באזור זה של תמיכה פסיכולוגית וטכנית.
מדד מעלה מורכב מאוסף חברות ציבוריות ישראליות אשר החליטו לקחת על עצמן כללים נוקשים יותר מהרגיל ולהתנהל בצורה טובה יותר חברתית. פירוט על מדד מעלה באתר הפניקס ניהול תיקים
מדוע שוק המניות הישראלי (מדד ת"א) מקרטע ביחס לשווקים והמדדים השונים בעולם? הניתוח המלא בכתבה הבאה באתר הפניקס ניהול תיקים.
משבר מניות הבנקים - במה שונה המשבר הכלכלי של 2008 לעומת המשבר הנוכחי של 2020? ובכן כנראה שהבנקים הפנימו את משבר הסאב-פריים ואלו הצעדים שלהם במשבר הנוכחי
האם שווי המניות מושפע מהיגיון כלכלי השווה השקעה או ששבוי באופוריה או דיכאון זמני? מאמר זה מבית הפניקס ניהול תיקים מסביר שאי אפשר לנתק בין השניים.
אגרות החוב יורדות אך גורמות לתשואה עליהן לעלות. האם הסיבה לעלייה בתשואות היא ההיצע של האג"ח, או רצון השחקנים הגדולים בתשואות גבוהות יותר?
בכתבה הבאה נסקור את ההשלכות הכלכליות של משבר האקלים על הכלכלה ושוק ההון בפרט נכון לשנת 2022. מוזמנים לקרוא בהרחבה באתר הפניקס ניהול תיקים.
יורו והדולר נסחרים כעת ברמה של 1:1, כלומר שווים, האם מדובר בעניין של היצע וביקוש גרידא, או שזה משהו עמוק יותר ומכוון? ומה זה אומר על מצב השוק?
רוצים לדעת איך לזהות מגמות בשוק ההון? אבחון שיאים ותחתיות כסוחרים זו יכולה להיות משימה לא פשוטה והדעות חלוקות בנושא אבל כדאי לשמוע אותן. הדעות כאן
רמות תמיכה והתנגדות בניתוח טכני: להבין בקלות מה זה ומהן יסודות תנועת המחיר, את הפסיכולוגיה של אזורי תמיכה והתנגדות וכיצד להשתמש בהן לטובתך במסחר.
שוק ההון מתנהל על בסיס פונדמנטלי. בנוסף לבסיס של המקרו-מיקרו, ישנם אלמנטים טכניים ופסיכולוגיים המוסיפים המון למהלך מגמתי בנכס פיננסי. להמשך קריאה היכנסו
הזן פרטים ונחזור אליך בהקדם.
טלפון:
03-7536875
שעות פעילות: א'-ה' 09:30-17:30
האמור מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ ו/או שיווק השקעות או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות באמור בסקירה כהמלצה ו/או חוות דעת לביצוע השקעה במוצר כזה או אחר או התייחסות לאופן ניהול תיק ניירות ערך. המסתמך על האמור בסקירה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות, היא חלק מקבוצת הפניקס, העוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות ובאג"ח ממשלתיות. לגילוי נאות אודות אקסלנס ניהול השקעות וניירות ערך בע"מ ראו לשונית גילוי נאות באתר החברה בכתובת www.xnes.co.il.